Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

10 simpele tips voor het maken van een diervriendelijke tuin

TuinTuin

Wil jij meer vogels, egels, insecten en andere dieren aantrekken in jouw tuin? Dat is makkelijker dan je denkt. Met deze 10 tips creëer jij een diervriendelijke tuin waar het voor jou ook heerlijk toeven is. 

Heb jij het geluk een tuinbezitter te zijn en vind je het leuk om meer dieren in je tuin te krijgen? Dan heb ik goed nieuws voor je. Dieren aantrekken gaat namelijk praktisch vanzelf. Het enige wat jij hoeft te doen is de juiste omstandigheden creëren. Met deze 10 tips kom je een heel eind. Ook als je, net zoals ik, een wat kleinere tuin hebt.

Tegels eruit, groen erin!

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen om jouw tuin diervriendelijk te maken is zoveel mogelijk tegels uit je tuin halen en die vervangen door groen. Tegels voegen echt niets toe aan de biodiversiteit in jouw tuin en in de zomer maakt het je tuin ook onnodig heet. Je hoeft niet eens alle tegels weg te gooien. Maak er bijvoorbeeld een leuk stapelmuurtje van, met muurplanten ertussen.

Maai minder vaak

Heb je een gazon in je tuin? Maai dan minder vaak en sla de maand mei over. Dat is de maand dat er allerlei nuttige bloemen in je gazon tot bloei komen, zoals paardenbloemen en madeliefjes. Een walhalla voor insecten. En mocht je nou überhaupt opzien tegen grasmaaien? Dan laat je toch lekker lui een robot grasmaaier het werk doen;-) Ook nog eens beter voor het milieu dan een grasmaaier op benzine. Win-win!

Wil je niet je hele gazon in bloei laten schieten, reserveer dan een klein deel van het gazon om te laten verwilderen, bijvoorbeeld ergens in een hoekje. Zo is je tuin toch insectvriendelijk.

Geen chemische bestrijdingsmiddelen

Wil je onkruid of plaagdieren bestrijden? Gebruik dan geen chemische bestrijdingsmiddelen. Het gif dat erin zit, is niet goed voor je bodem en de bodemdieren en ook niet voor alle andere dieren in je tuin. Pas op: ook azijn en wil je niet in je tuin gebruiken. Het is schadelijk en daarom officieel ook verboden om in je tuin toe te passen. Het past zeker niet in een diervriendelijke tuin. Probeer het op een natuurlijke wijze op te lossen. Trek egels aan als je last hebt van slakken en lieveheersbeestjes tegen luizen.

Leg een vijver aan

Een vijver in je tuin is een fantastische manier om salamanders, kikkers, libellen en andere dieren je tuin in te lokken. Voor vogels kan het een heerlijk bad zijn. Kies je voor bloeiende inheemse vijverplanten, dan doe je daar de bijen in Nederland ook nog eens een groot plezier mee. Denk aan watermunt, moeras vergeet-me-nietje, gele lis en dotterbloem. Heb je net zoals ik een kleine tuin? Laat je niet tegenhouden, een minivijver is ook hartstikke leuk.

Ga voor inheemse bomen, struiken en planten 

Als je gaat voor groen, zorg dan dat in ieder geval een deel van je groen inheems is. Daar help je de Nederlandse dieren het allermeest mee. Een boom die bloeit (hallo insecten) en een haag die bessen geeft (fijn voor de vogels), voegen zoveel biodiversiteit aan je tuin toe. En het geeft jou schaduwplekjes in een warme zomer. 

Inspiratie nodig? Het boek Tuinieren met wilde planten is geweldig en heb ik zelf ook. 

Waterschaal voor vogels en insecten

In warme zomers is een waterschaal in je tuin geweldig. Vogels kunnen eruit drinken en lekker in badderen. Denk ook aan de insecten. Die verdrinken in een diepe waterschaal. Maak ook een waterschaal waarin je wat steentjes of andere verhogingen legt, zodat ze er makkelijk kunnen in- en uitkomen. Badderende vogels en drinkende insecten. Op deze manier heb je geen natuurserie op tv meer nodig. 

Laat blad en snoeiafval liggen 

Ben je een luie tuinier? Mooi, daar help je dieren enorm mee. Laat blad dat van de bomen valt lekker liggen. Het beschermt jouw border tegen bevriezing in de winter en uitdroging in de zomer. De bodemdieren zetten het om in compost. Let op, haal het blad wel weg van je gazon. Snoeiafval over? Maak een rommelig hoekje in je tuin waar je het neerlegt. Geweldig voor insecten, egels en vogels. Ze kunnen er schuilen, nestjes maken en slapen. Dat is nog eens een diervriendelijke tuin! 

Nestkasten 

Wil je vogels extra welkom heten in jouw diervriendelijke tuin? Hang dan nestkasten op. Elke soort vogel heeft weer andere behoeftes, maar als je op de site van de Vogelbescherming kijkt kun je allerlei verschillende nestkasten kopen. Hang de nestkast niet in de volle zon, dat overleven de kleintjes niet.

Meer tips om vogels aan te trekken? Lees dan mijn blog ‘Een vogelvriendelijke tuin maken’.

 

Bijenhotel 

Voor een insectvriendelijke tuin kun je insectenhotels ophangen. Het geeft ze een fijn plekje om te slapen/rusten en om zich voort te planten. Als je slim bent hang je het insectenhotel in de buurt van bloemen waar ze op af komen. Let op: niet alle insectenhotels die worden verkocht zijn geschikt. Er zijn nogal eens exemplaren met rafeltjes aan de zijkanten van de ingangen waar insecten hun vleugels mee beschadigen. Koop er dus eentje van goede kwaliteit of maak er zelf een. 

Heb jij nog een tip voor een diervriendelijke tuin? 

Dit waren mijn belangrijkste tips voor het maken van een diervriendelijke tuin. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Heb jij nog een leuke tip? Laat een reactie achter. Zo helpen we elkaar verder om de natuur te beschermen. 

Fotocredits: Viridi Green en Nik op Unsplash.

*Dit blog is geschreven in samenwerking met Brandmatchers. 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer