Blog

10 x zaaien in de winter: in tuinkas en binnen

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

TuinTuin

TuinTuin

Wil je de hele winter verse groenten uit je tuin eten? Supergezond en goed mogelijk. Dat kan zowel in een koude tuinkas of binnen in je warme huis. Kweek je je groenten in een kas, dan is het wel belangrijk dat je iedere dag ventileert. Dit zijn negen groenten die je in de winter kunt kweken:

1. Rucola

Rucola is een heerlijke pittige slasoort met veel vitamines en mineralen. Vooral vitamine B1 en vitamine K vind je in deze lekkere groente. Je kunt hem gemakkelijk telen, ook in de winter in de koude kas of binnen in een pot. 

De sla groeit in de kas waarschijnlijk wat langzamer dan in de zomer doordat de temperatuur laag is en er weinig licht is in de meest donkere maanden van het jaar. Zodra het licht toeneemt en de temperatuur weer wat stijgt, maakt rucola een groeispurt.

2. Veldsla

Veldsla kun je buiten telen in de winter, dus in een koude kas heeft dit plantje het ook prima naar zijn zin. Het is er toch een paar graden warmer dan buiten en in een kas van glas loopt de temperatuur snel op als de zon schijnt. Daardoor kan het er zo’n tien graden worden overdag. Ook binnen in een pot doet veldsla het prima.

Ik kweek altijd veldsla in de winter in de volle grond. Die zaai ik dan wel al in augustus/september. Het herfstblad biedt bescherming tegen de ergste kou.

3. Winterspinazie

Winterspinazie is een speciale soort die je kunt telen in de winter. Zo kun je in de koude kas blijven oogsten, ook in het koude seizoen. Er bestaan ook wintersla en winterandijvie voor de winterteelt.

4. Lente-uitjes

Hoewel hun naam anders doet vermoeden, is dit ook een groente die je in je kas kunt kweken in de winter. Net als knoflook om het groen te eten in de winter. Dit is erg lekker als je het roerbakt.

5. Snijbiet

Snijbiet is een gemakkelijke groente die vrijwel overal groeit en weinig voeding en verzorging nodig heeft. Zo groeit de groente ook gemakkelijk in de kas of binnen in een pot. De plant kan behoorlijk goed tegen kou en zelfs in de tuin wordt het niet snel te koud voor snijbiet. 

Snijbiet laat ik in de winter gewoon staan. Deze foto is uit december 2021. De snijbiet staat er nog prachtig bij!

Alleen bij strenge vorst of als de temperatuur onder het vriespunt daalt, dek je de planten het beste af. Maar dat geldt voor alle planten in de tuin of kas. Haal het vliesdoek er wel meteen af als de temperatuur overdag is gestegen. Licht is namelijk erg belangrijk voor de groei.

6. Rode bieten

Rode bieten kunnen behoorlijk goed tegen de kou, al scherm je ze het beste af bij vorst. Ga je ze nog zaaien in de winter, dan kun je dat vanaf februari doen. Een kas blijft over het algemeen vorstvrij tot een buitentemperatuur van paar graden onder nul. Zet de planten wat verder uit elkaar dan buiten om schimmelvorming te voorkomen. Binnen kun je bieten telen in een grote pot.

7. Kiemgroenten

In huis kun je in de winter gemakkelijk kiemen zaaien en oogsten. Vul een kweekschaaltje met water tot net onder het roostertje en strooi er zaad op van alfalfa, mosterd of tuinkers. Het beste ververs je het water iedere dag. Dan kun je na zo’n vijf tot zes dagen kiemen eten.

Bij Dutch Garden Seeds verkopen ze superhandige en mooie glazen kiempotjes (ik gebruik ze zelf ook) en heel veel biologische kiemgroentenzaden. Met de code moesmeisje krijg je altijd 10% korting in hun webshop. Echt een aanrader!

8. Witlof

Uit witlofwortels kun je in de winter witlof kweken in huis. Hiervoor vul je een diepe pot met fijne tuinaarde. Je moet de wortels dicht op elkaar zetten en je kunt er nog wat fijne tuingrond tussen strooien, maar de bovenkant van de wortels moeten wel zichtbaar blijven.

De lichte bovenkant van de wortels, waar het loof uit gaat groeien, dient zo’n één tot twee centimeter lang te zijn. Snijd het eventueel wat bij en verwijder het oude loof. Door tijdens het planten water over de wortels te gieten, blijven de harten zichtbaar en geef je meteen voldoende vocht voor de eerste week.

De optimale temperatuur voor het kweken van witlof ligt tussen 5 tot 20 graden. Je moet de pot goed afdekken, want voor lekkere witlof moet de plant in het donker groeien. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Zorg ook dat de wortels kunnen ademen om te voorkomen dat ze gaan rotten.

Om de hele winter verse witlof te kunnen oogsten, kun je verschillende potten op verschillende plekken in huis zetten. Hoe koeler, hoe trager de planten groeien. Je kunt de wortels ook in de kas of zelfs in de tuin in de volle grond zetten, maar dan moet je ze bij vorst met wat hooi afdekken. Je kunt dan in het voorjaar witlof oogsten.

9. Bleekselderij

Bleekselderij is een trage groeier en deze groente groeit zeker niet snel in de koude maanden. Toch kun je hem in de koude kas prima laten overwinteren. Zodra de winter voorbij is, pakt bleekselderij het groeien weer op. Daardoor kun je deze groente in het tuinseizoen eerder oogsten.

Een andere leuke tip: bleekselderij laten hergroeien. Gewoon binnen op de vensterbank.

In de video hieronder zie je welke groenten je nog meer kunt laten hergroeien.

10. Wintererwten

Wintererwten zijn zoals de naam al doet vermoeden doperwten die heel goed tegen de kou kunnen. Je kunt ze dus al in de winter zaaien, rond half februari. In de kas is een prima plek, maar ook buiten kan het bij een niet te streng winter, want ze ontkiemen al bij een graad of 5.

Dit waren alle tips voor het zaaien in de winter, zowel in de tuinkas als binnen. Ga dus lekker aan de slag om die winterblues te bestrijden!

Dit blog is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt. 

*Dit blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

2 reacties

Plaats een reactie