Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

11 verrassende gezondheidsvoordelen van moestuinieren

Tags:

Tuin

Moestuinieren levert niet alleen gezonde groenten en fruit op. Bezig zijn in de tuin is goed voor lichaam en geest. Dit zijn 10 verrassende gezondheidsvoordelen van moestuinieren:

1. Goed voor je weerstand

Als je in de tuin bezig bent, is dat goed voor je weerstand. Terwijl je lekker buiten aan het werk bent, vangt je lichaam een heleboel zonlicht op. Uit zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan, ook als het bewolkt is. Vitamine D is dé weerstandsvitamine bij uitstek.

2. Voor sterke botten

Niet alleen de beweging die je hebt in de moestuin is goed voor je botten. Doordat je vitamine D opbouwt, helpt dat namelijk ook mee bij de opname van calcium. Calcium is één van de belangrijkste mineralen voor je beendergestel.

Groene bladgroenten en noten bevatten een goede vorm van calcium. Als je deze in je moestuin hebt, dan krijg je dus de beste versie van dit mineraal binnen.

3. Gunstig voor je brein

Uit onderzoek blijkt dat moestuinieren goed is voor je cognitieve functioneren op latere leeftijd. Mensen die dagelijks in de tuin werken, hebben 36 procent minder kans op dementie dan degenen die dat niet doen.

4. Vermindert stress

Tuinieren is goed voor de ontspanning en dat merk je vast wel. Uit onderzoek blijkt dat na een half uurtje tuinieren je stressniveau al is gedaald als je vlak daarvoor te maken hebt gehad met een stressvolle situatie.

5. Goed voor je humeur

Word jij ook zo blij van in de tuin werken? Dat klopt! Moestuinieren is goed voor je humeur, je welzijn en mentale gezondheid. Dat blijkt ook uit onderzoek. Tijdens het tuinieren focus je immers op iets positiefs, namelijk de groei en bloei van planten.

6. Goede cardio training

Tuinieren is een geweldige cardio training. Onkruid uit de grond trekken en bukken tijdens het planten. Het zijn allemaal lichamelijke activiteiten die de hartslag en het zuurstofverbruik van je lichaam verhogen.

7. Meer spieren

Je kracht en uithoudingsvermogen nemen toe door het moestuinieren. Denk maar aan inspannende activiteiten als het losmaken van de grond, met kruiwagens sjouwen en het aanharken van de bedden. Ook een gieter of emmer water tillen draagt bij aan de opbouw van spiermassa. Tijdens moestuinieren kun je zó opgaan in je werk dat je je niet eens realiseert dat je je in het zweet werkt. Je hebt er nog plezier in ook. Dat is meest optimale training die je kunt hebben.

Je kunt zelfs wel eens spierpijn hebben als je tijdens het moestuinieren een beweging hebt gemaakt die je niet zo vaak maakt. Mocht je eens last hebben van stramme spieren, dan kan magnesiumcitraat helpen om ze weer te laten ontspannen. Dit mineraal gebruik je mogelijk in de tuin voor groene bladeren, maar soms heb je er zelf ook profijt van.

8. Soepel lijf

Moestuinieren draagt ook bij aan een soepel lijf. Als je je lichaam strekt en draait om planten en gereedschap te pakken, draagt dat bij aan de soepelheid van je spieren en de beweeglijkheid van je gewrichten.

9. Goed voor je sociale contacten

Als je een moestuin hebt op een moestuincomplex, dan is dat goed voor je sociale contacten. Je groet elkaar, wisselt tips en wellicht stekjes uit en je luistert naar elkaars moestuinverhalen. 

Gaat het er op je moestuincomplex minder sociaal aan toe, dan heb je nog altijd een band door de gedeelde interesse in moestuinieren en het feit dat je allemaal te maken hebt met dezelfde weeromstandigheden.

10. Goed voor je zelfvertrouwen

Wist je dat tuinieren goed is voor je zelfvertrouwen? Je planten zien groeien en bloeien door jouw harde werk, kan niet anders dan het vertrouwen in je eigen kunnen een boost geven.

Dit artikel is geschreven door gastauteur Annemieke van der Krogt. 

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

Bronnen
Simons, L.A. (2006). Lifestyle factors and risk of dementia: Dubbo Study of the elderly. The Medical journal of Australia, 184(2), 68-70.

Egerer, M. (2022). Gardening can relieve human stress and boost nature connection during the COVID-19 pandemic. Urban For Urban Green, 68 127483.

Ainamani, H.E. et al. (2022). Gardening activity and its relationship to mental health: Understudied and untapped in low-and middle-income countries. Preventive Medicine Reports, 29, 101946.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer