Blog

11x eetbare bloemen voor in jouw moestuin

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

TuinTuin

In een moestuin horen wat mij betreft ook bloemen. Zonder bloemen geen bijen en zonder bijen geen bevruchting. Bloemen staan bovendien prachtig in de moestuin én ook op je bord. Want je kunt meer bloemen eten dan je denkt! Dit zijn elf eetbare bloemen.

1.      Oost-Indische kers

Eén van de bekendste eetbare bloemen is Oost-Indische kers. De mooi gevormde bloemen hebben meestal een feloranje kleur, maar ze kunnen ook zachtgeel, wit of rood zijn. De smaak is lekker scherp. Ze geven pit aan een salade of soep. De blaadjes zijn overigens nog pittiger, dus gebruik die zeker ook eens. Zelfs de zaden zijn eetbaar. Je kunt er kappertjes van maken!

Zelf gebruik ik deze plant om het koolwitje weg te houden bij mijn kolen, want deze vlinder legt haar eitjes op het blad van de Oost-Indische kers. Ook kun je de plant gebruiken als luizenvanger, want luizen zijn er dol op.

2.    Roos

Heb je rozen in je (moes)tuin staan? De bloemblaadjes kun je verwerken tot rozenwater, thee, siroop en jam. Je kunt ze ook gebruiken om een fruitsalade of toetje mee op te fleuren. De geur van rozen zegt meestal iets over de smaak, dus zoek de meest geurige exemplaren uit om te gebruiken in je keuken.

3.    Borage

Nog zo’n bekende eetbare bloem is borage of komkommerkruid. De stervormige bloemetjes zijn meestal helderblauw, maar ze kunnen ook wit of roze zijn. Een prachtige plant en een ware bijenmagneet. De bloemetjes hebben een frisse smaak die aan komkommer doet denken. Vandaar de naam. Strooi een paar bloemetjes over een salade. Dat staat prachtig.

4.    Alle alliumsoorten

De bloemen van alle alliumsoorten zijn eetbaar. Dit gaat niet alleen om uien, maar ook om bieslook, knoflook en daslook. De smaken variëren van zacht tot pittig. Lekker door de soep of door een salade. Alliumbloemen bestaan uit een cluster van kleine bloemetjes. Om ze te gebruiken, haal je het beste de onderkant van de bloem af en scheid je alle afzonderlijke bloemetjes van elkaar.

5.    Calendula

Calendula, oftewel goudsbloem, heeft opvallende oranje, gele of rode bloemen, die bovendien eetbaar zijn. Ze smaken peperig en neigen naar pittig. Hun vrolijke kleur staat prachtig in salades. Haal voor gebruik in de keuken de bloemblaadjes los en strooi ze over de sla. Je kunt er ook thee mee zetten of calendulazalf van maken.

6.    Chicorei

Chicorei staat bekend om de wortels waar je een soort koffie van kunt maken. De blauwe bloemen zijn eetbaar. Ze smaken aardachtig tot bitter en je kunt er pickles van maken.

7.    Afrikaantjes

Bij veel moestuiiers staan ze in de moestuin: afrikaantjes. Vooral om schadelijke aaltjes uit de moestuin te weren. Maar goed nieuws: de bloemen van verschillende variëteiten zijn eetbaar, waaronder het citroenafrikaantje en het dragonafrikaantje. Voeg ze bij warmen gerechten op het laatst toe of gebruik ze om een salade mee te versieren. De smaak is redelijk sterk, dus gebruik spaarzaam.

8.    Klaver

Rode en witte klaver zijn allebei eetbaar. Je kunt met de bloemetjes salades decoreren en je kunt ze ook drogen om thee van te zetten. De thee zou helpen bij hoest. Let op: klaver heeft wel de neiging om te woekeren.

9.   Courgette

Je teelt courgette in je moestuin natuurlijk voor de vrucht, maar ook de bloemen zijn eetbaar. Je kunt ze rauw eten of even grillen of bakken. Je hoeft je courgettes niet op te offeren om de bloemen te kunnen consumeren. Alleen de vrouwelijke bloemen kunnen uitgroeien tot een courgette, dus je kunt de mannelijke bloemen gebruiken.

Als je veel courgettes hebt, dan kun je er ook voor kiezen om kleine courgettes te oogsten met de bloemen er nog aan. Dat staat prachtig als je ze even in de oven bakt. Bij courgettebloemen haal je het beste de meeldraden eruit, tenzij je van bitter houdt. De bloem kun je ook vullen en dan in de oven doen voor een heerlijk resultaat. Denk bij vullingen aan ricotta, (vega) gehakt of geitenkaas.

10.  Madeliefjes

Madeliefjes vind je vaak in het gras, ook bij ons in de moestuin. Wij laten ze altijd eerst in bloei schieten, voordat we het gras maaien. Ze zijn eetbaar en staan heel feestelijk op een salade. Probeer het eens! Het plantje met zijn kleine witgele bloemetjes is rijk aan magnesium en bevat daarnaast vitamine C, bitterstoffen en stoffen met een antibacteriële werking.

11. Viooltjes

Viooltjes zijn een van de vrolijkste bloemen die er zijn. Maar wist je dat je ze ook kunt eten? De schattige bloemetjes met hun frisse kleuren staan prachtig in een salade. Alleen als je net viooltjes in het tuincentrum hebt gekocht, dan kun je beter even wachten totdat je deze bloemetjes gaat eten. De kans is namelijk groot dat ze bespoten zijn. Koop ze het liefst biologisch. Dan zit je altijd veilig. Dat geldt overigens voor alle bloemen die je gaat eten.

TIP: lees ook mijn blog ‘6 nuttige bloemen in de moestuin’ 

Zaden van eetbare bloemen kopen

Wil je zelf eetbare bloemen kweken? Dat kan prima. Als je biologische zaden koopt, weet je zeker dat je geen gif in de vorm van beschermingsmiddelen binnenkrijgt. Wel zo fijn. Bij Dutch Garden Seeds verkopen ze meer dan 150 verschillende soorten biologische zaden voor de moestuin, waaronder ook eetbare bloemen. Met de code moesmeisje krijg je standaard 10% korting in hun webshop.

 

 

 

Dit artikel is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt. 

Fotocredits Afrikaantje: Serres Fortier , Oost-Indische kers: Iler Stoe en Komkommerkruid: Zach Gilseth . 

*Dit blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

Laat de eerste reactie achter