Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

12 tips voor een moestuincadeau dat zeker in de smaak gaat vallen

TuinTuin

Ken jij iemand die gaat starten met een eigen moestuin? Hoe leuk is het dan om alvast een moestuincadeau te geven. Als doorgewinterde moestuingekkie geef ik je 12 tips voor superhandige en mooie cadeau’s voor de moestuin.

Inspiratie cadeau voor moestuin

Als je net met moestuinieren start, zijn er aardig wat dingen waar je aan moet denken. Dat kan best overweldigend zijn als beginneling. Wat heb je allemaal nodig? Nou aardig wat en dat kost best een paar centen ook nog eens. Hoe fijn als je van iemand dan alvast een mooi moestuincadeau krijgt. Heb je zelf geen verstand van moestuinieren? Geen probleem! Ik laat je zien wat ik zelf allemaal gebruik in de moestuin en waar ik dus heel blij mee zou zijn als iemand me dat cadeau zou geven. Succes gegarandeerd.

Handharkje

Deze ontdekte ik pas na twee jaar moestuinieren, maar had ik eigenlijk als eerste moeten kopen. Ik gebruik mijn handharkje met drie tanden supervaak. Eigenlijk altijd als ik ga zaaien of uitplanten, maak ik de grond er van tevoren goed mee los. Zo kunnen mijn groenteplantjes makkelijker wortelen. En ook fijn om onkruid weg te halen. Je hoeft het alleen nog maar van je lapje te verwijderen. Veel makkelijker dan zelf aan dat onkruid lopen trekken waardoor het vaak boven de wortel afbreekt. Voor onkruid met wat diepere wortels gebruik ik de achterkant. Echt een topidee als cadeau voor de moestuin.

Schepje

Deze zit, net zoals mijn handharkje, standaard in mijn moestuintas. Ik gebruik hem om groente uit te planten die ik eerst thuis heb voorgezaaid zoals tuinbonen, kolen, andijvie etc. Ook schep ik er groenten mee uit na de oogst en vul ik mijn moestuinpotten thuis er mee als ik geen zin heb in vieze handen van de potgrond.

Moestuin cadeau- schepje

Ik heb geen aandelen, maar dit  schepje van Gardena is mijn grote favoriet. Je krijgt er 25 jaar garantie op. Dat zegt genoeg toch?

Kweekpotjes

Dat voorzaaien moet je natuurlijk ergens in doen. Je kunt er echt van alles voor gebruiken, zoals lege champignondozen, bakjes van het afhaalrestaurant en potjes waar planten inzaten. Maar echt mooie kweekpotjes zijn natuurlijk veel leuker. Je hebt kleine terracotta kweekpotjes (bijvoorbeeld bij de Dille & Kamille), maar bijvoorbeeld ook mooie kweekpotjes van Elho van gerecycled plastic.

Plantenlabels

En als je dan eenmaal al die mooie (voor)gezaaide groenten hebt, is het wel handig om te weten welke het ook alweer waren. Dat je niet net zoals ik opeens een overdaad aan spruitjes hebt omdat je dacht dat een deel bestond uit broccoliplantjes (gelukkig houd ik van spruitjes). Damn, die dingen lijken ook zo op elkaar als ze klein zijn. Met plantenlabels vergis je je nooit meer. En het staat ook nog eens gezellig.Onder andere bij Dille & Kamille heb je verschillende mooie plantenlabels. Het is daar sowieso een walhalla voor (moestuin)producten.

Tuinhandschoenen

Waarom ik moestuinieren zo fijn vind? Omdat ik letterlijk met mijn handen in de aarde mag wroeten. Heerlijk! Ik vergeet daardoor even alles om me heen. Maar soms kunnen handschoenen toch wel handig zijn. Bijvoorbeeld als je na het tuinieren een afspraak hebt en geen tijd hebt om je handen helemaal schoon te maken. Of als je gewoon lui bent en geen zin hebt in al dat gewas. Je hebt tegenwoordig echt ontzettend leuke tuinhandschoenen met allerlei printjes. Je kunt ze kopen bij het tuincentrum, op Bol.com of als je van simpel houdt bij Dille & Kamille (effen groen).

Gardenersoap

Ik wist niet eens dat het bestond maar deze kreeg ik van mijn zusje cadeau: gardenerssoap. Superleuke verpakte zeep, speciaal voor tuiniers die niet altijd tuinhandschoenen dragen. Ik heb geen idee of het beter helpt dan gewone handzeep, maar leuk is het wel! Als ik echt flink heb zitten wroeten, zijn mijn hele nagels zwart. Dan krijg ik ze alleen maar schoon met een nagelborsteltje. Handig om samen te geven. Onder andere te koop bij, daar heb je hem weer, Dille & Kamille.

Nagelborsteltje

En als je dan toch daar aan het shoppen bent, koop dan meteen een nagelborsteltje. Want geloof me, als je tuiniert zonder handschoenen, kom je thuis met zwarte nagels. En die krijg je maar lastig schoon met alleen zeep. Zo’n nagelborsteltje kan ik echt niet missen. Binnen no time is al die aarde van mijn handen en onder mijn nagels vandaan.

Tuinlaarzen

Ik ben zelf een beetje een rare en loop zelfs op slippers of gympen in de moestuin, maar het kan handig zijn om voor regenachtige dagen tuinlaarzen te hebben. Zeker als je zuinig op je schoenen bent. Zo hoef je je normale schoenen niet vies te maken. Je hebt natuurlijk van die old skool legergroene, maar ook heel veel varianten met geinige kleuren en printjes. En voor de winter ook gevoerde. Lekker warm!

Zaden

cadeau voor moestuin

Zonder zaden geen groenten. Of je moet kleine groenteplantjes kopen in het tuincentrum of op de plantjesmarkt. Maar zelf zaaien geeft wel de meeste voldoening vind ik zelf. Hoe leuk om alvast een zadenpakketje aan iemand cadeau te doen met bijvoorbeeld een paar standaard groenten, zoals rucola, wortels, tomaten, radijs en pluksla (mijn favoriet). Laat de voorpret maar beginnen. Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Potgrond en voeding

moestuin cadeau

Ik zeg altijd: een goede grond is het allerbelangrijkste in een moestuin. En dat geldt ook als je moestuiniert in potten. Ik gebruik zelf altijd biologische potgrond zonder kunstmest erin. Ook mijn voeding is altijd biologisch. Ik ben erg fan van de producten van Cellmax. Leuk te weten: ze hebben een cadeaupakket met daarin een lekker grote zak potgrond van 50 L, 2 soorten voeding en wortelstimulator. Ennnn die is in de maand november en december in de aanbieding van 50 voor 30 euro. Daar ga je die ander heel blij mee maken.

Wasbare groentezakjes

Deze zitten tegenwoordig ook standaard in mijn moestuintas: wasbare groentezakjes. Ik stop mijn verse oogst erin zodat ik mijn buit onderweg op de fiets niet verlies en als ik mijn groente wil bewaren leg ik ze gewoon in de koelkast. Na verloop van tijd worden ze een beetje vies en dan was ik ze gewoon weer uit. Scheelt een berg plastic en ik vind ze stiekem ook gewoon mooi. Ik vind dit dan ook een origineel idee voor een moestuincadeau.

Moestuinboek- of abonnement tijdschrift

In het kader van voorpret is het ook een heel goed idee om iemand een mooi moestuinboek of een abonnement op een tuintijdschrift cadeau te geven. In mijn blog ’11 tips voor een fijn tijdschrift en boek voor de moestuin’ kun je inspiratie opdoen en kijken welk boek het beste iemand. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Dat is met moestuinieren niet anders.

Mijn tip voor een duurzaam moestuincadeau

Sinds kort bestaat er een superleuke duurzame winkel: De Moestuinwinkel. Een paradijsje als je op zoek bent naar een duurzaam moestuincadeau. Ook de verpakking is ecologisch als je een bestelling plaatst. Ik ben fan!

Veel plezier met geven

Hopelijk heb je hier wat leuke ideeën opgedaan voor een moestuincadeau. Ik hoop dat het cadeau in de smaakt valt. Veel plezier met geven. Oh ja en als die ander nu al een stukje grond heeft bemachtigd of in eigen tuin aan de slag wil. Stuur ze even mijn blog ‘De moestuin in december: 7 tips om nu mee aan de slag te gaan’ 

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost. 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer