Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

13 tips voor een duurzame (moes)tuin

TuinTuin

Duurzaam tuinieren is iets wat ik steeds meer probeer te doen. Beter voor het milieu en fijner voor alles wat in de tuin groeit, bloeit, zoemt en zingt. Op allerlei mogelijke manieren doe ik mijn best: van bemesting tot water geven. Ik geef je praktische tips voor een duurzame (moes)tuin.

Toen ik net startte met (moes)tuinieren had ik totaal nog geen kaas gegeten van duurzaam tuinieren. Het is dat ik in 2016 toevallig een lapje bemachtigde in een biologische moestuin, maar tot dan was ik me niet bewust van hoe belangrijk een duurzame tuin eigenlijk is. Tegenwoordig probeer ik alles zo duurzaam mogelijk te doen. Ik laat je zien hoe ook jij duurzaam kunt tuinieren.

1.Biologische planten en zaden

duurzame tuin_biologische zaden

Bij de Dutch Garden Seeds verkopen ze meer dan 100 biologische zaden. Met de code MOESMEISJE krijg je 10% korting in hun webshop.

Ik koop altijd biologische zaden voor in de moestuin en biologische planten voor in mijn border. Waarom? Veel zaden en planten zijn behandeld met gif tegen ongedierte, bacteriën en schimmels. Vooral voor de bijen die snoepen van jouw groenten en bloemen die in bloei staan, kan dat gif grote gevolgen hebben. En de bij heeft het al zo moeilijk.

Ik bestel mijn zaden altijd online en probeer dat in 1x te doen, zodat slechts 1x een postpakket bezorgd hoeft te worden. Soms bestel ik ook met anderen samen. Nog duurzamer. Mijn favoriete adresjes deel ik in het blog ‘Biologische zaden voor jouw moestuin: 5 goede adressen’.

2. Eigen zaden oogsten

En als je dan eenmaal die planten en zaden hebt gekocht, kun je ook je eigen zaden gaan oogsten. Ik doe dat ondertussen bij bijvoorbeeld de palmkool, Afrikaantjes, goudsbloemen, pepers en nog veel meer groenten en bloeiende planten. Het is hartstikke leuk om te doen en je maakt jouw tuin er stukken meer duurzaam op.

3.Natuurlijke bemesting

In mijn (moes)tuin gebruik ik geen kunstmest, maar biologische mest voor mijn groenten, fruit en sierplanten. Kunstmest is niet goed voor het bodemleven en laat dat bodemleven nou het belangrijkste element van een gezonde (moes)tuin zijn. Waarom zou ik dat vernietigen?

4.Mulchen

Door te mulchen zorg ik voor een bodem die gezond is en dat ook duurzaam blijft. Mulchen beschermt de bodem onder andere tegen uitdrogen, waardoor je veel minder water nodig hebt. Ook voorkomt het dat alle belangrijke mineralen en voedingsstoffen uitspoelen bij heftige regenval. Het verbetert bovendien de bodemstructuur als de bodemdieren de mulch omzetten tot humus.

5.Groen dak

Heb je een schuurtje of uitbouw in je tuin? Denk dan eens aan het aanleggen van een groen dak. Dat kan met allerlei materialen zoals sedum, grassen, maar ook met het aanleggen van een moestuin in potten/bakken (zoek dan wel goed uit welk gewicht het dak aankan). Een groen dak zorgt voor minder warmte in je tuin, voor minder Co2-uitstoot en voor een betere wateropvang. Wil je het helemaal top aanpakken? Zorg dan voor begroeiing waar bijen ook wat aan hebben.

6. Duurzaam met water omgaan

duurzame tuin_regenton

Kijk dan toch hoe mooi! Uiteraard heb ik de deksel volgezet met.. planten;-)

Dit ontbrak nog aan mijn duurzame tuin: een regenton! Ik heb zo ontzettend blij met mijn regenton van Nature*. Hij ziet er prachtig uit en nu kan ik eindelijk regenwater opvangen. Hierdoor hoef ik geen drinkwater te gebruiken om mijn tuin water te geven en het is stukken beter voor de planten. Win-win dus!

7.Biologische zaai- en stekgrond/potgrond

Behalve biologische zaden gebruik ik ook biologische zaai- en stekgrond en potgrond. In gewone grond is vaak kunstmest toegevoegd en dat wil ik niet gebruiken. Doe mij maar gewoon natuurlijke producten, zoals ze in de natuur zelf te vinden zijn.

8.Biologisch bestrijden

Plaagdieren bestrijden kan ook op een duurzamere manier dan met gif. Er zijn zoveel alternatieven om die slakken, luizen of andere beestjes uit je (moes) tuin te houden. Denk aan aaltjes tegen slakken, lieveheersbeestjes (zet ze over op planten met luis of schaf larven aan, die eten nog meer) en water met groene zeep tegen luizen en het gebruiken van insectengaas of lokplanten, zoals de Oost-Indische kers, tegen rupsen van het koolwitje. Ook kun je Afrikaantjes inzetten tegen schadelijke aaltjes.

duurzaam tuinieren met lieveheersbeestjes

Gratis luizenbestrijding!

9.Zaaipotjes- en bakjes recyclen

Als je net zoals ik een fanatiek voorzaaier bent, dan weet je hoeveel kweekpotjes- en bakjes er in een gemiddeld seizoen doorheen gaan. Waarom in de winkel kopen als je ook allerlei producten die je al in huis hebt, kunt recyclen. Denk aan eierdozen, bakjes van de afhaal of thuisbezorgd, wc-rolletjes, champignondoosjes (met de deksel maak je jouw eigen kweekkasje), potjes van bloemen en planten die je ooit kocht, boterkuipjes en noem maar op!

10.Je eigen duurzame klimrek maken

In plaats van een klimrek kopen om jouw bonen of klimplanten tegenop te laten klimmen, kun je ook prima zelf een klimrek maken. Wat leuke opties qua materialen: pallets (handig om komkommers of pompoen tegenop te laten klimmen), bamboestokken en wilgentenen. Al deze producten gaan lang mee en kun je jaar op jaar opnieuw gebruiken.

Duurzaam tuinieren met een zelfgemaakt klimrek

De sugarsnaps zijn blij met mijn zelf in elkaar geknutselde klimrek van wilgentenen.

11.Zelf compost maken

Een compostbak of hoop mag ook niet ontbreken in een duurzame (moes)tuin. Ik heb zelf een kleine compostbak in mijn achtertuintje staan en recycle mijn eten in een Bokashi. Ook in de moestuin maken we onze eigen compost. Heb je hier echt geen ruimte voor, koop dan in ieder geval biologische compost zonder kunstmest.

12.Maak je eigen plantenlabels

Stokjes van waterijsjes, houten stokjes, beschilderde stenen of schelpen, kurken, je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt er een plantenlabel van maken. Zelf bewaar ik alle stokjes van waterijsjes die ik in de zomer eet en gebruik die in het voorjaar als plantenlabels voor bij alle zaailingen. Ideaal en duurzaam!

13. Duurzame moestuinwinkel

En als je dan toch iets in de winkel wil kopen in plaats van zelf iets in elkaar knutselen, doe dat dan bij een duurzame winkel, zoals de moestuinwinkel. Een echte snoepwinkel voor iedereen die duurzaam wil tuinieren. Wat een leuke en handige spullen hebben ze daar: van biologische voeding en potgrond tot prachtige gieters, potten en handige kweekkasjes. En… met de code Moesmeisje5 krijg je 5% korting op je bestelling!

Extra Leestip: Duurzaam leven, hoe dat je dat? Mijn persoonlijke tips 

Jij nog tips?

Ik hoop dat je wat leuke inspiratie hebt opgedaan voor jouw duurzame tuin. Heb jij zelf nog handige tips om duurzaam te tuinieren? Laat een reactie achter! Zo helpen we elkaar verder.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nature. 

 

5 Reacties

 1. Henri

  En nu nog spullen bestellen bij de lokale handel in plaats van de bolpuntcoms van deze wereld zou helemaal duurzaam zijn.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Dat is helemaal waar Henri. Maar ja, dan moet die lokale handel er wel zijn. Dat is hier in de stad niet altijd zo. Maar sommige dingen natuurlijk wel.

   Antwoord
 2. Janneke

  Leuke tips! Kleine aanvulling bij de eerste tip: ik koop zo min mogelijk online, maar fiets liefst gewoon naar de winkel. Als ik toch online bestel laat ik het pakketje bezorgen bij een pakketpunt ipv thuis, omdat dat ook veel duurzamer is.

  Verder ben ik fan van tweedehands. In mijn tuin staat (naast natuurlijk een regenton) een ton om “schoon afvalwater” in op te slaan (bijv wat ik anders laat weglopen als ik warm water nodig heb), die ton hadden mijn ouders over na de sloop van hun schuur. Ook kijk ik vaak eerst bij de kringloop als ik iets nodig heb. Ik heb de tegels, stenen en keien die er al lagen gerecycled toen ik mijn tuin opnieuw heb ingericht. Een deel van mijn tuin is een walhalla voor insecten doordat ik alles laat groeien, bloeien en woekeren, en daar ben ik best wel een beetje trots op 😊

  Antwoord
 3. Robin

  Wat een toffe ideeen! Wij hebben helaas geen tuin maar wel een ruim dakterras die ik helemaal groen wil inrichten 🙂 Het lastige is dat het er nogal eens waait. Heb je ideeen welke planten (liefst eetbaar) daar goed tegen kunnen? Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Robin,

   Sorry voor de veel te late reactie. Volgens mij kunnen kruiden zoals rozemarijn (die redelijk verhout zijn) daar wel goed tegen. Ik zou denk ik gaan voor de wat lagere gewassen die hebben wat minder last van de wind. Zoals sla, snijbiet etc.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer