Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

5 Makkelijke bladgroenten voor de beginnende moestuinier

Als je net begint met moestuinieren kan alles nogal overweldigend zijn. Al die groenten, met elk hun eigen gebruiksaanwijzing. Al die termen, zoals voorzaaien en zaaien in de volle grond, verspenen, dieven en afharden. Oef! Ik raad je aan om lekker klein te beginnen. Bijvoorbeeld door eerst wat makkelijke bladgewassen te kweken. Ik geef je 5 bladgroenten om mee te starten. Bij elke groente kun je meteen een video bekijken hoe je hem kweekt.

Als beginnende moestuinier kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Er is zoveel kennis te vergaren, maar je wil eigenlijk ook gewoon lekker beginnen, zonder eerst tig boeken uit te pluizen, blogs te lezen en moestuinvideo’s te bekijken. Ik raad je aan om te starten met bladgroenten. In mijn ogen is dat een van de makkelijkste gewasgroepen met grote kans op een succesvolle oogst, ook al ben je nog een volkomen groentje op moestuingebied. Ik heb mijn persoonlijke favorieten voor je op een rij gezet:

1) Pluksla

Deze staat met stip op nummer 1. Supermakkelijk te kweken sla, die na gemiddeld 6 weken al te oogsten valt (als je het als kleine blaadjes sla, oftewel babyleaf, eet). Je kunt pluksla een heel lange periode zaaien: van april tot en met augustus. Daardoor kun je een groot deel van het jaar genieten van verse sla uit eigen tuin. Een ander voordeel dat al deze bladgewassen hebben, is dat je ze meerdere keren kunt oogsten. Als je zorgt dat je ze een paar centimeter boven de grond afknipt, groeien ze daarna weer aan (alleen bij snijbiet pak ik het iet anders aan, dat lees je later). Zo oogst ik pluksla van mei tot en met augustus. Daarna zaai ik weer nieuwe, waardoor ik tot in de herfst verse sla heb. Mijn favoriete pluksla is: Pluksla Catalogna, Pluksla Cocarde en Eikenbladsla (zowel groen als paars/rood).

2) Rucola

Een andere favoriet bladgroente die ik supermakkelijk te kweken vind, is rucola. Heerlijk pittig en nootachtig. Super als garnering op brood of pizza, voor in een stamppotje of om pesto van te maken. Net zoals pluksla kun je dit gewas over een heel lange periode zaaien. Zelfs nog wat eerder dan pluksla. Ik kweek vaak Rucola Esmee van zaadhandel De Bolster. Ze hebben nu ook een nieuw ras ontwikkeld dat ik dit jaar voor het eerst ga proberen: Rucola Rochelle. Dit ras schiet nauwelijks door en is goed bestand tegen valse meeldauw, een schimmelziekte. Het enige nadeel van een niet doorschietend ras is dat je de prachtige bloemetjes van de rucola mist;-) Maar gelukkig staan er bij mij nog genoeg andere bloeiers in de moestuin.

3) Raapsteel

Raapsteel is een minder bekende groente. Ik kende deze groente niet voordat ik startte met moestuinieren. Dat komt omdat je dit bladgewas niet snel in een standaard supermarkt vindt. In de biologische supermarkt kom je ze soms wel tegen. Harstikke zonde, want ik vind het echt een geweldige bladgroente. Je kunt dit gewas net zoals raapsteel en rucola als babyleaf kweken en ze dus dicht op elkaar zaaien. Daardoor nemen deze gewassen niet veel ruimte in beslag en zijn ideaal voor een kleinere moestuin. Ik kweek zelf twee verschillende rassen: Raapsteel Mizuna (een wat pittigere soort) en Raapsteel Namenia (een wat mildere variant). Veel moestuiniers kennen raapsteel als typische lentegroente, maar je kunt ze ook in de nazomer nog zaaien. Ik zaai ze zelf twee keer in 1 seizoen: in het voorjaar en najaar. In de zomer niet, omdat je dan veel meer kans hebt op doorschieten. Net zoals rucola eet ik raapsteel rauw als salade, op brood als garnering en ik maak er een fris stamppotje van.

 

4) Winterpostelein

Winterpostelein is mijn favoriete bladgewas voor de nateelt en kom ik ook niet tegen in de gewone supermarkt. Je zaait deze bodembedekkende groente (link naar dat blog zodra dat af is) tijdens een korte periode: in augustus en september. Daar staat tegenover dat je maandenlang kunt genieten van knapperige groene blaadjes. De groente is namelijk winterhard. Ik oogst tot in april, tot de plant in bloei schiet. Dan haal ik hem eruit omdat ik niet wil dat hij zich uitzaait op een plek waar ik het jaar erop geen winterpostelein kweek.

Het is een groente die je met elke andere groente in de moestuin kunt combineren. Ik kweek hem vaak op de lege plekken in mijn kolenveld. Zo zorg ik dat de bodem in de herfst en winter mooi bedekt blijft en beschermd is tegen de kou en het uitspoelen van voedingsstoffen. Van deze groente maak ik zelf graag een stamppotje, maar ik eet het ook verwarmd door de pasta en als soep.

5) Snijbiet

Van snijbiet had ik net zoals van raapsteel en winterpostelein nog nooit gehoord voordat ik begon met moestuinieren. Deze groente ligt, net zoals de andere twee, dan ook niet bij de Appie of de Jumbo in de schappen (palmkool, het onbekendere broertje van de boerenkool ondertussen wel trouwens!). Snijbiet is een bijzondere bladgroente waar je een heel jaar van kunt oogsten. Als je telkens het buitenste blad oogst en het hart intact laat, blijft de plant doorgroeien. Bij niet al te koude winters, overleeft de plant en groeit hij weer verder, totdat hij in het late voorjaar in bloei schiet. Mijn lievelingsvariant is de regenboogsnijbiet. Prachtig al die kleuren, zeker als de moestuin steeds minder kleurig wordt in de herfst en winter. Snijbiet kun je op tig manieren eten: rauw als salade, gestoofd, gewokt, in een hartige taart, op de pizza. Je kunt het zo gek niet verzinnen. De smaak is een beetje aards.

Zaden bestellen

Van al deze heerlijke bladgroenten (en nog veel meer groenten) kun je biologische zaden bestellen bij zaadhandel De Bolster. Deze zaden zijn zonder gif of kunstmest opgekweekt en ook nog eens GMO-vrij (= niet genetisch gemodificeerd). Verschillende soorten worden ook veel gebruikt door professionele telers.

Wil je meer lezen over biologisch tuinieren en waarom ik dat belangrijk vind? Lees dan mijn blog ‘Biologisch tuinieren: hoe werkt dat in de praktijk en waarom vind ik het belangrijk’?

Tips?

Heb jij een favoriete bladgroente die makkelijk te kweken is? Laat een reactie achter. Zo helpen we elkaar als moestuiniers vooruit.

Dit blog is geschreven in samenwerking met De Bolster. 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer