Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

5 manieren om zelf compost te maken

Tuin

Of je nou een joekel van een tuin hebt, alleen een balkon of helemaal geen buiten, iedereen kan zelf compost maken. Ik laat je 5 verschillende opties zien voor het maken van dit zwarte goud voor je tuin.

Wie mij een beetje volgt, weet dat ik twee mantra’s heb in de moestuin: compost en mulch. Compost toevoegen en mulchen zijn naar mijn mening het allerbelangrijkste voor het gezond maken en houden van jouw (moes)tuinbodem. En die bodem, daar ligt de basis van een succesvolle oogst.

Dit zijn de bekendste manieren om zelf compost te maken:

1.Composthoop maken

Heb je een wat grotere tuin, dan kun je vaak wel een (schaduwrijke) plek vinden om een composthoop te maken.  Hoe groot je de hoop maakt, is aan jou, maar aangeraden wordt zeker 1,5 m x 1,5 m x 1,5 m. Het is handig als je er aan alle kanten omheen kunt lopen om de hoop te keren. In onze moestuin is de composthoop ongeveer 1,5 m bij 2,5 m.

Op de composthoop kun je allerlei gft-afval kwijt. Let er vooral op dat je een goede afwisseling hebt tussen “nat” materiaal en “droog” materiaal.

Nat materiaal: grasmaaisel, oogstresten, groente, fruit

Droog materiaal: takjes, stro, houtsnippers

Ook eierschillen, papieren theezakjes en koffiefilters met koffiedik mogen erop. Precies weten wat er wel en niet op de composthoop mag? Neem dan een kijkje op Milieu Centraal. 

Naast afwisseling in materiaal is het belangrijk dat er genoeg lucht bij de composthoop kan. Zet de hoop daarom ongeveer elke 6 weken om. Zo bevorder je het composteerproces.

composthoop maken

Optie: je kunt van bijvoorbeeld oude pallets of afvalhout ook een raster om je composthoop maken.

2.Zelf compost maken in een vat/bak

Heb je een kleinere tuin, ga dan voor een compostvat en bak. Er zijn tig soorten en maten. In principe werkt een compostvat/bak hetzelfde als een composthoop. Enige verschil is dat je de toekomstige compost niet in zijn geheel kunt keren. Ik heb zelf een speciale compostpook gekocht waarmee je inhoud van de bak kunt beluchten. Werkt hartstikke prima en gaat bij mij al jaren mee.

3.Wormencompost maken

Een andere opties om zelf compost te maken is door een wormenhotel te kopen of zelf te maken (want dat kan ook gewoon!).

In deze aflevering van klokhuis zie je hoe je er zelf eentje kunt maken van emmers en wat je er allemaal voor restafval (oa. groente, fruit) in kunt doen. Geschikt voor in de tuin en op je balkon!

 

4.Bladcompost maken

Naast compost maken van gft-afval kun je ook composteren met alleen bladeren. Want ook bladcompost is hartstikke goed voor de bodem van jouw moestuin. Hoe gaat bladcompost maken in zijn werk?

Er zijn verschillende opties:

  • De makkelijkste is om gevallen herfstbladeren gewoon over de bodem te verspreiden. Ze worden dan vanzelf omgezet tot compost door de bodemdieren.
  • Wil je aparte compost maken die je gericht kunt verspreiden? Doe dan natte herfstbladeren in een vuilniszak. Bindt de zak dicht, prik er wat gaten in voor de beluchting en leg weg op een koele plek (niet in de volle zon dus!). Eventueel kun je er ook wat biologische mestkorrels tussen doen als je wat meer voeding wil. Draai de zak regelmatig om.
  • Heb je genoeg ruimte in je tuin? Dan kun je met paaltjes en wat kippengaas, wilgentenen of planken een bak voor je bladcompost maken. Zorg dat de bladeren vochtig genoeg blijven.

Het meest geschikt zijn bladeren die snel composteren zoals, linde, kastanje, robinia, populier, wilg en es. Minder geschikt zijn de bladeren van de plataan, eik en beuk. Belangrijk bij het maken van je eigen bladcompost volgens methode 1 of 2: versnipper de bladeren voordat je zo composteert. Anders loop je kans dat je dikke plakken aan elkaar gekoekt blad krijgt.

5.Bokashi compost

Een andere methode om zelf compost te maken is de Bokashi-methode. Officieel is dit eigenlijk niet composteren, maar fermenteren. Je hebt hiervoor een Bokashi-emmer nodig.


Voordeel van deze manier van composteren: je kunt er ook gekookte etensresten en broodresten indoen! Zo hoef je nog minder keukenafval weg te gooien. Je hebt emmers voor buiten en binnen. Naast de “compost” zelf tap je ook vocht af dat je verdund kunt gebruiken als plantenvoeding.

Online cursus Bokashi maken

Wil je meer weten over zelf compost maken via de Bokashi Methode? De Tuinschool Online heeft een superleuke online cursus Bokashi Basics. 

Dit waren mijn tips om zelf compost te maken. Allerlei leuke opties dus! Ik gebruik mijn zelfgemaakte compost in mijn bak altijd voor mijn moestuinpotten in de achtertuin en mijn border. In de moestuin hebben we composthopen waar ik gebruik van kan maken.

Heb jij nog leuke tips om zelf compost te maken! Laat een reactie achter. Zo helpen we elkaar als (moes)tuiniers weer verder!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer