Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

5 Tips voor eetbare bodembedekkers in de moestuin

Je hebt er vast weleens van gehoord: bodembedekkers. Planten die je bodem bedekken, zodat je geen lelijke gaten in je border krijgt, de bodem minder uitdroogt tijdens hete zomers en je minder last hebt van onkruid. In de moestuin kun je dat principe ook prima toepassen, maar dan met eetbare bodembedekkers. Ik deel mijn 5 persoonlijke favorieten.

In de natuur zie je het vanzelf gebeuren: lege plekjes op de bodem groeien vanzelf dicht met bodembedekkers. In de moestuin gebeurt dat ook, maar dan in de vorm van onkruid. En dat is iets waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten (alhoewel ik moet bekennen dat ik onkruid wieden ontzettend ontspannend vind).

Het nut van bodembedekking in de moestuin

In plaats van wachten tot je moestuin wordt overgenomen door onkruid, kun je op de lege plekken in de moestuin ook bodembedekkers zaaien. Ik doe dit zelf al jaren en het bevalt me prima. Waarmee ik overigens niet zeg dat ik geen last meer heb van onkruid hoor. Want die bodembedekkers moeten natuurlijk ook groeien en tot die tijd ben ik ook gewoon bezig met wieden. Het hoort er nou eenmaal bij. Maar bodembedekking in de moestuin is wel een slimme manier om het onkruid in ieder geval een beetje te onderdrukken. Dat kun je natuurlijk doen met bladeren, stro, cacaodoppen, houtsnippers etc, maar ook met eetbare planten. Dan heb je er dubbel plezier van!

Dit zijn mijn 5 favoriete eetbare bodembedekkers voor de moestuin:

1) Spinazie

Aan het einde van de winter, in februari/maart, liggen veel moestuinen er leeg bij. Zonde, want deze tijd van het jaar is het perfecte moment om te starten met vroege spinazie. Het ras Vroeg Reuzenblad groeit ontzettend snel waardoor het een perfect gewas is voor voorteelt. Tegen de tijd dat de courgette, tomaten en sperziebonen de grond in kunnen, heb jij deze spinazie al geoogst. Wat ik ook doe is rond september/oktober winterspinazie zaaien als nateelt. Als je breedwerpig zaait (dus niet in rijtjes) bedekt de spinazie je bodem perfect.

2) Nieuw-Zeelandse spinazie

Deze bodembedekkende groente ontdekte ik een paar jaar geleden. Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is dit geen familie van onze Hollandse spinazie. Je kweekt hem ook op een heel ander moment. Waar je de gewone spinazie vooral in het voor- en najaar kweekt, omdat ie anders snel doorschiet, kweek je de Nieuw-Zeelandse spinazie, die niet doorschiet, juist in de zomer. Ze wisselen elkaar dus mooi af. De plant maakt lange uitlopers die jouw bodem perfect bedekken. Je eet hem op dezelfde manier als spinazie.

Nieuw-Zeelandse spinazie is ook erg geschikt voor in pot en bak.

3) Winterpostelein

Winterpostelein is, zoals de naam al zegt, een echte wintergroente. Je zaait deze eetbare bodembedekker in augustus en september als nateelt. Je kunt de groente tot in april eten, als er nog weinig anders te oogsten valt. Daarna maakt ie bloemen en sterft ie af. Als je wil kun je hem laten uitzaaien, waardoor ie later in het jaar weer opkomt. Ik zaai deze altijd breedwerpig waardoor er een heel tapijtje ontstaat waar geen onkruid doorheen komt. Voordeel van winterpostelein: als je de planten een paar centimeter boven de grond afknipt, groeien ze gewoon weer aan. Je kunt er dus meerdere keren van oogsten.

4) Zomerpostelein

Met deze heb ik eigenlijk stiekem gesmokkeld, want ik heb hier nog geen ervaring mee. Dus of hij daadwerkelijk bij mijn favorieten gaat horen, weet ik nog niet. Maar ik hoor er zulke goede verhalen over, dat ik hem toch in dit lijstje heb gezet. Zomerpostelein is verre familie van de winterpostelein en heeft een veel dikker en vleziger blad dan winterpostelein. Je zaait het direct in de volle grond vanaf mei. Dit kleine, laagblijvende plantje houdt totaal niet van kou. Ik ga deze dit jaar proberen, dus als je mijn vlogs (link) volgt, merk je vanzelf wat ik ervan vind

5) Oost-Indische kers

Deze bodembedekker mag wat mij betreft niet ontbreken in jouw moestuin. Het is een fantastische plant. Prachtig blad en de bloemen zijn ook erg mooi. Ik zet deze om verschillende redenen in mijn moestuin: omdat het er vrolijk uitziet, de bodem bedekt, alle delen van de plant (van blad en bloem tot zaad) eetbaar zijn en omdat het koolwitje eitjes legt op het blad. Door deze eetbare bodembedekker tussen de kolen te zaaien, verminder ik de kans op rupsenvraat op mijn kolen. En als kers op de taart trekken ze ook nog luizen aan, waardoor je andere planten daar minder last van hebben. Kortom: zet dat ding erin!

Ik ben sowieso groot voorstander van het zaaien van bloemen in de moestuin. Het ziet er prachtig uit en als je de juiste planten kiest, kun je er veel nuttige insecten mee aantrekken en plaagdieren mee weren. Vergeet ook de plukbloemen niet!

Zaden bestellen

Ben je enthousiast geworden en wil jij ook eetbare bodembedekkers in jouw moestuin? Alle zaden van planten die ik noemde zijn verkrijgbaar bij biologische zaadhandel De Bolster.  Extra fijn: hun zaden zijn biologisch en GMO-vrij (dat betekent dat ze niet genetisch gemodificeerd, oftewel veranderd, zijn).

Ik wens je veel zaaiplezier! Heb jij nog ervaringen met eetbare bodembedekkers in jouw moestuin? Laat een reactie achter. Ik houd me altijd aanbevolen voor nieuwe experimenten.

Dit blog is geschreven in samenwerking met De Bolster. 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer