Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

6 groenten waarvan je meer kunt eten dan je denkt

TuinTuin

Gooi jij wortelloof altijd op de composthoop en verwijder je de peulen van tuinbonen? Niet doen! Ze bevatten waardevolle voedingsstoffen en zijn heel goed eetbaar. Dit zijn zes groenten waarvan je meer kunt eten dan je denkt. 

1. Jonge peulen van tuinbonen

Waarom zou je alleen de bonen van tuinbonen eten? De jonge peulen met kleine bonen erin zijn ook heel smakelijk. Oogst ze als ze nog geen vijf centimeter lang zijn en nog een gladde schil hebben. Je kunt ze dan eten zoals peultjes.
Je kunt ze stomen, koken of roerbakken. Wanneer de schil begint te rimpelen wordt hij taai en bitter en dan is het een goed idee om de peulen te verwijderen.

Blad van radijsjes

radijs zaaien

Het blad van radijsjes is volledig eetbaar, hoewel je de haartjes op het blad misschien niet kunt waarderen. Als je het blad echter kookt, verdwijnt het prikkelige gevoel.
Als je radijsjes in je moestuin kweekt, kun je een deel van de bladeren oogsten terwijl de radijs nog groeit. Zorg er wel voor dat je het grootste deel van de bladeren laat zitten tot je klaar bent om de hele radijs te oogsten.
De manier waarop je radijsbladeren het beste kunt bereiden, hangt af van hoe oud ze zijn. Als het blad nog jong is, kan het heel zacht zijn en hoef je het niet te koken. Je kunt het dan bijvoorbeeld verwerken in een salade. Je kunt er ook een lekkere radijsbladpesto van maken.

3. Blad van spruitkolen

Het blad van spruitkolen is eetbaar en smaakt hetzelfde als spruiten. Je kunt de blaadjes in elk recept gebruiken als vervanger voor kool. Denk aan stamppot of een oosters wokgerecht. Waar je misschien nog minder mee bekend bent, is de top van de spruitjesstengel. Naarmate de stengel groeit, vormen de bladeren bovenaan een krop, die lijkt op een zeer losse krop kool. Ook deze bladeren kun je eten.

4. Loof van wortels

wortel zaaien

Wortelloof smaakt fris en wat bitter en heeft qua smaak ook iets weg van wortels. Het is rijk aan voedingsstoffen. Zo bevat het naast vezels ook vitamine C en bètacaroteen. Het blad van deze groente bevat zelfs meer bètacaroteen dan de wortels zelf. Ook de hoeveelheid vitamine C in wortelloof is indrukwekkend te noemen. Je vindt ruim 200 mg van deze weerstandsvitamine in 100 g wortelloof. Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid sinaasappels levert 51 gram vitamine C.

Ook bevat wortelloof veel mineralen. Denk aan fosfor, kalium, calcium, magnesium, mangaan, zink en ijzer. Vooral de hoeveelheid calcium in het loof is een vermelding waard. Het gaat om maar liefst 1.970 mg calcium per 100 gram.
Wortelloof is zelfs één van de rijkste plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren. Je vindt deze vetzuren verder vooral in noten, zaden, vette vis, algenolie en krillolie. Als je wil weten wat krillolie is, lees dan hier verder.
Wortelloof kun je prima verwerken in smoothies, pesto, soep en hartige taart. Ook even wokken met wat knoflook is heel smakelijk. Probeer het eens!

5. Stengel van broccoli

Wist je dat de harde stengel van broccoli een heerlijke zachte binnenkant heeft? Snijd de harde, vezelige buitenakant eraf. Dan houd je een zachte stengel over die bol staat van de voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, B1, B2, vitamine C, vezels, ijzer, magnesium, zink, kalium, foliumzuur en antioxidanten. Een hele gezonde stengel dus! Kook hem mee in de broccolisoep of roerbak hem mee in een pastasaus. Gewoon gekookt eten kan natuurlijk ook.

6. Bietengroen

rode bietentaart

Wist je dat je de bladeren van bietjes ook kunt eten? De jonge blaadjes zijn heel smakelijk en lekker in een salade. Ze bevatten zelfs nog meer voedingsstoffen dan de bietjes zelf, behalve als het gaat om folaat (de natuurlijk vorm van foliumzuur).
Het mineraal ijzer vind je in grote hoeveelheden in bietengroen en ook vitamine K, B6, magnesium en kalium zijn goed vertegenwoordigd in deze gezonde groente.
Verder zijn de antioxidanten zeaxanthine en luteïne het vermelden waard, evenals de voorloper van vitamine A bètacaroteen en de fytonutriënt betaïne. Kortom, een gezonde groente die je zeker niet moet weggooien als je jouw bietjes oogst.

Zaden bestellen

Veel van deze groenten kun je nu nog prima zaaien (op de tuinboon na). Bij Dutch Garden Seeds hebben ze veel biologische zaden. Met de korting MOESMEISJE krijg je 10% korting in hun webshop.

Eet smakelijk!

Dit gastblog is geschreven door healthblogger Annemiek van der Krogt.

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Groente afsnijdsels, schillen, pitten waarvan je niet wist dat je ze kunt eten - […] 6 groenten waarvan je meer kunt eten dan je denkt […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer