Actie!
Pre-order het boek ‘Kleine moestuin, Grote opbrengst’.
€ 20,-
Normaal € 25,-

Blog

Klaprozen in de moestuin van Moesmeisje

6 heerlijke en simpele vegetarische pompoenrecepten

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

TuinTuin

Pompoen is een super veelzijdige groente die je werkelijk voor van alles kunt gebruiken in de keuken. Van soep tot smoothie en van taart tot ovenschotel. Ik verzamelde 6 ideeën voor heerlijke vegetarische pompoenrecepten.

1.      Smoothie pompoen

Wist je dat pompoen een supergroente is? Gebruik hem om een supergezonde smoothie te maken. Hiervoor kook je de groente (bij de meeste pompoenen kun je de schil er gewoon omheen laten zitten!) in 10 minuten gaar. Daarna is hij lekker zacht om te verwerken. Bijvoorbeeld in combinatie met sinaasappelsap en kaneel.

Ook lekker is een smoothie van pompoen met kokosmelk, verse gember en cashewnoten. De cashewnoten kun je door de smoothie mixen voor een romige smaak en een stevige textuur. Je kunt ze ook als topping toevoegen. Net wat je lekker vindt.

Pompoen maakt de smoothie lekker dik en smeuïg. Als je hem te dik vindt, voeg je gewoon wat water of plantaardige melk toe om hem te verdunnen.

2.    Pompoentaart

Van pompoen kun je een heerlijke taart maken. Voor een gezonde bodem kun je havermout (hartig) of dadels (zoet) gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens bij de bodem van deze zoete aardappel-bietentaart. De vulling maak je van pompoenpuree, waar je kokosmelk, honing en agar agar of een andere verdikker aan toevoegt. Om er een echt herfstrecept van te maken is het lekker om de vulling te verrijken met kruidige specerijen. Denk aan kaneel, gember en kruidnagel. Ook vanille doet het goed in combinatie met pompoen.

Je hebt voor deze taart een goede springvorm nodig, want de vulling is vrij zacht en loopt er zó uit. De taart moet een paar uur in de koelkast opstijven. Dan heb je een heerlijke en gezonde taart voor bij een lekker kopje verwarmende thee.

3.    Pompoensoep

Oosterse pompoensoep_vegetarische pompoensoep

Pompoensoep is populair en dat is niet voor niets. De groente gaat enorm goed samen met andere groenten en met verschillende soorten specerijen. Met prei en courgette maak je een hartige soep en met tomaten en wortel zorg je voor een zoetere variant. Je kunt aan pompoensoep ook kokosolie en gember toevoegen voor een oosters effect. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Oosterse pompoensoep met koriander? Smullen!

4.    Ovenschotel met pompoen

Pompoen leent zich ook erg goed voor een ovenschotel. Je kunt hiervoor alleen pompoen gebruiken of de groente combineren met andere groentesoorten, zoals wortel, pastinaak of zoete aardappel. Wil je zo’n heerlijke ovenschotel maken, doe dan alle gesneden groenten en ook wat gesneden ui en knoflook in een kom. Voeg wat kokosolie, peper en zout toe en hussel alle even goed door elkaar. Vergeet ook verse of gedroogde kruiden niet. Tijm of rozemarijn zijn bijvoorbeeld erg goede smaakmakers.

Doe het mengsel van groenten en kruiden in een ovenschaal. Laat de groenten op 180 graden Celsius in de oven in 30-40 minuten gaar worden. Lekker met een stukje seitan of een bietenburger.

5.    Gegrilde pompoen

Pompoen recept_ gegrild

Pompoen kun je ook heerlijk grillen. Hiervoor snijd je de groente in niet al te dikke schijven. Deze smeer je in met kokosolie. De schijven leg je een bakplaat die bekleed is met bakpapier.

Dan druppel je wat citroensap over de pompoen en strooi je er wat peper en zout over. Je kunt nog wat verse knoflook op de ovenplaat leggen en takjes rozemarijn voor de smaak. De pompoen gaat zo’n 30 minuten in de oven op 220 graden Celsius. Gebruik op het einde heel even de grillstand voor een echt grilleffect. Enjoy!

6.    Salade met pompoen

Een lauwwarme salade van pompoen, veldsla en (vegan) feta is heerlijk. Voeg nog wat noten, zaden en pitten toe voor een knapperig effect. Wil je een tintelfrisse touch? Gebruik dan rode ui. Met rucola voeg je pit toe aan je salade. Voor gebruik in een salade kun je de pompoen het beste roosteren. Je snijd de groente hiervoor in niet al te grote blokjes of schijven. Wat kokosolie, peper en zout erover en 25-30 minuten in de oven op 200 graden Celsius. Daarna heb je mooie blokjes of schijven pompoen voor in je salade. Om helemaal in de sfeer van pompoen te blijven, gebruik je pompoenpitten als topping.

Zelf pompoen kweken?

Zin gekregen om zelf pompoen te kweken voor die lekkere recepten? In mijn blog ‘Pompoen kweken: van zaaien tot oogsten’ leg ik je precies uit hoe je dat aanpakt.

pompoenrecepten vegetarisch_ zaden

Wil je meteen zaden bestellen? Tip: bestel ze bij Dutch Garden Seeds. Ze hebben allerlei verschillende biologische variëteiten. Met de code MOESMEISJE krijg je 10% korting in hun webshop.

Fotocredits Aneta Pawlik (gegrilde pompoen)  en Kerde Severin (hoofdfoto) op Unsplash

Dit artikel is geschreven door gastblogger Annemiek van der Krogt

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

*Dit blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

Laat de eerste reactie achter