Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

6 x groenten en fruit met het meeste vitamine C voor in je moestuin

TuinTuin

Je hoeft geen kas aan te schaffen om een sinaasappelboom in je moestuin te kunnen telen. Er zijn tal van gewone ‘Hollandse’ groenten en fruit die meer vitamine C bevatten. Dit zijn zes groenten- en fruitsoorten met het meeste vitamine C voor in je moestuin:

1. Paprika

We zijn allemaal groot geworden met het idee dat sinaasappels het meeste vitamine C bevatten, maar niets is minder waar. Paprika’s, vooral de rode variant, bevatten het meeste vitamine C van vrijwel alle soorten groenten en fruit.

Het beste ga je dus in je moestuin aan de slag met rode paprika als je vruchten wil met veel vitamine C. Andere soorten gekleurde paprika’s leveren ook behoorlijk wat van deze vitamine, dus deze zijn ook de moeite waard om te telen. Paprika’s kweken in pot is een heel goede optie, want daarin doen ze het super!

2. Zwarte bes

Je wist vast al dat zwarte bes gezond is, maar wist je ook dat deze fruitsoort veel vitamine C bevat? Deze kleine fruitsoort levert niet zoveel van deze vitamine als rode paprika, maar toch bijna vier keer meer dan een sinaasappel.

Je plant een zwarte bes op een zonnige standplaats in je moestuin, maar halfschaduw kan ook. De plant is winterhard, dus je kunt hem in de winter in de tuin laten staan. De struik doet het het beste op licht vochtige grond, dus het kan in de zomer nodig zijn om water te geven. Om de grond vochtig te houden, is het slim om lekker veel te mulchen aan te voet van de plant. Vanaf juli kun je de bessen oogsten.

Om volop te profiteren van de vitamine C in zwarte bes, kun je het fruit beter niet verhitten. Daarmee verdwijnt namelijk de vitamine.

3. Kiwi

Misschien denk je niet zo snel aan kiwi voor je moestuin, maar toch is dit wel een optie. Ook nog eens eentje die volop vitamine C biedt. Je moet de plant wel in de volle zon op een beschutte plek zetten en geduld hebben. Als de slingerplant eenmaal aanslaat, kun je er veel plezier van hebben. Je hebt wel een zelf bestuivende kiwi nodig als je vruchten wil. Anders heb je zowel een mannelijke als een vrouwelijke kiwiplant nodig.

4. Peterselie

Peterselie staat bekend om zijn hoge ijzergehalte, maar het kruid bevat ook veel vitamine C. Die twee voedingsstoffen gaan goed samen, want vitamine C helpt bij de opname van ijzer uit plantaardige bronnen. Peterselie kweken is heel makkelijk en je kunt er maandenlang van oogsten. Als je het afknipt, groeit het gewoon weer aan. Je kunt het gebruiken in salades en als topping over soepen. Je kunt peterselie ook drogen, al bevat het kruid dan wel minder vitamine C.

5. Spruitjes

Spruitjes, ofwel spruitkool, staan prachtig in je moestuin en de kleine kooltjes bevatten ook nog eens behoorlijk veel vitamine C. Dat is ideaal in de herfst en winter, als je weerstand vaak wat lager is en virussen op de loer liggen.

Je las al eerder dat vitamine C verdwijnt door verhitting. De oplossing is om spruitjes rauw te eten. Dat kan prima, al kunnen ze soms voor winderigheid zorgen. Wil je ze warm eten, dan is stomen de beste manier. Dan blijft de vitamine C namelijk het beste behouden. Grillen in de oven is ook erg lekker.
Als je de spruitjes vlak voor het verhitten pas snijdt, dan helpt dat mee om de vitamine C te behouden. Ook is het raadzaam om de kleine kooltjes beetgaar te koken. Dan behoudt je de vitamine C eveneens het beste.

Spruitjes kweken is superleuk om te doen, want de plant heeft een bijzondere groeiwijze.

6. Boerenkool

Boerenkool is – net als spruitkool – een wintergroente die je goed in je moestuin kunt telen en die veel vitamine C bevat. Hier lees je hoe de teelt in zijn werk gaat. Ook boerenkool kun je prima rauw eten, al zijn de bladeren wel wat taai.

De oplossing voor taaie boerenkoolbladeren is citroensap. Je kunt de boerenkool hierin laten ‘marineren’ en je kunt ook even flink kneden om zachte, malse bladeren te krijgen. Dan kun je ze gebruiken voor een salade. Lekker met appel, geitenkaas en granaatappel.

moestuingroenten A-Z

Zaden bestellen?

Wil je zelf aan de slag met het kweken van spruitjes, boerenkool, peterselie en paprika? Bij Dutch Garden Seeds verkopen ze bijna 200 verschillende soorten biologische zaden. Met de code MOESMEISJE krijg je altijd 10% korting in hun website. Ik wens je veel zaaiplezier!

Dit artikel is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer