Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

7 Duurzame verzorgingsproducten: van zeep tot menstruatieondergoed

Wie mij al wat langer volgt, weet dat ik probeer om steeds duurzamer te leven. Elke keer breid ik de terreinen waarop ik duurzaam leef weer een klein beetje uit. Behalve een duurzame (moes)tuin en kledingkast probeer ik ook steeds meer duurzame verzorgingsproducten te gebruiken. Ik vertel je wat voor producten ik allemaal gebruik en hoe ze bevallen. 

1. Shampoobar

Een paar jaar geleden ben ik overgestapt van gewone shampoo naar het duurzame verzorgingsproduct shampoobars. Ik heb allerlei merken geprobeerd: van Dille & Kamille en Etique tot het huismerk van de Tuinen (nu Holland & Barret) Uiteindelijk ben ik blijven hangen bij die van de Tuinen (ik gebruik de Aloë Vera en Tee Trea shampoo bar afwisselend). Geen mega heftige geur, maar wel fris. Je doet er lekker lang mee en je bespaart bergen plastic. Voordeel: de bars zijn regelmatig 1 + 1 gratis en dan sla ik er meteen 4 in.  

2. Gezichtsreiniger en scheerzeep in 1 

Van facewash ben ik ook al tijden afgestapt. Mijn gezicht was ik tegenwoordig met Aleppozeep, een veel duurzamer verzorgingsproduct. Ik heb een hele zak van meer dan een kilo gekocht en daar doe ik al eeuwen mee. Het zijn enorme blokken die ook weer zonder plastic zijn verpakt. De zeep is zo zacht dat ik ‘m ook gebruik als scheerzeep, waardoor ik er ook geen tig bussen scheergel meer doorheen jaag. Echt top. De geur is wel even wennen, maar na een paar keer kon ik de aardse geur wel waarderen. 

3. Plasticvrije deodorant 

Ik ging eerst van deodorant in een spuitbus, naar deo in een roller en nu gebruik ik al een jaartje of wat de deodorant van de Lekker Company. Dit duurzame verzorgingsproduct zit in een klein, handig kartonnen, rond doosje. Ideaal ook als je op vakantie gaat en ruimte wil besparen in je toilettas. De geuren zijn echt heerlijk. Ik gebruik afwisselend de lavendel, rozemarijn en munt, manderijn en lemon en sindskort ook woodland. Ik vind ze allemaal even lekker. De enige die ik minder fijn vind is de sensitive variant. Die droogt mij te veel uit en is lastig smeerbaar. 

4. Duurzaam menstruatieondergoed 

Iets wat ik ontdekte dankzij een moestuinier die ik op Instagram volg (@plantaardiger) is menstruatieondergoed. Ze had een samenwerking met Snuggs. Ik was nieuwsgierig en heb er 3 besteld om te proberen. Ik was al overgestapt naar duurzame tampons en maandverband, gemaakt van biokatoen, maar ja dat gooi je nog steeds na 1x gebruiken weg. 

Ik was nogal sceptisch omdat ik heftig bloed de eerste twee dagen en bang was om door te lekken. Maar niets van dat alles. Het ruikt niet, het lekt niet door en ze hebben allerlei duurzamere keuzes: bio katoen, tencel en gerecycled nylon. Naast de basic modellen, heb ik nu ook speciale om te sporten en sinds kort ook een bh en gewoon ondergoed dat je buiten je menstruatieperiode draagt. Ik ben fan! Ik schreef er een uitgebreide review over. 

Kortingsactie

Ben je nieuwsgierig geworden naar snuggs? Dan heb ik wat leuks voor je. Ik mag jou met de code moesmeisje altijd 15% korting geven in hun webshop. Wat ik zelf heel fijn vind: als je niet tevreden bent, krijg je tot drie exemplaren je geld terug.

5. Wasbare wattenschijfjes 

Hetzelfde had ik met wattenschijfjes om mijn make-up te verwijderen aan het einde van de dag. Ik stapte over van gewone schijfjes naar wegwerpschijfjes van biologisch katoen. Dat voelde nog steeds zonde. Uiteindelijk ben ik overgestapt naar wasbare wattenschijfjes van katoen en bamboe. Helemaal perfect. Voordat ik ze in de wasmachine gooi, kook ik ze even in water om het ergste vuil eruit te halen en dan gaan ze bij de witte was. Ze blijven er prima uitzien, ondanks dat ik ze al tientallen keren heb gewassen. Voor mij geen wegwerpwattenschijfjes meer. Ik heb ook het gevoel dat ze wat beter schoonmaken door de iets ruwere structuur. 

6. Duurzame dag- en nachtcrème 

Ik heb jarenlang dagcrème van niveau gebruikt, niet bepaald duurzaam. Een tijdje terug ben ik me gaan verdiepen in een wat meer duurzaam verzorgingsproduct voor mijn huid, de Natures-lijn van het Kruidvat. Ok, de crème zit nog steeds in een tube, maar de ingrediënten zijn voor het overgrote deel van natuurlijke oorsprong en er zitten geen microplastics in. Ook is deze lijn vegan. Helemaal top. De geur is lekker subtiel en fris en de dagcrème heeft een heel subtiele glow erin, waardoor je tint er gezonder uitziet. Naast de dag- en nachtcrème gebruik ik ook de herstellende olie. Ik smeer die op mijn gezicht, maar masseer er ook mijn nagelriemen en handen mee in (die drogen nogal uit omdat ik elke keer was nadat ik in de moestuin ben geweest). Ontzettend lekker spul en je doet er eeuwen mee. 

7. Natuurlijke tandpasta 

Tot voor kort gebruikte ik altijd sensodyne tandpasta. Ik heb tandpastatabletjes geprobeerd, maar die vond ik niet lekker. Nu ben ik overgestapt naar de natuurlijke tandpasta van Weleda (de Ratanhia). Even wennen, want hij schuimt niet en hij smaakt kruidig. Maar ondertussen wil ik niet meer terug. De tube is van aluminium wat goed recyclebaar is en er zitten geen synthetische schuimmiddelen of microplastics in. Ook het Ratanhia mondwater vind ik superfijn. Bij eerder mondwater dat ik had, trok mijn mond helemaal samen. Iets wat ik bij deze niet heb. Ook deze tandpasta en het mondwater zijn regelmatig in de aanbieding (oa bij Holland & Barret) en dan sla ik hem voor langere tijd in. 

Duurzame verzorgingsproducten: jij nog tips 

Mocht jij nog tips hebben voor fijne duurzame verzorgingsproducten, dan houd ik me aanbevolen. Ik zou nog wel tips kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld mascara, eyeliner en een wenkbrouwpotlood. Ik gebruik nu die van de Hema.

Meer lezen over mijn duurzame keuzes? Lees dan mijn eerdere blogs over dit onderwerp. 

-13 tips voor een duurzame (moes)tuin
-Duurzame kledingkast: 5 praktische tips
-Duurzame verf voor allerlei klussen in tuin en huis
-11 duurzame kerstcadeau’s om te geven of vragen 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer