Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

7 manieren om fruit, kruiden en groenten langer te bewaren

Tags:

-

TuinTuin

Je kent het wel: die explosie van groenten in de zomer: courgettes, tomaten, pepers. Help! Dit ga je nooit allemaal in 1x opkrijgen. Je kunt natuurlijk een deel van je oogst weggeven, maar er zijn ook manieren om langer van jouw oogst te genieten. Dit zijn 7 manieren om fruit en groenten langer te bewaren.

1. Maak een chutney

Appelchutney

Chutneys zijn een heerlijke manier om groenten en fruit langer houdbaar te maken. Je maakt deze lekkernijen je van fruit of groente waaraan je zout, suiker en azijn toevoegt.
Het beste gebruik je kokosbloesemsuiker of palmsuiker in plaats van kristalsuiker. In deze onbewerkte zoetstoffen vind je namelijk nog alle voedingsstoffen.
Voor 1 kilo groenten of fruit gebruik je de volgende hoeveelheden:
• 5 gram zout
• 100 gram suiker of een vervanger
• 125 milliliter azijn

Bereiding:
1. Was en snijd de groenten.
2. Smelt een klontje kokosolie in een pan en voeg de groenten toe en eventuele smaakmakers als kruiden en specerijen.
3. Voeg het zout, de suiker (vervanger) en de azijn toe.
4. Laat de groenten enige tijd op laag vuur sudderen totdat ze gaar zijn, maar niet stuk gekookt.
5. Voor het meeste smaak laat je de groenten enige uren stoven.
6. Doe de chutney daarna over in schone jampotten.
7. Laat de potten ondersteboven afkoelen.

2. Inmaken

Inmaken doe je door de groenten kort te koken in water, azijn of een mengsel van azijn en kokosbloesemsuiker. Je kunt eventuele smaakmakers als mosterdzaad en kruiden als kurkuma toevoegen. De gekookte groenten doe je samen met het vocht in een weckpot. Zorg ervoor dat de groenten onder staan. Sluit de pot af en laat deze ondersteboven afkoelen.

3. Fermenteren

oogst bewaren

Gefermenteerde komkommer

Je kunt je groenten ook fermenteren om ze langer houdbaar te maken. Dit doe je door ze slechts licht te wassen en in een weckpot te doen. Giet er een mengsel van zout en water overheen zodat de groenten onder water staan.
Dan sluit je de weckpot luchtdicht af. Afhankelijk van de hoeveelheid en het soort groenten kun je deze na een aantal dagen eten.

4. Drogen

Veel groenten, kruiden en ook fruit kun je drogen. Dat kan in de oven, maar het gaat het gemakkelijkst in een voedseldroger. Meer weten? Ontdek de vijf beste manieren om kruiden te drogen.

Recept: gedroogde tomaten
Hieronder leg ik uit hoe je gedroogde tomaten maakt. Je kunt hiervoor iedere tomatensoort gebruiken, maar cherrytomaatjes zijn het gemakkelijkst en drogen het snelst.
Ingrediënten
• 500 gram tomaten
• 1 theelepel basilicum
• 1 theelepel oregano
• 1 theelepel rozemarijn
• 2 eetlepels olijfolie
• Peper
• Zout

Bereiding
1. Was de tomaten en droog ze af.
2. Snijd de tomaten in partjes van ongeveer een centimeter.
3. Leg de partjes naast elkaar in de voedseldrogen op zo’n manier dat ze elkaar niet overlappen.
4. Bestrooi de tomaten met een beetje zout, peper, gedroogde basilicum en/of gedroogde oregano.
5. Dek af en zet de voedseldroger op 140 graden Celsius.
6. Droog de tomaten ongeveer 6-8 uur.
7. Controleer na zes uur of ze droog genoeg zijn en houd ze daarna regelmatig in de gaten. Ze moeten niet te droog worden.
8. Haal ze uit de voedseldroger en doe ze in een pot met verse of gedroogde kruiden en peper en zout naar smaak.
9. Besprenkel met olijfolie. Zorg ervoor dat alle ingrediënten ondergedompeld zijn in de olie.
10. Bewaar de pot in de koelkast. Zo blijven de tomaten 4 dagen goed. In de vriezer kun je de gedroogde tomaten enkele maanden bewaren.

5. Jam en gelei

groenten langer bewaren

Als je te veel fruit hebt, maak er dan een heerlijke jam of gelei van. Gebruik kokosbloesemsuiker of palmsuiker om de jam of gelei mee te zoeten en deze langer houdbaar te maken.
Als je gewend bent om geleisuiker te gebruiken, kun je deze vervangen door een combinatie van kokosbloesemsuiker en agar agar, chiazaad, fijngemalen havermout of gelatine. Zo krijg je wel het lekkere zoete en geleiachtige, maar dan zonder de snelle koolhydraten van geleisuiker.
Zorg ervoor dat de jampotten zijn uitgekookt en laat de jam ondersteboven afkoelen nadat je het deksel op de pot hebt gedaan. Zo verhoog je de houdbaarheid. Gebruik je op één kilo fruit vijf eetlepels kokosbloesemsuiker of palmsuiker, dan is de jam enkele weken houdbaar in de koelkast.

6. Invriezen

Invriezen is een eenvoudige methode om je oogst te bewaren. Om fruit en groenten een langere levensduur te geven, kun je ze blancheren en dan invriezen in diepvrieszakjes.

Van 1 courgetteplant haal je soms wel 30 courgettes

Recept: Courgette invriezen

Courgette kun je het beste blancheren voordat je de groente invriest. Dat doe je zo:

1. Was de courgette en snijd deze in dunne plakjes.
2. Zet een pan met water op.
3. Zet een pan met water en ijsblokjes klaar.
4. Voeg de plakjes courgette toe als het water kookt en kook ongeveer een minuut.
5. Haal de plakjes courgette met een schuimspaan uit het kokende water.
6. Leg de courgette in het ijswater en laat de groente 2-3 minuten afkoelen.
7. Laat de courgette goed uitlekken in een vergiet.
8. Doe de plakjes courgette in een diepvrieszakje en stop dit in de vriezer.

7. Vacuüm sealen

Groenten en fruit vacuüm sealen is een geweldige manier om het te bewaren. Het is ook nog eens super makkelijk. Je hebt een vacuümsealer nodig en zakjes waar je de groenten en het fruit in doet

Zelf groenten kweken? Bestel zaden

Wil lekker aan de slag met het kweken van jouw eigen groenten, zodat je straks kunt invriezen, fermenteren en drogen? Bestel dan nu je zaden (als je die nog niet in huis hebt). Bij Dutch Garden Seeds hebben ze veel biologische zaden. Met de korting MOESMEISJE krijg je 10% korting in hun webshop. Veel moestuin- en kookplezier!

Dit artikel is geschreven door healthblogger Annemiek van der Krogt.

Fotocredits: header (little plant op Unsplash), chutney (Megumi Nachev op Unsplash), gefermenteerde komkommer (Rebeca G. Sendroiu op Unsplash), Jam (Yulia Khlebnikova op Unsplash)

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

2 Reacties

  1. Cathy

    Bij het maken van jam, gelei en chutneys wordt het niet meer aangeraden om de potten op de kop te zetten. De huidige deksels zijn niet meer wat ze geweest zijn. De hete inhoud beschadigt de binnenkant van de deksels. En dat kan dan weer in je jam terecht komen.
    Wecken is iets anders als inmaken. Wat jij beschrijft is inmaken. Wecken is wel een goede manier om lekker lang van je groenten te genieten.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Dank je voor de tip Cathy!

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Verse Gember Bewaren - Houdbaarheid en Bewaarmethoden - Zelfvoorzienend Wonen - […] je ervoor kiezen om het in te maken. Ingelegde gember is gember die is gefermenteerd in azijn of zout…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer