Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

7 Vergeten groenten die je zelf kunt kweken

Een van de leukste dingen aan het hebben van een moestuin is dat je groenten kunt kweken die je niet snel in de gewone supermarkt kunt vinden. Ik heb ondertussen al aardig wat van deze vergeten groenten uitgeprobeerd en deel er 7 ter inspiratie.

1.Snijbiet

Dit is een van mijn favoriete groenten in de moestuin en dan met name de gekleurde snijbiet. Wat een feestje om te zien. Wat mij betreft mag deze vergeten groente dan ook niet ontbreken in jouw moestuin. Hij is supermakkelijk om te kweken, je kunt hem over een lange periode zaaien (van april tot en met augustus) en hij is redelijk winterhard, waardoor je met een beetje geluk tot in april het jaar erop kan oogsten. De reden waarom je zo lang kunt oogsten is omdat snijbiet gewoon verdergroeit als je het hart van de plant intact laat bij het oosten. Je kunt de groente in de keuken gebruiken zoals spinazie, hij smaakt nog aardser.

2 Meiraap

Dit kleine knolletje heb ik in het najaar van 2023 voor het eerst gekweekt als experiment. Want, hoewel de naam doet vermoeden dat het een lentegroente is, kun je deze groente dus ook kweken als nateelt. Ik zaaide hem in augustus en oogstte in de winter. Ik vind de smaak zelf heel lekker. Een beetje radijsachtig, maar dan een stuk milder. Heerlijk om als plakjes op brood te doen, maar ook lekker om mee te wokken. Deze komt in 2024 zeker terug in mijn moestuin, zeker omdat je deze vergeten groente niet snel bij de Albert Heijn of Jumbo zult vinden.

3. Palmkool

Zelfs in een siertuin zou palmkool niet misstaan, wat een prachtige groente is dit. Een van mijn favoriete kolen. Omdat je van onderaf start met oogsten ontstaat er steeds meer een palmvorm. Het grote voordeel van deze vergeten groente is dat je er twee seizoenen van kunt het oogsten: het eerst jaar grote bladeren en het tweede jaar, na de bloei in het voorjaar, heerlijk malse kleine blaadjes. De bloei is ook prachtig, met gele bloemetjes waar insecten dol op zijn. Je kunt hem zaaien van maart tot in juli. Ik wil er zo lang mogelijk van genieten, dus zaai hem altijd meteen in maart.

4. Koolrabi

Sinds ik de paarse koolrabi (je hebt ook wit/groene varianten trouwens) twee jaar geleden ontdekte, is deze prachtige knol niet meer uit mijn moestuin te krijgen. Omdat deze groente veel sneller te oogsten is dan andere kolen, plant ik hem op korte afstand tussen de rest van de kolen. Tegen de tijd dat de boerenkool, spruitkool en rode kool meer ruimte nodig hebben om te groeien, is de koolrabi al geoogst. Ideaal dus als je optimaal gebruik wil maken van je ruimte. Ik vind hem rauw geraspt heel lekker, maar ik gebruik koolrabi ook in Aziatische wokgerechten. Je kunt hem vroeg, maar ook later in het seizoen nog zaaien.

5. Schorseneer

Wat ik nou precies van deze groente vind, weet ik niet zo goed. Ik heb hem twee jaar gekweekt, maar uiteindelijk issie toch verdwenen. Ik denk omdat ik pastinaak toch net wat lekkerder vind en ik nu eenmaal keuzes moet maken met mijn 15m2 moestuintje. Maar als ik genoeg ruimte had, zou deze zeker te weten zijn comeback in mijn moestuin maken. Dus wie weet ooit weer;-) Ik vond hem namelijk makkelijk om te kweken en de opbrengst per plant was best wel groot. De smaak is lastig te omschrijven, het doet een beetje denken aan asperge.

6. Winterpostelein

Deze vergeten groente kweek ik al vanaf 2016 en dat is niet zonder reden. Het is een perfecte eetbare bodembedekker en ideaal voor de nateelt. Je zaait het in augustus en september en vervolgens heb je heerlijk verse groente van de winter tot in april. Als je het dicht op elkaar zaait, krijgt onkruid geen kans. Je kunt de groente een paar centimeter boven de grond afknippen en hij groeit vrolijk en razendsnel
weer aan. Ik maak er stamppot van, maar doe het ook door de pasta met. Heerlijk!

7. Rammenas

Deze vergeten groente is zelfs in moestuinland niet heel erg bekend. Ik heb hem een paar jaar terug gekweekt en dit jaar staat hij weer in mijn moestuin: rammanas. Je hebt hem in allerlei maten en vormen (rond en langwerpig). De smaak lijkt op die van radijs, maar dan iets pittiger. Je kunt rammanas zaaien van het voorjaar tot in het najaar, afhankelijk van het ras (zomer- of winterrammanas). Je kunt hem rauw eten (bijvoorbeeld op brood), maar ook wokken of koken. Dan wordt de smaak wat milder en lijkt het meer op het meiraapje.

Dit waren de groenten waar ik zelf ervaring mee heb in de moestuin. Andere vergeten groenten die je zelf kunt kweken zijn bijvoorbeeld wortelpeterselie en groenlof. Deze heb ik zelf nog niet eerder gekweekt, dus ik kan je er helaas nog niet echt iets over vertellen. Mocht jij wel ervaring hebben, met (een van) deze twee groenten, laat dan in een reactie achter of het aanraders zijn. Ik ben wel benieuwd!

Zaden kopen

Heb je zin gekregen om een of meerdere van deze vergeten groenten te kweken in jouw moestuin? Alle zaden zijn verkrijgbaar bij biologische zaadhandel De Bolster. Hun zaden zijn naast biologisch ook GMO-vrij en ze leveren lekker snel.

Dit blog is geschreven in samenwerking met De Bolster. 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer