Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

7 x wilde eetbare planten in je moestuin

Tuin

Wist je dat je moestuin misschien wel groter is dan je denkt? Plekken waar onkruid groeit, zou je eigenlijk ook een moestuin kunnen noemen. Dit zijn zeven wilde eetbare planten die je kunt terugvinden in je moestuin.

1. Paardenbloem

Paardenbloem is een van de beste eetbare wilde planten die er is. Gebruik de jonge bladeren in salades of gekookt, want ze zijn een goede bron van kalium en vitamine A, C en K. Je herkent de jonge bladeren aan het feit dat ze in het midden van de plant omhoog steken en lichtgroen van kleur zijn.

Je kunt ook de bloem plukken en de bloemblaadjes gebruiken om een salade mee te versieren of er paardenbloemwater of thee van maken. De wortels kun je gebruiken om een cafeïnevrije, cichorei-achtige drank van te maken. En als extraatje: de bloemen zijn een feestje voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten.

2. Wilde postelein

Deze stevige plant heeft lepelvormige blaadjes, roodachtige stengels en kleine gele bloemen. Hij zit vol met voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C, B, ijzer, magnesium en calcium. Je zou de plant bijna de beste multivitamine noemen.

Zelfs omega-3 vetzuren vind je in dit kleine plantje. Pluk alleen de uiteinden van een jonge plant voor een salade met feta en olijven. Je kunt de bladeren ook stomen of roerbakken. Kook ze niet te gaar, anders worden ze slijmerig.

3. Vogelmuur

Met een smaak die lijkt op die van peterselie kan vogelmuur prima in een salade. Dit eetbare onkruid heeft ovaalvormige blaadjes die paarsgewijs tegenover elkaar groeien aan stengels die over de grond kruipen. De witte bloemetjes zijn stervormig. In mijn moestuin duiken deze schattige plantjes regelmatig op!

Je kunt vogelmuur het beste oogsten in het late voorjaar en de herfst. Gebruik een schaar om de tere nieuwe scheuten of de bovenste centimeters van oudere planten af te knippen.

4. Kleefkruid

Kleefkruid is ook een wilde plant die je kunt eten. De blaadjes kunnen goed door een salade en ook door de soep. Je kunt er eveneens thee van zetten. Ze bevatten waardevolle stoffen, zoals isoflavonen, glycosiden, fenolzuur en kiezelzuur. 

Ook mineralen vind je in kleefkruid. Het plantje ondersteunt de lymfeklieren, helpt bij de afvoer van afvalstoffen en vocht en werkt bloedzuiverend. Een echte topper dus! 

5. Zevenblad

Zevenblad is een onkruid dat weelderig tiert in je tuin. Veel mensen zijn er daarom wat minder blij mee. Maar wist je dat je de jonge bladeren kunt gebruiken om een lekkere stamppot en pesto van te maken?

Zevenblad zit vol gezonde stoffen, zoals kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Ook vind je veel vitamine A en C in de plant. 

Pluk zevenblad niet meer als het bloeit, want dan worden de bladeren taai en zijn ze niet meer lekker om te eten.

6. Zuring

Er zijn verschillende soorten zuring. Veldzuring (Rumex acetosa) is het bekendste en ook bloedzuring (Rumex sanguineus) kun je goed gebruiken als groente. 

Veldzuring heeft de kenmerkende zure smaak en is lekker in soep en stoofpotjes. Bloedzuring heeft een mildzure smaak die iets weg heeft van citroen. Deze wilde eetbare plant is perfect om rauw te gebruiken in salades en als garnering. De jonge blaadjes zijn het lekkerst.

De blaadjes bevatten veel vitamine C en zijn daarnaast een goede bron van bètacaroteen, ijzer, kalium en magnesium. Omdat zuring veel oxaalzuur bevat, kun je er het beste niet te veel van eten.

Ook van zuring kun je pesto maken.

7. Dovenetel

Dovenetel is een plant die veel voorkomt in de tuin en gemakkelijk groeit. De blaadjes en bloemetjes kun je gebruiken door een salade, soep of stamppot. Ook een pesto van dovenetel behoort tot de mogelijkheden. Ik laat deze wilde plant altijd gewoon staan als ie weer eens oppopt in mijn tuin. Zoveel ruimte neemt ie nou ook weer niet in beslag en de insecten zijn me dankbaar.

De verschillende kleuren dovenetel hebben allemaal net een iets andere werking. Paarse dovenetel (degene die bij mij altijd opduikt) heeft vooral effect op de nieren. Witte dovenetel kun je daarnaast gebruiken bij keelklachten en hetzelfde geldt voor gele dovenetel.

Witte dovenetel heeft verder vooral een positieve invloed op de blaas, vrouwelijke organen en het bloed. De plant levert vitamine B en C en is het rijk aan kalium. Ook als je geen klachten hebt, is het dus heel gezond om dit eetbare onkruid op tafel te zetten.

Eet smakelijk!

Gratis zoekkaart en (betaalde) online cursus over onkruid

Vind je het lastig om te bepalen welk onkruid je nou in je tuin hebt staan? Op de Tuinschool Online kun je een gratis onkruidzoekkaart aanvragen. Vind jij het leuk om je echt eens te verdiepen in het onkruid dat in jouw (moes)tuin kan verschijnen? Hoe het eruit ziet? Hoe je het gifvrij verwijdert of misschien juist wel laat staan omdat het een heerlijke eetbare wilde plant is? Doe dan de Online Onkruidcursus bij de Tuinschool Online.

Dit blog is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

Fotocredits: Walter Sturn (paardenbloem), Ando Shev (zevenblad), Filipp Romanovski (zuring),  Trenton Stevens (dovenetel), Suze Peeters (vogelmuur).

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer