Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

10 meest gezonde bladgroentes voor in je moestuin

TuinTuin

Alle groenten in je moestuin zijn natuurlijk gezond en bevatten allerlei voedingsstoffen die je nodig hebt, waaronder vitamines en mineralen. Toch zijn er van de bladgroenten een aantal soorten die eruit springen wat betreft voedingswaarde en gezonde stoffen. Dit zijn er negen.

1. Boerenkool

Net als spruitjes is boerenkool een goede leverancier van vitamine C. Ook vitamine A, B, E en K zijn goed vertegenwoordig in deze groene bladgroente (je eet dan wel het blad, maar in de moestuin valt deze groente officieel natuurlijk onder de koolgewassen). Daarnaast bevat boerenkool omega 3-vetzuren, chlorofyl, aminozuren en krachtige antioxidanten voor onze ogen. De groente beschikt ook over stoffen die onze lichaamscellen beschermen en die veroudering helpen tegengaan. Daar komt bij dat boerenkool je cholesterolwaarden zou kunnen helpen verbeteren. Een bijzonder gezonde groente dus. die niet voor niets een superfood wordt genoemd.

2. Romaine sla

Van alle slasoorten is Romaine sla of bindsla één van de meest voedzame keuzes. Deze stevige sla is heerlijk knapperig en levert veel vezels en daarnaast een goede hoeveelheid vitamine A en K. Ook zou Romaine sla kunnen bijdragen aan gezonde bloedvetten.

3. Veldsla

Veldsla is nog zo’n gezonde bladgroente voor in de moestuin. Het kleine plantje herbergt tal van voedingsstoffen in zijn blaadjes. Denk aan omega 3, vitamine A, C, K en ijzer. Reden genoeg om de groente in je moestuinplan op te nemen. Bijkomend voordeel is dat veldsla goed tegen kou kan. Je kunt het plantje dus prima in het najaar en de winter telen om in het koude seizoen ook te beschikken over verse groenten uit de tuin.

4. Palmkool

Palmkool is een prachtige koolsoort (waarvan je het blad eet) voor in je moestuin. Je kunt hem zelfs in je siertuin zetten, want het is een ware eyecatcher. Ook wat betreft voedingswaarde mag deze groente er zijn. Palmkool is namelijk bijzonder rijk aan vitamine K en bevat net als zijn broertje de boerenkool stoffen die onze cellen beschermen.

5. Rucola

Rucola of raketsla staat bekend om zijn pittige smaak. Bovendien is deze slasoort heel gezond. In rucola vind je een goede hoeveelheid vitamine B1 en een indrukwekkende hoeveelheid vitamine K1, die je lichaam kan omzetten in vitamine K2. Deze groente kun je zowel kweken in het vroege voorjaar als in het najaar. In de zomer heb je meer kans op doorschieten.

6. Snijbiet

Snijbiet is een kleurrijke bladgroente voor in je moestuin. De groente levert een bijzonder grote hoeveelheid beschermende antioxidanten en daarnaast een behoorlijke hoeveelheid ijzer en vitamine C. Wat betreft vitamine K springt snijbiet eruit in vergelijking met andere bladgroenten. De groente bevat maar liefst 830 microgram vitamine K1 per ons.

7. Raapstelen

Heb je wel eens raapstelen in je moestuin geteeld? Deze vergeten bladgroente bevat een ruime hoeveelheid vitamine K. Verder vind je in deze lekkere bladgroente behoorlijk wat vitamine A en C, naast andere vitamines in kleinere hoeveelheden. Raapstelen bevatten een bijzonder gezond stofje in de vorm van indole-3-carbinol (I3C). Dit beschermt onze cellen en kan eveneens helpen om je hormonen in balans te brengen.

8. Spinazie

Je wist vast al dat spinazie een gezonde groente is. Niet per se vanwege het hoge ijzergehalte in deze plant, maar vooral vanwege de hoeveelheid vitamine A, K, ijzer en magnesium. Van dit laatste mineraal levert de bladgroente ruim 70 milligram per ons. Dat is misschien niet zoveel als je in een magnesium supplement vindt, maar samen met andere magnesiumrijke voedingsmiddelen de beste manier om je inname van dit mineraal te verhogen.

9. Andijvie

Het zal je inmiddels niet meer verbazen dat ook andijvie een aanzienlijke hoeveelheid vitamine K bevat. Toch is deze groente vooral interessant vanwege de grote hoeveelheid natuurlijk foliumzuur (folaat).Ook vitamine A vind je in interessante hoeveelheden in deze gemakkelijk te telen groente.

LEESTIP: Wil je meer lezen over bladgroentes? Lees dan mijn blog ‘5 favoriete makkelijke bladgroenten voor de beginnende moestuinier’.

Zaden bestellen

Wil je deze bladgroentes ook kweken in jouw moestuin? Je vindt al deze zaden in de webshop van Dutch Garden Seeds. Met de code MOESMEISJE krijg je altijd 10% korting in hun webshop.

Dit blog is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer