Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Aardappels kweken in een kleine moestuin? Gewoon doen!

TuinTuin

Als je net zoals ik een kleine moestuin hebt of moestuiniert in bakken en potten, wil je zuinig omgaan met je ruimte. Maar dat betekent niet dat je aardappels kweken meteen moet afschrijven. Ik reserveer altijd een klein stukje in mijn moestuin voor de aardappels. En aardappels kweken in pot of een zak is ook een leuke optie. Ik leg je precies uit hoe jij heerlijke aardappels tevoorschijn tovert.

Stiekem ben ik helemaal geen aardappeleter. Tenminste niet vastgekookt. Voor een lekkere stamppot met boerenkool uit eigen tuin kun je me dan wel weer wakker maken. En met aardappels uit de oven maak je me ook blij. Ik houd van variatie in mijn eten, dus ik kies al drie jaar voor het Hongaarse ras sarpo mira; hoogresistent tegen de aardappelziekte en geschikt voor koken, bakken en stampen. Ideaal! En de aardappel heeft ook een prachtige rode schil. Het oog wil tenslotte ook wat. Geen zin om echte pootaardappels te kopen? Je kunt ook aardappels uit de winkel proberen. Wel handig om dan even uit te zoeken wat voor soort aardappel het is.

Soorten aardappels

Je hebt namelijk vroege, midden en late aardappels. Vroege aardappels doen er zo’n 90-100 dagen om te groeien, late wel tot 150 of meer. Hoe later de aardappel, hoe langer je ‘m kunt bewaren. De vroege aardappels kunnen vanaf begin maart de grond in, de late vanaf begin/half april. Mijn aardappels gaan rond begin/half april de grond in.

Voorkiemen

Ik laat mijn aardappels zelf altijd voorkiemen. Zo hebben ze een aardige voorsprong als ze de grond ingaan. Ongeveer 3-4 weken voor het poten, leg ik ze in een eierdoos op een lichte (maar geen zonnige) onverwarmde plek. 10 graden is ideaal. Zo kunnen ze rustig uitlopers ontwikkelen.

aardappels kweken

Bij mij staan de aardappels altijd in de keuken te kiemen. Daar is het niet te warm en licht genoeg.

Grond klaarmaken

Voordat ik de aardappels de grond instop, gaat er in onze moestuin in het vroege voorjaar paardenmest door de grond heen. Daarna gooi ik er nog lekker wat compost overheen. Aardappels lusten wel wat. Het schijnt dat kippenmest niet zo goed is voor aardappels. De planten zouden dan vooral veel loof en een lagere opbrengst krijgen.

De grond in

Aardappels poten in de volle grond

Zodra jouw ras aardappels de grond in mag en er mooie, korte en stevige uitlopers zijn, dan het is het tijd om te poten. Officieel moeten aardappels op minimaal 50 centimeter van elkaar in de rij en 40 centimeter tussen de rijen gepoot worden. Bij late rassen is dit zelfs 70 centimeter bij 40 centimeter. De planten moeten namelijk voldoende kunnen opdrogen na een regenbui om de gevreesde aardappelziekte te voorkomen.

Ik ben altijd redelijk eigenwijs en zet bijna al mijn groenten wat dichter op elkaar, dus ook de aardappel. Mijn ras is hoogresistent tegen deze schimmel en tot nu toe gaat het prima. Moestuinieren is ook een kwestie van experimenteren. Om zoveel mogelijk aardappelplanten kwijt te kunnen op mijn stukje van 150 cm bij 60 cm, poot ik ze zigzaggend in plaats van op een rij. Ik kan er dan zo’n 9 kwijt. Best wat dus.

Aardappels telen

Zorg dat de uitlopers aan de bovenkant zitten.

Aardappels kweken in pot of zak

Heb je echt geen ruimte in jouw moestuin of helemaal geen moestuin. Dan kan aardappels kweken in pot of zak ook prima. Je stopt dan 2- 3 aardappels per pot of zak in de grond. Juten zakken werken prima, maar er bestaan ook speciale aardappelemmers van Elho. Ook in een pot of zak is het belangrijk dat de aardappels genoeg voeding hebben. Zorg dus voor potgrond die voor langere voeding afgeeft en mix dat met compost.

Zowel bij vollegrondteelt en bij aardappels kweken in pot of zak, stop je de aardappels tussen de 5-10 cm diep in de grond.  Let op dat je de uitlopers niet beschadigt en dek ze voorzichtig af.

Groeien maar

Als alles goed gegaan is, zie je na een paar weken de eerste blaadjes boven de grond uitkomen. Het is belangrijk om de grond vochtig genoeg te houden. Let er bij een pot of zak goed op dat het water wegkan. Net zoals de tomatenplant, houdt de aardappelplant er niet van om natte bladeren te krijgen. Probeer dus zoveel mogelijk bij de wortels water te geven en niet van bovenaf. Zodra de planten de lengte in groeien, kun je ze om de zoveel tijd aanaarden (de bodem wat ophogen rondom de stengel). Hiermee voorkom je later dat de aardappels bloot komen te liggen en groen worden. Dieper poten helpt hier overigens ook goed tegen (10 cm).

Aardappels kweken

Bemesting

Als je voor het poten flink bemest hebt, is veel bijmesten niet nodig. Ik geef tijdens de bloei vaak nog een beetje koemestkorrels en daarna wat kali voor de knolontwikkeling. Als je een heel zure grond hebt, kan het slim zijn om voor het poten wat kalk te geven. Het is vooral een kwestie van goed op je planten letten en kijken wat ze eventueel nodig hebben.

Leestip: jouw bemoestuin bemesten

Bloeien

Als de planten flink groot zijn, krijg je in de zomer mooie kleine bloemetjes aan de plant. Dat is een teken dat de oogst langzaam in zicht komt. Nadat de aardappelplanten zijn uitgebloeid, beginnen ze langzaam af te sterven. Dat is het moment dat ik altijd even een greep in de aarde doe om te voelen of er aardappels in zitten. Ik ben nou eenmaal ongeduldig.

Aardappels kweken

Witte bloemetjes. Bij sommige rassen heb je andere kleuren, zoals paars.

Oogsten

Als de plant wat dor en geel wordt, kun je de aardappels oogsten. In de volle grond, kun je dat het beste doen met een riek of spitvork. Houd voldoende afstand van de plant zodat je de aardappels niet beschadigt en wip dan de plant omhoog. Voel goed of je geen aardappels in de grond laat zitten. In een pot of zak is het een kwestie van de hele boel er voorzichtig uitschudden. Heb je niet alles nodig? Dan kun je in de speciale aardappelemmer ook gewoon oogsten wat je op dat moment nodig hebt.

Aardappels kweken

Prachtige rood/roze aardappels.

Bewaren

Na de oogst was ik de aardappels en laat ik ze in het zonnetje drogen. Je kunt ze ook met zand en al bewaren, maar ik vind dat niet handig als ik ze later wil schillen. Voor de verschillende soorten gelden verschillende bewaartermijnen. Hoe later de aardappel hoe langer je ze kunt bewaren. Bewaar ze op een donkere en koele plek om uitlopen te voorkomen.

Geniet van je oogst!

Pootaardappels bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om ook te starten met aardappels telen en ben je op zoek naar een adres om je pootaardappels te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

10 Reacties

 1. Ivan

  Bedankt voor deze nuttige tips over het kweken van aardappelen. Ik heb het vorig jaar geprobeerd en het was niet zo’n succes. Wanneer ik het zo lees, kan het met het verkeerde soort aardappel en/of de bemesting te maken hebben. Ik had nog nooit aan paardenmest gedacht. Ik ga het vrolijk opnieuw proberen.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Graag gedaan! Ja gewoon proberen. Ik heb ook weleens mislukkingen en het jaar erop lukt het dan opeens wel. Veel plezier!

   Antwoord
 2. Kim

  Gebruik jij pootaardappelen? En zo ja waar koop jij deze?

  Antwoord
 3. Kim Nelissen

  Hoi Kim,

  Ja ik gebruik altijd pootaardappelen. Ik bestel die altijd bij Zaadhandel van der Wal. De soort die ik teel zijn resistent tegen de aardappelziekte (heel fijn). Ze heten sarpo mira. Groetjes Kim!

  Antwoord
 4. Kim

  Dank je wel Kim voor je reactie. Zijn deze aardappelen ook geschikt om in een aardappel kweekkas te telen. Ik moestuinier sinds kort in potten/bakken.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Kim, ik denk het wel hoor! Dat kan volgens mij met alle aardappelen:-)

   Antwoord
 5. mrahk

  Het kan altijd nog gekker… In een melige bui heb ik besloten om de uitlopers met een niet al te dikke schijf aardappel af te snijden zodat je de rest van de aardappel gewoon nog kan opeten. De schijven heb ik voorlopig geplant in een flinke pot. Binnen een week zaten er wortels aan en begonnen ze blaadjes te vormen. Blijkbaar heb je dus geen volledige aardappel nodig en lijkt een volledige aardappel zelfs de wortels een beetje te belemmeren. Ben benieuwd of dit experiment een oogst gaat opleveren.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ja dat kan zeker. Ik gok dat het wel gaat lukken. Leuk!

   Antwoord
 6. Kristel

  Dit jaar voor het eerst aardappels in de grond! Ik heb nog wat pootaardappels over, dus in een jute zak lijkt me een leuk idee. Hoe groot moet de zak zijn voor 2-3 pootaardappels?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oei, ik was ziek en zie jouw vraag nu pas Kristel. Aardappels hebben in de volle grond een plantafstand van ongeveer 40-50 cm. Hoe dat in jute zakken zit weet ik eerlijk gezegd niet, maar als je ze een beetje richting de rand plant en zo ver mogelijk uit elkaar zou ik er zelf gewoon 2-3 in een zak van zo’n 60 cm doorsnee zetten.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer