Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Aardbeienstekken maken: zo doe je dat

TuinTuin

Als je eenmaal aardbeienplantjes hebt, hoef je in principe nooit meer nieuwe te kopen. Je kunt aardbeien namelijk heel makkelijk stekken. Ik leg je uit hoe aardbeienstekken maken precies werkt. Wees gerust: een kind kan de was doen.

Veel groenten zijn eenjarig: je zaait ze en na de oogst gooi je de restanten van de plant op de composthoop of in een GFT-bak. De aardbeiplant is een ander verhaal. Het is een soort vaste plant, ware het niet dat na 3 jaar de oogst steeds verder afneemt en je beter nieuwe planten in de grond of je pot kunt zetten. Maar daar hoef je niet terug voor naar het tuincentrum of de kweker. Jouw aardbeienplanten zorgen zelf voor nageslacht. Hoe doen ze dat?

Uitlopers

Vanaf juni, als de eerste aardbeien aan jouw plant verschijnen, verschijnen er lange stengels aan de plant met een miniplantje eraan. Deze uitlopers gebruikt de plant om zich voort te planten. Als je ze aan de plant laat zitten, groeit daar dus een nieuw plantje uit als het zich kan wortelen (in een pot wordt dat dus lastig). Maar die uitlopers kosten de plant heel veel energie, waardoor er minder energie over is voor het maken van lekkere aardbeien. Je kunt ze dus het beste eraf knippen.

Steeds minder opbrengst? Aardbeienstekken maken!

aardbeienstekken maken

Dit was mijn aardbeienplant na 3 jaar. Bijna geen aardbeien meer eraan.

Heb je geen behoefte aan meer aardbeienplanten en doen je huidige planten het nog prima, dan kun je die uitlopers gewoon op de composthoop gooien of weggeven aan iemand die nog op zoek is naar nieuwe aardbeienplanten. Maar merk je dat jouw planten steeds minder opbrengst hebben, dan is het slim om aardbeienstekken te maken. En dat is heel simpel.

1. Uitloper afknippen of laten zitten

Teel je in een heel hoge pot/(hang) bak? Dan knip je de uitloper met het mini-aardbeienplantje van de moederplant af.

Teel je in de volle grond of een redelijk lage bak of pot, dan laat je de uitloper nu nog even aan de plant zitten.

2. Nieuw potje of volle grond

Teel je in hoge pot of (hang) bak dan zet je het afgeknipte aardbeienstekje in een nieuwe pot waar je maar wilt, als het maar genoeg zon krijgt en verse potgrond. Ik gebruik zelf altijd biologische en plantaardige potgrond. Knip de stengels kort.

aardbeienstekken maken

Een stekpotje kan ook. Dan zet je het later in een grotere pot (dat doe ik meestal, zo kan het daarna in de bak waar ik de oude aardbeien na de oogst uithaal).

Teel je in de volle grond dan laat je het stekpotje zo vlak naast de moederplant staan totdat het mini-plantje goed geworteld is. Je kunt het stekje ook gewoon in de volle grond laten wortelen als je dat makkelijker vindt. Pas nadat het goed geworteld is, knip je het stekje van de moederplant af en zet je het op zijn definitieve plek.

Extra hulp voor sterke wortels

aardbeienstekje

Na een tijdje zie je dat de aardbeienstekjes nieuwe blaadjes gaan maken. Dan weet je zeker dat ze goed geworteld zijn. Wat ik dit jaar voor het eerst heb gedaan, is ze na het stekken wat BIO Rootbooster van Cellmax gegeven. Dit product is gemaakt van zeewieren en zorgt ervoor dat de stekjes meer wortels aanmaken en ook meer wortelharen , waardoor de planten meer voeding kunnen opnemen. Zo gaan de aardbeienstekjes sterk de winter in.

Verzorging van de aardbeienstek

aardbeienstekken maken

De stekjes op hun definitieve plek nadat ze goed geworteld waren.

Zorg dat je het stekje genoeg water geeft, zodat het lekker kan groeien. In de winter gaat het plantje in rust, maar in het voorjaar zal het weer uitlopen. Haal de oude, dode bladeren weg en geef in het voorjaar wat compost en mest. Dat jaar heb je dan vaak al je eerste aardbeien. Het jaar erop zal de oogst pas echt groot zijn.

Wanneer aardbeien stekken?

Wanneer kun je nou precies aardbeien stekken? Eigenlijk vanaf het moment dat de aardbeienplant uitlopers gaat maken. Soms is dat al in juni, tegelijk met de bloei en vruchtzetting. Het kan behoorlijk lang doorgaan. Ik zou zelf niet langer wachten dan augustus, want het is wel slim om de aardbeienstekken goed geworteld de winter in te laten gaan.

Handige tip:

Je kunt natuurlijk standaard moestuinvoeding kopen (Cellmax heeft heel fijne biologische vloeibare voeding, speciaal voor fruit en groenten die vruchten geven), maar ben je echt een fanatieke aardbeienkweker, dan heeft Ecostyle zelfs speciale voeding voor aardbeien. 

aardbeienstekken maken

Een van mijn stekjes in het eerste jaar (rond begin juni). Best aardig!

Let op!

Het stekken van aardbeien gaat voor alle soorten aardbeien hetzelfde: zowel voor de eenmalig dragende (oogst in juni en juli) als de doordragende aardbei (oogst van juni tot en met oktober). Wel belangrijk: zodra de moederplant een ziekte heeft, dan is het niet verstandig om nieuwe stekjes te maken. Dan kun je beter ergens gezonde nieuwe planten kopen.

Video aardbeien stekken

Kijk je liever een video over hoe je aardbeien moet stekken? Dat kan ook!

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

7 Reacties

 1. NW ligthart

  Kan ik planten van 1 jaar nog op een andere plaats overzetten, zo ja wanneer is het de beste tijd ?
  Graag een reactie.
  Groet

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi! Dat zou ik na de bloei en vruchten doen.

   Antwoord
 2. marijke

  ik heb stekjes genomen van mijn aardbeien in pot, het zijn er echt veel. Ik heb ze op water gezet en ze zijn aardig beginnen wortelen. Ik heb ze vrij laat (eind augustus) gestekt, dus laat ze liefst wat langer op water tot ze goed geworteld zijn? Kan ik ze op water laten staan in de kelder in rustfase om de winter door te komen (en ze dus in de lente te planten in pot. Of plant ik ze best nu al en hou ik ze buiten?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ik zou ze toch al gewoon nu planten. Ze zijn gewoon winterhard en het is fijn als ze al geworteld zijn voordat de winter eraan komt. Dan maken ze in het voorjaar meteen een goede start.

   Antwoord
 3. Sil

  Hallo Kim, ik heb in de zomermaanden 1 hangingbasket met aatdbeiplanten erin, omdat hij veel uitlopers ontwikkelde, heb ik de hangpot op een verhoging gezet en daaromheen wat lager potjes met potgrond waarin ik dan steeds de kleine plantjes in zette, sommigen zijn uitzichzelf gaan wortelen in een van de potjes, daarna heb ik in september alle stengels losgeknipt van de moederplant. Dit alles gebeurde in Hongarije waar we hete zomers hebben. Nu heb ik alle potjes en de moederplant mee naar huis genomen. Het staat nu nog allemaal buiten op tafel. Nu is mijn vraag wat kan ik nu het beste doen om ze te laten overwinteren? Kan ik de jonge planten nu nog in de volle grond zetten of moeten ze in de potjes blijven? Kan ik alles buiten op tafel laten staan of moeten ze naar binnen, ik zou het fijn vinden als ik volgend jaar lekkere aardbeien kan oogsten. Sorry voor het lang verhaal, ik hoop op een spoedig advies van je. Alvast bedankt. Sil

  Antwoord
 4. Wesley

  Ik heb gisteren een aantal stekjes genomen zoals in de video alleen hangen ze sinds gisteravond allemaal slap. Is dat normaal of kan ik hier anders nog wat aan doen?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Wesley, sorry voor mijn veel te late antwoord. Hopelijk hebben de stekjes zich ondertussen hersteld? Op zich is het niet heel gek dat ze even reageren als ze los van de moederplant worden geknipt. Meestal herstellen ze zich gewoon weer.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer