Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Andijvie zaaien, planten en oogsten

Tags:

TuinTuin

Wil jij succesvol andijvie kweken in jouw moestuin? Dan is het handig om je van tevoren een beetje in te lezen. Met deze tips wordt andijvie zaaien, planten en oogsten een eitje!

Elk jaar zet ik een rijtje andijvie in mijn moestuin. Ik houd van afwisseling dus ik ga voor twee verschillende soorten: de gewone en de krulandijvie. Ik vind die laatste zelf het mooist en het lekkerst om rauw te eten.

Andijvie zaaien 2 soorten

Hier zie je goed het verschil tussen krulandijvie en gewone andijvie.

Het kan een uitdaging zijn, zelf andijvie kweken. De planten schieten rond juni/juli vaak door en dan heb je nog slakken die dol zijn op de tere zaailingen. Voordat ik ga uitleggen hoe andijvie zaaien, uitplanten en oogsten in zijn werk gaat, geef ik je dus wat tips om dit te voorkomen.

Zelf andijvie kweken: mijn tips vooraf

De meeste mensen in mijn moestuin kweken andijvie in de zomerperiode. Ze zaaien de andijvie in april en mei. En dan rond juni/juli schieten de planten opeens door als de dagen lekker lang zijn. Wil je dat doorschieten voorkomen? Ga dan niet voor de zomerteelt, maar voor de herfstteelt. Je zaait dan na 21 juni, de langste dag van het jaar.

En over die slakken: als je andijvie voorzaait in plaats van direct in de volle grond, heb je meer kans dat je zaailingen het overleven omdat ze wat groter zijn als ze de grond in gaan. Op deze manier lukt het me eigenlijk elk jaar om richting de herfst andijvie uit mijn moestuin te oogsten.

En dan nu aan de slag!

Andijvie zaaien

Andijvie zaaien kan over een behoorlijk lange periode: van begin maart tot half juli. Ga je voor de vroege teelt, dan zaai je onder warm glas of binnen voor. Wil je andijvie in de zomer oogsten? Dan zaai je ongeveer vanaf half april tot begin juni voor op een plek waar het minimaal 15 graden is. Dit maakt de kans op doorschieten minder. Maar wil je dat doorschieten echt voorkomen? Dan is de herfstteelt de beste teelt. Je zaait ze dan vanaf eind mei tot en met half juli en dus het liefst na 21 juni. Je kunt dan ook in de volle grond zaaien, maar in verband met slakken raad ik je dat niet aan.

Ik zaai andijvie dus altijd voor in kweekpotjes met zaai- en stekgrond of kokospotgrond. Het voordeel van kokospotgrond om in voor te zaaien is dat het veel beter water vasthoudt, waardoor je minder vaak water hoeft te geven.
Ik stop meerdere zaadjes in 1 kweekpotje op ongeveer 0,5 tot 1 cm diep. Zo weet ik zeker dat er altijd eentje opkomt. Komen ze allemaal op, dan krijgt elke zaailing een eigen potje op het moment dat ie naast de kiemblaadjes zijn eerste twee echte blaadjes heeft. In dat potje doe ik biologische potgrond. Ik vind zelf de potgrond van Cellmax heel fijn. Een lekker grote zak en volledig plantaardig.

Standplaats en bodem klaarmaken

Andijvie houdt van een zonnig tot halfzonnig plekje in jouw moestuin. Ga je voor de vroege teelt, dan is een zonnige standsplaats slim, voor de zomer- en herfstteelt is af en toe een beetje schaduw welkom. Andijvie houdt namelijk van een vochtige bodem. Droogte zorgt voor sneller doorschieten. Heb je alleen een plekje in de volle zon? Zorg dan voor een goede laag mulch om uitdrogen van de bodem te voorkomen. Sowieso is mulchen altijd goed.
Ik voeg compost aan de bodem toe, een beetje basismest en dat is het. Ik voeg geen extra mest toe gedurende de groei. Geef je te veel mest dan wordt het nitraatgehalte in de planten te hoog. Let daar dus op.

Andijvie planten

Als de andijvieplantjes ongeveer 10-15 cm hoog zijn, plant ik ze uit in de moestuin. Officieel moet je andijvie planten op 30 cm in de rij en 30 cm tussen de rijen. Ik zet ze zelf in de rij dichter op elkaar. Later, bij het oogsten, leg ik uit waarom.

Andijvie zaaien

De net uitgeplante andijvieplantjes

Om de zaailingen te beschermen tegen slakken kun je er omgekeerde kweekpotjes overheen zetten waarvan je de onderkant uitknipt (niet netjes zodat er rafelrandjes ontstaan waar slakken geen fan van zijn). Rondom het potje strooi ik dan nog scherp materiaal zoals grof zand, cacaodoppen of eierschalen. Een dubbele barricade dus

 

Combinatieteelt

Andijvie kun je planten naast bijvoorbeeld bonen, doperwt, prei, kolen en sla. Zelf staan ze bij mij altijd naast allerlei andere bladgroenten die ik als nateelt zaai zoals rucola, veldsla, winterpostelein, sherlihong en eikenbladsla. Ze komen op het stukje waar ik daarvoor sugarsnaps en tuinbonen heb geteeld. De wortels van die gewassen laat ik staan. Die slaan namelijk stikstof op waar de bladgroenten weer van profiteren.

Water geven

Andijvie kweken in de moestuin

Geef geen water op het heetst van de dag als de zon fel is. Dan kan het blad verbranden. Doe het het liefst in de ochtend.

Zoals ik al eerder schreef, moet je andijvie kweken in wat vochtige grond. Zorg dus dat de bodem niet uitdroogt en geef bij droog weer een flinke plens water. Dat geldt ook voor sla en andere bladgewassen die zelf voor een groot deel uit water bestaan.

Andijvie oogsten

Andijvie zaaien doe ik niet op de aanbevolen afstand. Ik zet de dichter op elkaar dan die 30 x 30 cm. Wat ik doe is het volgende: ik trek sommige kropjes er wat jonger uit. Doordat de rest van de andijvieplanten nu meer ruimte krijgen, kunnen die lekker groter worden en uitgroeien tot een flinke krop. Op deze manier heb ik meer oogst op mijn kleine stukje grond dan wanneer ik ze meteen op de goede afstand plant.

Andijvie uitplanten

De eerste minikropjes uit de rij

Je hoeft andijvie trouwens niet in één keer eruit te trekken. Je kunt het blad ook een paar centimeter boven de grond afsnijden. Grote kans dat de plant daarna weer aangroeit, waarna je nog een keer kunt oogsten. Dat doe ik vaak met de laatste kroppen.

Andijvie in de moestuin: let op vorst

Let op: andijvie kan niet goed tegen vorst. Vooral de krulandijvie is er gevoelig voor. Teel je in de herfst, zorg dan dat je de andijvie oogst voordat er strenge nachtvorst komt. Bij lichte vorst kun je de andijvie een beetje afdekken met stro of vliesdoek.

Bewaren van de oogst

Andijvie oogsten

De grote krop andijvie na de oogst van de kleintjes

Andijvie blijft niet heel lang goed na de oogst. Tenminste als je ze zonder de wortels oogst en afsnijdt. Je kunt hem dan het beste in de groentela van de koelkast bewaren en diezelfde of de volgende dag opeten. Wil je hem langer bewaren? Oogst hem dan met wortelkluit en al en zet hem in een emmer of bak met een laagje water.

Eet smakelijk!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

7 Reacties

  1. Henk lukassen

    Goedenavond u praat over voor zaaien maar niet over de datum er is mij altijd vertelt
    zaai andijvie na de langste dag(21juni) en dek dit af met een jute zak die je nat houdt

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ik zaai zelf inderdaad altijd na 21 juni. Dan heb je minder kans op doorschieten. Die jute zak heb ik nog nooit van gehoord. Is dat om uitdrogen van de grond te voorkomen?

      Antwoord
  2. Martha

    Hoe verkrijg je een volle dikke krop?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Als ie niet genoeg groeit, compost en wat mest geven. En genoeg water uiteraard.

      Antwoord
  3. Matthijs

    Mijn vader deed dit ook altijd. Je moet wel regelmatig kijken of de andijvie al boven de grond komt want dan moet de jute zak weg. Doe je dit iets te laat dan verbranden de jonge plantjes.

    Antwoord
  4. René

    Heeft andijvie volle zon nodig of net niet? Is zware, kalkhoudende kleigrond een probleem?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi René, andijvie kan ook wel wat schaduw hebben. Sterker nog, dat is wel goed, want dat schiet de plant wat minder snel door. Kleigrond hoeft geen probleem te zijn, maar dan moet het water wel goed kunnen weglopen. Dus genoeg compost toevoegen, zodat de structuur van de bodem wat luchtiger wordt.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer