Aubergine kweken in pot: van zaaien tot oogsten

Een van de dingen waar ik het afgelopen jaar het meest trots op was: succesvol aubergine kweken in pot. Het zou volgens velen ingewikkeld zijn en gedoemd te mislukken. Maar mijn eerste keer ging supergoed. Ik deel dus graag mijn kennis zodat jij ook kunt starten met aubergine zaaien én oogsten.

Aubergine in pot kweken

Aubergine groeit van origine niet in Nederland, maar in warme landen en dat is ook meteen een van de redenen dat het niet de makkelijkste groente is om hier te kweken. Maar het is zeker niet onmogelijk. Ook als je geen kas hebt, kun je prima een succesvolle aubergine-oogst hebben. Een van de belangrijkste tips: teel hem in pot op een lekker warme en beschutte plek.

Dit is denk ik ook een van de redenen dat het bij mij zo goed ging: ik zit compleet ingebouwd in mijn kleine, zonnige stadstuintje waardoor het hier bloedheet wordt. En laat de aubergineplant daar nou net van houden. Potten warmen bovendien ook sneller op dan de volle grond.

Aubergine zaaien

Ik heb de aubergine op de meest zonnige plek gezet bij het tuinbankje

In dit blog neem ik je stap voor stap mee in het kweken van aubergine in pot.

Aubergine zaaien

Een van de meest gemaakte fouten is te laat starten met zaaien. Aubergine komt nogal traag op gang en heeft voor langere tijd zon en warmte nodig om op tijd te kunnen rijpen. Je kunt dus het beste starten in januari of februari. Probleem: de dagen zijn dan nog erg kort waardoor ze niet genoeg licht krijgen. Oplossing: schaf een groeilamp aan.

Aubergine in pot kweken

Je zaait aubergine binnen voor. Je kunt meerdere zaadjes in een kweekpotje stoppen en ze daarna overpotten of meteen kiezen voor 1 zaadje per potje. Ik ga altijd voor het eerste, want dat bespaart ruimte. Je kunt zaai- en stekgrond gebruiken of kokospotgrond.

Om aubergine te laten ontkiemen is het belangrijk dat de temperatuur constant tussen de 23 ren 25 graden Celcius is. Ja, ook s’nachts dus. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller ze ontkiemen. Op kamertemperatuur kan het wel drie weken duren, met 25 graden kwamen ze bij mij na een week op.

Wil je ’s nachts je huis niet verwarmen, dan kun je net zoals ik kiezen voor een verwarmde kweekbak. Ik ben zelf heel blij met deze:

Na de opkomst: licht en warm

Tot de opkomst hoeft het kweekpotje niet licht te staan, maar zodra de zaadjes het levenslicht zien, moet je ze zo licht mogelijk zetten. Bij mij is dat dus onder de groeilamp. Wil je geen groeilamp aanschaffen, zet ze dan zo licht mogelijk. Als de zaailingen te weinig licht krijgen, worden het iele en slappe plantjes en dat wil je niet. Na de opkomst kun je de zaailingen iets minder warm zetten, maar zeker niet onder de 17 graden, want dan krijgen ze een groeistop.
Zorg dat dat de kwetsbare zaailingen niet uitdrogen. Geef ze water met een plantenspuit om ze niet te beschadigen of verdrinken.

Overpotten van aubergines

Heb je meerdere zaadjes per potje gezaaid, dan kun je de zaailingen overpotten naar potjes van 9cm zodra ze naast de eerste twee kiemblaadjes hun eerste twee echte blaadjes hebben.

aubergine zaaien

In het midden zie je het eerste echte blaadje bij een auberginezaailing.

Ga voorzichtig te werk en zorg dat je de worteltjes niet beschadigt. Zet de zaailingen tot net onder de kiemblaadjes in hun nieuwe potje. Zo wordt het wortelgestel lekker sterk. Ik gebruik op dit moment nog steeds grond zonder al te veel mest, want dat hebben die zaailingen nog niet nodig.

Merk je dat je zaailingen uit hun potje van 9cm groeien en is het nog geen tijd om naar buiten te gaan? Verpot ze dan gerust nog een keer. Deze keer kun je potgrond gebruiken waar wel voedingstoffen inzitten.

Afharden

aubergine kweken

Rond half mei (ijsheiligen) kun je de meeste vruchtgroenten buiten op hun definitieve plek zetten. Ik wachtte ik nog ietsje langer omdat ze bij lage temperaturen een groeistilstand krijgen en daar schiet je weinig mee op. Het werd dus eind mei. Voordat je dat doet, kun je ze het beste laten afharden. Dat betekent dat je ze eerst een weekje laat wennen aan de nieuwe buitenomstandigheden. Je zet ze eerst een paar uurtjes overdag buiten en dat voer je steeds op totdat ze dag en nacht buiten staan.

Naar buiten

Na het afharden zette ik ze in hun definitieve pot. Het waren toen al joekels van planten bij mij (ik denk door de combinatie van de groeilamp en verwarmde kweekbak), maar meestal gaat het wat minder hard. Je kunt potten van minimaal 25/30 cm gebruiken. Zet de planten zo beschut mogelijk (uit de wind) en op het meest zonnige plekje dat je kunt vinden.

Aubergine in pot

Let op: aubergine kweken in pot heeft een groot nadeel: de grond droogt eerder uit. Geef dus in de zomer op tijd water. Je kunt eventueel een laagje cacaodoppen over de potgrond leggen. Dat helpt tegen uitdroging.

 

Bloemen

Aubergine kweken

Als alles goed gaat, verschijnen na verloop van tijd de eerste bloemen aan de aubergine. Soms vallen deze eraf. Dat komt omdat ze dan niet bevrucht zijn. Je kunt de plant helpen door elke dag even lichtjes aan een stengel met bloem te schudden. Zodra de plant lekker aan het groeien en bloeien is, zorg je dat hij voldoende mest krijgt. Je kunt vloeibare gebruiken, maar ook korrels. Net wat jij fijn vindt. Ik ben zelf groot fan van de biologische lijn van Cellmax.

Aubergine dieven

Als je een normaal formaat aubergines teelt, dan kan de plant er ongeveer 5 of 6 dragen. Bloemen zitten er echter veel meer aan. Wat je doet is de aubergine dieven (dat betekent dat je zijtakken in de oksels verwijdert, net zoals bij tomaten). Je zorgt daarnaast dat je ongeveer 2 of 3 hoofdstengels overhoudt.

Aubergine plant kweken

Heb je mini-aubergines, dan hoef je je nergens zorgen om te maken, die kunnen veel meer vruchten dragen. Je hoeft dan je aubergine niet te dieven.

Spint bij aubergine kweken

Iets wat veel voorkomt bij aubergineplant kweken is spint. Ik had er helaas ook last van afgelopen zomer. Als je er op tijd bij bent, hoeft het gelukkig niet te betekenen dat de plant ten dode is opgeschreven. Ik heb een paar dagen de plant ingespoten met een mengsel van groene zeep en water. Dat hielp en ik had nog steeds een prima opbrengst. Soms moet je het nog een keer herhalen als de spint weer terugkomt.
Spint herken je aan een soort heel fijn spinnenrag en als je goed kijkt zie je miniscuul kleine beestjes krioelen. Ik had een macrolens nodig om ze goed te zien.

Rijpen, oogsten en bewaren

Het groter worden en rijpen van de aubergine kan best lang duren. Daarom is het zo belangrij dat je op tijd start met aubergine zaaien. Maar wanneer weet je nou of ze rijp zijn? Dat komt best nauw. Aubergines zijn goed als ze niet meer groter worden en er een klein deukje in de vrucht blijft zitten als je erop drukt. Ben je te laat? Dan worden ze eerst keihard en daarna zijn ze overrijp en niet lekker meer. Check dus regelmatig of ze goed zijn.

Aubergine kweken

Deze black beauty aubergine is bijna klaar om geoogst te worden.

Je oogst aubergines door ze eraf te snijden of knippen met een scherpe snoeischaar. Je kunt ze het beste zo snel mogelijk opeten, want heel lang zijn ze niet houdbaar. Wil je ze toch bewaren? Doe dat dan op een donkere, koele plek (maar niet onder de 16 graden).

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin om aubergine te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling. Wil je weten welke groenten je nog meer goed in potten en bakken kunt telen? Ik heb een speciale categorie moestuin in potten en bakken.

Video over aubergine kweken

Wil je alles nog eens nakijken op video? Dat kan!

Veel moestuinplezier!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

20 Reacties

 1. Hans Timmermans

  marcolens ??

  Je bedoelt vast macrolens!

  Maar buiten dat:
  Heerlijk je verhalen en filmpjes!
  Dank je wel!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oeps tikfoutje, ik pas het aan. En dank je wel voor je leuke compliment. Waardeer ik!

   Antwoord
 2. Kim

  Hoi! Ik ben begonnen met het kweken van de aubergine black beauty. Ik heb 3 aardig grote planten nu alleen eentje heeft krullende bladeren aan de bovenkant. Ik kan niet echt vinden waar dat door komt. Heb jij misschien een idee? Groetjes Kim

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oei dat is lastig te zeggen zonder foto. Krullend blad kan een teken van beestjes, zoals luizen of spint zijn.

   Antwoord
 3. Johan

  Hoi ik doe ook een poging met aubergine. Gezaaid 20 mei. Komen prima op. Gaan nu na kiemlob blaadje de 1e echte blaadje maken. Ik houd ze binnen in de kamer. Raam op zuiden. Gaat dit nog wat worden zo laat???

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Als ze binnen blijven staan, gok ik dat het nog wat goedkomt!

   Antwoord
 4. Riek

  Hallo. Ik heb een aubergine gekocht bij de Intratuin vol met vruchten. Thuis in een grote pot gezet en op een zonnige plek gezet. Nu zit hij wel vol met vruchten maar echt groter worden ze niet bovendien blijven sommige ook groen. Wat kan ik nog meer doen dan water en voeding geven. En hoe stuur ik een foto

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Riek,

   Een foto kun je sturen aan info@moesmeisje.nl. Het kan zijn dat de vruchten gewoon klein blijven natuurlijk. Ligt helemaal aan het ras dat je hebt. Ik denk dat je gewoon nog even geduld moet hebben. Het rijpen duurt best een tijd en de zomer is nog niet begonnen 🙂

   Antwoord
 5. Marc

  Hoi!
  Allereerst bedankt voor al je blogs. Een grote inspiratie bron.
  Ik vroeg me af. Wat doe je met de grond uit de pot als de courgette is uitgegroeid? In het nieuwe jaar mengen met compost en de grond gebruiken voor een andere plant vanwege de wisselteelt?
  Met vriendelijke groet,
  Marc

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Mark,

   Vaak hergebruik ik het weer voor groenten die weinig voeding nodig hebben. En dan voeg ik nog wat compost toe. Of ik gebruik het om voor te zaaien.

   Antwoord
 6. Josee

  Ik heb het zaad gebruikt uit de aubergine die ik net aan het snijden was. Dat gaat prima. De plantjes zijn al vrij groot en staan zeker al een maand buiten. Een vraag om advies. Kan ik 2 plantjes in een definitieve pot verder laten groeien of is het verstandig 1 plant per pot over de planten.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Sorry voor de late reactie Josee. Ik zou ze elk een eigen pot geven. Het worden flinke planten. Maar daar ben je ondertussen zelf al achter;-)

   Antwoord
 7. Baukje

  Hoi,

  Als de aubergine nog niet rijp is, blijft het deukje dan niet?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Klopt Baukje, dan is de vrucht heel hard.

   Antwoord
 8. René

  Hallo Kim,

  Is het mogelijk om planten te laten overwinteren? Zo ja, wat zou dan de minimale temperatuur moeten zijn?

  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet,

  René

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Rene, in principe zou het moeten kunnen want het zijn net zoals pepers en paprika meerjarige planten (waar ze oorspronkelijk vandaan komen dan). Ik haal mijn paprika en peperplanten in de winter naar binnen. Daar staan ze op een lichte plek in ongeveer 15 graden gok ik. Ze gaan dan helemaal in rust en gaan lijken praktisch dood, maar na een snoeibeurt, nieuwe potgrond en mest in het voorjaar, komen ze weer tot leven. Ik heb wel gehoord dat het voor aubergine lastiger is, maar je kunt het altijd proberen.

   Antwoord
 9. Monique

  Hallo Kim,
  Je hebt er een linkje bijgedaan voor de warmte maar er zit ook een lamp boven hoe kom je daar aan.
  Er is zo weinig zonlicht. Het lukt mij voor het eerst dit jaar niet om de aubergine planten goed op te kweken.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Er zijn heel veel verschillende soorten lampen te koop. In 1 van mijn video’s laat ik zien welke ik allemaal heb. Ik worstel hier namelijk ook mee in mijn huis. Misschien heb je daar wat aan? https://youtu.be/rbRZeigRir0

   Antwoord
 10. Joke

  Hoi Kim, heb een vraag over die spint. Mijn aubergine zijn goed aan het groeien maar bij een paar zit er een gat bovenaan bij de steel. Komt dat door de spint?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Joke,

   Dat zou ik zo niet kunnen zeggen. Dat heb ik zelf nog niet gehad. Het zou ook bijvoorbeeld slakken of rupsenvraat kunnen zijn. Heb je het blad al gecheckt op spint?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *