Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Biologische zaden voor jouw moestuin: 6 goede adressen

TuinTuin

Bijna wekelijks krijg ik op Instagram de vraag: waar koop jij jouw biologische zaden voor de moestuin? Dus ik dacht, laat ik er maar eens een blog aan wijden. Ik geef jou mijn 6 favoriete adressen/webshops. 

In ons moestuincomplex moestuinieren wij biologisch. Dat betekent in ons geval dat we geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken. Niet iedereen doet dit, maar zelf kies ik ervoor om ook biologische zaden voor mijn moestuin te kopen. Als je het doet, dan maar meteen goed toch?

Biologische moestuinzaden

Wat zijn biologische zaden voor de moestuin eigenlijk precies? Het zijn zaden die gekweekt zijn zonder gebruik van kunstmest, chemische onkruidverdelgers of pesticiden. Ik vind dit zelf heel prettig, want anders kan ik net zo goed bespoten groenten uit de supermarkt kopen. Hoe natuurlijker hoe beter, is mijn motto.

6 favoriete adressen

Toen ik net begon, had ik geen idee waar ik mijn zaden moest kopen. Er is zoveel aanbod, oeffff. Nu ik mijn vierde moestuinjaar inga, heb ik zo mijn favoriete adresjes. Hier komen ze:

1. Dutch Garden Seeds

Mijn absolute favoriet! Bij Dutch Garden Seeds verkopen ze naast gewone zaden ook ontzettend veel biologische zaden voor je moestuin. Meer dan 150 soorten, waaronder ook een aantal van De Bolster. Ze hebben kruiden en allerlei groenten. Ook leuk: ze verkopen starterspakketten met zaden van bijvoorbeeld radijs, bietjes en cherrytomaten. Super om cadeau te geven aan een beginnende moestuinier. Groot voordeel: de levering is razendsnel., dus als je op het allerlaatste moment opeens iets wil bestellen, heb je het zo in huis.

Biologische zaden starterspakket

Korting

TIP: Je krijgt standaard 10% korting in de webshop van Dutch Garden Seeds met de code MOESMEISJE.

2. Zadenkopenonline.nl

In de webshop Zadenkopenonline.nl verkopen ze naast gangbare zaden ook meer dan 150 soorten biologische zaden, van groenten tot kruiden en bloemen. Top! Ze hebben hier regelmatig leuke kortingen op hun zaden, ook op de biologische. Zeker een adres waar je dus regelmatig even kunt spieken en voordelig zaden kunt inslaan. Net zoals de Dutch Garden Seeds bezorgen ze razendsnel. Heel fijn als je spontaan iets nodig hebt. Tot eind 2023 krijg je met de code MOESMEISJE 15% extra korting op jouw aankoop in hun webshop.

3.De Bolster

Dit van oorsprong familiebedrijf uit Epe verkoopt biologische moestuinzaden die ook nog eens GMO vrij zijn. Dat betekent dat de gewassen niet genetisch gemodificeerd zijn. Ze verkopen ook veel kiemgroenten en (eetbare) bloemenzaden. Ik koop mijn zaden altijd in de webshop van De Bolster, maar er zijn verschillende verkooppunten waar je tegenwoordig een deel van de collectie ook vindt. Ze hebben geen fysieke winkel voor consumenten.

4. Vreeken

Als ik echt aparte rassen van groenten wil, dan is Vreeken mijn walhalla. Zo heb ik hier tomaten in prachtige kleuren en met strepen besteld.

Kijk nou hoe mooi! Op de gestreepte rassen wacht ik nog ongeduldig;-)

Ze hebben ontzettend veel soorten moestuinzaden en pootgoed, zoals aardappels en knoflook, maar niet alles is biologisch. Let daar dus goed op. Op de site kun je filteren op biologisch. Ze hebben naast gecertificeerde biologische moestuinzaden, de OKE-zaden. Deze komen van bedrijven die bijvoorbeeld niet de middelen hebben om zo’n certificaat te halen. Maar in principe is het dus gewoon verantwoord gekweekt.
Woon of ben je in de buurt, dan kun je de zaden ook kopen in hun fysieke winkel in Dordrecht. Nadeel: de verzendtijd kan soms wat lang zijn, dus bestel op tijd.

3. Zaadhandel van der Wal

Ook hier hebben ze een groot assortiment biologische zaden voor je moestuin en ook pootgoed zoals aardappelen. Zaadhandel Van der Wal is onder andere mijn adresje voor mijn prachtige rode aardappelras Sarpo Mira.

Ook mijn gele bietjes, rode spruitkolen en gestreepte courgettes komen hier vandaan.

Je kunt bij van der Wal ook terecht voor veel andere moestuinproducten. Handig! En ben je in de buurt van Hoogeveen, dan kun je hun enorm grote, fysieke winkel bezoeken.

6. Dille & Kamille

Dille & Kamille is leuk voor de beginnende moestuinier die een beetje de standaard groenten wil verbouwen zoals courgette, wortel en radijs. Ze hebben ook wat tuinkruiden en eetbare bloemen zoals de Oost-Indische kers. De verpakkingen van de zakjes zijn echt een lust voor het oog en daarom ook heel leuk om cadeau te geven aan iemand. En handig: ze hebben ook allerlei moestuinspulletjes, zoals een mooie opbergdoos voor je biologische moestuinzaden, klimrekken, tuingereedschap en gieters in leuke kleuren.

Heb jij nog leuke adresjes?

Dit waren mijn favoriete adresjes voor biologische moestuinzaden. Heb jij nog tips voor fijne winkel? Laat een reactie achter, zo helpen we elkaar een beetje.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

31 Reacties

 1. Anne gieling

  Hoi allemaal,

  Bij http://www.denieuwetuin.be kun je heel veel verschillende zaden kopen. Ook prachtige moestuin boeken. Geschreven door de kweker zelf.

  Ook bij http://www.detuinschuur.be
  Dit Is een moestuin vereniging.De zaden zijn goedkoop en o.a van de bolster. Door zakjes zaad te kopen steunt de moestuin vereniging.

  Antwoord
 2. Masja

  Hai Kim, mijn moeder Hedwig heeft ook een waanzinnige (écht waanzinnige) collectie biologische (dynamische) zaden en kruiden. Normaal staat ze op alle zadenmarkten, maar sinds kort heeft ze ook een website. Misschien een leuke tip?

  http://www.gradinka.nl

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oh tof! Ga eens kijken, dank!

   Antwoord
 3. Esther De Waal

  Hoi bij DeZaden.nl verkopen ze ook veel biologische zaden van met name Buzzy Organic.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oh wat goed om te weten! Dank je wel. Weer een leuk adresje erbij!

   Antwoord
 4. Marran

  Wat dacht je van de Zaderij. Biologische en Biologisch Dynamische Zaadvaste zaden. Vrije zaden die de biodiversiteit in stand houden, regionaal, met passie en aandacht geteeld.
  http://www.zaderij.nl

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat leuk! Die kende ik nog niet. Ga ik onthouden!

   Antwoord
 5. Lambert

  Hallo, bij de Tuinen van Weldadigheid verkopen ze heel veel bijzondere soorten zaden en pootgoed, alles biologisch gecertificeerd en van eigen teelt. Ze hebben unieke collecties aardappelen (meer dan 100 soorten), knoflook (meer dan 80 soorten) en bonen (meer dan 100 soorten). Het assortiment groeit nog elk jaar. Ze zijn ook zorgboerderij.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat leuk! Die kende ik nog niet! Zitten jullie ook op Instagram toevallig?

   Antwoord
 6. Marcellus Kuyvenhoven

  Dit is ook een bekende biologische kiemerij:
  https://depeuleschil.nl/

  Op de zaaizakjes staat: “Doe het lekker zelf”

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oh leuk, die kende ik nog niet! Haha en die slogan is geniaal!

   Antwoord
 7. Clarissa

  Wat een fijne website is dit et veel mooie tips, ik heb er veel aan voor mijn moestuin in wording! Dankzij deze website ontdekte ik ook Gradinka´s aanbod. Inmiddels 2 keer besteld en zo blij met de biologische zaden voor een fijne prijs. Ze zijn erg mooi verpakt met zaai instructies en waar je de plant voor kan inzetten met ook nog een lief persoonlijk kaartje erbij.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Dank je wel! En wat goed te weten van dat adresje!

   Antwoord
 8. Annemieke

  Oeh, tuinjoop.com staat er nog niet tussen! Zeker de moeite waard om te gaan kijken voor je kruiden, groente en eetbare bloemen.

  Antwoord
 9. Adriaen

  Precies de informatie waar ik naar op zoek was! Zeer informatief en leuk om te lezen. Chapeau!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Dank voor de tip!

   Antwoord
  • Kim Nelissen

   Dank je wel!

   Antwoord
 10. Maaike

  KOOP NIET ONLINE BIJ VREEKEN!
  Wij wachten al ruim 1,5 jaar op een flink pakket zaden. We hebben daaran 2 zakjes gekregen met het bericht “de rest volgt binnenkort”. Contact met het bedrijf is ook niet mogelijk.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat rot dat je zo’n slechte ervaringen hebt met Vreeken. Ik bestel er al jaren. Soms moet ik inderdaad lang wachten, maar dit heb ik gelukkig nog nooit meegemaakt.

   Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oh die ken ik nog niet! Dank!

   Antwoord
 11. Suzan

  Beste meneer of mevrouw

  Ik heb een vraagje aan u,

  Ik werk op een kinderboerderij waar wij een Heemtuin en moestuin willen maken zodat de bezoekers kunnen genieten van al het moois met prachtige kleuren.

  Zou u onze kinderboerderij misschien wat zaden willen sponsoren zodat alle bezoekers kunnen genieten

  U zou ons er heel erg blij mee maken

  Groetjes,
  Suzan tolk

  Kinderboerderij freriks

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Suzan,

   Wat een leuk idee zo’n heem- en moestuin zeg! Ik heb helaas zelf geen zaden die ik verkoop en dus ook niets om je te sponsoren. Je zou wel een van de zaadhandelaren die in het blog staan kunnen vragen?

   Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oh wat ontzettend leuk Sabine:-)

   Antwoord
 12. scully

  Mocht je biologische zaden/planten willen kopen vanuit de gedachte de toekomstige generaties een veilige en gezonde toekomst te willen bieden?

  Kijk dan ook waar de leverancier bankiert; welke bank verdient er aan jouw groene vingers. Voor meer informatie:
  https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ook een goede tip ja! Ik zit zelf bij Triodos.

   Antwoord
 13. Kim Nelissen

  Goede tip Anne! Ik zal daar ook eens spieken, leuk!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Moestuin in april | Zaaien en uitplanten in april: met handige zaaitabel - […] waar ik mijn zaden altijd bestel? In mijn blog ‘Biologische zaden voor jouw moestuin’ geef ik je mijn vijf…
 2. Homepage - ... [Trackback] [...] Read More: moesmeisje.nl/biologische-zaden-moestuin/ [...]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer