Biologische zaden voor jouw moestuin: 5 goede adressen

Bijna wekelijks krijg ik op Instagram de vraag: waar koop jij jouw biologische zaden voor de moestuin? Dus ik dacht, laat ik er maar eens een blog aan wijden. Ik geef jou mijn 5 favoriete adressen/webshops. 

In ons moestuincomplex moestuinieren wij biologisch. Dat betekent in ons geval dat we geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken. Niet iedereen doet dit, maar zelf kies ik ervoor om ook biologische zaden voor mijn moestuin te kopen. Als je het doet, dan maar meteen goed toch?

Biologische moestuinzaden

Wat zijn biologische zaden voor de moestuin eigenlijk precies? Het zijn zaden die gekweekt zijn zonder gebruik van kunstmest, chemische onkruidverdelgers of pesticiden. Ik vind dit zelf heel prettig, want anders kan ik net zo goed bespoten groenten uit de supermarkt kopen. Hoe natuurlijker hoe beter, is mijn motto.

5 favoriete adressen

Toen ik net begon, had ik geen idee waar ik mijn zaden moest kopen. Er is zoveel aanbod, oeffff. Nu ik mijn vierde moestuinjaar inga, heb ik zo mijn favoriete adresjes. Hier komen ze:

1.De Bolster

Dit van oorsprong familiebedrijf uit Epe verkoopt biologische moestuinzaden die ook nog eens GMO vrij zijn. Dat betekent dat de gewassen niet genetisch gemodificeerd zijn. Ze verkopen ook veel kiemgroenten en (eetbare) bloemenzaden. Ik koop mijn zaden altijd in de webshop van De Bolster, maar er zijn verschillende verkooppunten waar je tegenwoordig een deel van de collectie ook vindt. Ze hebben geen fysieke winkel voor consumenten.

2. Vreeken

Als ik echt aparte rassen van groenten wil, dan is Vreeken mijn walhalla. Zo heb ik hier dit jaar tomaten in prachtige kleuren en met strepen besteld.

Kijk nou hoe mooi! Op de gestreepte rassen wacht ik nog ongeduldig;-)

Ze hebben ontzettend veel soorten moestuinzaden en pootgoed, zoals aardappels en knoflook, maar niet alles is biologisch. Let daar dus goed op. Op de site kun je filteren op biologisch. Ze hebben naast gecertificeerde biologische moestuinzaden, de OKE-zaden. Deze komen van bedrijven die bijvoorbeeld niet de middelen hebben om zo’n certificaat te halen. Maar in principe is het dus gewoon verantwoord gekweekt.
Woon of ben je in de buurt, dan kun je de zaden ook kopen in hun fysieke winkel in Dordrecht. Nadeel: de verzendtijd kan soms wat lang zijn, dus bestel op tijd.

3. Zaadhandel van der Wal

Ook hier hebben ze een groot assortiment biologische zaden voor je moestuin en ook pootgoed zoals aardappelen. Zaadhandel Van der Wal is onder andere mijn adresje voor mijn prachtige rode aardappelras Sarpo Mira.

Ook mijn gele bietjes, rode spruitkolen en gestreepte courgettes komen hier vandaan.

Je kunt bij van der Wal ook terecht voor veel andere moestuinproducten. Handig! En ben je in de buurt van Hoogeveen, dan kun je hun enorm grote, fysieke winkel bezoeken.

4. Dille & Kamille

Dille & Kamille is leuk voor de beginnende moestuinier die een beetje de standaard groenten wil verbouwen zoals courgette, wortel en radijs. Ze hebben ook wat tuinkruiden en eetbare bloemen zoals de Oost-Indische kers. De verpakkingen van de zakjes zijn echt een lust voor het oog en daarom ook heel leuk om cadeau te geven aan iemand. En handig: ze hebben ook allerlei moestuinspulletjes, zoals een mooie opbergdoos voor je biologische moestuinzaden, klimrekken, tuingereedschap en gieters in leuke kleuren.

5. Dutch Garden Seeds

Bij de Dutch Garden Seeds verkopen ze naast gewone zaden ook veel biologische zaden voor je moestuin. Meer dan 90 soorten, waaronder ook een aantal van De Bolster. Ze hebben kruiden en allerlei groenten. Ook leuk: ze verkopen starterspakketten met zaden van bijvoorbeeld radijs, bietjes en cherrytomaten. Super om cadeau te geven aan een beginnende moestuinier.

Heb jij nog leuke adresjes?

Dit waren mijn favoriete adresjes voor biologische moestuinzaden. Heb jij nog tips voor fijne winkel? Laat een reactie achter, zo helpen we elkaar een beetje.

6 Reacties

 1. Anne gieling

  Hoi allemaal,

  Bij http://www.denieuwetuin.be kun je heel veel verschillende zaden kopen. Ook prachtige moestuin boeken. Geschreven door de kweker zelf.

  Ook bij http://www.detuinschuur.be
  Dit Is een moestuin vereniging.De zaden zijn goedkoop en o.a van de bolster. Door zakjes zaad te kopen steunt de moestuin vereniging.

  Antwoord
 2. Masja

  Hai Kim, mijn moeder Hedwig heeft ook een waanzinnige (écht waanzinnige) collectie biologische (dynamische) zaden en kruiden. Normaal staat ze op alle zadenmarkten, maar sinds kort heeft ze ook een website. Misschien een leuke tip?

  http://www.gradinka.nl

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oh tof! Ga eens kijken, dank!

   Antwoord
 3. Esther De Waal

  Hoi bij DeZaden.nl verkopen ze ook veel biologische zaden van met name Buzzy Organic.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oh wat goed om te weten! Dank je wel. Weer een leuk adresje erbij!

   Antwoord
 4. Kim Nelissen

  Goede tip Anne! Ik zal daar ook eens spieken, leuk!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Moestuin in april | Zaaien en uitplanten in april: met handige zaaitabel - […] waar ik mijn zaden altijd bestel? In mijn blog ‘Biologische zaden voor jouw moestuin’ geef ik je mijn vijf…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *