Bladziektes/bladschimmels: van meeldauw tot phytophthora

Vroeg of laat krijgt iedereen met een moestuin ermee te maken: bladziektes. Vaak veroorzaakt door bladschimmels. In dit blog vertel ik je over de meest voorkomende bladziektes en wat je ertegen kunt doen.

Meeldauw

Meeldauw is een schimmel waar ik elk jaar last van heb. Meestal richting het einde van het seizoen als het steeds natter wordt in de moestuin. Hij komt onder andere voor bij de courgette, komkommer en pompoen.

Bladschimmel_meeldauw Courgette
Je herkent meeldauw aan de witte plekken aan de onder- en bovenkant van het blad en uiteindelijk komt het hele blad onder te zitten en sterft het blad af. Voorkomen kun je helaas nooit helemaal, dat geldt voor elke bladziekte, maar je kunt de kans wel verminderen. Dat doe je door de planten ver genoeg van elkaar te zetten. Hoe meer ruimte, hoe meer kans dat wind heeft om alles droog te blazen na een regenbui.

Heeft de bladziekte toch toegeslagen? Maak dan een mengsel van 60% water en 40% melk en spuit daar het blad mee onder. Ik drink zelf geen melk en een plantaardige variant heb ik nog niet getest. In theorie zou sojamelk ook moeten helpen, want het zijn de eiwitten die de meeldauw te lijf gaan.

bladziekten_meeldauw

Wat ik zelf doe is bij de eerste aantasting het aangetaste blad eraf snijden. Niet te dicht bij het hart van de plant om infecties te voorkomen. Courgette groeit heel snel en er zit zo weer nieuw blad aan. Zo loods ik de plant elk jaar de herfst door.

Cercosporosis

Deze schimmel had ik vorig jaar na een heel natte zomer zowel op de snijbiet als de rode bietjes. Want ook deze schimmel gedijt goed bij vochtig weer. Op het blad ontstaan bruinige vlekjes. Het belemmert de groei van het blad. Wat ik doe is het aangetaste blad wegknippen, zodat de schimmel zich minder makkelijk verder verspreidt.

bladziektes_Cercosporosis

Om de kans op de schimmel te verspreiden is het slim je snijbiet niet te dicht op elkaar te plaatsen (had ik dus wel gedaan). Ook onkruid weghalen is belangrijk, want daar zijn schimmels dol op.

Roest

Een bladziekte waar ik ook elk jaar last van heb is roest en dan met name op de prei en knoflook. De ziekte begint met gele vlekken op het blad die later roestkleurig worden, vandaar ook de naam roest. De roestkleurige stipjes zijn sporen waarmee de schimmel zich verspreidt. Ik knip het ergst aangetaste blad altijd weg om verdere voorspreiding tegen te gaan.

Bladziekte_roest Knoflook

Je verkleint de kans op roest door je planten ver genoeg uit elkaar te zetten, niet het hele jaar familie van de knoflook in je moestuin te hebben staan en je planten niet te veel mest te geven. Van dat laatste krijgen ze kwetsbaar bladweefsel, waardoor schimmels eerder toeslaan.

Ik moet zeggen dat mijn knoflook elk jaar onder zit en tot nu toe heeft de oogst er gelukkig niet onder geleden.

Phytophthora/aardappelziekte

Een bladschimmel die ik wel echt vrees is phytophthora, oftewel de aardappelziekte. Vorig jaar maakte ik de ‘fout’ om voor het eerst al mijn tomatenplanten in de volle grond te zetten en ik heb mijn hele oogst kunnen weggooien. De schimmel gedijt zoals ook alle voorgaande schimmels heel goed bij nat weer. Er ontstaan bruine vlekjes op het blad en later ook op de stengels en de vruchten zelf. Zodra je een aantasting ziet, kun je het beste al je tomaten eraf halen, ook al zijn ze nog groen. Narijpen kun je doen in de vensterbank in de zon.

Phytophthora-aardappelziekte Tomaten

Voorkomen doe je door te zorgen dat je tomatenplanten niet nat worden. Het beste kun je ze dus in een tuinkas kweken. Heb je geen kas, maak dan een afdakje boven je planten of zet je planten in pot en verhuis deze naar een droge plek als het voor meerdere dagen achter elkaar regent. Geef verder nooit water op het blad, maar alleen aan de voet van de plant en zet de planten ver genoeg van elkaar, zodat de wind er makkelijker doorheen kan blazen.

Extra tip tegen bladziektes/bladschimmels

Natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen bladziektes

Dit jaar ga ik een nieuw natuurlijk middel testen: Fungetec van Humuforte. Het is onder andere verkrijgbaar in de duurzame Moestuinwinkel. Met de code MOESMEISJE5 krijg je 5% korting op alle producten in hun webshop. Het middel is gemaakt van kruidenconcentraat en het zou de planten weerbaarder maken, waardoor schimmels minder kans krijgen. Je kunt het mengen met water en dan op de bladeren spuiten of aan de voet van de plant gieten. Je gebruikt het in het voorjaar en de zomer. Ik heb er nu alle groenten die last hebben van bladziektes mee behandeld, dus ik ben benieuwd! Het is overigens veilig voor bijen en andere insecten.

Ps. In dezelfde lijn is er ook nog het middel Larvetec (tegen onder andere emelten en engerlingen) en insetec tegen bijvoorbeeld luizen, spint en mijt. Deze zijn ook allebei verkrijgbaar in de Moestuinwinkel.

Video over bladziekten/schimmels in de moestuin

Wil je liever een video zien? Ik heb ook een video op YouTube staan over bladziekten/schimmels.

Zelf nog een tip?

Heb jij zelf nog een tip tegen een van deze bladziekten? Laat het weten in een reactie. Zo helpen we elkaar weer verder.

Dit blog is gemaakt in samenwerking met Humuforte.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *