Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Bloembollen voor meer bijen in de moestuin

TuinTuin

Een mooie moestuin bestaat wat mij betreft niet alleen uit gewassen die je zelf kunt eten, maar ook uit bloemen waar je bijen blij mee maakt. Ik geef je leuke tips om van de winter tot en met de vroege zomer te genieten van kleurige bloembollen in jouw moestuin. 

Bloembollen zijn een makkelijke manier om wat extra kleur in jouw moestuin te brengen tussen al dat groene lekkers. De bijen zullen je bovendien dankbaar zijn en meteen ook jouw courgettes en andere vruchtgroenten bevruchten. Win win dus.

Bloembollen in je moestuin: planten in het najaar

Je hebt bollen die bloeien in het voorjaar, maar ook die in de zomer of zelfs het najaar de boel opfleuren. Van september tot en met november kun je voorjaarsbloeiers in de grond stoppen. De meeste komen elk jaar terug dus eenmaal geplant, heb je er geen omkijken meer naar. Het leukste is natuurlijk als je maandenlang dingen in bloei hebt staan. Met dit lijstje geniet je van januari tot de vroege zomer van prachtige bloemen en allerlei vormen en kleuren.

Januari-februari

bloembollen in de moestuin

Sneeuwklokjes zijn een van de eerste bloeiers en bloeien zoals de naam al doet vermoeden al in de winter. In januari en februari, als de tuin nog in winterrust is, showt dit plantje haar schattige witte klokjes.

Februari-maart

Krokussen en lenteklokjes nemen het stokje over in februari en maart. Je hebt krokussen in allerlei kleuren: van paars tot knalgeel en paars/wit gestreept. Ze zijn geliefd bij vroege hommels en honingbijen. Lenteklokjes zijn wit en lijken veel op sneeuwklokjes, maar hebben iets grotere klokjes.

Maart- april

De tijd dat de narcissen uitbundig bloeien. Voor de mooi kun je deze bloembollen natuurlijk in je moestuin planten, maar de bijen hebben er weinig aan, behalve als je voor de wilde narcis kiest.

Bloembollen voor bijen

Sneeuwroem daarentegen is wel een echte favoriet. Ze bloeien met schattige kleine bloemetjes in de kleuren blauw/paars, roze en wit.

 

April-mei

Wilde hyacinten en blauwe boshyacinten trekken zowel bijen als hommels aan. Het blauwe druifje hoort tot dezelfde familie en doet het ook goed bij allerlei insecten, waaronder ook de vlinder.

Bloembollen voor bijen

Wil je graag bijen aantrekken? Kies dan voor botanische tulpen. Aan gewone tulpen hebben bijen nauwelijks wat.

 

Mei-juni-juli

Als de rest van de bloembollen langzaam afsterft is daar de allium, oftewel sierui. Ik ben groot fan van deze bijen- en vlindermagneet. Ze staan hoog op een stengel (van 20 cm tot soms wel 1,5 meter hoog, afhankelijk van de variëteit) met prachtige witte, paarse en ook gele bloemen.

bloembollen voor bijen

Een bijzonder allium is de allium Schubertii. De bol kan wel 30cm worden en het lijkt net een vuurwerksterretje.

Let op standplaats

Iets om rekening mee te houden is de ligging van jouw tuin, balkon of terras. Zo houden tulpen van veel zon en doen narcissen en alliums het ook in meer schaduwrijke delen van de tuin. Sneeuwroem doet het prima in de schaduw.

Tip: koop biologische bloembollen

Op veel bollen is gif gebruikt. Dat is schadelijk voor insecten. Wil je de bijen en vlinders dus écht helpen, koop dan alleen gifvrije en dus biologische bloembollen. Die kun je onder andere bestellen bij Natural Bulbs en Bloembollenvoorbijen.nl. In sommige tuincentra verkopen ze tegenwoordig ook steeds meer biologische bloembollen.

Nog twee extra tips

Een tip als je weinig ruimte hebt of bloemenbollen in potten of kistjes zet: plant ze in lagen met ongeveer 5 cm tussen de lagen. De soort die het laatst bloeit plant je onderin. Plant ze niet de dicht op elkaar zodat de bollen door elkaar heen kunnen groeien.

Heb je een moestuintje en wil je daar ook bloembollen planten? Zet ze dan aan de randen van je tuintje. Zo nemen ze nauwelijks ruimte in beslag en blijft er genoeg ruimte over voor je groenten.

Geniet van jouw kleurenpracht en alle mooie bijen en vlinders!

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost. 

 

 

2 Reacties

  1. Anne

    Hi, wat goed dat je de bijen meer in het moestuinbeeld wil laten terugkomen! Het is misschien nog belangrijk om te vermelden dat je ook hier het best voor biologische bloembollen/zaadjes kiest, omdat de bijen daar niet ziek of onvruchtbaar van kunnen worden. Go bees!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Je hebt helemaal gelijk! Ik ga er altijd vanuit dat mensen dat wel weten, maar dat is natuurlijk niet zo. Ga ik aanpassen. Dank je wel!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer