Bloemkool kweken: van zaaien tot oogsten
Bloemkool. Het is niet de meest makkelijke groente om te kweken, maar als het lukt, dan heb je ook wat. In dit blog vertel ik je hoe je jouw eigen bloemkool kunt kweken en hoe je hem kunt oogsten en bewaren. En als kers op de taart, deel ik ook nog heerlijke recepten.
Wanneer bloemkool (voor)zaaien
Bloemkool voorzaaien kan over een behoorlijk lange periode. Onder koud glas (of in een onverwarmde kamer binnenshuis) van half februari tot en met half mei. Ga je voor de speciale weeuwenteelt, oftewel overwinteringsteelt? Dan zaai je eind september-begin oktober voor onder koud glas. Je kunt dan extra vroeg oogsten. Zeker het proberen eens waard. De zaden haal ik zelf altijd bij Dutch Garden Seeds. Daar hebben ze maar liefst 3 verschillende soorten biologische bloemkoolzaden voor verschillende zaaimomenten. Met de code MOESMEISJE krijg je altijd 10% korting in hun webshop.
Hoe zaai je bloemkool?
Voorzaaien van bloemkool kan op allerlei manieren: in een tray met in elke cel 1 zaadje of in een p9 potje of ander kweekpotje/bakje meerdere zaadjes tegelijk die je later verspeent (zie hieronder). Je kunt zaai- en stekgrond gebruiken of potgrond mengen met wat grofzand om de potgrond wat luchtiger te maken. Stop de zaadjes op maximaal 1 cm diep in het potje. Licht is op dit moment nog niet belangrijk. De temperatuur wel: ze ontkiemen vanaf 15 graden Celcius. Zodra de zaden ontkiemen en ze hun kopjes boven het maaiveld uitsteken, verhuis je ze naar een zo licht mogelijke plek (liever niet de hele dag in de felle zon als je ze binnen voorzaait).
Verspenen
Heb je meerdere zaadjes in een potje gestopt en hebben de opgekomen zaailingen naast de eerste twee kiemblaadjes ook 2 echte blaadjes? Dan is het tijd om ze te verspenen, oftewel elk hun eigen potje te geven. Ik verspeen kolen altijd naar een P9 potje dat ik vul met potgrond. Als de zaailingen ongeveer 15 cm hoog zijn, kunnen ze de moestuin in.
Bloemkool uitplanten
Voordat je bloemkool, maar ook andere kolen uitplant is het slim om lekker veel compost over de bodem te verspreiden. Je kunt ze ook meteen wat biologische mestkorrel meegeven als je wil. Kolen zijn enorme vreetzakken en hebben een vruchtbare bodem met genoeg voedingsstoffen nodig. Zeker als je kweekt op zandgrond, is het belangrijk om de bodem vruchtbaar te maken.
Kweek je meerdere bloemkolen, houd dan ongeveer een afstand van 60 x 60 cm aan tussen de planten.
Zorg dat je de bloemkool genoeg water geeft na het uitplanten en ook tijdens het vormen van de kool. Mulchen zorgt ervoor dat de bodem beter vocht vasthoudt.
Goede combinaties
Goede combinaties zijn bloemkool met Oost-Indische kers (houdt het koolwitje weg van je bloemkool), kamille, rode biet, paksoi, snijbiet, spinazie en sla. Aardbei, peul en radijs kun je er beter niet naast zetten.
Bloemkool oogsten
Je hebt aardig wat geduld nodig voor het kweken van bloemkool. Zeker 3 tot 4 maanden. Wil je kool mooi wit houden? Zorg dat dan je de bladeren om de kool heen vouwt of eventueel bindt.
Wacht niet te lang met oogsten. Zorg dat de afzonderlijke roosjes nog mooi dicht tegen elkaar aanzitten. Als de bloemkool een beetje los van de zijkant van de plant komt te zitten, kun je oogsten. Zodra de roosjes uit elkaar gaan staan, weet je dat de plant het tijd vindt om te gaan bloeien. Zorg dat je dit voor bent en oogst op tijd.
Hoe kun je bloemkool het beste bewaren en klaarmaken?
Bloemkool eet je het best direct na de oogst. Dan is ie het allerlekkerst. Wil je de bloemkool bewaren? Dat ongeveer een week in de koelkast. Je kunt de roosjes ook invriezen. Met een goede vriezer, blijven de roosjes tot wel een jaar goed.
Je kunt bloemkool op allerlei manieren eten: rauw, geroosterd, gekookt, gewokt, gestoomd, wat jij maar wil. Hier vind je lekkere en originele Bloemkool recepten. Eet smakelijk!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HelloFresh.Be
*Dit blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.