Blog

6 x groenten en fruit met het meeste vitamine C voor in je moestuin

Je hoeft geen kas aan te schaffen om een sinaasappelboom in je moestuin te kunnen telen. Er zijn tal van gewone ‘Hollandse’ groenten en fruit die meer vitamine C bevatten. Dit zijn zes groenten- en fruitsoorten met het meeste vitamine C voor in je moestuin.

Mijn 5 favoriete kolen om te kweken in de moestuin

Kolen kweken, ik doe het met groot plezier. Kolen nemen dan ook ongeveer een vierde van mijn hele moestuin in beslag. Waarom? Ik vind ze heerlijk, je kunt er alle kanten mee op in de keuken en ze zijn prachtig om te zien. In dit blog deel ik mijn favoriete koolsoorten die elk jaar trouw weer in mijn moestuin staan.

7 Vergeten groenten die je zelf kunt kweken

Een van de leukste dingen aan het hebben van een moestuin is dat je groenten kunt kweken die je niet snel in de gewone supermarkt kunt vinden. Ik heb ondertussen al aardig wat van deze vergeten groenten uitgeprobeerd en deel er 7 ter inspiratie.

5 Tips voor eetbare bodembedekkers in de moestuin

Je hebt er vast weleens van gehoord: bodembedekkers. Planten die je bodem bedekken, zodat je geen lelijke gaten in je border krijgt, de bodem minder uitdroogt tijdens hete zomers en je minder last hebt van onkruid. In de moestuin kun je dat principe ook prima toepassen, maar dan met eetbare bodembedekkers. Ik deel mijn 5 persoonlijke favorieten.

5 Makkelijke bladgroenten voor de beginnende moestuinier

Als je net begint met moestuinieren kan alles nogal overweldigend zijn. Al die groenten, met elk hun eigen gebruiksaanwijzing. Al die termen, zoals voorzaaien en zaaien in de volle grond, verspenen, dieven en afharden. Oef! Ik raad je aan om lekker klein te beginnen. Bijvoorbeeld door eerst wat makkelijke bladgewassen te kweken. Ik geef je 5 bladgroenten om mee te starten. Bij elke groente kun je meteen een video bekijken hoe je hem kweekt.

10 meest gezonde bladgroentes voor in je moestuin

Alle groenten in je moestuin zijn natuurlijk gezond en bevatten allerlei voedingsstoffen die je nodig hebt, waaronder vitamines en mineralen. Toch zijn er van de bladgroenten een aantal soorten die eruit springen wat betreft voedingswaarde en gezonde stoffen. Dit zijn er negen.

Biologisch tuinieren: hoe werkt het in de praktijk en waarom vind ik het belangrijk?

Ik moestuinier nu ondertussen 8 jaar en ik kweek biologische groenten, fruit en kruiden. Maar wat is biologisch tuinieren nou eigenlijk? En waarom heb ik ervoor gekozen om op deze manier te moestuinieren en niet op de ‘gewone’ manier?

Plaagdieren bestrijden in de moestuin zonder gif

Als je net zoals ik biologisch tuiniert, dan gebruik je geen chemische bestrijdingsmiddelen in jouw moestuin. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen last kunt hebben van bekende plaagdieren, zoals slakken, rupsen van het koolwitje, de zwarte bonenluis en de preimineervlieg. Wat doe je dan om jouw groenten te beschermen. Ik geef je een paar praktische tips voor natuurlijke bestrijding.

10 x zaaien in de winter: in tuinkas en binnen

Wil je de hele winter verse groenten uit je tuin eten? Supergezond en goed mogelijk. Dat kan zowel in een koude tuinkas of binnen in je warme huis. Kweek je je groenten in een kas, dan is het wel belangrijk dat je iedere dag ventileert. Dit zijn negen groenten die je in de winter kunt telen.

Tags:

Een moestuin in bak of pot: de voor- en nadelen op een rij

Voor als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik zowel in de volle grond moestuinier, maar ook een moestuin in bak en pot heb. Het leek me dus leuk om eens een blog te schrijven over mijn ervaringen. Wat zijn nou de voor- en nadelen van moestuinieren in bakken en potten en waar moet je op letten? 

Terugblikken en vooruitkijken in de moestuin

Het einde van het jaar nadert en voor mij is dat altijd het moment om terug te kijken op het afgelopen moestuinseizoen: wat ging er goed, wat ging er minder goed? Had ik daar zelf invloed op? Daarmee kijk ik automatisch ook vooruit: wat ga ik aankomend seizoen anders doen?  In dit blog deel ik mijn ervaringen uit 2023 en mijn nieuwe plannen voor 2024.

Tags:

9 extra gezonde groenten om in je moestuin te kweken

Groenten zijn een geweldige bron van voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Toch zijn er een aantal groenten die eruit springen als het om voedingsstoffen gaat. Dit zijn de meest gezonde groenten om in je moestuin te kweken.

Wat te doen met groene tomaten? 7 tips

Je hebt tomaten in allerlei kleuren: rood, paars, geel, gestreept. Je kunt het zo gek niet bedenken. Sommige tomatensoorten zijn groen van kleur, zoals de Green Zebra. Als je erin knijpt en het vruchtvlees is zacht, zijn deze tomaten rijp. Groene tomaten smaken net zo heerlijk zoet als de gangbare tomaten. Als die laatste soorten groen zijn, zijn ze nog niet rijp. Kun je nog wat met deze tomaten in je moestuin? Zeker! Niet weggooien dus die groene tomaten. Je krijgt 7 tips om deze onrijpe vruchten nog te gebruiken.

Tags:

Dit zijn mijn 5 favoriete groenten in de moestuin

Wie mij een beetje volgt op Instagram of YouTube, weet dat ik zoveel mogelijk groenten in mijn kleine moestuin van 15m2 prop. Ik kan simpelweg niet kiezen en vind alles leuk om te proberen. Maar áls ik dan toch moet kiezen, dan zijn dit mijn 5 favoriete groenten in de moestuin.

Groenbemesters zaaien in de moestuin: waarom, wanneer en hoe doe je dat?

Een gezonde bodem is de basis voor een goede oogst. En dat kun je op allerlei verschillende manieren bereiken. Een ervan is groenbemesters zaaien in jouw moestuin. Hoe dat precies werkt, wanneer en hoe je ze zaait, leg ik je in dit blog allemaal uit.

Bloemkool kweken: van zaaien tot oogsten

Bloemkool. Het is niet de meest makkelijke groente om te kweken, maar als het lukt, dan heb je ook wat. In dit blog vertel ik je hoe je jouw eigen bloemkool kunt kweken en hoe je hem kunt oogsten en bewaren. En als kers op de taart, deel ik ook nog heerlijke recepten.

Tags:

Koolrabi in de moestuin: van zaaien tot oogsten

Koolrabi is een beetje een vergeten groente die je niet standaard in de supermarkt ziet liggen. Daarom extra leuk om dit lekkere knolgewas in je moestuin te hebben. Goed om te weten: deze koolsoort is veel sneller oogstbaar dan andere kolen en neemt veel minder ruimte in beslag. Handig in een kleine moestuin. Ik leg je uit hoe je koolrabi opkweekt.

Tags:

Welke soorten courgettes voor in de moestuin zijn eetbaar?

Courgettes heb je in alle soorten en maten. Van langwerpige tot bolle exemplaren en allerlei varianten in verschillende kleuren geel en groen. Ik zoek uit welke soorten courgettes eetbaar zijn en welke niet.

Tags:

10 simpele tips voor het maken van een diervriendelijke tuin

Wil jij meer vogels, egels, insecten en andere dieren aantrekken in jouw tuin? Dat is makkelijker dan je denkt. Met deze 10 tips creëer jij een diervriendelijke tuin waar het voor jou ook heerlijk toeven is. 

Wilde aardbeien in je moestuin: welke kun je eten?

Heb jij aardbeien in je moestuin? Naast gecultiveerde soorten met heerlijke grote vruchten zijn er ook wilde soorten. Er is zelfs een schijnaardbei. Ontdek welke aardbeien spontaan in je moestuin groeien en welke je kunt eten.

Tags:

7 Duurzame verzorgingsproducten: van zeep tot menstruatieondergoed

Wie mij al wat langer volgt, weet dat ik probeer om steeds duurzamer te leven. Elke keer breid ik de terreinen waarop ik duurzaam leef weer een klein beetje uit. Behalve een duurzame (moes)tuin en kledingkast probeer ik ook steeds meer duurzame verzorgingsproducten te gebruiken. Ik vertel je wat voor producten ik allemaal gebruik en hoe ze bevallen. 

11x eetbare bloemen voor in jouw moestuin

In een moestuin horen wat mij betreft ook bloemen. Zonder bloemen geen bijen en zonder bijen geen bevruchting. Bloemen staan bovendien prachtig in de moestuin én ook op je bord. Want je kunt meer bloemen eten dan je denkt! Dit zijn elf eetbare bloemen.

9 theekruiden die je heel makkelijk zelf kunt kweken

Ben jij ook een echte theeleut? Waarom dan niet je eigen theekruiden kweken? Superleuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Ik geef je 9 leuke tips voor kruiden waarmee je jouw eigen theetuin kunt maken.

De voor- en nadelen van biologische zaden voor de moestuin

Heb jij een eigen moestuin en wil je zaden kopen? Misschien twijfel je dan wel of je voor ‘gewone’ of biologische zaden moet gaan. In dit blog deel ik mijn mening en vertel ik wat de voordelen en nadelen van biologische zaden zijn.

Zelf peterselie kweken: van zaaien tot oogsten

Als er iets leuk en slim is om zelf te kweken, dan zijn dat kruiden. Per kilo vaak duur in de winkel en zelf heel simpel te kweken. Ik leg je stap voor stap uit hoe peterselie zaaien en opkweken in zijn werk gaat.

Tags:

7 x wilde eetbare planten in je moestuin

Wist je dat je moestuin misschien wel groter is dan je denkt? Plekken waar onkruid groeit, zou je eigenlijk ook een moestuin kunnen noemen. Dit zijn zeven wilde planten in je moestuin.

Welke moestuinvoeding en potgrond gebruik ik in welke fase?

Als je net start als moestuinier kan het je nogal duizelen: welke potgrond heb je nou precies wanneer nodig? En hoe zit het met de moestuinvoeding? Wanneer begin je daarmee en welke gebruik je? In deze blog neem ik je mee langs alle fases van het moestuinieren: van (voor)zaaien en uitplanten tot de groei en bloei.

5 manieren om zelf compost te maken

Of je nou een joekel van een tuin hebt, alleen een balkon of helemaal geen buiten, iedereen kan zelf compost maken. Ik laat je 5 verschillende opties zien voor het maken van dit zwarte goud voor je tuin.

Jessica Koomen: ‘Geduld is belangrijk met tuinieren; een peuter zet je ook niet zomaar achter het stuur’ 

Jessica Koomen woont met haar man in Bennekom en heeft daar een tuin van zo’n 300 m2. Het bijzondere: bijna 90% van wat erin staat, is eetbaar. Jessica vertelt over haar bijzondere tuin, tuinierfilosofie en vorig jaar verschenen moestuinboek. 

11 verrassende gezondheidsvoordelen van moestuinieren

Moestuinieren levert niet alleen gezonde groenten en fruit op. Bezig zijn in de tuin is goed voor lichaam en geest. Dit zijn elf verrassende gezondheidsvoordelen van moestuinieren.

Tags: