
Als je net start als moestuinier kan het je nogal duizelen: welke potgrond heb je nou precies wanneer nodig? En hoe zit het met de moestuinvoeding? Wanneer begin je daarmee en welke gebruik je? In deze blog neem ik je mee langs alle fases van het moestuinieren: van (voor)zaaien en uitplanten tot de groei en bloei.
Tags:
moestuinvoeding - moestuinpotgrond
Of je nou een joekel van een tuin hebt, alleen een balkon of helemaal geen buiten, iedereen kan zelf compost maken. Ik laat je 5 verschillende opties zien voor het maken van dit zwarte goud voor je tuin.
Tags:
compost - bokashi - composteren
Als je een moestuin gaat beginnen, kan dat nogal overweldigend zijn. Waar begin je en wat heb je allemaal nodig? In dit blog help ik je op weg met de belangrijkste moestuinbenodigheden.
Tags:
moestuin starten - moestuin beginnen
Ben je op zoek naar tips voor wintergroente in de moestuin? Dan zit je hier goed. Je krijgt van mij een hele waslijst, inclusief zaai-, plant- en oogsttijd. Dat wordt genieten van jouw moestuin in de winter!
Tags:
winter - wintergroente
Hoe moet je je moestuin winterklaar maken? Dat is een vraag die veel mensen online stellen. In dit blog geef ik antwoord op die vraag en krijg je allerlei praktische tips voor jouw moestuin in de winter.
Tags:
winter - wintergroenten
Je kent het wel: die explosie van groenten in de zomer: courgettes, tomaten, pepers. Help! Dit ga je nooit allemaal in 1x opkrijgen. Je kunt natuurlijk een deel van je oogst weggeven, maar er zijn ook manieren om langer van jouw oogst te genieten. Dit zijn 7 manieren om fruit en groenten langer te bewaren.

De grond in jouw moestuin is de basis voor succes. Zonder gezonde bodem geen succesvolle oogst. Maar hoe zorg je nou voor een gezonde en vruchtbare bodem? In dit blog geef ik je tips voor het verbeteren van de grond in jouw moestuin.

Gooi jij wortelloof altijd op de composthoop en verwijder je de peulen van tuinbonen? Niet doen! Ze bevatten waardevolle voedingsstoffen en zijn heel goed eetbaar. Dit zijn zes groenten waarvan je meer kunt eten dan je denkt.

Als ik een grotere moestuin had, dan wist ik het wel; dan zou er een tuinkas inkomen. Helaas is het nog niet zover. Toch geef ik je graag wat tips als jij wel een kas voor je (moes)tuin wil aanschaffen.
Tags:
tuinkas - moestuinkas
Nateelt. Lang niet iedereen doet eraan en dat is zonde. Want je verlengt het moestuinseizoen zo met een paar maanden. In dit blog geef ik je tips voor een slimme nateelt in de moestuin. Zaaien maar!
Tags:
nateelt
Duurzaam tuinieren is iets wat ik steeds meer probeer te doen. Beter voor het milieu en fijner voor alles wat in de tuin groeit, bloeit, zoemt en zingt. Op allerlei mogelijke manieren doe ik mijn best: van bemesting tot water geven. Ik geef je praktische tips voor een duurzame (moes)tuin.

Wil jij jouw eigen moestuin beginnen, maar weet je niet hoe? Logisch, want er komt best veel bij kijken. Ik ga je stap voor stap overal doorheen loodsen, zodat jij straks goed voorbereid een moestuin kunt starten. Want een goede voorbereiding is het halve werk.
Tags:
moestuin starten - moestuin beginnen
Ken jij iemand die gaat starten met een eigen moestuin? Hoe leuk is het dan om alvast een moestuincadeau te geven. Als doorgewinterde moestuingekkie geef ik je 12 tips voor superhandige en mooie cadeau’s voor de moestuin.

Katja Staring inspireert op haar site en sociale media dagelijks duizenden mensen met prachtige foto’s en verhalen over de natuur en tuinieren. En niet alleen daar. Ondertussen heeft ze ook haar tweede boek geschreven: ‘Maak je eigen jungle, meer dierenleven in je tuin’. Katja vertelt over haar liefde voor de natuur en haar nieuwe boek. En… ik mag twee exemplaren weggeven.
Tags:
leestips - boekentips - interview - boek - tuinboek
Het is zomer! En dat betekent dat veel gewassen ondertussen al gezaaid zijn. Maar toch zijn er nog best wat zaaimogelijkheden en heel wat andere dingen die je kunt doen deze maand. Ik vertel je alles over de moestuin in juli. Van zaaien tot oogsten en klusjes zoals het dieven van je tomaten, het stekken van aardbeien en mulchen. Aan de slag!
Tags:
mulchen - bemesten - moestuin juli
Veel mensen denken dat een schaduwmoestuin niet kan. Zonde! Er zijn namelijk veel meer schaduwgroenten- en kruiden dan je denkt. Ik geef je een hele bubs tips voor een succesvolle moestuin in de schaduw.

Het grote moestuinierboek, zo heet het boek dat Elbrich Fennema schreef en dat net uit is. Eentje met een totaal andere insteek dan alle andere moestuinboeken. Ik interviewde haar over het boek en natuurlijk haar (moes)tuin.
Tags:
leestips - boekentips - moestuinboek - interview - moestuinierboek - boek
In het voorjaar is het tijd voor het grote voorzaaien. Wat een feest! Maar in welke grond kun je allemaal voorzaaien en waar doe je die zaadjes dan in? Ik geef je allerlei opties: van potgrond tot vermiculiet en van kweekpotjes tot eierdozen.
Tags:
zaaien - voorzaaien - recyclen
Via sociale media krijg ik regelmatig de vraag of ik een fijn boek over de moestuin weet en welke boeken ik zelf heb. Ik geef je 5 leuke tips en ook nog een handig overzicht van 5 prachtige (moes)tuintijdschriften. En… ik mag 2 tuinschriften Avontuurlijk Tuinieren weggeven!
Tags:
leestips - boekentips - moestuinboek - moestuintijdschrift
Bijna wekelijks krijg ik op Instagram de vraag: waar koop jij jouw biologische zaden voor de moestuin? Dus ik dacht, laat ik er maar eens een blog aan wijden. Ik geef jou mijn 6 favoriete adressen/webshops.
Tags:
zaaien - voorzaaien - moestuinzaden - zaden - groentezaden - biologisch moestuinieren
Dat was het dan, dag 2019! Je was een fantastisch moestuinjaar. En nu is het tijd om terug te kijken: wat ging goed en wat is niet voor herhaling vatbaar? Maar vooral kijk ik vooruit. Wat ga ik in 2020 anders doen? Leer van mijn ontdekkingen en doe inspiratie op voor jouw eigen moestuin.
Tags:
moestuinplan - moestuinplannen
Hoe klein mijn lapje grond ook is (15m2), ik maak ook altijd plaats voor nuttige bloemen in de moestuin. Zo’n bloemenzee ziet er prachtig uit en het vergroot ook nog eens jouw opbrengst. Ik geef je 6 tips.
Tags:
bloemen - ongedierte - insecten
Ga je een kleine moestuin aanleggen? Of een moestuin in potten en bakken? Dan zul je keuzes moeten maken. Welke groenten zijn geschikt en geven een leuke oogst? Meer dan je denkt. Ik geef je handige tips.
Tags:
snijbiet - Courgette - Komkommer - Pluksla - Raapsteel - Radijs - Rucola - Sugarsnap - Tomaat - Winterpostelein - moestuin in potten en bakken - mini-moestuin - Paprika/Peper - aardbei - aziatische mesclun - balkon
Aan het einde van een moestuinseizoen pak ik standaard mijn moestuinschriftje erbij en schrijf op wat er dit jaar wel en niet goed ging. Wat ik zo laat en wat ik het volgend seizoen anders wil doen. In dit blog vertel ik je wat ik afgelopen jaar allemaal geleerd heb en hoe ik het dit jaar ga aanpakken.
Tags:
mulchen - Boerenkool - Courgette - Tomaat - moestuinplan - paprika/peper sla
Misschien heb je er wel eens van gehoord: mulchen. Maar wat is mulchen precies en waarom is het zo belangrijk voor je moestuin? Ik leg het je allemaal uit.
Tags:
moestuin encyclopedie - mulchen - compost
De maand juli is dit jaar extreem warm en droog. Niet ideaal voor je moestuin. Want hoe voorkom je dat alles verdort en je straks niets te oogsten hebt? Ik geef je wat praktische tips.

Een moestuin op balkon of in kleine tuin? Ja hoor, dat kan prima! Je hebt helemaal geen enorme moestuin nodig om je eigen groentes te telen.
Tags:
snijbiet - Pluksla - Tomaat - moestuin in potten en bakken - Paprika/Peper - aardbeien - balkon
Wil jij je moestuin goed bemesten? Dan moet je weten wat de behoeftes van je groenten zijn. En die verschillen nogal. Ik geef je praktische tips.