Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Broccoli kweken: van zaaien en uitplanten tot oogsten

Tags:

TuinTuin

Broccoli is niet de allermakkelijkste groente in de moestuin, maar ik heb deze groente er toch elk jaar instaan. Tot nu toe gaat dat prima! In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe jij succesvol broccoli kunt kweken. Ook geef ik je tips voor soorten die minder snel doorschieten.

Broccoli in de moestuin: een uitdaging

Mij is het nog nooit gebeurd, maar ik zie regelmatig mensen op Instagram met doorgeschoten broccoli, oftewel broccoli die in bloei is geschoten als het nog maar een heel klein plantje is. Vandaar dat deze groente het imago heeft van een lastige groente om te kweken. Hopelijk gaat het met mijn tips wel lukken.

Broccoli zaaien wanneer?

Je kunt broccoli zaaien van maart tot begin juni, afhankelijk van de soort die je hebt (vroege, zomer of herstbroccoli). Ik ga zelf altijd voor de wat latere teelt, omdat ik in de zomer genoeg andere dingen op mijn lapje heb om te oogsten. Ik zaai broccoli en andere kolen altijd voor omdat de jonge plantjes erg in trek zijn bij vogels en slakken. Als je ze voorzaait, zijn ze al wat groter voordat ze de moestuin ingaan en heb je meer kans dat ze een aanval overleven.

Broccoli zaaien: zaden kopen

Broccoli zaaien doe ik zelf meestal in april/mei voor. Ik koop zelf altijd biologische zaden. Heb je zin om broccoli te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

Ik zaai binnen voor, maar dan wel op een koele plek, niet in een verwarmde woonkamer. Waarom niet? Omdat kolen eerder doorschieten als je ze warm hebt opgekweekt. Ook worden ze dan lang en slungelig. Heb je geen onverwarmde ruimte, zaai ze dan gewoon buiten op een veilig plekje voor.

Ik stop zelf altijd 3 zaadjes in een kweekpotje dat ik vul met zaai- en stekgrond of met kokospotgrond.


Je hoeft ze niet diep te stoppen, een halve tot een hele centimeter is genoeg. Geef ze daarna met de plantenspuit water.

Verspenen

Als de zaailingen hun eerste echte blaadjes, naast de 2 kiemblaadjes hebben, kun je ze verspenen (elk in hun eigen potje van 9 cm zetten). Geef ze dan (biologische potgrond met voeding.

Standplaats

Kolen houden over het algemeen van een zonnige standplaats, maar net zoals spruitjes houden broccoliplanten ook van een beetje schaduw zo af en toe. Het hoeft dus niet per se een plek te zijn waar de hele dag de volle zon op staat.

De grond klaarmaken

Net zoals andere kolen houdt broccoli van een voedzame grond. Naast lekker veel compost en de basismest die je in de winter al over je lapje kunt verspreiden (als je stalmest hebt) voeg ik 1-2 weken voor het uitplanten wat biologische mestkorrels aan de grond toe.

Heb je een zure grond (ga niet gokken, maar laat dit meten of doe zelf een test) dan kun je voordat je bemest wat kalk aan je bodem toevoegen.

Broccoli uitplanten

Groot genoeg voor de moestuin. Hier zie je dat er een paar slakkenhapjes uit zijn. Tsa, ook in mijn achtertuin heb ik slakken. Gelukkig is de zaailing groot genoeg om dat te overleven.

Maak de grond voor het uitplanten goed los en zet je zaailingen op een afstand van ongeveer 35 x 35 cm in de grond. Geef na het planten een flinke plens water

Combinatieteelt

Je kunt broccoli natuurlijk in jouw kolenveldje zetten als je dat net zoals ik hebt, maar om plagen te voorkomen is het slim om er bijvoorbeeld ook Oost-Indische kers bij te zetten (kies voor de laagblijvende). Ook snijbiet en spinazie zijn goede buren. Pas wel op dat je de spinazie niet overbemest in verband met nitraatvorming.

Broccoli kun je beter niet naast groenten als aardbei, doperwt, peul en radijs zetten.

 

Broccoli kweken: plagen

Welke plagen komen er allemaal voor bij kolen en dus ook broccoli? Aardig wat. Ten eerste natuurlijk de rupsen van het koolwitje, maar ook de koolwittevlieg en de melige koolluis. Het slimst is om insectengaas te gebruiken. Ik doe dat zelf heel eigenwijs niet en probeer een echte plaag te voorkomen dus mijn planten regelmatig te controleren en de koolwittevlieg en melige koolluis eraf te spoelen met water.

Rupsen op de broccoli in de moestuin

De broccoliplanten van een van mijn buren in de moestuin werden compleet kaalgegeten.

De rupsen laat ik leven, die verplaats ik met blad en al naar een veilig plekje waar ik nog wat extra koolblad of Oost-Indische kersbladeren neerleg. Heb je genoeg kolen? Dan kun je ook 1 kool opofferen en alle rupsen daar naartoe verplaatsen. Ga in ieder geval niet met gif aan de slag. Want heej, die rupsen worden wel mooie en nuttige vlinders!

Bijmesten van je broccoliplanten

Gedurende de groei bemest ik de broccoli in mijn moestuin nog twee keer: in juli en augustus/september. Ik gebruik daarvoor biologische mestkorrels. Die kun je gewoon rondom de voet van de plant verspreiden en een beetje inharken. Als je daarna water geeft, trekken de voedingsstoffen eerder in de bodem.

Tip: Zorg voor genoeg mulch rondom de broccoliplanten. Ze houden van goed vochtvasthoudende grond. Alles weten over mulchen? Lees dan mijn blog ‘Wat is mulchen en waarom moet jij het toepassen?’ 

Oogsten maar

broccoli kweken: de oogst

Let goed op dat je op tijd oogst als de stronk groot genoeg is. Broccoli kan echt binnen twee dagen in bloei schieten als je te laat bent. Gebeurt het toch? Laat het dan lekker. De bijen zullen je dankbaar zijn en de kleine bloemetjes zijn superleuk om te zien. Vaak komt er na het oogsten van de hoofdstronk nog een kleine oogst van zijroosjes. Let ook daar goed op dat je er op tijd bij bent. De kleine roosjes zijn heerlijk om te wokken en in een Aziatisch gerecht te gebruiken.

Rassen die minder snel doorschieten

Wil je broccoli kweken die minder snel doorschiet? Denk dan eens aan broccoli Calabrese. Bij mij is die eerste nog nooit doorgeschoten (tenminste niet voordat ie überhaupt roosjes had). Misschien heb ik gewoon mazzel hoor, maar het is het proberen waard. Een groot voordeel van de Calabrese is dat je na de oogst van de (wat kleinere) hoofdstronk nog heel lang zijroosjes kunt oogsten. Uiteindelijk is de opbrengst dus hoger.

Broccoli zaaien

Wist je dat je broccoliblad ook kunt eten? Lekker in een stamppotje of gewokt in een Aziatisch gerecht.

De Purple Sprouting Broccoli heeft helemaal geen hoofdstronk maar produceert alleen maar kleine roosjes. Ik ga deze naast de Calabrese voor het eerst kweken dit jaar. Deze broccoli zaai je pas in de zomer en oogst je pas in het jaar erop, in maart/april. Hij kracht prachtige paars/rode roosjes. Het oog wil ook wat toch?

Meer kolensoorten kweken?

Wil je naast broccoli nog meer kolensoorten kweken? Kijk dan in mijn blogcategorie “Koolgewassen”.

Kijk je liever video’s? Op mijn YouTube-kanaal heb ik allerlei video’s over kolen staan

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer