Courgette kweken: van zaaien tot oogsten stap voor stap uitgelegd

TuinTuin

Ik heb zelf natuurlijk een heel klein moestuintje van slechts 6m2, maar ik vind courgette veel te lekker, dus ik maak er elk jaar toch een beetje ruimte voor vrij. In dit blog leg ik je uit hoe courgette kweken in zijn werk gaat. Van courgette zaaien tot oogsten.

Ik ben zelf groot fan van courgette omdat ‘ie zo lekker veelzijdig is in de keuken: je kunt hem rauw eten in een salade (als je hem jong oogst), wokken, hartige taart mee bakken, vullen en soep van maken. Die wil je dus in eigen moestuin hebben toch? En ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je jouw eigen courgettes kweekt.

Courgette zaaien: thuis of direct in de volle grond

Ik kies zelf eigenlijk altijd voor thuis courgette zaaien. Waarom? Je hebt meer controle over de temperatuur en het allerbelangrijkste: je hebt binnen geen slakken (alhoewel ze bij mij soms over de bank glibberen als ik de tuindeur de hele dag heb openstaan;-)).

Voorzaaien kun je doen in april en mei. Begin niet té vroeg, want dan groeien ze uit hun potjes voordat ze half mei (na ijsheiligen, als er geen nachtvorst meer is) naar buiten mogen. Ik stop meestal 1 zaadje in een potje van ongeveer 9 cm-11 cm met zaai- en stekgrond of kokospotgrond, want ze groeien snel en de zaailingen zijn al flink uit de kluiten geweest. Je stopt het zaadje ongeveer 1 a 2 cm diep in de grond. Zet het potje weg op een warme plek waar het minimaal 20 graden is. Bijvoorbeeld boven de verwarming of in een verwarmde kweekbak. Tot de opkomst hebben de zaden geen licht nodig.

Direct in de volle grond zaaien

Wil je toch in de volle grond courgette zaaien? Doe dat van vanaf half mei tot eind juni. Tip: spreid het zaaien zodat je niet in 1x heel veel courgettes hebt. Dat geldt trouwens ook voor het voorzaaien. Ik zaai meestal in 3 delen: half april, eind mei en half juni (die laatste twee gewoon in potjes buiten). Tegen de tijd dat de eerste courgette uitgeworpen is, heb je de andere twee courgettes nog staan. Zo kun je tot in oktober oogsten.

Na de opkomst

courgette zaaien: de zaailing

Een courgettezaailing met zijn eerste echte blaadje. Prachtig!

Na de opkomst kun je de zaailingen wat kouder zetten op een licht en zonnig plekje. Pas op dat je ze niet direct in de felle zon zet de hele dag. Daar zijn ze vaak net iet te teer voor. Zorg dat je de zaailingen vaak genoeg water geeft, zodat ze niet het loodje leggen. Bemesten doe ik in deze fase nog niet. Wat ik dit jaar wel voor het eerst heb gedaan is ze rootbooster geven. Rootbooster stimuleert, zoals de naam al zegt, de aanmaak van wortels. Omdat de planten meer en sterkere wortels krijgen, kunnen ze later makkelijker voeding opnemen en worden het grotere planten.

Afharden

courgette afharden in kratje

Ik zet mijn zaailingen altijd in een kratje om ze af te harden. Zo kan ik ze in de avond weer in een keer mee naar binnen nemen.Tegen half mei, rond ijsheiligen, kun je de courgetteplantjes gaan afharden. Dat betekent dat je ze een paar dagen steeds iets langer buiten zet: eerst een paar uurtjes, dan steeds wat langer. Zo kunnen ze wennen aan de omstandigheden in de buitenlucht. In de avond en nacht haal je ze weer naar binnen. Als dat goed gaat, laat je ze ook ’s nachts buiten staan. En dan kunnen ze de grond in!

Courgette kweken in de volle grond

Courgette kweken betekent ruimte maken. Officieel heeft elke plant een vierkante meter nodig, maar ik ben eigenwijs en zet er al jaren 3 op een stukje van 70 x 150 cm. Meer ruimte heb ik nou eenmaal niet en ik wil altijd verschillende soorten telen (met streepjes, gele, ronde etc).

courgette zaaien- gestreepte courgette

Dit jaar ga ik voor het eerste gestreepte courgette zaaien. Ben heel erg benieuwd!

Heb je wel genoeg ruimte, geef het de plant dan ook. Daar zal ‘ie alleen maar heel blij mee zijn. 1 courgetteplant in je tuintje zetten kan wel, maar dan heb je grote kans dat de vrouwelijke bloemen niet bevrucht raken. Hoe dat precies zit en wat je dan kunt doen, lees je later.

Vul het plantgat met lekker veel compost en voeg wat mestkorrels toe. Ik gebruik zelf altijd de Moestuin A-Z van Ecostyle omdat wij in ons moestuincomplex biologisch moestuinieren en geen kunstmest mogen gebruiken.

Courgette in pot kweken

courgette kweken in pot

Heb je geen moestuin, maar alleen een kleine stadstuin zonder border of een balkon. Dan kun je ook kiezen voor een courgette in pot of bak. Je hebt speciale soorten courgettes voor kweek in potten. Die blijven wat compacter. Bijvoorbeeld de Royal Flush. Wat je ook kunt doen is een klimcourgette zaaien. Uiteraard heb je dan wel een klimrek nodig waar hij tegenaan kan klauteren. Vul de pot met ongeveer ¼ compost en de rest met (biologische) potgrond. Daar zit meestal voeding in, dus je hoeft niet meteen bij te voeren.

 

Bloemen

Een courgette heeft vrouwelijke en mannelijke bloemen. Meestal krijg je eerst mannelijke bloemen aan de plant en daarna pas de vrouwelijke (hoeft niet altijd zo te zijn trouwens). Als er een vrouwtjesbloem en mannetjesbloem tegelijk in bloei staan kunnen bijen en hommels de vrouwtjesbloem bevruchten. De bloemen staan vooral in de ochtend open.

Courgette kweken: verschil mannetjes en vrouwtjesbloemen

Links zie je de mannetjesbloem met dunne stengel. Rechts het vrouwtje met al een verdikking. Dat wordt later de courgette.

courgette kweken, bevruchting

Als de bloem er in een vroeg stadium al vanaf valt, is ie meestal niet bevrucht.

Je kunt je voorstellen dat je met 1 plant best grote kans hebt dat er net niet tegelijk een mannetje- en vrouwtjesbloem bloeien. Het vruchtbeginsel rot dan weg en valt eraf. Wat je dan moet doen, zie je in mijn video.

Tip: soms begint een courgetteplantje al heel vroeg met het aanmaken van bloemen, als ze nog heel klein zijn en nog in hun zaaipotje staan. Ik haal die eerste bloemen er altijd uit. Zo kan het plantjes eerst groot een sterk worden. Zo’n klein plantje kan natuurlijk nooit zo’n enorme vrucht dragen. Daar is al zijn energie meteen op. Zonde!

De groei en bloei

Tijdens de groei en bloei geef je je courgetteplanten af en toe wat mest. Hoeveel, dat lees je op de verpakking van jouw mest. Sommige werkt kort, andere heel lang. Af en toe wat extra compost op je lapje kan ook geen kwaad. En dan is het wachten tot de eerste vrouwelijke vruchten uitgroeien tot courgettes.

Meeldauw

Vooral richting het einde van het seizoen kunnen courgettes er last van krijgen: van de schimmel meeldauw: er komt dan een witte waas over je courgettebladeren te liggen. Je kunt er niet zo veel tegen doen. Wat ik altijd doe is de aangetaste bladeren eraf snijden en hopen dat de nieuwe niet geinfecteerd worden. Meestal komt de plant er wel bovenop. En als het echt te weg wordt, dan haal ik hem er in oktober maar gewoon uit. Let op: je hebt ook valse meeldauw. Dat is weer wat anders. Het verschil lees je in het blog die ik hierboven deelde.

Courgettes oogsten

Courgettes oogst

Prima formaatjes, ook om rauw te eten. Zo zijn ze lekker knapperig en niet melig.

Schrik niet, maar 1 courgetteplant kan, als je goed voor hem zorgt, soms wel 30 courgettes geven. Je kunt de courgettes het beste wat kleiner oogsten: tussen de 12 en 15 cm. Dan zijn ze het lekkerst, vind ik en je stimuleert de plant om nog meer vruchten te maken. Je kunt ze er het beste afsnijden met een scherp mesje. Eraf draaien kan ook, maar dan heb je kans dat ie net op de verkeerde plek afscheurt, waardoor je de courgette minder lang kunt bewaren.
Heb je toch een courgette over het hoofd gezien en zit er zo’n reus aan je plant: geen nood. Dan kun je er altijd nog heerlijke courgettesoep van maken.

Zaden bestellen? Gebruik mijn kortingscode

Heb je zin gekregen om jouw eigen courgettes te zaaien en ben je op zoek naar een adres om je zaden te bestellen? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’

Vraag? Stel hem gerust!

Hopelijk heb ik je zo geholpen met heerlijke courgettes kweken! Als je nog vragen hebt, of je loopt tegen een probleem aan, stuur me gerust een berichtje via een van mijn sociale media-kanalen (Instagram, Facebook of Twitter) of stel je vraag via een reactie onder dit blog.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

61 Reacties

    • Kim Nelissen

      Beste Henny, wat bedoel je precies? Heb je het over de Moesbrief of iets anders?

      Antwoord
  1. annie devliegere

    IK HEB NU AL redelijk grote courgetteplantjes. Te vroeg gezaaid zeker? Ze zien er war droog uit. Ik geef ze elke dag water. Zal ik die kinnen houden binnen tot half mei? Wat moet ik doen? Zou erg blij zijn als je me kan helpen! groetjes!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Annie,

      Ik wacht zelf inderdaad altijd tot minstens half opril met zaaien, omdat ze heeeel snel opkomen en groeien en dan zit je met grote planten binnen. Ik zou ze zeker binnen houden tot half mei. Je zou ze eventueel alvast een grotere pot met verse potgrond kunnen geven, zodat ze er niet uitgroeien.

      Antwoord
  2. Tamara

    Hoi Kim,

    Ik heb te vroeg courgettes gekweekt. Ze staan binnen en zijn al behoorlijk groot, de ene na de andere bloem komt eraan, maar nu vraag ik me af af je de bloemen ( mannelijk en vrouwelijk) moet “helpen” zodat ze bevrucht worden of gaat dit proces vanzelf ook zonder insecten?

    Groetjes Tamara.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Tamara! Courgettebloemen kunnen zichzelf niet bevruchten, dus dat zul je dan zelf moeten doen. Ik weet niet hoe groot de planten al zijn, maar je kunt de bloemen ook eerst weghalen, zodat het niet te veel energie vergt van de planten en de groei stil komt te liggen. Nog genoeg tijd voor vruchten na half mei!

      Antwoord
  3. Mildred

    Ik heb courgette binnen gezaaid en na een week staat er al een dikke steel met blad van ongeveer 10 cm.
    Gaat dat niet te snel??

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Zolang de steel dik is en niet dun en lang is er niets aan de hand. Courgette groeit heel hard:-)

      Antwoord
  4. Hanna

    Bedankt voor een superleuke en informatieve blog! Mag de stengel iets onder de grond bij het uitplanten?
    Mijn plantje groeit netjes en heeft één grote echte blad maar staat heel schuin. Mag die straks iets dieper zodat ik die recht kan zetten of is een stokje als steun beter?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Hanna,

      Dank je wel, leuk te horen! Je kunt hem wel ietsje dieper zetten maar niet té diep want dan loop je kans dat de stengel wegrot. Op zich is het ook geen drama dat het plantje schuin staat hoor.

      Antwoord
  5. amf smit

    Wat is nou weer een “rootbooster”?
    Zoiets moet u wel uitleggen.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Je hebt helemaal gelijk. Dank je wel voor je feedback. Ik heb het meteen aangepast, inclusief een linkje naar het product.

      Antwoord
  6. Eva Mok

    Goedendag,

    Ik heb best wat moeten in de tuin. Moet ik mijn courgette plant omhoog gaan halen of een zeil eronder leggen? Of denkt u dat het wel goed komt?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Eva,

      Ik heb je reactie helemaal gemist, sorry. Wat bedoel je met moeten?

      Antwoord
  7. Joost

    Wanneer kan je em oogsten? We hebben aan onze plant een erg grote/ dikke courgette. De kleur is lichtgroen. Moeten we em dan al oogsten of kleurt ie nog donker?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Joost, ik oogst ze zelf ongeveer tussen de 12-15 cm. Dus redelijk klein. Hoe groter, hoe minder lekker. Dat ze nog niet donker kleuren kan ook komen door te weinig zon.

      Antwoord
  8. mirjam

    Hoi kim, heb al een paar kleine courgette gehad, ongeveer 5 cm, maar iedere keer worden ze geel en rotten weg, te weinig zon? moet er iets onder, stro of zo, vind het zo jammer dat ze op een of andere manier niet doorgroeien.
    groetjes mirjam.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Mirjam, dan zijn ze waarschijnlijk niet bevrucht. Dat gebeurt vaak als je maar 1 of 2 planten hebt. Op mijn YouTube-kanaal vind je een video over zelf je courgette bevruchten. Ik denk dat dat gaat helpen:-)

      Antwoord
  9. Leo

    Onze courgette blijven licht groen. Wat zou je daar aan kunnen doen? Hij staat wel op een beschutte plek

    Alvast bedankt voor de tip

    Mvg Leo

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Leo,

      Sorry voor de late reactie. Zijn ze ondertussen wel meer verkleurd? Meestal is dat omdat ze te weinig zon krijgen.

      Antwoord
  10. wilfried

    het zaaien en planten lukt me normaal elk jaar ok ditmaal alleen en misschien door ons lekker nat weer heb ik opvallend veel rotte courgettes.
    Mijn vraag is mag ik de overvloedige bladeren afsnijden zodat de plant meer zon kan opvangen?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ja hoor dat kan! Alleen niet te dicht op de plant afsnijden om infecties te voorkomen. Rotten van courgettes kun je proberen te voorkomen door er stro onder te leggen.

      Antwoord
  11. Nicole

    Hoi,

    Mijn courgettes blijven allemaal licht van kleur. Wanneer kan ik de plukken en kan ik ze eten?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Sorry voor de veel te laten reactie Nicole. Ondertussen heb je ze vast al geoogst. Ik oogst ze zelf het liefst tussen de 12-15 cm, dus best jong. Dan zijn ze het lekkerst vind ik.

      Antwoord
  12. Jacquelien

    Ik krijg hele grote lichte courgette aan mijn plant. Zijn deze dan goed?

    Antwoord
  13. thea

    Hai, mijn plant heeft tot nu toe 1 forse courgette, maar die is heel bleek groen. Moet ik wachten met oogsten?

    Antwoord
  14. J Welten

    Ik heb grote gele courgettes.
    Maar zijn kei hard.
    Komt dat nog goed?

    Antwoord
  15. Jörgen

    Wat doe je met de plant na het groeiseizoen, helemaal verwijderen of komt hij het volgend seizoen gewoon weer op.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Sorry, ik heb je bericht helemaal gemist. Maar je moet hem weggooien. Het is een eenjarige plant.

      Antwoord
  16. Marna Bijnen

    Hi, Ik heb voor het eerst een courgette plantje van Albert Hein geplant.
    Heb de eerste courgette er net pas afgesneden 14/15 cm maar hij is
    licht van kleur. Er staan er nog 4 kleintjes aan , zal wel te laat zijn nog om
    te groeien. (4/11) Groeien buiten. Net je artikel gelezen en leuk om te weten
    dat er verschil zit in stengels van de bloem (mannelijk/vrouwelijk),ik vind de bloem op zichzelf al heel mooi. Ga het zeker volgend jaar weer proberen.

    Antwoord
  17. Jette

    Hallo, ik heb voor het eerst courgettes gezaaid en ze kwamen binnen een week op. Nu zijn het hele tere plantjes met een paar blaadjes en dun, lang steeltje dat niet rechtop kan blijven staan.
    Wat doe ik verkeerd, komt het nog goed met de slappe, kromme plantjes?
    Alvast bedankt voor een reaktie!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Jette,

      Dat komt omdat maart nog veel te vroeg is om courgette te zaaien. Er is dan nog te weinig licht. Je moet wachten tot ongeveer half april. Nu dus ongeveer:-)

      Antwoord
  18. Mark

    Hoi, Kun je de plantjes niet wat dieper verpotten naar een grotere pot?
    Als de stengels wat aan de lange kant zijn bedoel ik, of meteen buiten in een grote bak zetten?
    Ik was wat aan de vroege kant dus ze gingen de hoogte in 😂

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Ja haha. Dat is inderdaad echt niet nodig om ze vroeg te zaaien. Het worden eigenlijk alleen maar slappe plantjes;-) Zo lang er geen nachtvorst is voorspeld kun je ze inderdaad ook eerder buiten zetten.

      Antwoord
  19. Tom

    Hoi Kim. Als je verschillende soorten courgette neerzet in jouw kleine tuintje, krijg je dan geen kruisbestuiving en dus andere kleur/vorm courgettes dan je verwacht had? Wij hadden vorig jaar een kruising courgette/pompoen. 😀

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Tot nu toe nog nooit gehad. Ik begreep altijd dat het vooral een probleem is als je de zaden oogst van die groenten zelf. En niet bij de vruchten van dat jaar. Maar jij hebt dus wel gehad?

      Antwoord
  20. Henny

    Hallo, Ik ben courgettes op mijn balkon aan het kweken. Het is een groot succes qua bloemen en heel grote bladeren. Hoewel de bladeren ook een mooie sierwaarde hebben vraag ik me af of het verstandig is om deze af en toe terug te snoeien. Dan kan de plant meer energie besteden aan het groeien van de vrucht.

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Henny, je kunt wat ouder blad dat bijvoorbeeld wat gelig wordt inderdaad erafknippen. En als de plant echt heel vol wordt en er steeds minder zonlicht bij de vruchten komt straks, ook wat blad dat in de weg zit afknippen. Zorg wel dat je dat niet de dicht op de hoofdstengel doet, ivm infecties. Erg leuk dat je planten het zo goed doen!

      Antwoord
  21. Mannes

    goeiemiddag
    ik had een vraag
    ik heb veel courgette aan hangen maar ik wel afvraagt is dat sommige kleintjes
    eerst aanslaat en dan worden ze geel aan verrotten hoe kan dat ?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Dan zijn de vrouwelijke bloemen niet bevrucht door de mannelijke. Ze rotten dan uiteindelijk weg.

      Antwoord
  22. Clarissa

    Hi, mijn courgette plant had een maand geleden nog een hoop bloemen (beide soorten). Helaas ben ik bang dat deze allemaal opgegeten zijn door slakken. De plant is enorm sterk en groot ondertussen en door het drogere weer ook geen last meer van slakken, maar nu komen er geen bloemen meer aan mijn plant. Kan ik iets doen om dit als nog voor elkaar te krijgen?
    Alvast bedankt !

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Clarissa,

      Ik was 6 weken met vakantie dus ik lees je bericht nu pas. Hopelijk is het nog goed gekomen?

      Antwoord
  23. Dana

    Hallo,
    Ik heb een gele courgette plant staan. Prachtige grote bladen maar de vruchten vallen nog tegen. De grootste bladeren heb ik al afgeknipt (ivm zonlicht) maar de vruchten blijven klein en worden af en toe bruin. Te veel water?
    Moet je eigenlijk die bloemen die nog aan de vruchtjes hangen, zelf afhalen of wacht je tot dat die zelf afvallen?
    Alvast bedankt voor je tips/reactie 😊

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hi Dana,

      Dan zijn de vrouwelijke bloemen niet bevrucht als ze eraf vallen/niet groeien. Je kunt dat dan met de hand doen. Daar heb ik een video over gemaakt op YouTube:https://youtu.be/2a2rhEfQ5aA

      Antwoord
  24. D. Paul

    Ik heb biologisch zaad gekocht en heb 3 planten staan. nu komen er wel veel mannelijke bloemen, maar nauwelijks vrouwelijke bloemen. ze staan in grote potten, krijgen regelmatig mest en elke dag water.
    wat gaat er niet goed?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      In principe is dat normaal in de eerste weken, maar nu zouden er toch echt al vrouwelijke bloemen moeten zijn. Ik zou niet weten wat er misgaat. Meestal krijgen ze niet genoeg mest als er geen vrouwelijke bloemen komen, maar dat kan het dan niet zijn. Heel gek!

      Antwoord
  25. Dina Levi

    Tot wanneer blijft de courgette vruchten geven?of kan het al gerooid worden?

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Rond half oktober stoppen de meeste planten met vruchten maken. Dus als er nu niets meer aan het rijpen is, kun je ze weghalen ja.

      Antwoord
  26. Saskia

    Hoi Kim,

    Ik heb een vraag over het bestuiven.
    Ik wil graag drie verschillende planten zetten (gewone courgette, bolcourgette en patisson). Bestuiven die elkaar ook? Of kun je beter meerdere van dezelfde soort zetten voor een betere bestuiving?

    (Ik heb begrepen dat kruisbestuiving pas een probleem kan zijn wanneer je de zaden van de vruchten gaat oogsten, maar dat ga ik niet doen.)

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Dat maakt inderdaad helemaal niets uit. Dus ze kunnen gewoon bij elkaar staan!

      Antwoord
  27. karen

    Hoi ! Dankjewel voor de informatie! Ik ga dit jaar voor het eerst buiten in volle grond zaaien. Ik ga 2 courgette rassen doen.
    Wat raad jij aan, zaadjes direct in volle grond vanaf half mei of met een plantje? Dit kan ik bij iemand in de buurt kopen.

    En mocht ik gaan zaaien gebruik ik je kortingscode, dankjewel! Met het zaaien zal ik dan de 1 vierkant meter aanhouden, doe ik dan wel 2-3 zaadjes in het gat? En laat ik er dan 1 hiervan staan mochten ze allemaal opkomen?
    Dezelfde vraag heb ik voor de 2 pompoen rassen die ik ernaast in 2 rijen ga planten.

    Hoor het graag!

    Groetjes Karen

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Karen,

      Mijn website lag er helaas een tijd uit in verband met een hack dus vandaar mijn veel te late antwoord. Hopelijk heb je het ondertussen al zelf uitgevonden? Ik doe zelf altijd een plantje trouwens in verband met de slakken 🙂

      Antwoord
  28. Romana

    Hoi!

    Wat moet ik doen met de mannelijke bloemen die gesloten zijn? Haal ik die eraf of gaat dat vanzelf? Heb even geen idee.. bedankt voor je reactie en informatie:).

    Groeten Romana

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Romana, sorry voor mijn veel te late antwoord, ik had je bericht gemist. De bloemen vallen er in principe vanzelf vanaf. Je kunt ze er ook zelf afhalen als je er nog mee wil koken. Ze zijn eetbaar!

      Antwoord
  29. Anne

    Hoi Kim,
    Mooie site en veel info, je schrijft ook leuk en duidelijk!

    Heb voor het eerst courgette planten in pot.
    Gister grote regenbui nu hangen de bladeren slap (bovenste). Heb water gegeven. Is dit water gebrek?
    Groet Anne

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Anne,

      Sorry voor mijn veel te late antwoord, ik had je bericht helemaal gemist. Hopelijk doet het courgetteplant het nog?

      Antwoord
  30. Ann Stuckens

    Beste Kim,
    Ik heb een vierkante meter-tuin waarin ik met zaadjes van courgetten (3), radijsjes, prei en wortels gezaaid heb. Slechts1 van de zaadjes is uitgegroeid tot een enorme plant.
    Ik vind je site zo goed en nu weet ik tenminste het verschil tussen de bloemen :).
    Ik ben een grote fan. Doe zo voort, ik blijf volgen.
    Ann

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Wat leuk om te horen Ann, dank je wel! En veel moestuinplezier!

      Antwoord
  31. Klaas Woortman

    Hallo,

    Ik ben nieuw dus zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is Klaas Woortman, ben 81 jaar. Ben gehuwd, en heb bijna 25 jaar met fruit en groente gereden.
    Sinds een paar maanden bezorg ik bij iemand een streekkrant. Deze mevrouw woont wat achteraf, vandaar. Af en toe is ze zo lief om mij wat groente te geven. Hoeft niet, maar ze is een tuin hobbyist. Een paar weken terug kreeg ik van haar een couchette. We hadden de vrucht nog nooit gegeten. Heerlijk. En dus wil ik in het nieuwe seizoen bij leven en welzijn zelf wat van de vrucht kweken, vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar informatie, en dus hier terecht kwam. Al zeer veel tips hier gelezen Dank daarvoor. Heb mij aangemeld voor de nieuwsbrief. Groetje Klaas W

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Beste Klaas! Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik ben heel benieuwd hoe het volgend jaar gaat met je het kweken van je eigen courgette. Veel plezier!

      Antwoord
  32. nienke

    Hej,

    Goede info! Volgens mij klopt de link voor de rootbooster inmiddels niet meer, zou je me de juiste link kunnen sturen?
    Tevens wat ik benieuwd of je de courgette ook op kunt kweken in vermiculiet en wanneer je dit dan moet vervangen voor potgrond?

    Groeten Nienke

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tips voor het Planten van je Courgette Planten Thuis – Planten Plezier - […] https://moesmeisje.nl/courgette-kweken/ […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *