Courgette kweken: van zaaien tot oogsten stap voor stap uitgelegd

TuinTuin

Ik heb zelf natuurlijk een heel klein moestuintje van slechts 6m2, maar ik vind courgette veel te lekker, dus ik maak er elk jaar toch een beetje ruimte voor vrij. In dit blog leg ik je uit hoe courgette kweken in zijn werk gaat. Van courgette zaaien tot oogsten.

Ik ben zelf groot fan van courgette omdat ‘ie zo lekker veelzijdig is in de keuken: je kunt hem rauw eten in een salade (als je hem jong oogst), wokken, hartige taart mee bakken, vullen en soep van maken. Die wil je dus in eigen moestuin hebben toch? En ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je jouw eigen courgettes kweekt.

Courgette zaaien: thuis of direct in de volle grond

Ik kies zelf eigenlijk altijd voor thuis courgette zaaien. Waarom? Je hebt meer controle over de temperatuur en het allerbelangrijkste: je hebt binnen geen slakken (alhoewel ze bij mij soms over de bank glibberen als ik de tuindeur de hele dag heb openstaan;-)).

Voorzaaien kun je doen in april en mei. Begin niet té vroeg, want dan groeien ze uit hun potjes voordat ze half mei (na ijsheiligen, als er geen nachtvorst meer is) naar buiten mogen. Ik stop meestal 1 zaadje in een potje van ongeveer 9 cm-11 cm met zaai- en stekgrond of kokospotgrond, want ze groeien snel en de zaailingen zijn al flink uit de kluiten geweest. Je stopt het zaadje ongeveer 1 a 2 cm diep in de grond. Zet het potje weg op een warme plek waar het minimaal 20 graden is. Bijvoorbeeld boven de verwarming of in een verwarmde kweekbak. Tot de opkomst hebben de zaden geen licht nodig.

Direct in de volle grond zaaien

Wil je toch in de volle grond courgette zaaien? Doe dat van vanaf half mei tot eind juni. Tip: spreid het zaaien zodat je niet in 1x heel veel courgettes hebt. Dat geldt trouwens ook voor het voorzaaien. Ik zaai meestal in 3 delen: half april, eind mei en half juni (die laatste twee gewoon in potjes buiten). Tegen de tijd dat de eerste courgette uitgeworpen is, heb je de andere twee courgettes nog staan. Zo kun je tot in oktober oogsten.

Na de opkomst

courgette zaaien: de zaailing

Een courgettezaailing met zijn eerste echte blaadje. Prachtig!

Na de opkomst kun je de zaailingen wat kouder zetten op een licht en zonnig plekje. Pas op dat je ze niet direct in de felle zon zet de hele dag. Daar zijn ze vaak net iet te teer voor. Zorg dat je de zaailingen vaak genoeg water geeft, zodat ze niet het loodje leggen. Bemesten doe ik in deze fase nog niet. Wat ik dit jaar wel voor het eerst heb gedaan is ze rootbooster geven voor sterke wortels waardoor ze straks makkelijker voeding kunnen opnemen.

Afharden

courgette afharden in kratje

Ik zet mijn zaailingen altijd in een kratje om ze af te harden. Zo kan ik ze in de avond weer in een keer mee naar binnen nemen.Tegen half mei, rond ijsheiligen, kun je de courgetteplantjes gaan afharden. Dat betekent dat je ze een paar dagen steeds iets langer buiten zet: eerst een paar uurtjes, dan steeds wat langer. Zo kunnen ze wennen aan de omstandigheden in de buitenlucht. In de avond en nacht haal je ze weer naar binnen. Als dat goed gaat, laat je ze ook ’s nachts buiten staan. En dan kunnen ze de grond in!

Courgette kweken in de volle grond

Courgette kweken betekent ruimte maken. Officieel heeft elke plant een vierkante meter nodig, maar ik ben eigenwijs en zet er al jaren 3 op een stukje van 70 x 150 cm. Meer ruimte heb ik nou eenmaal niet en ik wil altijd verschillende soorten telen (met streepjes, gele, ronde etc).

courgette zaaien- gestreepte courgette

Dit jaar ga ik voor het eerste gestreepte courgette zaaien. Ben heel erg benieuwd!

Heb je wel genoeg ruimte, geef het de plant dan ook. Daar zal ‘ie alleen maar heel blij mee zijn. 1 courgetteplant in je tuintje zetten kan wel, maar dan heb je grote kans dat de vrouwelijke bloemen niet bevrucht raken. Hoe dat precies zit en wat je dan kunt doen, lees je later.

Vul het plantgat met lekker veel compost en voeg wat mestkorrels toe. Ik gebruik zelf altijd de Moestuin A-Z van Ecostyle omdat wij in ons moestuincomplex biologisch moestuinieren en geen kunstmest mogen gebruiken.

Courgette in pot kweken

courgette kweken in pot

Heb je geen moestuin, maar alleen een kleine stadstuin zonder border of een balkon. Dan kun je ook kiezen voor een courgette in pot of bak. Je hebt speciale soorten courgettes voor kweek in potten. Die blijven wat compacter. Bijvoorbeeld deze…. (Link). Wat je ook kunt doen is een klimcourgette zaaien. Uiteraard heb je dan wel een klimrek nodig waar hij tegenaan kan klauteren. Vul de pot met ongeveer ¼ compost en de rest met (biologische) potgrond. Daar zit meestal voeding in, dus je hoeft niet meteen bij te voeren.

 

Bloemen

Een courgette heeft vrouwelijke en mannelijke bloemen. Meestal krijg je eerst mannelijke bloemen aan de plant en daarna pas de vrouwelijke (hoeft niet altijd zo te zijn trouwens). Als er een vrouwtjesbloem en mannetjesbloem tegelijk in bloei staan kunnen bijen en hommels de vrouwtjesbloem bevruchten. De bloemen staan vooral in de ochtend open.

Courgette kweken: verschil mannetjes en vrouwtjesbloemen

Links zie je de mannetjesbloem met dunne stengel. Rechts het vrouwtje met al een verdikking. Dat wordt later de courgette.

courgette kweken, bevruchting

Als de bloem er in een vroeg stadium al vanaf valt, is ie meestal niet bevrucht.

Je kunt je voorstellen dat je met 1 plant best grote kans hebt dat er net niet tegelijk een mannetje- en vrouwtjesbloem bloeien. Het vruchtbeginsel rot dan weg en valt eraf. Wat je dan moet doen, zie je in mijn video.

Tip: soms begint een courgetteplantje al heel vroeg met het aanmaken van bloemen, als ze nog heel klein zijn en nog in hun zaaipotje staan. Ik haal die eerste bloemen er altijd uit. Zo kan het plantjes eerst groot een sterk worden. Zo’n klein plantje kan natuurlijk nooit zo’n enorme vrucht dragen. Daar is al zijn energie meteen op. Zonde!

De groei en bloei

Tijdens de groei en bloei geef je je courgetteplanten af en toe wat mest. Hoeveel, dat lees je op de verpakking van jouw mest. Sommige werkt kort, andere heel lang. Af en toe wat extra compost op je lapje kan ook geen kwaad. En dan is het wachten tot de eerste vrouwelijke vruchten uitgroeien tot courgettes.

Meeldauw

Vooral richting het einde van het seizoen kunnen courgettes er last van krijgen: van de schimmel meeldauw: er komt dan een witte waas over je courgettebladeren te liggen. Je kunt er niet zo veel tegen doen. Wat ik altijd doe is de aangetaste bladeren eraf snijden en hopen dat de nieuwe niet geinfecteerd worden. Meestal komt de plant er wel bovenop. En als het echt te weg wordt, dan haal ik hem er in oktober maar gewoon uit. Let op: je hebt ook valse meeldauw. Dat is weer wat anders. Het verschil lees je in het blog die ik hierboven deelde.

Courgettes oogsten

Courgettes oogst

Prima formaatjes, ook om rauw te eten. Zo zijn ze lekker knapperig en niet melig.

Schrik niet, maar 1 courgetteplant kan, als je goed voor hem zorgt, soms wel 30 courgettes geven. Je kunt de courgettes het beste wat kleiner oogsten: tussen de 12 en 15 cm. Dan zijn ze het lekkerst, vind ik en je stimuleert de plant om nog meer vruchten te maken. Je kunt ze er het beste afsnijden met een scherp mesje. Eraf draaien kan ook, maar dan heb je kans dat ie net op de verkeerde plek afscheurt, waardoor je de courgette minder lang kunt bewaren.
Heb je toch een courgette over het hoofd gezien en zit er zo’n reus aan je plant: geen nood. Dan kun je er altijd nog heerlijke courgettesoep van maken.

Vraag? Stel hem gerust!

Hopelijk heb ik je zo geholpen met heerlijke courgettes kweken! Als je nog vragen hebt, of je loopt tegen een probleem aan, stuur me gerust een berichtje via een van mijn sociale media-kanalen (Instagram, Facebook of Twitter) of stel je vraag via een reactie onder dit blog.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

2 Reacties

    • Kim Nelissen

      Beste Henny, wat bedoel je precies? Heb je het over de Moesbrief of iets anders?

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *