Courgette kweken: van zaaien tot oogsten stap voor stap uitgelegd

TuinTuin

Ik heb zelf natuurlijk een heel klein moestuintje van slechts 6m2, maar ik vind courgette veel te lekker, dus ik maak er elk jaar toch een beetje ruimte voor vrij. In dit blog leg ik je uit hoe courgette kweken in zijn werk gaat. Van courgette zaaien tot oogsten.

Ik ben zelf groot fan van courgette omdat ‘ie zo lekker veelzijdig is in de keuken: je kunt hem rauw eten in een salade (als je hem jong oogst), wokken, hartige taart mee bakken, vullen en soep van maken. Die wil je dus in eigen moestuin hebben toch? En ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je jouw eigen courgettes kweekt.

Courgette zaaien: thuis of direct in de volle grond

Ik kies zelf eigenlijk altijd voor thuis courgette zaaien. Waarom? Je hebt meer controle over de temperatuur en het allerbelangrijkste: je hebt binnen geen slakken (alhoewel ze bij mij soms over de bank glibberen als ik de tuindeur de hele dag heb openstaan;-)).

Voorzaaien kun je doen in april en mei. Begin niet té vroeg, want dan groeien ze uit hun potjes voordat ze half mei (na ijsheiligen, als er geen nachtvorst meer is) naar buiten mogen. Ik stop meestal 1 zaadje in een potje van ongeveer 9 cm-11 cm met zaai- en stekgrond of kokospotgrond, want ze groeien snel en de zaailingen zijn al flink uit de kluiten geweest. Je stopt het zaadje ongeveer 1 a 2 cm diep in de grond. Zet het potje weg op een warme plek waar het minimaal 20 graden is. Bijvoorbeeld boven de verwarming of in een verwarmde kweekbak. Tot de opkomst hebben de zaden geen licht nodig.

Direct in de volle grond zaaien

Wil je toch in de volle grond courgette zaaien? Doe dat van vanaf half mei tot eind juni. Tip: spreid het zaaien zodat je niet in 1x heel veel courgettes hebt. Dat geldt trouwens ook voor het voorzaaien. Ik zaai meestal in 3 delen: half april, eind mei en half juni (die laatste twee gewoon in potjes buiten). Tegen de tijd dat de eerste courgette uitgeworpen is, heb je de andere twee courgettes nog staan. Zo kun je tot in oktober oogsten.

Na de opkomst

courgette zaaien: de zaailing

Een courgettezaailing met zijn eerste echte blaadje. Prachtig!

Na de opkomst kun je de zaailingen wat kouder zetten op een licht en zonnig plekje. Pas op dat je ze niet direct in de felle zon zet de hele dag. Daar zijn ze vaak net iet te teer voor. Zorg dat je de zaailingen vaak genoeg water geeft, zodat ze niet het loodje leggen. Bemesten doe ik in deze fase nog niet. Wat ik dit jaar wel voor het eerst heb gedaan is ze rootbooster.  Rootbooster stimuleert, zoals de naam al zegt, de aanmaak van wortels. Omdat de planten meer en sterkere wortels krijgen, kunnen ze later makkelijker voeding opnemen en worden het grotere planten.

Afharden

courgette afharden in kratje

Ik zet mijn zaailingen altijd in een kratje om ze af te harden. Zo kan ik ze in de avond weer in een keer mee naar binnen nemen.Tegen half mei, rond ijsheiligen, kun je de courgetteplantjes gaan afharden. Dat betekent dat je ze een paar dagen steeds iets langer buiten zet: eerst een paar uurtjes, dan steeds wat langer. Zo kunnen ze wennen aan de omstandigheden in de buitenlucht. In de avond en nacht haal je ze weer naar binnen. Als dat goed gaat, laat je ze ook ’s nachts buiten staan. En dan kunnen ze de grond in!

Courgette kweken in de volle grond

Courgette kweken betekent ruimte maken. Officieel heeft elke plant een vierkante meter nodig, maar ik ben eigenwijs en zet er al jaren 3 op een stukje van 70 x 150 cm. Meer ruimte heb ik nou eenmaal niet en ik wil altijd verschillende soorten telen (met streepjes, gele, ronde etc).

courgette zaaien- gestreepte courgette

Dit jaar ga ik voor het eerste gestreepte courgette zaaien. Ben heel erg benieuwd!

Heb je wel genoeg ruimte, geef het de plant dan ook. Daar zal ‘ie alleen maar heel blij mee zijn. 1 courgetteplant in je tuintje zetten kan wel, maar dan heb je grote kans dat de vrouwelijke bloemen niet bevrucht raken. Hoe dat precies zit en wat je dan kunt doen, lees je later.

Vul het plantgat met lekker veel compost en voeg wat mestkorrels toe. Ik gebruik zelf altijd de Moestuin A-Z van Ecostyle omdat wij in ons moestuincomplex biologisch moestuinieren en geen kunstmest mogen gebruiken.

Courgette in pot kweken

courgette kweken in pot

Heb je geen moestuin, maar alleen een kleine stadstuin zonder border of een balkon. Dan kun je ook kiezen voor een courgette in pot of bak. Je hebt speciale soorten courgettes voor kweek in potten. Die blijven wat compacter. Bijvoorbeeld de Royal Flush. Wat je ook kunt doen is een klimcourgette zaaien. Uiteraard heb je dan wel een klimrek nodig waar hij tegenaan kan klauteren. Vul de pot met ongeveer ¼ compost en de rest met (biologische) potgrond. Daar zit meestal voeding in, dus je hoeft niet meteen bij te voeren.

 

Bloemen

Een courgette heeft vrouwelijke en mannelijke bloemen. Meestal krijg je eerst mannelijke bloemen aan de plant en daarna pas de vrouwelijke (hoeft niet altijd zo te zijn trouwens). Als er een vrouwtjesbloem en mannetjesbloem tegelijk in bloei staan kunnen bijen en hommels de vrouwtjesbloem bevruchten. De bloemen staan vooral in de ochtend open.

Courgette kweken: verschil mannetjes en vrouwtjesbloemen

Links zie je de mannetjesbloem met dunne stengel. Rechts het vrouwtje met al een verdikking. Dat wordt later de courgette.

courgette kweken, bevruchting

Als de bloem er in een vroeg stadium al vanaf valt, is ie meestal niet bevrucht.

Je kunt je voorstellen dat je met 1 plant best grote kans hebt dat er net niet tegelijk een mannetje- en vrouwtjesbloem bloeien. Het vruchtbeginsel rot dan weg en valt eraf. Wat je dan moet doen, zie je in mijn video.

Tip: soms begint een courgetteplantje al heel vroeg met het aanmaken van bloemen, als ze nog heel klein zijn en nog in hun zaaipotje staan. Ik haal die eerste bloemen er altijd uit. Zo kan het plantjes eerst groot een sterk worden. Zo’n klein plantje kan natuurlijk nooit zo’n enorme vrucht dragen. Daar is al zijn energie meteen op. Zonde!

De groei en bloei

Tijdens de groei en bloei geef je je courgetteplanten af en toe wat mest. Hoeveel, dat lees je op de verpakking van jouw mest. Sommige werkt kort, andere heel lang. Af en toe wat extra compost op je lapje kan ook geen kwaad. En dan is het wachten tot de eerste vrouwelijke vruchten uitgroeien tot courgettes.

Meeldauw

Vooral richting het einde van het seizoen kunnen courgettes er last van krijgen: van de schimmel meeldauw: er komt dan een witte waas over je courgettebladeren te liggen. Je kunt er niet zo veel tegen doen. Wat ik altijd doe is de aangetaste bladeren eraf snijden en hopen dat de nieuwe niet geinfecteerd worden. Meestal komt de plant er wel bovenop. En als het echt te weg wordt, dan haal ik hem er in oktober maar gewoon uit. Let op: je hebt ook valse meeldauw. Dat is weer wat anders. Het verschil lees je in het blog die ik hierboven deelde.

Courgettes oogsten

Courgettes oogst

Prima formaatjes, ook om rauw te eten. Zo zijn ze lekker knapperig en niet melig.

Schrik niet, maar 1 courgetteplant kan, als je goed voor hem zorgt, soms wel 30 courgettes geven. Je kunt de courgettes het beste wat kleiner oogsten: tussen de 12 en 15 cm. Dan zijn ze het lekkerst, vind ik en je stimuleert de plant om nog meer vruchten te maken. Je kunt ze er het beste afsnijden met een scherp mesje. Eraf draaien kan ook, maar dan heb je kans dat ie net op de verkeerde plek afscheurt, waardoor je de courgette minder lang kunt bewaren.
Heb je toch een courgette over het hoofd gezien en zit er zo’n reus aan je plant: geen nood. Dan kun je er altijd nog heerlijke courgettesoep van maken.

Vraag? Stel hem gerust!

Hopelijk heb ik je zo geholpen met heerlijke courgettes kweken! Als je nog vragen hebt, of je loopt tegen een probleem aan, stuur me gerust een berichtje via een van mijn sociale media-kanalen (Instagram, Facebook of Twitter) of stel je vraag via een reactie onder dit blog.

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

24 Reacties

  • Kim Nelissen

   Beste Henny, wat bedoel je precies? Heb je het over de Moesbrief of iets anders?

   Antwoord
 1. annie devliegere

  IK HEB NU AL redelijk grote courgetteplantjes. Te vroeg gezaaid zeker? Ze zien er war droog uit. Ik geef ze elke dag water. Zal ik die kinnen houden binnen tot half mei? Wat moet ik doen? Zou erg blij zijn als je me kan helpen! groetjes!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Annie,

   Ik wacht zelf inderdaad altijd tot minstens half opril met zaaien, omdat ze heeeel snel opkomen en groeien en dan zit je met grote planten binnen. Ik zou ze zeker binnen houden tot half mei. Je zou ze eventueel alvast een grotere pot met verse potgrond kunnen geven, zodat ze er niet uitgroeien.

   Antwoord
 2. Tamara

  Hoi Kim,

  Ik heb te vroeg courgettes gekweekt. Ze staan binnen en zijn al behoorlijk groot, de ene na de andere bloem komt eraan, maar nu vraag ik me af af je de bloemen ( mannelijk en vrouwelijk) moet “helpen” zodat ze bevrucht worden of gaat dit proces vanzelf ook zonder insecten?

  Groetjes Tamara.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Tamara! Courgettebloemen kunnen zichzelf niet bevruchten, dus dat zul je dan zelf moeten doen. Ik weet niet hoe groot de planten al zijn, maar je kunt de bloemen ook eerst weghalen, zodat het niet te veel energie vergt van de planten en de groei stil komt te liggen. Nog genoeg tijd voor vruchten na half mei!

   Antwoord
 3. Mildred

  Ik heb courgette binnen gezaaid en na een week staat er al een dikke steel met blad van ongeveer 10 cm.
  Gaat dat niet te snel??

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Zolang de steel dik is en niet dun en lang is er niets aan de hand. Courgette groeit heel hard:-)

   Antwoord
 4. Hanna

  Bedankt voor een superleuke en informatieve blog! Mag de stengel iets onder de grond bij het uitplanten?
  Mijn plantje groeit netjes en heeft één grote echte blad maar staat heel schuin. Mag die straks iets dieper zodat ik die recht kan zetten of is een stokje als steun beter?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Hanna,

   Dank je wel, leuk te horen! Je kunt hem wel ietsje dieper zetten maar niet té diep want dan loop je kans dat de stengel wegrot. Op zich is het ook geen drama dat het plantje schuin staat hoor.

   Antwoord
 5. amf smit

  Wat is nou weer een “rootbooster”?
  Zoiets moet u wel uitleggen.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Je hebt helemaal gelijk. Dank je wel voor je feedback. Ik heb het meteen aangepast, inclusief een linkje naar het product.

   Antwoord
 6. Eva Mok

  Goedendag,

  Ik heb best wat moeten in de tuin. Moet ik mijn courgette plant omhoog gaan halen of een zeil eronder leggen? Of denkt u dat het wel goed komt?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Eva,

   Ik heb je reactie helemaal gemist, sorry. Wat bedoel je met moeten?

   Antwoord
 7. Joost

  Wanneer kan je em oogsten? We hebben aan onze plant een erg grote/ dikke courgette. De kleur is lichtgroen. Moeten we em dan al oogsten of kleurt ie nog donker?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Joost, ik oogst ze zelf ongeveer tussen de 12-15 cm. Dus redelijk klein. Hoe groter, hoe minder lekker. Dat ze nog niet donker kleuren kan ook komen door te weinig zon.

   Antwoord
 8. mirjam

  Hoi kim, heb al een paar kleine courgette gehad, ongeveer 5 cm, maar iedere keer worden ze geel en rotten weg, te weinig zon? moet er iets onder, stro of zo, vind het zo jammer dat ze op een of andere manier niet doorgroeien.
  groetjes mirjam.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Mirjam, dan zijn ze waarschijnlijk niet bevrucht. Dat gebeurt vaak als je maar 1 of 2 planten hebt. Op mijn YouTube-kanaal vind je een video over zelf je courgette bevruchten. Ik denk dat dat gaat helpen:-)

   Antwoord
 9. Leo

  Onze courgette blijven licht groen. Wat zou je daar aan kunnen doen? Hij staat wel op een beschutte plek

  Alvast bedankt voor de tip

  Mvg Leo

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Leo,

   Sorry voor de late reactie. Zijn ze ondertussen wel meer verkleurd? Meestal is dat omdat ze te weinig zon krijgen.

   Antwoord
 10. wilfried

  het zaaien en planten lukt me normaal elk jaar ok ditmaal alleen en misschien door ons lekker nat weer heb ik opvallend veel rotte courgettes.
  Mijn vraag is mag ik de overvloedige bladeren afsnijden zodat de plant meer zon kan opvangen?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ja hoor dat kan! Alleen niet te dicht op de plant afsnijden om infecties te voorkomen. Rotten van courgettes kun je proberen te voorkomen door er stro onder te leggen.

   Antwoord
 11. Nicole

  Hoi,

  Mijn courgettes blijven allemaal licht van kleur. Wanneer kan ik de plukken en kan ik ze eten?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Sorry voor de veel te laten reactie Nicole. Ondertussen heb je ze vast al geoogst. Ik oogst ze zelf het liefst tussen de 12-15 cm, dus best jong. Dan zijn ze het lekkerst vind ik.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *