Actie!
Pre-order het boek ‘Kleine moestuin, Grote opbrengst’.
€ 20,-
Normaal € 25,-
Verwacht: eind maart !

Blog

Klaprozen in de moestuin van Moesmeisje

Grond verbeteren: de beste bodemverbeteraars op een rij

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

TuinTuin

De grond in jouw moestuin is de basis voor succes. Zonder gezonde bodem geen succesvolle oogst. Maar hoe zorg je nou voor een gezonde en vruchtbare bodem? In dit blog geef ik je tips voor het verbeteren van de grond in jouw moestuin. Wat zijn nou de beste natuurlijke bodemverbeteraars? 

Als je in de volle grond kweekt, moet je het doen met de grond die er al ligt. Behalve natuurlijk als je in jouw tuin moestuiniert en er tot voor kort tegels inlagen. Dan zul je een deel moeten afgraven en er (biologische) bemeste tuinaarde op moeten gooien. Tip: Biokultura is super grond voor jouw moestuin. Het wordt gemaakt door biologische kwekerij van Houtum in Doorn.

Grond moestuin voorbereiden

Als je net een nieuwe moestuin hebt bemachtigd, dan is het handig om eerst te checken wat voor grond er ligt. Is het zandgrond of misschien wel kleigrond? Elke grondsoort heeft zijn voor- en nadelen voor het kweken van groenten. Kleigrond is vruchtbaar maar kan in de winter kletsnat worden. Zandgrond is makkelijk te bewerken, maar houdt water en voedingsstoffen minder goed vast. Je zult het er mee moeten doen!

Tip: heb jij eigenlijk geen idee wat voor grondsoort je hebt en/of hoe jouw bodem eraan toe is? Dan is de cursus ‘Leer je grond kennen’ van bodemkundige Anne Marie van Dam is voor jou. Een cursus waarin je in je eigen tuin met behulp van allerlei leuke proefjes de tuingrond gaat onderzoeken. Je ontdekt wat de eigenaardigheden van jouw tuingrond zijn, zodat je daar voortaan rekening mee kunt houden. Je gaat begrijpen hoe het onder jouw voeten werkt en dat is onmisbaar voor elke (moes)tuin.

Onkruidvrij maken

Welke grond je ook hebt, als je net start, dan zul je de grond in jouw moestuin moeten voorbereiden. Dat betekent vooral onkruid eruit halen (en dat kan veel zijn als de vorige eigenaar het stuk heeft verwaarloosd of het al een tijd braak ligt). Zorg dat je het onkruid er met wortel en al uittrekt, anders kun je later weer opnieuw beginnen.

Grond moestuin voorbereiden
Wat zat er veel onkruid in de grond toen ik mijn moestuin bemachtigde!

Bodemverbeteraar: goede schimmels toevoegen

Wil je meteen goed van start, dan is het slim om te zorgen dat jouw bodem de juiste, goede schimmels bevat. Dat kun je doen door Mycorrhiza van Fungilife aan je moestuingrond toe te voegen. Dit is een bodemschimmel die van nature wereldwijd voorkomt in de meeste natuurlijke ecosystemen en een superbodemverbeteraar. De microscopische schimmeldraden vormen een hecht netwerk met het wortelstelsel van je moestuinplanten en zorgen voor extra water en voedingsstoffen. Zo krijg je gezonde, sterke planten die meer weerbaar zijn tegen ziektes en slechte bodemschimmels.

bodemverbeteraar MYCORRHIZA

Compost als bodemverbeteraar

Als laatste gooi je een lekkere laag compost (zelfgemaakt of gekocht) over je bodem heen. Compost is een super product om jouw moestuingrond te verbeteren. Het verbetert de structuur van de bodem, waardoor water en voedingsstoffen beter vastgehouden worden. Altijd doen dus! Ook als je al jaren een moestuin hebt, is het goed om in de winter een flinke laag compost over je bodem te verspreiden. Zo bescherm je de bodem en de bodemdieren tegen vrieskou en maak je hem klaar voor het nieuwe seizoen. Een super bodemverbeteraar dus!

Grond verbeteren moestuin tijdens het seizoen

Extra compost

Een goede voorbereiding is het halve werk, maar dat betekent niet dat je tijdens het moestuinseizoen helemaal niets meer aan de grond in je moestuin kan verbeteren. Wat ik zelf doe is tijdens het uitplanten van onder andere kolen, courgette, tomaten en pompoen nog wat extra compost aan het plantgat toevoegen. Deze groenten zijn dol op compost. Verder ben ik een fanatiek mulcher.

Mulchen

Mulchen is een moeilijk woord voor het toevoegen van organisch materiaal aan je bodem. Denk aan bladeren, stro, hooi, verwijderd onkruid (behalve als het op dat moment zaden aan het maken is) en cacaodoppen. Die verspreid je gewoon over de bovenste laag van je bodem, zonder te spitten. Daar haal je het bodemleven alleen maar mee overhoop. Compost is trouwens ook mulch.

Moestuingrond verbeteren met herfstblad
Heb je bomen in je moestuin? Gefeliciteerd! Het herfstblad dat eraf valt, kun je lekker laten liggen. Valt het net niet helemaal handig? Verzamel het dan eerst en verspreid het daarna op het moment dat het jou uitkomt tussen je groenten.

Ik mulch meerdere keren per jaar: voordat de zomer start en in de herfst. Tussendoor gooi ik het gewiede onkruid ook over de bodem heen als er lege plekken zijn. Je bodem bedekt houden, zorgt ervoor dat je veel minder water hoeft te geven in warme periodes. Bovendien wordt de mulch weer omgezet tot voedsel voor je planten door de bodemdieren.

Meer weten over mulchen? Bekijk mijn video.

 

Meer leren over jouw bodem?

Wil je meer de diepte in en leren over jouw bodem en hoe je deze verbetert? Bij de Tuinschool Online kun je allerlei cursussen en masterclasses volgen:

 

 

Ben je meer een lezer? Dan kan ik je dit boek aanraden:

 

Vragen?

Dit zijn naar mijn mening de belangrijkste manieren om je de grond in je moestuin te verbeteren met natuurlijke bodemverbeteraars. Op deze manier hoef je veel minder mest te gebruiken. Heel veel succes met jouw moestuin! Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter of stuur een mailtje aan info@moesmeisje.nl.

 

Dit blog is geschreven in samenwerking met Plantpal.nl. 

Hoofdfoto: Gabriel Jimenez op Unsplash.

*Dit blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

4 reacties

  • Vraagje, als je gemulcht hebt, en je wilt daarna groenten zaaien, hoe doe je dat dan?. Of moet je dan altijd eerst voorzaaien en later uitplanten?.
    Met compost heb je dat probleem veel minder, maar dan heb je wel je compost met de grond gemengd, toch?.
    Alvast bedankt voor je reactie groetjes Thurry

    • Kim Nelissen

      Je kunt de mulch opzij schuiven als je wil zaaien en het weer terugleggen als de zaailingen zijn opgekomen 🙂

  • Judith Maas

    Ik hoor je zeggen dat bodem dieren belangrijk zijn
    Maar hoe zit dat dan als je in potten kweekt
    De enige die ik daar weleens zie is de naaktslak 😂
    Andere vraag
    Mijn uien had ik in een mand gepoot
    Nu denk ik dat het niets geworden is omdat de grond te nat is geworden
    Klopt dat

    • Kim Nelissen

      In potten zullen stukken minder, soms geen bodemdieren zitten inderdaad. Maar goede schimmels kunnen daar wel zitten. Voor wat betreft de uien: kon het water wel weglopen? Zitten er gaten in de bodem van de mand?

Plaats een reactie