Blog

De moestuin in april: het zaaien en uitplanten kan beginnen!

Het is april. De lente is begonnen, woehoeeee. Normaal had ik een paar weken terug al van alles gezaaid, maar de maand maart was nogal koud dit jaar. Gevolg: de natuur loopt zo’n drie weken achter. En ik daarom ook. April wordt dus een extra drukke maand in de moestuin. Wat ga ik allemaal zaaien?

Misschien heb je net zoals ik je moestuinplan al klaar. Ik maak hem meestal in januari, als ik verlangend uitkijk naar de langer wordende dagen. De zaden bestel ik dan ook al (bij De Bolster, Zaadhandel van der Wal of Vreeken’s Zaden). Zo kan ik me alvast een beetje verheugen op het nieuwe moestuinseizoen en de winterblues te lijf gaan. Op mijn pagina moestuinplan maken vertel ik je hoe ik het maken van een moestuinplan aanpak.

Inspiratie voor je moestuin in april

Ben je niet zo van het plannen en ben je last minute op zoek naar wat inspiratie voor je moestuin in april? Ik ga je vertellen wat ik deze maand allemaal ga (voor)zaaien. En dat is aardig wat voor een lapje van 1,50m bij 4m. Ik probeer zoveel mogelijk direct te zaaien omdat je dan vaak de stevigste planten krijgt. Heel soms zaai ik thuis al iets voor. Dat doe ik bijvoorbeeld bij boonsoorten omdat muizen en vogels dol zijn op de zaden en de zaailingen. En af en toe ben ik gewoon ongeduldig en wil ik gewoon alvast iets te zaaien hebben;-)

De moestuin in december: wat kun je allemaal doen?

Het is december. De tijd van kleurige bloemen, vlinders, bijen en enthousiast groeiende vruchtgewassen is voorbij. Gelukkig zijn er nog best wat dingen waar ik me in de wintermaanden prima mee vermaak. Zowel in de moestuin als thuis op de vensterbank. Ik geef je mijn tips over de moestuin in december.

Deze groenten zaai en plant ik in april

(binnen) voorzaaien direct zaaien poten/uitplanten
 • Prei
 • Afrikaantjes
 • Suikermais
 • Komkommer
 • Nieuw-Zeelandse spinazie
 • Radijsjes
 • Zomerwortels
 • Aziatische mesclun
 • Rucola
 • Raapsteel
 • Spinazie
 • Pluksla
 • Krulsla
 • Snijbiet
 • Rode biet
 • Tuinbonen
 • Sugarsnaps
 • Aardappels

De spruitkool en palmkool heb ik in maart al voorgezaaid en in een onverwarmde kamer gezet, maar die kun je in april ook nog prima direct zaaien. Als je opschiet, kun je ook nog net op tijd de tomaat voorzaaien. Met courgette binnen voorzaaien wacht ik zelf tot halverwege mei omdat ik pas in juli plek heb op mijn lapje. Uiteraard kun jij hem nu al voorzaaien.

Wat zaai jij in april?

Er zijn natuurlijk nog heel veel andere groenten die deze maand de moestuin in kunnen, maar ik moet nu eenmaal keuzes maken met mijn mini-moestuintje. Ik houd het dus op dit lijstje. Wat ga jij allemaal zaaien in april?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *