De moestuin in april: het zaaien en uitplanten kan beginnen!

Het is april. De lente is begonnen, woehoeeee. Maart was warm voor de tijd van het jaar. Dus ik heb die maand ook al wat groenten gezaaid. April wordt dus iets minder druk in de moestuin. Maar er is nog genoeg te doen. Wat ga ik allemaal zaaien?

Misschien heb je net zoals ik je moestuinplan al klaar. Ik maak hem meestal in januari, als ik verlangend uitkijk naar de langer wordende dagen. Op mijn pagina moestuinplan maken vertel ik je hoe ik het maken van een moestuinplan aanpak.

Zaden voor de moestuin bestellen in april

De zaden bestel ik vaak ook al lekker vroeg. Zo kan ik me alvast een beetje verheugen op het nieuwe moestuinseizoen en de winterblues te lijf gaan. Maar de meeste zaden kun je nu ook nog prima bestellen. Tip: bestel ze allemaal in een keer, dan betaal je maar eenmalig verzendkosten en het is natuurlijk wat fijner voor het milieu.

Weten waar ik mijn zaden koop? In mijn blog ‘Biologische zaden voor in jouw moestuin’ deel ik mijn 5 favoriete adresjes.

Inspiratie voor je moestuin in april

Ben je niet zo van het plannen en ben je last minute op zoek naar wat inspiratie voor je moestuin in april? Ik ga je vertellen wat ik deze maand allemaal ga (voor)zaaien. En dat is aardig wat voor een lapje van 1,50m bij 4m. Ik probeer zoveel mogelijk direct te zaaien omdat je dan vaak de stevigste planten krijgt. Heel soms zaai ik thuis al iets voor. Dat doe ik bijvoorbeeld bij boonsoorten omdat muizen en vogels dol zijn op de zaden en de zaailingen. En af en toe ben ik gewoon ongeduldig en wil ik gewoon alvast iets te zaaien hebben;-)

Deze groenten zaai en plant ik in april

(binnen) voorzaaien direct zaaien poten/uitplanten
 

 • Afrikaantjes
 • Suikermais
 • Komkommer
 • Courgette
 • Nieuw-Zeelandse spinazie
 • Cucamelon
 • Peterselie
 • Tijm
 • Zonnebloem
 • Salie
 • Kamille
 • Siererwt
 • Radijsjes
 • Spruitkool
 • Palmkool
 • Zomerwortels
 • Aziatische mesclun
 • Rucola
 • Raapsteel
 • Spinazie
 • Pluksla
 • Krulsla
 • Snijbiet
 • Rode biet
 • Wilde bloemenmengsels
 • Tuinbonen
 • Sugarsnaps
 • Aardappels

De spruitkool en palmkool heb ik in maart al voorgezaaid en in een onverwarmde kamer gezet, maar die kun je in april ook nog prima direct zaaien. Als je opschiet, kun je ook nog net op tijd de tomaat voorzaaien. Let bij de tomaat en courgette wel op dat je ze laat afharden voordat je ze definitief naar buiten doet. Wat dat precies is, lees je in mijn moestuin encyclopedie.

Wat zaai jij in april?

Er zijn natuurlijk nog heel veel andere groenten die deze maand de moestuin in kunnen, maar ik moet nu eenmaal keuzes maken met mijn mini-moestuintje. Ik houd het dus op dit lijstje. Wat ga jij allemaal zaaien in april?

Op mijn pagina ‘Zaai- en oogstkalender’ vind je per maand een handig overzicht van wat je kunt zaaien, planten en oogsten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *