De moestuin in december: wat kun je allemaal doen?

Het is december. De tijd van kleurige bloemen, vlinders, bijen en enthousiast groeiende vruchtgewassen is voorbij. Gelukkig zijn er nog best wat dingen waar ik me in de wintermaanden prima mee vermaak. Zowel in de moestuin als thuis op de vensterbank. Ik geef je mijn tips over de moestuin in december.

Het echte moestuinseizoen loopt zo’n beetje van maart tot en met oktober. Daarna wordt het een stuk minder kleurig en groen. Ook ontstaan er langzaam steeds meer lege stukjes in mijn moestuin. Ondanks het feit dat ik afscheid nemen lastig vind, is het ook juist heel mooi om de seizoenen zo bewust en intens mee te maken als moestuinierder. Elk seizoen heeft zijn eigen geuren, kleuren en werkzaamheden. Wat ik allemaal doe in december en de rest van de wintermaanden? Ik laat het je zien.

1. Wintergroenten oogsten

Hoera voor wintergroenten zoals boerenkool, spruitkool, winterprei en winterpostelein. Ik zorg altijd dat mijn moestuin ook in december nog wat bewoners heeft. Daar moet je natuurlijk wel op tijd over nadenken, want veel wintergroenten zaai of plant je in de zomermaanden. Deze groenten kunnen flink wat vorst verdragen. Winterpostelein kun je het beste afdekken als het echt hard vriest.

Moestuin december - winterpostelein

Ik heb de winterpostelein in een bak in mijn eigen tuin staan. Hij neemt niet veel ruimte in beslag en groeit soms wel 2x aan als je hem een paar centimeter boven de grond afknipt. Winterpostelein met pasta is een van mijn lievelingsgerechten.

 2. Grond voorbereiden

In de december zorg ik dat mijn moestuin alvast klaar is voor het nieuwe moestuinseizoen. In onze buurttuin krijgen we altijd paardenmest om over onze moestuintjes te gooien. Zo kan de mest alvast lekker intrekken voordat het nieuwe seizoen begint. Ook bedek ik de bodem met een laag mulch. Mulchen is een laag organisch materiaal, zoals bladeren, stro, cacaodoppen of houtsnippers, aanbrengen. Hiermee bescherm je de bodem tijdens de wintermaanden en de bodemdieren zetten het om in compost, waar je planten in het voorjaar weer van profiteren. Dubbel winst dus.

Moestuin in december

Mulchen kun je in elk seizoen van het jaar doen. In de zomer beschermt het de bodem tegen uitdrogen.

3. Moestuinplan maken

Wat is er nou leuker om je middenin de winter alvast te verheugen op het volgende moestuinseizoen? Tijd om een moestuinplan te maken! Ik heb niet elk jaar hetzelfde plan. Soms deed een groente het niet goed of bleek dat ik toch te veel had staan om samen met mijn vriend op te eten. Gelukkig heb ik thuis 2 cavia’s en 2 konijnen aan wie ik het overschot kan doneren;-). Elk jaar pas ik het plan dus een beetje aan. Zo’n plan maken is echt een aanrader. Doe je het niet, dan ben je soms te laat met zaaien of een stukje staat te lang leeg. Zonde! Op mijn website leg ik uit hoe je een moestuinplan maakt voor een kleine moestuin. Als je het eenmaal een keer gedaan hebt, flans je dat ding het jaar erop zo in elkaar.

Moestuin in december - moestuinplan

In het voorjaar ga ik gewapend met mijn plan de moestuin in. Zo weet ik precies wat ik waar moet zaaien.

4. Groenten hergroeien

Dit vind ik ook altijd een leuk projectje om de winter door te komen: binnen groenten laten hergroeien. Dat kan gewoon met groenten uit supermarkt. Zo kun je bijvoorbeeld lente-ui, prei, paksoi, Chinese kool en gember laten hergroeien. Enige wat je nodig hebt: een bakje of glas met een laagje water en in een later stadium een potje met potgrond. Hoe je dat hergroeien van groenten precies aanpakt, lees je in het blog ‘5 groenten die je heel simpel thuis kunt hergroeien’ op GRN-United.

Moestuin in december -groenten hergroeien

Zodra de groente flink wat wortels heeft, kun je hem in een potje met aarde zetten.

5.Kiemgroenten kweken

Ook leuk voor binnen: zelf kiemgroenten kweken. Kiemgroenten zijn eigenlijk de zaailingen van groenten. Je oogst ze heel jong, als kiemplantjes. Hoe klein ze ook zijn, ze zitten dan al vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Supergezond dus en heerlijk door een salade of smoothie. Maar ook als topping op een sandwich of garnering bij een feestmaal doen ze het goed.

Leuke leestip: 

Wil je echt lekker los met kiemgroenten telen, dan is dit boek een echte aanrader. Er staan ook prachtige foto’s in. 

Hopelijk heb je nu wat leuke inspiratie voor de moestuin in december. Veel plezier!

2 Reacties

 1. https://www.seawayads.com

  Hi there would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers
  and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you
  suggest a good internet hosting provider at a honest price?

  Thanks a lot, I appreciate it! https://www.seawayads.com

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hi! I’m using Antagonist.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *