De moestuin in maart: wat kun je allemaal al zaaien en planten?

TuinTuin

Het is maart. Het moestuinseizoen is geopend! Maar wat kun je deze maand eigenlijk allemaal doen? Ik vertel je alles over de moestuin in maart: van zaaien, tot uitplanten en oogsten. Inclusief handige tips.

Op Instagram gonst het. Iedereen die een moestuin heeft, ontwaakt. Eindelijk, we kunnen weer! Wat hebben we lang moeten wachten he?

Maart: een verse start in de moestuin

De moestuin in maart is mijn favoriet: alles ligt nog open en je kunt elk jaar weer met een schone lei beginnen. Want ieder seizoen brengt mislukkingen en positieve verrassingen. Dit jaar wordt een bijzonder jaar, want ik heb een extra lapje bemachtigd in een buurttuin een paar honderd meter van mijn huidige moestuin af. Dat betekent dat er 16m2 bovenop de 6m2 komt die ik al had! Woehoee, dat betekent veel nieuwe groenten zaaien in maart dit jaar. Maar eerst nog even wat andere dingen doen.

De laatste groenten oogsten

De laatste boerenkool- en spruitkooloogst

Als je vorig jaar ook al een moestuin had en een beetje goed hebt gepland, kun je begin maart de laatste wintergroenten van je lapje of uit je pot halen. Denk aan: winterprei, spruitkolen, boerenkool, veldsla, winterpostelein en palmkool. Krijgt je palmkool in de oksels kleine uitlopers met bloemknoppen eraan? Gooi ze niet weg, maar wok ze met wat ketjap manis en sambal. Het is net bimi, Aziatische broccoli. Heerlijk!

Zaden bestellen

Ik doe dit meestal net wat eerder, maar als je het nog niet hebt gedaan, is dit het moment om jouw moestuinzaden te bestellen. Ik doe dat zoveel mogelijk in één keer. Scheelt bezorgkosten en is beter voor het milieu. Wij moestuinieren biologisch in ons moestuincomplex, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ik koop zelf dus ook altijd biologische zaden. Weten waar? Dat lees je in mijn blog ‘Biologische zaden voor de moestuin: 5 goede adressen’. Hier vind je ook een kortingscode voor één van de webshops waarmee je 10% korting op jouw bestelling krijgt.

Je grond klaarmaken

Ik laat mijn grond in de winter eigenlijk vooral met rust. Daar is de winter tenslotte voor. Ik gooi er in de herfst een flinke laag bladeren op en rondom sommige groenten, zoals knoflook en snijbiet wat stro. Uiteindelijk wordt deze mulchlaag omgezet in compost, waardoor je grond gratis en voor niets verbetert.

In onze moestuin krijgen wij pas in maart paardenmest, eigenlijk te laat, maar het gaat verrassend goed. Die gooi ik er dus ook nog overheen. Ik schep de mest en grond een klein beetje om, maar niet te veel om het bodemleven niet te verstoren. Echt spitten, doe ik dus niet. Daarnaast knutsel ik alvast het klimrek voor de sugarsnaps in elkaar, zet ik plantlabels in de grond en span ik touwtjes om mijn moestuin in rijtjes in te delen.

Het klimrek voor de sugarsnaps maak ik altijd zelf van bamboestokken en touw. Lekker goedkoop en beter dan  plastic.

Inspiratie opdoen? Download dan gratis mijn moestuinplattegrond voor 2021 (of eigenlijk twee, want ik heb natuurlijk 2 lapjes nu). Het maken van dit plan doe ik altijd met mijn moestuinbijbel in de hand. Een superhandig en klein boekje met daarin alle zaai, plant- en oogsttijden. Ook staat er per groente in naast welke andere groenten iets graag staat, maar ook wat de zaaiafstanden zijn en hoeveel mest nodig is.

Moestuin: wat zaaien in maart?

En dan is het zover: zaaien! Voor sommige groenten moet je nog een maandje of langer wachten, maar in maart kun je toch al aardig wat zaaien. Zowel in de volle grond als binnen thuis.

Volle grond

-Sugarsnaps
-Tuinbonen
-Vroege spinazie
-Radijs
-Rucola
-Zomer- en winterwortel
-Snijbiet
-Raapsteel
-Rode biet
-Doorlevende spinazie

Ik in mijn element: lekker zaaien

Binnen thuis zaaien in maart

Groenten: Palmkool, spruitkool, tomaat, winterprei, broccoli, witte kool, rode kool, romanesco, koolrabi en tijm. Je kunt eventueel nog pepers, paprika en aubergine zaaien, al kun je dat beter net iets eerder doen.

Tomaat, winterprei, pepers, paprika, aubergine en tijm hebben veel warmte nodig. De rest van de groenten kun je juist beter koel opkweken.

Bloemen en kruiden: Oost-Indische kers, zonnebloem, lupine, afrikaantjes, zinnia, kamille, peterselie, bieslook, tijm en selderij.

Wat planten in maart in jouw moestuin?

Wat ik altijd doe is in februari sugarsnaps en tuinbonen voorzaaien in een onverwarmde kamer. Die plant ik in maart uit, terwijl ik dan ook nog zaden direct in de volle grond zaai. Zo spreid ik de oogst een beetje en blijft er altijd iets over, ook als de slakken of vogels van de zaailingen smikkelen.

Wat planten in maart moestuin

De voorgezaaide tuinbonen gaan de grond in.

Poten in maart

Als het een zachte winter is, poot ik eind maart ook alvast mijn aardappelen (die ik thuis voor heb laten spruiten) Hoe eerder ik ze kan oosten, hoe beter. Dan kan ik daarna nog wat bladgroenten zoals spinazie, raapsteel, rucola, veldsla en snijbiet zaaien als nateelt.

Heb je in de herfst nog geen knoflook gepoot, omdat je bijvoorbeeld nu pas start met moestuinieren. Je kunt in maart ook nog knoflook poten in de moestuin. De bollen worden iets kleiner, maar smaken net zo lekker. Doen dus!

Webinar ‘Je eigen moestuin beginnen’

Dit is hoe mijn moestuinactiveiteiten er in maart zo ongeveer uitzien. Hopelijk heb ik je een beetje op weg kunnen helpen. Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter. Ik help je graag verder.

Ben je een beginnende moestuinier en wil je weten hoe je begint met jouw eigen moestuin? Kijk dan mijn webinar.

Veel moestuinplezier!

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

2 Reacties

 1. Anna

  Hai Moesmeisje,

  Dank je wel dat je de moeite hebt genomen om deze presentatie in elkaar te zetten. Ik ben al een tijdje bezig met mijn moestuintje (volkstuin en nu ook een balkontuin) en heb wat nieuws geleerd. Zoals het mulchen, brandnetelgier en natuurlijke manieren om slakken te bestrijden. Vooral de slakken zijn bij mij een plaag geweest. Het liefst zou ik ook een klein vijvertje aanleggen met lekker veel kikkers, maar dan nog even wachten tot de kinderen groter zijn.

  Leuke en gezellige website heb je! Ik kom zeker vaker kijken.

  Groetjes,

  Anna

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Anna,

   Wat leuk dat je een berichtje achterlaat, dank je wel! Ja een vijvertje zou mij ook zooo leuk lijken! Gelukkig hebben we er eentje in de moestuin. Veel plezier met je moestuintje!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *