Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

De moestuin in maart: wat kun je allemaal al zaaien en planten?

TuinTuin

Het is maart. Het moestuinseizoen is geopend! Maar wat kun je deze maand eigenlijk allemaal doen? Ik vertel je alles over de moestuin in maart: van zaaien, tot uitplanten en oogsten. Inclusief handige tips.

Op Instagram gonst het. Iedereen die een moestuin heeft, ontwaakt. Eindelijk, we kunnen weer! Wat hebben we lang moeten wachten he?

Maart: een verse start in de moestuin

De moestuin in maart is mijn favoriet: alles ligt nog open en je kunt elk jaar weer met een schone lei beginnen. Want ieder seizoen brengt mislukkingen en positieve verrassingen. Dat is wat moestuinieren ook zo leuk maakt. Wat doe ik deze maand?

De laatste groenten oogsten

De laatste boerenkool- en spruitkooloogst

Als je vorig jaar ook al een moestuin had en een beetje goed hebt gepland, kun je begin maart de laatste wintergroenten van je lapje of uit je pot halen. Denk aan: winterprei, spruitkolen, boerenkool, veldsla, winterpostelein en palmkool. Krijgt je palmkool in de oksels kleine uitlopers met bloemknoppen eraan? Gooi ze niet weg, maar wok ze met wat ketjap manis en sambal. Het is net bimi, Aziatische broccoli. Heerlijk!

Zaden bestellen

Ik doe dit meestal net wat eerder, maar als je het nog niet hebt gedaan, is dit het moment om jouw moestuinzaden te bestellen. Ik doe dat zoveel mogelijk in één keer. Scheelt bezorgkosten en is beter voor het milieu. Wij moestuinieren biologisch in ons moestuincomplex, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ik koop zelf dus ook altijd biologische zaden. Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling. Ze hebben meer dan 175 soorten biologische zaden.

Moestuin benodigheden _ zaden

Je grond klaarmaken

Ik laat mijn grond in de winter eigenlijk vooral met rust. Daar is de winter tenslotte voor. Ik gooi er in de herfst een flinke laag bladeren op en rondom sommige groenten, zoals knoflook en snijbiet wat stro. Uiteindelijk wordt deze mulchlaag omgezet in compost, waardoor je grond gratis en voor niets verbetert.

In het voorjaar verspreid ik alvast wat compost over de bodem. Daarnaast knutsel ik alvast het klimrek voor de sugarsnaps in elkaar, zet ik plantlabels in de grond en span ik touwtjes om mijn moestuin in rijtjes in te delen.

Het klimrek voor de sugarsnaps maak ik altijd zelf van bamboestokken en touw. Lekker goedkoop en beter dan  plastic.

Inspiratie opdoen? Download dan gratis mijn moestuinplattegrond voor 2021 (of eigenlijk twee, want ik heb natuurlijk 2 lapjes nu). Het maken van dit plan doe ik altijd met mijn ‘moestuinbijbel’ in de hand. Een superhandig en klein boekje met daarin alle zaai, plant- en oogsttijden. Ook staat er per groente in naast welke andere groenten iets graag staat, maar ook wat de zaaiafstanden zijn en hoeveel mest nodig is.

Moestuin: wat zaaien in maart?

En dan is het zover: zaaien! Voor sommige groenten moet je nog een maandje of langer wachten, maar in maart kun je toch al aardig wat zaaien. Zowel in de volle grond als binnen thuis.

Volle grond

-Sugarsnaps
-Tuinbonen
-Vroege spinazie
-Radijs
-Rucola
-Zomer- en winterwortel
-Snijbiet
-Raapsteel
-Rode biet
-Doorlevende spinazie
-Meiraapjes

Ik in mijn element: lekker zaaien

Binnen thuis zaaien in maart

Groenten: Palmkool, spruitkool, tomaat, winterprei, broccoli, witte kool, rode kool, romanesco, koolrabi en tijm. Je kunt eventueel nog pepers, paprika en aubergine zaaien, al kun je dat beter net iets eerder doen.

Tomaat, winterprei, pepers, paprika, aubergine en tijm hebben veel warmte nodig om te ontkiemen. De rest van de groenten kun je juist beter koel opkweken.

Bloemen en kruiden: Oost-Indische kers, zonnebloem, lupine, rudbeckia, afrikaantjes, zinnia, kamille, peterselie, bieslook, tijm en selderij.

Wat planten in maart in jouw moestuin?

Wat ik altijd doe is in februari sugarsnaps en tuinbonen voorzaaien in een onverwarmde kamer en sinds kort in een moestuinkas op poten die buiten staat. Die plant ik in maart uit, terwijl ik dan ook nog zaden direct in de volle grond zaai. Zo spreid ik de oogst een beetje en blijft er altijd iets over, ook als de slakken of vogels van de zaailingen smikkelen.

Wat planten in maart moestuin

De voorgezaaide tuinbonen gaan de grond in.

Poten in maart

Als het een zachte winter is, poot ik eind maart ook alvast mijn aardappelen (die ik thuis voor heb laten voorkiemen).  Hoe eerder ik ze kan oosten, hoe beter. Dan kan ik daarna nog wat bladgroenten zoals spinazie, raapsteel, rucola, veldsla en snijbiet zaaien als nateelt.

Ik laat mijn aardappels altijd voorkiemen in eierdozen op een lichte, maar koele plek (10 graden Celsius is ideaal).

Heb je in de herfst nog geen knoflook gepoot, omdat je bijvoorbeeld nu pas start met moestuinieren. Je kunt in maart ook nog knoflook poten in de moestuin. De bollen worden iets kleiner, maar smaken net zo lekker. Doen dus! Je kunt iets later oogsten, namelijk in augustus.

Je grond klaarmaken

Voordat je gaat zaaien, moet je jouw bodem klaarmaken voor het nieuwe seizoen. Dat betekent bij mij: onkruid wieden, compost verspreiden en mijn bodemverbeteraars van GrnFix toevoegen. Pas daarna start ik met zaaien.

Met deze producten van GrnFix vertroetel ik mijn bodem in het najaar en voorjaar. Boordevol sporenelementen, bodemleven en voeding. Tot en met 31 maart 2024 hebben ze tot 20% korting in hun webshop én krijg je met de code moesmeisje15 nog eens 15% extra korting.

Online cursussen

Weet je nog niet helemaal wat je allemaal wil gaan kweken dit jaar? Dan is het slim om eerst een moestuinplan te maken, voordat je zomaar start met zaaien. Heb je geen idee hoe je zo’n plan maakt? Meld je aan voor mijn online cursus ‘Maak je eigen moestuinplan’..Resultaat aan het einde van de cursus: jouw eigen moestuinplan op papier!

Ben je een beginner? Dan is de cursus ‘Moestuin Basics’  wat voor jou. Je leert hier van A-Z alles over het starten van je eigen moestuin. Hoe maak je de grond klaar? Maar je leert ook alles over voorzaaien, zaaien in de volle grond, verspenen, afharden, uitdunnen, bemesten en natuurlijk daarna je groenten verzorgen.

Als je beide cursussen aanschaft krijg je een leuke korting!

Ik heb ook een paar online masterclasses ontwikkeld, zoals 30 Groenten op 15m2 en Moestuinieren in Bakken en Potten. Je vindt ze op mijn cursuspagina.

Veel moestuinplezier!

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

6 Reacties

  1. Anna

    Hai Moesmeisje,

    Dank je wel dat je de moeite hebt genomen om deze presentatie in elkaar te zetten. Ik ben al een tijdje bezig met mijn moestuintje (volkstuin en nu ook een balkontuin) en heb wat nieuws geleerd. Zoals het mulchen, brandnetelgier en natuurlijke manieren om slakken te bestrijden. Vooral de slakken zijn bij mij een plaag geweest. Het liefst zou ik ook een klein vijvertje aanleggen met lekker veel kikkers, maar dan nog even wachten tot de kinderen groter zijn.

    Leuke en gezellige website heb je! Ik kom zeker vaker kijken.

    Groetjes,

    Anna

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Hoi Anna,

      Wat leuk dat je een berichtje achterlaat, dank je wel! Ja een vijvertje zou mij ook zooo leuk lijken! Gelukkig hebben we er eentje in de moestuin. Veel plezier met je moestuintje!

      Antwoord
  2. PAUL SNIEDERS

    Hebben de paarden geen antibiotica gehad?
    Anders is deze mest helaas niet biologisch

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Dat is een goede! Dat zal ik eens checken bij het bestuur. Ik gok van niet, want ze zijn daar wel echt streng op.

      Antwoord
  3. Emma

    Het is goed om te weten dat je in maart verschillende groenten al kan zaaien! Mijn man en ik willen graag een moestuin aanleggen. We hebben een huis in het midden van de stad gekocht, dus we willen eerst de mogelijk verontreinigde bodem saneren laten. Dan weten we zeker dat we veilig groente en fruit kunnen eten. Ik zal jouw lijst erbij houden, zodat we in maart kunnen beginnen!

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Leuk Emma! Inderdaad slim om eerst die grond goed te krijgen. In mijn achtertuin is de grond ook verontreinigd, dus daar tuinier ik in potten. Maar saneren is top!

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hoe maak je een moestuin in je achtertuin - Tuin-nieuws.nl - […] zijn een populaire keuze voor een moestuin in je achtertuin. Ze zijn gemakkelijk te kweken en bieden een overvloedige…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer