De moestuin in maart: wat kun je allemaal al zaaien en planten?

Het is maart. Het moestuinseizoen is geopend! Maar wat kun je deze maand eigenlijk allemaal doen? Ik vertel je alles over de moestuin in maart: van zaaien, tot uitplanten en oogsten. Inclusief handige tips.

Op Instagram gonst het. Iedereen die een moestuin heeft, ontwaakt. Eindelijk, we kunnen weer! Wat hebben we lang moeten wachten he?

Maart: een verse start in de moestuin

De moestuin in maart is mijn favoriet: alles ligt nog open en je kunt elk jaar weer met een schone lei beginnen. Want ieder seizoen brengt mislukkingen en positieve verrassingen. Waardoor je het plan voor het jaar erop weer aanpast. In mijn blog ‘Mijn moestuinplannen voor 2020’ vertel ik je over wat ik geleerd heb van 2019 en welke bijzondere groentevariëteiten ik dit seizoen ga kweken.

De laatste groenten oogsten

De laatste boerenkool- en spruitkooloogst

Als je vorig jaar ook al een moestuin had en een beetje goed hebt gepland, kun je begin maart de laatste wintergroenten van je lapje of uit je pot halen. Denk aan: winterprei, spruitkolen, boerenkool, veldsla, winterpostelein en palmkool. Krijgt je palmkool in de oksels kleine uitlopers met bloemknoppen eraan? Gooi ze niet weg, maar wok ze met wat ketjap manis en sambal. Het is net bimi, Aziatische broccoli. Heerlijk!

Zaden bestellen

Ik doe dit meestal net wat eerder, maar als je het nog niet hebt gedaan, is dit het moment om jouw moestuinzaden te bestellen. Ik doe dat zoveel mogelijk in één keer. Scheelt bezorgkosten en is beter voor het milieu. Wij moestuinieren biologisch in ons moestuincomplex, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ik koop zelf dus ook altijd biologische zaden. Weten waar? Dat lees je in mijn blog ‘Biologische zaden voor de moestuin: 5 goede adressen’. 

Je grond klaarmaken

Ik laat mijn grond in de winter eigenlijk vooral met rust. Daar is de winter tenslotte voor. Ik gooi er in de herfst een flinke laag bladeren op en rondom sommige groenten, zoals knoflook en snijbiet wat stro. Uiteindelijk wordt deze mulchlaag omgezet in compost, waardoor je grond gratis en voor niets verbetert.

In onze moestuin krijgen wij pas in maart paardenmest, eigenlijk te laat, maar het gaat verrassend goed. Die gooi ik er dus ook nog overheen. Ik schep de mest en grond een klein beetje om, maar niet te veel om het bodemleven niet te verstoren. Echt spitten, doe ik dus niet. Daarnaast knutsel ik alvast het klimrek voor de sugarsnaps in elkaar, zet ik plantlabels in de grond en span ik touwtjes om mijn moestuin in rijtjes in te delen.

Het klimrek voor de sugarsnaps maak ik altijd zelf van bamboestokken en touw. Lekker goedkoop.

Inspiratie opdoen? Download dan gratis mijn moestuinplan voor 2020. Het maken van dit plan doe ik altijd met mijn moestuinbijbel in de hand. Een superhandig en klein boekje met daarin alle zaai, plant- en oogsttijden. Ook staat er per groente in naast welke andere groenten iets graag staat, maar ook wat de zaaiafstanden zijn en hoeveel mest nodig is.

Moestuin: wat zaaien in maart?

Voor sommige groenten moet je nog een maandje of langer wachten, maar in maart kun je toch al aardig wat zaaien. Zowel in de volle grond als binnen thuis.

Volle grond

-Sugarsnaps
-Tuinbonen
-Vroege spinazie
-Radijs
-Rucola
-Zomerwortelen
-Snijbiet
-Raapsteel
-Rode biet

Ik in mijn element: lekker zaaien

Binnen thuis

Groenten: Komkommer, Palmkool, Spruit, Tomaten, Winterprei. Je kunt eventueel nog pepers, paprika en aubergine zaaien, al kun je dat beter net iets eerder doen.

Bloemen en kruiden: Oost-Indische kers, zonnebloem, kamille, peterselie en selderij.

Wat planten in maart in jouw moestuin?

Wat ik altijd doe is in februari sugarsnaps en tuinbonen voorzaaien in een onverwarmde kamer. Die plant ik in maart uit, terwijl ik dan ook nog zaden direct in de volle grond zaai. Zo spreid ik de oogst een beetje en blijft er altijd iets over, ook als de slakken of vogels van de zaailingen smikkelen.
Als het een zachte winter is, poot ik eind maart ook alvast mijn aardappelen. Hoe eerder ik ze kan oosten, hoe beter. Dan kan ik daarna nog wat bladgroenten zoals spinazie, raapsteel, rucola, veldsla en snijbiet zaaien als nateelt.

De tuinbonen en sugarsnaps zijn uitgeplant.

Stel je vraag

Dit is hoe mijn moestuinactiveiteiten er in maart zo ongeveer uitzien. Hopelijk heb ik je een beetje op weg kunnen helpen. Heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter. Ik help je graag verder.

Veel moestuinplezier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *