De moestuin in mei: dit kun je allemaal doen

Mei is toch wel een van mijn favoriete maanden in de moestuin. Het begint al lekker warm te worden en er staat al aardig wat vers groen op mijn lapje. Het kan misschien ook een beetje overweldigend zijn als je net begonnen bent met moestuinieren: wat moet en kun je allemaal doen deze vruchtbare maand? Ik geef je een handig overzicht van de moestuin in mei.

Wat een weer hebben we gehad zeg het laatste deel van april. Eerst warm en droog en daarna een paar dagen regen. Dan wil het wel in de moestuin: opeens stonden daar begin mei de eerste rijtjes met vers groen te pronken: radijs, wortel, snijbiet, rode bietjes, rucola, pluksla, raapsteel, aardappel en Aziatische mesclun. Alles is boven de grond gekomen, hoera! De uitgeplante tuinbonen en sugarsnaps maken een groeispurt, net zoals de knoflook en herfstplant-ui die ik vorig jaar herfst pootte. Kortom: ik kan mijn geluk niet op.

De moestuin in mei voor beginners: help!

Als beginnende moestuinier kan de moestuin in mei behoorlijk hectisch en chaotisch zijn. Er is zoveel te doen, dat je niet meer weet waar te beginnen. Herkenbaar van mijn eerste jaar. Ik liep toen regelmatig achter de feiten aan en heb toen aardig wat oogst misgelopen omdat ik te laat of juist te vroeg begon. Om je een beetje door deze meimaand heen te loodsen, geef ik je tips over wat je deze maand allemaal kan doen.

Voorzaaien

In de eerste helft van mei kun je courgette binnen voorzaaien, net zoals komkommer. Nieuw voor mij dit jaar is de muismeloen. Ik ben heel benieuwd of het gaat lukken en of ze lekker zijn. De eerste is ondertussen al opgekomen. Het is een heel klein Mexicaans vruchtje dat eruit ziet als een meloen, maar smaakt naar komkommer (alleen dan iets zuurder).

De moestuin in mei

Mijn courgette en komkommers staan te trappelen om naar buiten te gaan. Ik wacht altijd tot half mei, wanneer er nauwelijks meer kans op nachtvorst is. Daar zijn ze niet tegen opgewassen.

Direct zaaien

Mei is de maand dat je ook al heel veel direct in de volle grond kunt zaaien. Denk aan:
andijvie, courgette (vanaf half mei), komkommer (vanaf half mei), mesclun, palmkool, pluksla, rode biet, rucola, snijbiet, sperzieboon, spinazie, spruit en zomerwortel.

Spinazie kun je beter tot uiterlijk begin mei zaaien en dan pas weer in augustus/september. In de zomer schiet deze groente bijna standaard door. Welke soort je het beste wanneer kunt zaaien, vertel ik je in deze video.

Oh en als toch bezig bent, vergeet niet om ook bloemen voor de bijen en vlinders te zaaien! Afrikaantjes, goudsbloemen, zonnebloemen, cosmea, Oost-Indische kers of een wilde bloemenmix. Het staat allemaal prachtig in de moestuin en zorgt ervoor dat gewassen zoals de courgette bevrucht worden. Deze bloemen direct zaaien kan vanaf half mei. Eerder kun je ze beter binnen voorzaaien.

Uitplanten

Vanaf half mei kun je warmteliefhebbers zoals de courgette, komkommer, peper, tomaat, paprika, aubergine en muismeloen buiten uitplanten. Van deze groenten is de courgette de enige die ik in de volle grond teel. De rest gaat bij mij in een grote bak of pot in mijn achtertuin.

De moestuin in mei

Let bij de tomaten goed op dat ze niet te vaak natregenen. Een dakje boven hun hoofd waarderen ze heel erg. Zo is de kans op de aardappelziekte stukken kleiner. Ik heb ze thuis in een kasje staan.

 

Oogsten

In mei kan ik ook de eerste groenten oogsten, heerlijk! Denk aan bijvoorbeeld
mesclun, pluksla, raapsteel, radijs, rucola, snijbiet, spinazie en de laatste winterprei. Wil je langer genieten van je bladgroenten? Haal ze dan niet volledig uit de grond tijdens het oogsten. De slasoorten kun je afknippen en een paar centimer laten staan. Zo groeit het weer aan. Ook raapsteel kun je zo een paar keer oogsten. Bij snijbiet snij je de buitenste bladeren eraf en laat je het hart intact. Zo kun je maanden genieten van deze heerlijke groente.

In deze video leg ik je stap voor stap uit hoe je snijbiet zaait, uitdunt en oogst.

Onkruid wieden

Afgelopen week moest ik er echt aan geloven: onkruid wieden. Van mijn lapje van slechts 6,5m2 haalde ik maar liefst een hele emmer onkruid! Die kon mooi op onze composthoop in de moestuin. Stiekem vind ik onkruid wieden helemaal niet zo erg. Het is zo rustgevend. Na de eerste wiedronde en als de meesten groenten zijn opgekomen, gooi ik mulch op mijn tuintje. Dat zorgt ervoor dat nieuw onkruid minder kans maakt. En het heeft nog veel meer voordelen. Welke lees je in mijn blog: ‘Wat is mulchen en waarom moet jij het toepassen?’.

Bemesten

In het vroege voorjaar heeft mijn tuintje al paardenmest gekregen. Maar sommige groenten lusten wel een extraatje. Zo geef ik mijn knoflook en herfstplant-uitjes deze maand een klein handje kali. Dat is goed voor de ontwikkeling van de bollen. Als ik zie dat de worteltjes niet zo hard gaan of de radijs vooral blad aanmaakt en geen knol, dan strooi ik daar ook nog wat kali.

Meer handige informatie

Wil je precies weten in welke maand je wat kunt zaaien, planten en oogsten? Neem dan een kijkje in mijn zaai- en oogstkalender. Op mijn pagina ‘Praktische info per groente van A-Z’ lees je per groente de zaaiafstand, mestbehoefte en naast welke andere groenten hij graag staat.

Praktische tip

Je ziet het. Mei is een behoorlijk druk maandje in de moestuin. Maar als je eenmaal weet wat je die maand allemaal kunt doen, is het prima te doen. Ik zet vaak per week in mijn agenda wat ik ga doen. Dat helpt me om niet de helft te vergeten.

Geniet van jouw moestuin!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *