Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

De voor- en nadelen van biologische zaden voor de moestuin

TuinTuin

Heb jij een eigen moestuin en wil je zaden kopen? Misschien twijfel je dan wel of je voor ‘gewone’ of biologische zaden moet gaan. In dit blog deel ik mijn mening en vertel ik wat de voordelen en nadelen van biologische zaden zijn.

Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik volledig biologisch moestuinier. Dat betekent dat ik geen kunstmest gebruik en plaagdieren ook niet bestrijd met chemische bestrijdingsmiddelen. Maar het gaat verder dan dat. Alle zaden die ik koop/gebruik zijn ook biologisch. Maar wat betekent dat nou eigenlijk biologische zaden?

Wat maakt zaden biologisch?

Zaden zijn biologisch als ze gekweekt zijn zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen (ook wel chemische pesticiden genoemd). Ook zijn de planten waar de zaden uit gewonnen worden niet met kunstmest bemest, maar met biologische dierlijke of plantaardige mest. Als je zeker wil weten dat de zaden biologisch zijn, dan moeten ze een biologisch keurmerk van de stichting Skal hebben. Deze stichting voert strenge controles uit waarbij bedrijven aan allerlei regels moeten voldoen.

Zeker weten dat je biologische zaden hebt? Check dan of het groene keurmerk van Skal erop staat.

Wat zijn de voordelen van biologische zaden?

Maar waarom zou je biologische zaden gebruiken? Wat zijn de voordelen? Ik zet er een paar voor je op een rij.

• Minder bodemvervuiling
Kunstmest is niet goed voor de bodem van jouw moestuin. Er zitten allerlei stoffen in, zoals zouten, die schadelijk zijn voor de bodemdieren. En die heb je nou juist zo hard nodig in je moestuin. Ze ruimen dood materiaal op en verbeteren de bodemstructuur van jouw moestuin.

• Beter voor de insecten
Het gebruik van pesticiden zorgt ervoor dat er steeds minder insecten in Nederland zijn. En ook die insecten hebben we als mens keihard nodig. Denk maar aan het bevruchten gewassen, zoals courgettes. Zonder insecten, geen bevruchting. En die insecten zijn natuurlijk ook weer voedsel voor andere dieren.

• Vaak weerbaarder tegen ziekten
Biologische zaden zorgen voor gezonde planten die vaak weerbaarder zijn tegen allerlei ziektes in de moestuin.

• Niet genetisch gemodificeerd
Biologische zaden zijn niet genetisch gemodificeerd. Er iets dus niet gerommeld met het DNA van planten. Ik vind dat persoonlijk heel fijn.

De nadelen van biologische zaden

Het zou niet eerlijk zijn om te doen alsof er helemaal geen nadelen kleven aan biologische zaden. Voor mij zijn dit de belangrijkste:

• Ze zijn duurder
Net zoals biologische groenten, zijn biologische zaden meestal duurder. Meestal kosten de zakjes iets meer én zitten er minder zaden in het zakje.

• De opbrengst kan wat lager zijn
Ik heb hier zelf geen bewijs voor, want ik tuinier al vanaf het begin biologisch en kan het dus niet vergelijken, maar er wordt gezegd dat de opbrengst van groenten uit biologisch zaad gemiddeld gezien wat lager is.

• Je hebt minder keuze
Gelukkig zijn er steeds meer winkels en webshops waar ze ook biologische zaden verkopen, maar je kunt er niet omheen: het aanbod is nog steeds lager dan dat van de gewone zaden. In de praktijk betekent dat vooral dat je minder aparte soorten en variëteiten kunt kopen. De standaard groenten zijn bijna altijd wel verkrijgbaar.

 

Waarom ik persoonlijk voor bio kies

Bijdragen aan groenere wereld

Ik vind de voordelen van biologische zaden absoluut opwegen tegen de nadelen. Ik wil goed voor de aarde en alles wat erop leeft zorgen. Ik zie moestuinieren niet als iets wat ik alleen maar voor mezelf doe. Ik wil juist ook een bijdrage leveren aan een groenere wereld en insecten en andere dieren een fijn plekje bieden.
En als ik dan toch mijn eigen groente kweek, dan wil ik daar geen gif en andere troep op. Ik betaal daar graag een beetje meer voor.

Geen zaden weggooien

Dat er minder zaden in een zakje zitten, is voor mij eigenlijk een voordeel. Mijn moestuin is niet zo groot (15m2) en ik maak in 1 seizoen lang niet alle zaden op. Het zorgt ervoor dat ik nauwelijks zaden hoef weg te gooien die niet meer kiemkrachtig zijn. Veel duurzamer dus! Ik heb persoonlijk liever ook sterke groenten met een net wat lagere opbrengst dan plofplantjes. Overigens is mijn opbrengst altijd meer dan prima!

Er zijn ook Oké zaden

Iets wat ik soms wel jammer vind is dat je wat minder keuze hebt bij biologische zaden. Soms kies ik daarom voor zaden met het Oké stempel erop. Dat betekent dat ze wel milieuvriendelijk zijn geproduceerd, maar niet het officiële keurmerk hebben. Ik weet van wat kleinere zaadhandelaren en kwekerijen dat een keurmerk een heel tijdrovend en duur traject is en niet iedereen heeft die mogelijkheid. Als ik weet dat er geen kunstmest en pesticiden zijn gebruikt, vind ik het goed genoeg.

Fijne adressen + kortingscode

Ik krijg regelmatig vragen van volgers op Instagram waar je biologische zaden kunt kopen. In tuincentra hebben ze tegenwoordig vaak ook biologische zaden, maar het assortiment is daar heel klein. Een van de adressen waar je online ontzettend veel verschillende biologische zaden kunt kopen is Zadenkopenonline.nl. Daar verkopen ze meer dan 150 soorten zaden: van groenten tot kruiden en bloemen. Tot het einde van 2023 krijg je met de code MOESMEISJE bovendien 15% extra korting op jouw aankoop in de webshop.

TIP: Meer fijne adressen vind je in mijn blog ‘Biologische zaden voor jouw moestuin: 6 goede adressen’.

Hopelijk heb ik je zo op weg geholpen en kun jij weloverwogen jouw keuze maken. Veel moestuinplezier!

Dit blog is geschreven in samenwerking met Zadenkopenonline.nl. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer