Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Dit zijn 6 moestuingroenten met de meeste vitamine A

Sommige groenten zijn goede leveranciers van carotenoïden, de voorlopers van vitamine A. Deze vitamine is niet alleen belangrijk voor je ogen, maar ook voor je groei, weerstand en vruchtbaarheid. Je lichaam kan vitamine A niet zelf aanmaken en is voor de levering van deze voedingsstof dus afhankelijk van voeding. Heb je een eigen moestuin? Zet dan deze groenten in de grond. 

1.Wortels

Wortels zijn na lever de beste bron van vitamine A. In een ons wortels vind je maar liefst 1,5 milligram van deze vitamine. Dat is (veel) meer dan de minimale hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt om te voorkomen dat je ziek wordt.

wortel zaaien

Je hebt wortels die je in de zomer oogst en wortels die je in de herfst/winter oogst.

Om de vitamine A het beste te behouden, kun je wortels beter stomen dan koken. Net als vitamine D is vitamine A een vetoplosbare vitamine. Dat betekent dat je lichaam deze het beste opneemt wanneer de stof is opgelost in vet. Je kunt wortels dan ook het beste eten met wat olie, bijvoorbeeld door ze in een salade met oliedressing te verwerken of ze na het stomen te bakken in wat kokosolie. Hier lees je hoe je wortels in je moestuin kunt telen.

2. Paksoi

Het zal je wellicht verbazen dat paksoi een groente is die veel vitamine A bevat. Toch is deze groente goed voor zo’n 1 milligram vitamine A per ons. Het meeste vitamine A vind je in het groene deel van de plant. Net zoals voor wortels geldt, kun je deze groente het beste stomen of wokken om de vitamine A te behouden.

3. Spinazie

Ook spinazie is een groente waarvan je wellicht niet direct verwacht dat deze veel vitamine A bevat. Toch krijg je 800 microgram van deze vitamine binnen met een onsje spinazie. Een ons spinazie bevat precies de minimale hoeveelheid vitamine A die je als man dagelijks moet binnenkrijgen om te voorkomen dat je ziek wordt. Voor vrouwen is deze hoeveelheid 680 microgram. Als je wilt weten hoe je spinazie het beste teelt, kun je hier alle informatie vinden.

 

4. Zoete aardappel

Zoete aardappel is een plant die je met wat zorg en geduld in je moestuin kunt kweken. Het is een goede leverancier van vitamine A. Je vindt in deze groente zo’n 700 microgram per ons. Eén zoete aardappel weegt gemiddeld 130 gram, dus hiermee krijg je zelfs nog meer vitamine A binnen.

5. Boerenkool

Boerenkool is rijk aan vitamine C, maar bevat ook een goede hoeveelheid vitamine A. Om precies te zijn: 500 microgram per ons. Ook deze groente kun je het beste stomen voor het behoud van vitamine A.Vergeet niet wat olie toe te voegen voor een betere opname van de vitamine. Boerenkool is een groente die je vrij gemakkelijk in je moestuin kunt telen. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

6. Andijvie

Dit is een gemakkelijke moestuingroente die zichzelf ook gemakkelijk uitzaait. Een groente die ook nog eens behoorlijk wat vitamine A bevat. Je kunt rekenen op 400 microgram per ons.

Als je andijvie in je moestuin wilt, lees dan hoe je deze groente het beste zaait, verzorgt en oogst. Dan kan de teelt ervan niet mislukken en heb je straks een mooie bron van vitamine A op je bord.

Waar moet je rekening mee houden bij vitamine A?

De provitamine A in groenten kan je lichaam omzetten in bruikbare vitamine A voor je ogen, weerstand en groei. Bij de meeste mensen verloopt die omzetting onder problemen, zodat ze voldoende vitamine A binnenkrijgen met groenten. Toch heeft zo’n 45 procent van de mensen een genetische aanleg waarbij ze provitamine A minder goed kunnen omzetten in de bruikbare vitamine. Geldt dat voor jou, dan krijg je minder vitamine A binnen met de moestuingroenten in dit artikel.

Żaden bestellen?

Wil je een van deze groenten zelf kweken? Bij Dutch Garden Seeds hebben ze 200 verschillende soorten biologische zaden. Met de code moesmeisje krijg je altijd 10% korting in hun webshop.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer