Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

De 5 beste methodes om kruiden te drogen

Tags:

TuinTuin

Hoe heerlijk is het om een mooie voorraad gedroogde kruiden in je voorraadkast te hebben? Dan heb je altijd kruiden bij de hand voor een lekkere kop thee of als smaakmaker in je favoriete recepten. Dit zijn de beste methodes om kruiden te drogen om hun kleur, geur en versheid te behouden. 

1.Drogen in de magnetron

Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de meeste kruiden hoger is als ze zijn gedroogd in de magnetron. Zo behouden ze hun bioactieve stoffen beter. Denk bijvoorbeeld aan etherische oliën. Deze zorgen voor de smaak en ze zijn gezond.
Ook heb je met een magnetron minder last van kleurveranderingen door de kortere droogtijd. De kruiden kunnen wel snel verbranden, dus je moet er echt bij blijven staan. Het beste zet je de magnetron eerst op 1 minuut en daarna eventueel nog op 30 seconden bij 750 watt. Leg de kruiden tussen bakpapier.

Sommige kruiden, zoals marjolein en rozemarijn, kun je beter niet in de magnetron drogen. Bij deze kruiden zijn andere droogmethoden beter om hun gehalte aan bioactieve stoffen te behouden.

2.Drogen in de oven

Je hoeft geen voedseldroger, droogoven of dehydrator te hebben om kruiden in de oven te kunnen drogen. Het drogen duurt alleen ongeveer twee keer zo lang als in een dehydrator.
Voor drogen in een gewone oven kun je de geplukte blaadjes het beste op een neteldoek of kaasdoek leggen, zodat ze niet aan de bakplaat blijven plakken. Siliconen matjes werken ook heel goed.

Leg de blaadjes in een enkele laag en zet de oven bij voorkeur op 35 tot 50 graden. Dan blijven zowel de geur, kleur als gezonde stoffen het beste behouden. Doordat de kruiden op deze temperatuur ook goed van binnen drogen, verhoogt dit hun houdbaarheid.
Gebruik een oven met een thermostaat om de juiste temperatuur te kunnen bepalen. Een oven met ventilator heeft de voorkeur, omdat deze de lucht gelijkmatig verdeelt.
Het droogproces in een dehydrator neemt twee tot vier uur in beslag. Bij een gewone oven moet je dus rekenen om vier tot zes uur. Dat kost wel erg veel stroom.

3.Drogen in de airfryer

Ook in de airfryer kun je kruiden drogen als deze een droogstand heeft. Dit gaat een stuk sneller dan in de oven, dus dat scheelt veel stroom.
Mocht je airfryer een optie voor dehydratie hebben, dan is dit nog beter. Er wordt dan nog meer vocht aan de kruiden onttrokken, zodat ze langer houdbaar blijven.
Als je airfryer een mandje heeft, is dat ideaal voor het drogen van kruiden. Zet de airfryer op 50 graden en droog de kruiden in 1 tot 3 uur, afhankelijk van de hoeveelheid.

4.Infrarood drogen

De grote voordelen van dit droogproces zijn onder andere de opwarmsnelheid en de snelle droogtijd. Bij een kruid als saffraan bleven de bioactieve stoffen beter behouden door deze droogmethode. De methode heeft als nadeel dat de warmte niet gelijkmatig is, waardoor de geur van kruiden kan afnemen.

5.Drogen aan de lucht

Dit is de manier waarop de meeste apothekers en koks vroeger kruiden droogden. Ze hingen een bosje kruiden (ongeveer een centimeter in diameter) ondersteboven op in een donkere ruimte of in de schaduw. Deze manier van drogen duurt één week tot enkele weken. De meest ideale omstandigheid is een lage luchtvochtigheid en een matige temperatuur.

Voor het behoud van provitamine A in munt en koriander zou drogen aan de lucht het beste zijn. Ook voor het behoud van de kleur en het gehalte aan etherische oliën en andere bioactieve stoffen. Denk aan magnesium, fenolen en rozemarijnzuur.
Het gehalte aan antioxidanten zou bij sommige kruiden echter sterk afnemen door deze droogmethode. Welke droogmethode je kiest, hangt dus af van het soort kruid en welke stoffen je wil behouden. Een combinatie van verschillende droogmethodes kan een goed idee zijn.

Zelf kruiden kweken en drogen?

In mijn blog een Kruidentuin maken leg ik je alles uit over zelf kruiden kweken.

kruiden drogen

Wil je jouw eigen kruiden kweken? Bij Dutch Garden Seeds hebben ze heel veel verschillende soorten biologische kruidenzaden: van wilde marjolein tot peterselie. Met de code MOESMEISJE krijg je 10% korting in hun webshop.

Leestip: heb je tips en inspiratie nodig voor het maken van jouw eigen kruidentuintje? Lees dan mijn blog ‘Je eigen kruidentuin maken’. 

Foto’s: Zuzana Kacerová en Annie Spratt op Unsplash.

Dit artikel is geschreven door healthblogger Annemiek van der Krogt.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

2 Reacties

 1. Saskia Bolten

  Deze zomer heb ik een stevia-plantje gekocht omdat ik geen suiker meer wil gebruiken bij het inmaken. Ik ga de stevia in de magnetron drogen. Daarna moet ik het verpulveren en uitzoeken hoeveel ik nodig heb per kg. fruit. Hebben jullie hier al enige kennis over?

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Saskia, ik heb daar helaas nog geen ervaring mee. Lijkt me onwijs leuk om de Steviaplant zelf te kweken. Misschien is dat online te vinden? Wat de verhouding is tov suiker?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer