Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Dit zijn mijn 5 favoriete groenten in de moestuin

TuinTuin

Wie mij een beetje volgt op Instagram of YouTube, weet dat ik zoveel mogelijk groenten in mijn kleine moestuin van 15m2 prop. Ik kan simpelweg niet kiezen en vind alles leuk om te proberen. Maar áls ik dan toch moet kiezen, dan zijn dit mijn 5 favoriete groenten in de moestuin.

Ik heb er best wel even over moeten nadenken: wat zijn nou mijn meest favoriete groenten en waarom dan eigenlijk? Want ik vind gewoon alles fantastisch om te kweken in mijn moestuin. Elk jaar is het weer puzzelen om al mijn wilde plannen te realiseren en staat alles nét iets te dicht op elkaar. Dat er daardoor weleens iets mislukt omdat het te weinig ruimte krijgt, neem ik op de koop toe. Na lang wikken en wegen heb ik onderstaande groenten gebombardeerd tot mijn favoriet:

Pluksla

Dit is mijn absolute aanrader voor beginners (ook voor gevorderde moestuiniers trouwens): pluksla. Wat een fantastische groente is dit en makkelijk om te kweken. Je kun hem over een heel lange periode zaaien: van april tot in augustus en als je hem afknipt, groeit ie gewoon weer verder. Ik zaai hem altijd in twee fases: in april en voor de nateelt in augustus. Zo heb ik van het voorjaar (hij is na 6 weken al oogstklaar) tot in de herfst verse sla uit eigen tuin.

Mijn favoriet: groene en paarse eikenbladsla.

Tomaat

Minder makkelijk om te kweken als groente is tomaat (stamtomaten moet je dieven en dat levert extra werk op). Toppen is ook een klusje dat erbij hoort (behalve als je zelftoppende tomaten hebt). Maar ik vind het alle moeite meer dan waard. Tomaten uit eigen tuin smaken zoveel beter dan de waterige exemplaren uit de supermarkt. En van 1 plant haal je aardig wat tomaten. Wat ik ook gaaf vind: dat je zo ontzettend veel verschillende soorten hebt. Mijn favorieten: green zebra, yellow pear shaped, bosque bumble bee en gardeners delight.

1 tros van de gardeners delight. Zo veel tomaten!

Foto tomaat: bijschrift afhankelijk van foto.

Kool

Tjsa, wat moet ik over kool zeggen. Bijna mijn halve moestuin staat er vol mee: broccoli, boerenkool, rode kool, spruitkool, palmkool, spitskool, savooiekool, boerenkoolspruit, koolrabi. Ik spaar ze allemaal haha. Kolen zijn niet altijd de makkelijkste groenten om te kweken (bloemkool lukt mij ook niet altijd). Ze hebben veel compost en mest nodig en kunnen vroegtijdig doorschieten. Als je een beginner bent kan ik je palmkool en boerenkool aanraden. Die zijn makkelijk om te kweken en zijn bij mij ook nog nooit te vroeg doorgeschoten. Ook koolrabi mislukt hier eigenlijk nooit. Ik vind het geweldig om de paarse varianten te kweken als die er zijn. Het staat zo mooi tussen de groene kolen.

Kijk dan toch wat een pracht die kolen!

Boon

Toen ik net startte als moestuinier kweekte ik lage stamboontjes. Dat leek me het makkelijkst in mijn kleine moestuin. Totdat ik de stokboon ontdekte. Het is eventjes bouwen (want ze moeten wel kunnen klimmen, bijvoorbeeld tegen een hek of tipi), maar juist in een kleine moestuin is het slim om te gaan voor de klimmende variant van bonen. Op die manier nemen ze eigenlijk helemaal niet zoveel ruimte in beslag. Zelf kies ik voor een groene (Neckarkönigin) en paarse variant (Blauhilde) door elkaar. Prachtig om te zien! Voordeel: bonen zijn makkelijke groenten om te kweken in de moestuin. Ze stellen weinig eisen aan de bodem en hebben geen mest en nauwelijks compost nodig.

Deze twee stokbonen kunnen wel 20 cm lang worden!

Courgette

Ook de courgette kweek ik graag in aparte variaties: ronde, gele, gestreepte, ik heb ze allemaal al wel eens geprobeerd. Wat mij betreft mag courgette in geen enkele moestuin ontbreken. Ook niet in een kleine moestuin. De plant neemt dan wel veel ruimte in beslag, maar dan heb je ook wat: in een goed jaar haal je er zo 20 of meer courgettes vanaf! Soms weet ik van gekkigheid niet meer wat ik er allemaal mee moet doen. Gelukkig zijn er dan site zoals Hello Fresh waar je inspiratie kunt vinden voor heerlijke groente recepten, waaronder die met courgette. Erg handig, want je kunt op groente selecteren als je wil.

Wat is jouw favoriete groente?

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren met dit lijstje van mijn favoriete groenten in de moestuin. Heb jij een favoriete groente die echt nooit ontbreekt in jouw moestuin? Ik ben benieuwd! Deel hem in een reactie.

Biologische zaden kopen?

Wil je biologische zaden voor jouw moestuin kopen? Kijk dan eens bij Dutch Garden Seeds. Zij hebben ondertussen meer dan 175 verschillende biologische zaden. Met de code MOESMEISJE krijg je altijd 10% korting.

Dit blog is geschreven in samenwerking met Hellofresh.be

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer