Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Duurzaam leven, hoe doe je dat? Mijn persoonlijke tips

Duurzaam leven. Dat kan natuurlijk op tig verschillende manieren. Heb je geen idee waar te beginnen? Ik deel wat praktische tips uit mijn persoonlijke leven. Want met wat kleine aanpassingen, kun je al een heel eind komen.

Nobody’s perfect, ik ook niet. Het is dus zeker niet zo dat ik net zo heilig ben als de paus. Ook ik doe of koop dingen die niet duurzaam zijn. Net zoals jij dat zult doen. Maar mijn motto is: beter iets dan niets. Ik wil de lat ook niet giga hoog leggen voor mezelf, want dan zie ik zo tegen dingen op, dat ik vaak eindig met helemaal geen actie ondernemen. Ik ken mezelf ondertussen een beetje. Gelukkig zijn er genoeg relatief kleine aanpassingen in je leven die het allemaal net wat duurzamer maken. Dit is wat ik zelf allemaal doe of laat.

Duurzaam tuinieren

Ik heb een moestuin, een gevel- en boomspiegeltuin en een achtertuintje. Sinds een paar jaar zet ik hier zoveel mogelijk biologische planten en bloembollen in en ik koop biologische zaden. Stukken beter voor de insecten en ook voor de bodem. Ook gebruik ik biologische potgrond en mest en geen chemische bestrijdingsmiddelen. Als ik ga voorzaaien gebruik ik zoveel mogelijk bakjes en blikjes die ik al in huis heb. Scheelt weer kweekpotjes kopen. Denk aan: potjes van planten die ik voor de tuin koop, champignondozen, wc-rolletjes etc.

duurzaam tuinieren

Tip: bij Dutch Garden Seeds hebben ze er heel veel en met code moesmeisje krijg je 10% korting.

Meer lezen over hoe ik duurzaam (moes)tuinier? Lees dan mijn blog ‘Duurzame (moes)tuin’.

Schoonmaakmiddelen

Sinds een paar jaar gebruik ik zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen. Denk aan wasmiddel, afwasmiddel, wc-reiniger, ruitenreiniger, vaatwastabletten etc. Ja, ik weet dat je het ook allemaal zelf kunt maken. Dat is natuurlijk nog beter, maar wat ik al zei: ik doe mijn best en ben zeker niet perfect. Die lat is voor mij nu op dit moment in mijn leven te hoog. In bijna elke grote supermarkt heb je tegenwoordig van het huismerk ook een ecovariant. Voor nu vind ik dat prima.

Duurzaam watergebruik

Ik probeer zo zuinig mogelijk om te gaan met water. Ik douche korter dan 5 minuten (behalve eens per week als ik mijn haar was en mezelf scheer). Voordat ik in de douche stap, moet het water even opwarmen. Ik zet er dan altijd een bak onder om dat water op te warmen. Door spoel ik in de winter de wc mee door, in de zomer geef ik er mijn planten mee water als de regenton leeg is. Handig toch!

duurzaam watergebruik met regenton

Sinds vorig jaar heb ik een regenton. Want hoe zonde is het om drinkwater te gebruiken voor het watergeven van mijn kamer- en tuinplanten. Bovendien is regenwater ook beter voor je planten.

Vervoer

Ik doe bijna alles op de fiets of met het OV. Moet ook wel, want ik heb geen auto;-) Eerlijk is eerlijk, die heb ik niet, omdat ik door mijn evenwichtsproblemen geen auto durf te rijden. Maar toen ik nog wel een auto had, was de afspraak met mezelf: binnen Utrecht stad, pak ik geen auto. Vliegen heb ik nu iets van 7 jaar niet gedaan. Ik sluit niet uit dat ik het nog weleens ga doen, maar wat ik vroeger deed: 2x per jaar vliegen, nee die tijd is voorbij. Met de trein op vakantie door Europa is nog steeds een grote wens van me.

Duurzame kledingkeuzes

Ik had tot voor een jaar of twee geleden geen idee hoe vervuilend de kledingindustrie is. Hoeveel pesticiden en water ervoor nodig zijn. Jarenlang kocht ik me helemaal scheel aan wegwerpkleding. De laatste jaren was ik mijn kledingkast al aan het minimaliseren, maar de kleding die ik kocht was niet duurzaam. Ik heb nu een paar fijne merken ontdekt en als ik dan eens in de zoveel tijd echt iets nieuws nodig heb (mijn tien jaar oude spijkerbroeken zijn nu echt wel op), dan koop ik het daar. Verder ruil ik kleding met vriendinnen.

duurzaam leven_kleding

Mijn nieuwste ontdekking op kledinggebied is Armedangels, een duurzaam kledingmerk uit Duitsland. Bij de productie van deze spijkerbroek van biologisch katoen is geen gebruik gemaakt van giftige mest, bestrijdingsmiddelen en bleekmiddel. Beter voor jouw huid, het grondwater, de bodem en alles wat daarin leeft. Ook wordt er weinig water gebruikt bij het verven en wassen van de broek.

Waar ik ook helemaal fan van ben: menstruatieondergoed. Geen wegwerp maandverband, tampons en inlegkruisjes meer. Wat een uitkomst! Had ik dat maar eerder ontdekt zeg.

Je huis inrichten

De laatste jaren ben ik flink aan het ontspullen en oh wat voelt dat heerlijk! Ook een beetje uit nood geboren hoor, want ik woon heel klein en heb geen bergruimte in de vorm van een extra kamer, schuur, zolder of kelder. Ik heb een slaap- en woonkamer en dat is het. Veel spullen in mijn huis heb ik nog van vroeger toen ik een kind was of koop ik 2e hands. Als ik iets nieuws koop, rag ik het ook helemaal af totdat het echt vervangen moet worden;-) Ik wissel niet elk jaar van interieur, zodat ik opeens weer een andere bank moet kopen.

Duurzaam eten

Duurzaam leven_ eten

Voor wie denkt dat duurzaam eten afzien is… Valt reuze mee;-)

Oh man, wat houd ik van eten. En wat hield ik van vlees. Stiekem nog steeds trouwens. En toch eet ik het thuis niet (heeeel soms eet ik vlees mee met mijn vriend, meestal kookt hij als vleeseter vega voor me). Waarom eet ik het liever niet? Omdat ik het dierenleed gewoon echt niet trek en omdat het eten van vlees nou niet bepaald goed is voor de aarde. Het zorgt voor de uitstoot van allerlei schadelijke stoffen (zowel in de lucht als bodem). Ik wil daar persoonlijk liever niet meer aan bijdragen. Ik probeer ook zoveel mogelijk plantaardig te eten. Ook hier geldt: in kleine stappen. Ik eet bijvoorbeeld nog steeds eieren, maar alle melkproducten heb ik ondertussen vervangen.

Plasticvrij

Toen we als inwoners van Utrecht opeens ons plastic konden scheiden, schrok ik me helemaal kapot. Driekwart van mijn afval is gewoon plastic! Niet normaal. Sinds een tijd gebruik ik daarom soapbars in plaats van plastic shampooflessen om mijn haar mee te wassen. Bij de Holland & Barrett zijn ze prima betaalbaar (voor mijn haar gebruik ik de Aloë Vera bar) en je doet er heel lang mee. Om mezelf te scheren (en ook te wassen trouwens) gebruik ik Aleppozeep. Ik houd enorm van die aardse geur. En je doet echt een eeuwigheid met dat enorme blok zeep. Veel goedkoper dus ook! Mijn smeerbare deodorant (The Lekker Company) zit in een kartonnen potje.

Ik doe sinds kort ook weer boodschappen bij de Iraanse groenteboer in mijn wijk, waar bijna alles los in bakken zit, zonder plastic. Ook mijn noten, pasta en granen kan ik daar plasticvrij kopen. Toppie! Ik neem gewoon mijn eigen biologische katoenen groentezakjes mee.

Duurzame wasbare groentezakjes

Ik gebruik deze wasbare zakjes ook om oogst uit de moestuin in mee te nemen en in te bewaren.

Heb jij nog tips voor een duurzaam leven?

Als ik dit zo intik, ben ik best trots op mezelf. Ongemerkt doe ik eigenlijk al best veel op het gebied van duurzaam leven. Het kan altijd beter, dat weet ik. Maar heej, niet alles hoeft meteen nu. Het is soms gewoon een proces en dat is helemaal ok. Ook voor jou!
Wil je zelf graag een tip delen, doe dat gerust! Laat een reactie achter. Zo helpen we elkaar en tegelijkertijd ook meteen de aarde. Mooi toch.

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld (sterker nog, je krijgt korting!) en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! 

 

8 Reacties

 1. Janie

  Hoi Kim,

  Jij bent goed bezig! En wat je zegt, het moet behapbaar en haalbaar zijn voir jezelf. Dat kan voor een ieder op een andere manier zijn. En daar is niets mis mee.

  Ik haal weer veel inspiratie uit je blog. Dankjewel daarvoor!

  Liefs Janie

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Wat fijn te horen Janie!

   Antwoord
 2. Respace

  Hi Kim, goed stuk. Ik denk dat het heel belangrijk is dat meer mensen bewust worden van opties om duurzamer te leven en te wonen. Natuurlijk zijn er ook tal van opties om energie duurzamer op te wekken. Denk aan slimme zonnepanelen bijvoorbeeld.

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Zeker! Helaas heb ik geen eigen dak dus zonnepanelen is hier geen optie.

   Antwoord
 3. Emma

  Wat fijn dat jij jouw tips voor een duurzaam leven deelt! Ik zou graag meer doen, want ik vind het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen. Het gebruik van natuurlijke haarproducten en zeep is een goede tip, daar had ik nog niet aan gedacht. Ik zal eens wat meer onderzoek doen, misschien stap ik dan ook wel over.

  Antwoord
 4. Lara

  Hoi Kim,

  Wat een leuke website heb jij met goede en waardevolle informatie wat mij erg aanspreekt. Vooral het puntje “duurzaam eten” spreekt mij namelijk erg aan. Ik fiets dan ook graag om naar een lokale boer in de buurt. Ik heb daar een goed gevoel over en steun de lokale boeren graag met hun verse en smakelijke producten. Hoewel jij geen voorstander ben van vlees en dat is een persoonlijke keuze, bestel ik zelf regelmatig producten bij https://vleeskopenbijdeboer.nl zodat ik zeker weet dat ik een kwalitatief goed product ontvang en daarbij de boer een warm hart toedraag. Heb jij daar al eens besteld, ze hebben ook groenten? Ik ben een voorstander om de boeren te steunen en vermijd het liefst de supermarketen, helaas lukt dat niet altijd. Koop lokaal dat is mijn visie.

  Succes met je website,
  Lara

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Lara,

   Wat goed dat je dit doet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar nog nooit iets heb besteld. Bezorgen ze of haal je het zelf op?

   Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oh wat ontzettend leuk dat je naar de boer fietst. Jammer dat zoiets er in de stad niet is!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer