Blog

Duurzame kledingkast tips

Duurzame kledingkast: 5 praktische tips

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

De kledingindustrie staat helaas bekend om haar niet duurzame manier van produceren. Vervuiling, waterverspilling en nog maar niet te spreken over de arbeidsomstandigheden. Voor mij een reden om te gaan voor een meer duurzame kledingkast. Hoe pak ik dat aan?

Tot voor een paar jaar geleden. had ik geen idee van wat voor een verschrikkelijke industrie de kledingindustrie eigenlijk is. Hoeveel gif er wordt gebruikt om bijvoorbeeld katoen te telen. Hoeveel water er wordt verspild bij het kleuren van kleding. En hoe slecht de arbeidsomstandigheden van de werknemers zijn. Je kent vast wel het verhaal van de ingestorte kledingfabriek in Bangladesh waarbij meer dan 1.000 werknemers om het leven kwamen. Het is maar een van de vele voorbeelden van hoe slecht veel werknemers in vooral niet westerse landen behandeld worden. Een paar jaar terug besloot ik dat ik hier niet meer aan mee wilde werken. En natuurlijk ben ook ik geen heilig boontje. Het is niet zo dat mijn hele kledingkast 100% duurzaam is. Maar ik doe wel mijn best. Net zoals ik op andere vlakken probeer duurzaam te leven.

Wil jij ook een meer duurzame kledingkast? Ik geef je wat praktische tips.

1. Doe langer met je kleding

Mijn eerste tip is simpel: doe langer met je kleding. Wat ik probeer is om voor de wat meer tijdloze kleding te gaan, waarvan ik weet dat ik het niet over een jaartje alweer beu ben. Ik heb sommige basics al meer dan 10 jaar in mijn kast hangen. Ook al was die kleding toen nog niet duurzaam, ondertussen vind ik dat ik het daar best onder mag scharen, want niets nieuws kopen is ook duurzaam.

Wat ik zelf ook doe is kleding maken die stuk is. Als het niet te ingewikkeld is doe ik het zelf, anders ga ik naar de kleermaker hier in de wijk die voor een prikkie een nieuwe rits in mijn jas legt. Niet te vaak wassen helpt ook enorm om langer met je kleding te doen. Natuurlijk was ik mijn onderbroeken wel na 1x dragen, maar truien waar ik eigenlijk altijd een t-shirt onder draag, leg ik gewoon weer in de kast als ik ze twee keer heb aangehad. Hetzelfde geld voor spijkerbroeken.

2. Kleding ruilen

Sinds een jaartje of twee ruil ik ook vaak kleding. Dat doe ik met een vriendin die ongeveer dezelfde maat heeft als ik. Elke keer als we iets niet meer dragen, checken we even of we die ander er blij mee kunnen maken. Dat is regelmatig zo. Die vriendin doet zelf ook nog mee aan een kledingruilclubje. Die heb je in veel steden. Je geeft op welke maat je hebt en met een stuk of 5/6 mensen laat je een zak met kleding rondgaan. Geweldig! Soms vist ze er ook wat voor mij uit. Je zult verbaasd staan over wat mensen allemaal wegdoen. Soms is de kleding niet eens gedragen en zit het prijskaartje er nog aan.

3. Tweedehands kleding kopen

Dit deed ik al toen ik student was. Ik was en ben dol op rommelmarkten en oh wat vind je daar vaak pareltjes tussen de rekken met rommel;-) Zo vond ik onlangs nog een superleuke blauwe trui op de 5 mei-markt in mijn wijk. Helemaal gelukkig mee. Prijs: 2,50. Je hebt ook allerlei sites voor tweedehands kleding, zoals Marktplaats of de echt gespecialiseerde Vinted. Op Facebook heb je ook allerlei groepen waar je gratis of tegen een laag prijsje kleding kunt krijgen.

duurzame kledingkast_tweeedehands
Mijn blauwe trui

4. Zelf maken

Ik ben zelf echt totaal niet handig met de naaimachine, maar mijn moeder maakte vroeger echt heel veel kleding voor mij, mijn zusjes en broertje zelf. Echt de meest mooie jurkjes (terwijl ik stiekem meer van tuinbroeken hield maar toch;-)) kwamen uit haar handen. Gelukkig mocht ik nog wel mijn veto uitspreken over roze. Ik wilde blauwe. En die kreeg ik.
Kun jij wel met een naaimachine overweg of ben je een master in breien? Waarom niet jouw eigen kleding maken? Je kunt je kleding dan precies op maat maken en de stoffen en kleuren kiezen waar jij blij van wordt. Ik zou het wel weten als ik handig was!

5. Koop bij duurzame kledingmerken

Ik probeer zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen, maar als ik dat dan doe, dan koop ik het bijna altijd bij duurzame kledingmerken. Er zijn er gelukkig steeds meer, zoals Armedangels, TwoThirds, Organis Basics, People Tree en Kuyichi. Voordeel van kledingmerken zoals Armedangels, Kuyichi en TwoThirds is dat ze uit Europa komen. Scheelt ook weer transport en dus vervuiling.

Duurzame kledingmerken_Armedangels
Op vakantie in mijn nieuwe zomerjurk van Armedangels. Ik weet nu al dat ik hier jaren in ga rondhuppelen, want ik word er ontzettend vrolijk van. Dit is de CINTIAA SKETCH OF. Een superzachte en luchtige bloemenjurk. Je hebt hem ook in een lang model.

Voor jou als lezer van dit blog heb ik een leuke aanbieding. Tot 19 juni 2022 krijg je met de code MOESMEISJE_15 15% korting op alle kleding in de webshop van Armedangels.

Heb jij nog tips voor een duurzame kledingkast?

Dit waren mijn tips voor een duurzame kledingkast. Hopelijk heb ik je een beetje op weg kunnen helpen! Als jij nog meer goede tips hebt, waar ik totaal niet aan gedacht heb, laat het weten in een reactie. Zo helpen we elkaar weer verder op weg naar een meer duurzame wereld.

Dit blog is gemaakt in samenwerking met duurzaam kledingmerk Armedangels.

Fotocredits: eigen foto’s en hoofdfoto door Alyssa Strohmann op Unsplash.

2 reacties

  • Repair!

    Als iets kapot of te groot is, laat het (ver)maken bij een kleermaker. Mensen gooien vaak dingen weg die prima gerepareerd kunnen worden.

Plaats een reactie