Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Duurzame verf voor allerlei klussen in tuin en huis

Tags:

Ik ben een natuurmens en ben dol op hout. In huis heb ik veel tweedehandse houten meubels, mijn printlijsten aan de muur zijn van hout en mijn tuintafel ook. Nadeel van hout: het vergt over het algemeen meer onderhoud dan kunststof. Maar dat heb ik er graag voor over, helemaal nu ik een duurzame verf gevonden heb.

De mensen die mij al wat langer volgen, weten dat ik zo duurzaam mogelijk probeer te leven. Dat doe ik op vlakken als (moes)tuinieren, eten, watergebruik, het huishouden maar ook steeds meer met klussen. Als het even lukt probeer ik met klussen zoveel mogelijk oude materialen te recyclen. Zo maakte ik begin 2022 een eigen koude bak van spullen die ik in de moestuin vond: oude houten planken voor de bak zelf en raamkozijntjes als “deksel”. Een paar stenen om een hoogteverschil te maken, zodat de bak netjes schuin afloopt en klaar was Kim!

Trots op mijn koude bak

Troep in gewone verf

Omdat ik niet wil dat die planken binnen een paar jaar helemaal wegrotten, wilde ik ze graag schilderen. Maar waarmee? In gewone beits zitten zogenoemde vluchtige organische stoffen, die schadelijk zijn voor je gezondheid. Als je ze veel inademt kun je last krijgen van luchtwegirritatie, duizeligheid, misselijkheid en een dronken gevoel.

Van die duizeligheid en misselijk had ik vroeger vaak last, toen ik nog verf/beits op basis van terpentine gebruikte. Ik moest dan echt even stoppen met verven om daarna weer verder te kunnen. Er zijn zelfs schilders die hersenschade (Organo Psycho Syndroom) oplopen omdat ze elke dag in die giftige dampen staan te werken. Dat zegt natuurlijk al genoeg. Een alternatief is watergedragen verf of beits, maar hier zit weer schadelijk conserveermiddel in. Arghhhh. Ik zag door de bomen het bos niet meer.

Natuurlijke duurzame houtverf

Via Instagram kwam ik in contact met Moose Färg, een bedrijf dat natuurlijke en duurzame houtverf maakt. Leuk detail: de verf is gebaseerd op het eeuwenoude Zweedse verfrecept, waarin natuurlijke grondstoffen zijn gebruikt zoals lijnolie en aardpigment. Daardoor heeft deze houtverf een matte uitstraling en prachtige aardetinten. Ik houd ervan! Het is vrijwel oplossingsmiddelvrij en verdunbaar met water. En je hoeft tussen de lagen door niet te schuren. Dat klinkt goed, want als ik ergens een hekel aan heb… Het duurde tot augustus (6 weken vrij, yeah!) voordat ik eindelijk tijd en energie vond om die verfkwast op te pakken. Geeft ook niets, want de bak gaat pas weer tegen de herfst de moestuin in.

Omdat ik de kleur zo natuurlijk mogelijk wilde houden, koos ik voor warm donkerbruin. Ik ga de lastige plekjes (tja oud hout) nog even bijwerken, maar nu al blij met het resultaat. Kom maar op met die herfst!

Nog meer voordelen van deze duurzame verf: het ruikt lekker én je kunt het zo van je handen en kleren afwassen. Voor een knoeipot en kluns als ik erg handigJ De kwast spoel je gewoon schoon met water. En wat ik heel belangrijk vind, omdat de koude bak in de volle grond in de moestuin staat: het bladdert niet, dus er komt geen verf in mijn moestuin gerecht. Als het goed is, hoef ik de komende 4/5 jaar niets aan mijn koude bak te doen. Heerlijk!

Ik was zo enthousiast over deze duurzame verf dat ik mijn favoriete print van LiekeLand ook heb geverfd. Past zoveel beter bij mijn okergele muur en de print komt ook veel beter uit dan bij de lichte lijst.

Dit blog is geschreven in samenwerking met Moose Färg, duurzame houtverf.

Hoofdfoto: Sandie Clarke op Unsplash.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer