Blog

Een eetbare siertuin: the best of both worlds

Profielfoto Kim Nelissen
Kim Nelissen

Veel mensen met een grote tuin die hun eigen groenten en kruiden willen kweken, maken een deel van de tuin vrij voor het aanleggen van een moestuin. Dat kan natuurlijk prima, maar hoeft niet. Je kunt ook een eetbare siertuin aanleggen. Jouw eetbare planten staan dan gewoon in de border, tussen de sierplanten. Ik geef je tips voor groenten en kruiden die het supermooi doen in een sierborder.

Ik heb zelf helaas een heel kleine achtertuin met vervuilde grond omdat er ooit een loodfabriek in de wijk stond. Ik moet thuis dus alles in potten kweken. Maar als ik in de toekomst verhuis naar een huis met een grotere tuin (mijn grote droom), dan ga ik denk ik deels voor een eetbare siertuin. Er zijn namelijk genoeg groenten en kruiden die niet misstaan in een sierborder. Ik noem er aan aantal die ik persoonlijk heel mooi vind:

Groenten voor de siertuin

Palmkool

Dit is naar mijn mening een van de mooiste groenten voor in een eetbare siertuin. Het voordeel is ook nog dat het een 2-jarige plant is. Naarmate je vanaf de onderkant oogst, krijgt de plant steeds meer dan vorm van een palmboom. Zet hem op een plek in het midden van je border en het wordt een echte blikvanger. Zorg natuurlijk wel dat je erbij kunt om te oogsten. Wat staptegels is een leuke optie.

Bonus: in het tweede jaar schiet de palmkool in het voorjaar in bloei en produceert tig kleine, gele bloemen waar de insecten dol op zijn.

Rabarber

Deze joekel van een plant staat prachtig in een wat grotere border. Met zijn rode stelen steelt hij zeker de show. Heel erg geschikt voor een plekje in de halfschaduw. Van de felle middagzon wordt hij niet zo gelukkig. Let op: deze plant verdwijnt volledig onder de grond in de winter. Er kan dan een groot gat in je border ontstaan. Zet hem dus niet te veel in het zicht.

Pompoen

Wil je in het voorjaar en de zomer grote gele bloemen in je tuin en in het najaar mooie oranje accenten? Denk dan eens aan het kweken van pompoen, bijvoorbeeld Jack Be Little die tot wel 20 kleine pompoentjes kan produceren. Kruipend neemt de plant veel ruimte in beslag, maar je kunt ze ook over een mooie klassieke rozenboog laten klimmen. Eventueel kun je er ook vroege rijspeulen met mooie (witte of roze) bloemen tegenaan laten klimmen om de eerste maanden op te vullen. Tegen de tijd dat je de rijspeulen hebt geoogst, begint de pompoen pas vruchten aan te maken.
Kruiden die ook mooi zijn voor de sier

Regenboogsnijbiet

Niet iedereen houdt van de smaak en het is ook niet mijn lievelingsgroente op dat vlak, maar zijn uiterlijk maakt echt alles goed! Wat een beauty! Eenmaal gezaaid heb je er een heel seizoen plezier van en bij een zachte winter ook nog in het voorjaar van het jaar erop. Als in het najaar je tuin steeds minder kleurig wordt, staat deze groente te schitteren met zijn felgekleurde stelen.

Sierkruiden

Dille

Houd je van schermbloemigen, dan zit je bij dille aan het goede adres. Dit mooie kruid heeft een afwerende werking op luizen (ideaal!), trekt de koninginnenpage aan en produceert prachtige gele bloemen die het perfect doen op vaas. Mooi in combinatie met paars/blauwe sierplanten, zoals bijvoorbeeld ridderspoor. De plant wordt lekker hoog dus brengt “reliëf” aan in je eetbare siertuin.

Bronzen venkel

Een andere schermbloemig kruid dat aardig de hoogte in kan schieten is venkel. Vooral de bronzen venkel, met bronskleurig blad is een sieraad voor in je tuin. De combinatie van gele bloemen met een roodachtige blad is geweldig om te zien. Ook dit kruid trekt de koninginnenpage aan. Ik vind het zelf heerlijk om thee van het blad en eventueel de zaden te zetten. Voordeel: dit is een vaste plant.

Paarse salie

Naast de standaard groene, eetbare salie, heb je ook een paarse variant. Erg mooi ter afwisseling tussen al het groen. Ruikt heerlijk en weert door de sterke keer allerlei plaagdieren. Kan uitgroeien tot een aardig grote plant, dus houd daar rekening. Van juni tot augustus geniet je van de blauwpaarse bloemaren. Alhoewel het een vaste plant is, kan hij in ons klimaat het loodje leggen tijdens heel strenge winters. Vlinders zijn er dol op.

Komkommerkruid

Een erg mooie verschijning om te zien, dit eenjarig kruid met bijna blauwe bloemen. Smaakt zoals de naam al doet vermoeden een beetje naar komkommer. Zowel het blad als de bloemen zijn eetbaar. Heerlijk door salades of in een glas ijskoud water in de zomer. De plant trekt bijen aan en kun je ook gebruiken als groenbemester. Zaait zich heel makkelijk uit.

Bieslook

Een leuk, kleinblijvend kruid voor vooraan in je eetbare siertuin. Maakt schattige paarse bloemen aan waar bijen en andere insecten dol op zijn. Komt elk jaar weer op, dus eenmaal in je tuin hoef je er verder niets voor te doen. Zowel het loof als de bloemen zijn eetbaar. Zelf laat ik de bloemen altijd staan voor de insecten.

Rozemarijn

Ook dit is een vaste kruid. Let op: kan flink uitdijen tot een heuse struik. Vind je dat geen probleem en heb je een zonnige tuin? Dan is dit een match voor jou. Je kunt de plant ook klein houden door flink te snoeien. Je kunt er thee van zetten en gebruiken in allerlei gerechten. De plant bloeit in het voorjaar met lila-achtige kleine bloemen die in grote getallen aanwezig. Bijen en hommels zijn er dol op! Door de sterke geur weert de plant allerlei plaagdieren, zoals muggen uit je tuin.

Wilde marjolein

Een ander vast kruid waar bijen en hommels dol op zijn is wilde marjolijn. De plant maakt mooie roze bloemen aan. Doet het vooral in de zon goed, maar kan ook met halfschaduw uit de voeten.

Tip: heb je een ruime border? Denk dat eens aan het aanleggen van een kruidenspiraal. Zit er prachtig uit en zorgt voor een speels karakter van je eetbare siertuin.

Lees hieronder verder 

Eetbare bloemen in de siertuin

Goudsbloemen

Deze oranje/gele bloemen mogen wat mij betreft niet ontbreken in jouw eetbare siertuin. Het zijn eenjarigen, maar omdat ze zich zo makkelijk uitzaaien, kun je er elk jaar weer van genieten, zodat dat je er ook maar iets voor hoeft te doen. Je kunt een salade opfleuren met de bloemblaadjes. Ook kun je er thee van zetten en calendulazalf van maken. De plant trekt veel insecten aan en wiert mieren. Bloeit bij zacht weer tot in december. Multifunctioneel dus en een vroijke noot in jouw sierborder.

Goudsbloemen kun je ook als plukbloemen gebruiken

 

O-Indische kers

Elke onderdeel van deze plant is eetbaar: het blad (smaakt lekker pittig), de bloemen en de zaden (je kunt er kappertjes van maken). Laat hem kruipen of klimmen als je de rankende variant hebt. Bloeit eindeloos lang tot aan de eerste vorst. Dan is de plant wel meteen dood. Net zoals de goudsbloem zaait deze plant zich heel makkelijk uit. Zet hem in de buurt van de palmkool om het koolwitje van je palmkool weg te houden.

Viooltjes

Leuk om kleine driekleurige viooltjes vooraan in je border te zetten en te genieten van maandenlange bloei tot aan de winter. Erg leuk om je salade of cocktails mee te versieren. Doet het goed in de zon, maar ook in de halfschaduw.

Finishing touch: een fijne zitplek in je siertuin

Als je eenmaal die mooie eetbare siertuin hebt aangelegd, is het tijd voor de laatste stap: een fijne zitplek om te genieten van al dat moois en lekkers. Een paar mooie tuinmeubelen in jouw eigen smaak erbij, een fijne zweefparasol boven je hoofd als je even wat schaduw wilt op warme zomerdagen en jouw eetbare paradijsje is compleet!

Heb jij nog leuke tips voor een eetbare siertuin, laat dan een reactie achter.

Dit blog is geschreven in samenwerking met Tuinmeubelshop.nl 

2 reacties

  • Ik zou ook gerust een paar bessenstruiken plaatsen.
    Of een gele kornoelje, een vijgenboom, munt, tijm, oregano..
    Citroenmelisse is ook erg makkelijk.. Lekker een paar blaadjes daarvan, met een takje munt..en je hebt de hele dag door genoeg voor lekkere thee.

    • Kim Nelissen

      Ja zeker! Alleen munt en citroenmelisse woekeren wel enorm. Die heb ik daarom in pot staan. Maar als je dat niet erg vindt, lekker doen ja!

Plaats een reactie