Een kas in je moestuin: waar moet je op letten en welke groenten zijn geschikt?

Als ik een grotere moestuin had, dan wist ik het wel; dan zou er een tuinkas inkomen. Helaas is het nog niet zover. Toch geef ik je graag wat tips als jij wel een kas voor je (moes)tuin wil aanschaffen.

Waarom ben ik zo enthousiast over een kas voor de moestuin? Om meerdere redenen. De belangrijkste is dat je door het gebruiken van een kas het moestuinseizoen kunt vervroegen én verlengen. En dat betekent dus een langer moestuinseizoen. Hoera! Zo kun je in januari al starten met het zaaien van vroege spinazie en wortel, terwijl je in oktober nog winterpostelein en rucola kunt zaaien. Op die manier is je moestuinseizoen gemiddeld 2 maanden langer.

Een ander voordeel is dat warmteliefhebbers zoals peper, paprika, aubergine, tomaat en komkommer het meestal beter doen in een kas dan in de volle grond. Het is daar lekker warm en ze hebben geen last van de regen. Je opbrengst is dus hoger en je kunt ook nog eens langer doorgaan met oogsten. Als je de ruimte hebt, zou ik dus zeggen: zeker doen, groenten in een kas kweken.

moestuin kas

Tip: als je een kweektafel in je moestuinkas zet, kun je ook zaailingen opkweken. Ideaal! Foto: Gadero.

Een moestuinkas: wat voor opties heb je?

Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet als je een tuinkas gaat uitzoeken. Er zijn tig mogelijkheden: denk aan een aluminium tuinkas, een gepoedercoate kas (sjiek!) of een meer natuurlijke houten kas. Die laatste is mijn grote droom! Het is maar net waar je van houdt.

Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een vrijstaande tuinkas of een muurkas (handig als je een wat kleiner tuintje hebt). Ook moet je nadenken over de wanden die je erin wil: gewoon tuindersglas, veiligheidsglas of polycarbonaat. Lees je goed in en kijk wat voor jou het meest praktisch is. Ik zou zelf voor veiligheidsglas of polycabonaat gaan omdat dat een stuk veiliger is dan tuindersglas.

Houten kas moestuin

Mijn houten droomkas. Foto: Gadero.

Belangrijk om op te letten bij de aanschaf van een tuinkas

Als je weet welke soort kas je wil, zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten:

  • De hoogte van de deur (zorg dat deze hoog genoeg is voor jou)
  • Wil je een kweek- of werktafel erin? Dan is een kas van minimaal 10m2 verstandig
  • Zorg dat de ondergrond vlak en waterpas is en maak een fundering van betonnen opsluitbanden
  • Kies voor een zonnige en zo beschut mogelijke plek (maar niet onder bomen ivm schade)
  • Staat de kas de hele dag in de volle zon? Dat is een schaduwdoek een slim idee zodat je planten niet verbranden
  • Wil je met de kruiwagen naar binnen kunnen rijden? Dan zijn rijplaten handig.

 

Zo ziet een goede fundering voor een moestuinkas eruit. Foto: Gadero.

Als je alles goed hebt uitgezocht is het tijd: je tuinkas kopen. Yeah!

 

Groente kweken in jouw kas

Heb je jouw kas besteld en opgezet? Dan kan het leuke werk beginnen: lekker vullen met groenten. Ben je een beginner? Start dan met relatief simpele groenten zoals paprika, peper, komkommer en tomaat (als je nog nooit van dieven hebt gehoord of je vindt het teveel werk , dan kun je ook kiezen voor soorten die je niet hoeft te dieven).

Voordat je deze warmteliefhebbers uitplant in je kas kun je ook al wat sla, raapsteel, radijs en spinazie kweken als voorteelt. En zijn de groenten van je hoofdteelt geoogst einde zomer/begin herfst? Zaai dan nog wat mizuna, veldsla, rucola, winterspinazie en winterpostelein als nateelt. Zo heb je het hele jaar plezier van je kas!

Te kleine (moes)tuin? Leuk alternatief

Heb je een geen plek voor een echte kas in je (moes)tuin? Dan is er nog een leuk alternatief: een koude bak. Je kunt er eentje zelf maken, maar hem ook kant- en klaar kopen. Een koude bak is eigenlijk een soort minikas. Ook op die manier kun je het moestuinseizoen verlengen. Maar dan wel met wat kleinere en lager blijvende groenten.

koude tuinkas moestuin

Dit jaar ga ik eindelijk een koude kas aanschaffen. Die past prima in mijn moestuin! Foto: Gadero

Voor welke optie je ook gaat, ik wens je ontzettend veel moestuinplezier!

Headerfoto www.zanda. photography op Unsplash.

Dit blog heb ik geschreven in samenwerking met Gadero. 

 

2 Reacties

  1. Roos Voogdt

    Wat een leuke blog!! Over 2 weken heb ik een tuinkas! Normaal deed ik groenten en tomaten kweken in potten en zinke teilen ook heel leuk! Ben benieuwd naar je volgende blog groetjes Roos

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Oh wat heerlijk een eigen kas. Ik ben jaloers haha. Heel veel plezier ermee!

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tuinkas aanschaffen? Lees hier alles wat je moet weten! - tuintaferelen.nl - […] [5] Nelissen. (z.d.). Een kas in je moestuin: waar moet je op letten en welke groenten zijn geschikt? Opgehaald…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *