Een moestuin aanleggen: met deze tips maak jij er een succes van
Veel mensen raken zo enthousiast dat ze een moestuin aanleggen zonder eerst goed na te denken over de praktische zaken. Herkenbaar hoor;-) Zo startte ik zelf ooit opgetogen te moestuinieren op een stukje in de schaduw. Je raadt het al: het werd geen groot succes. Om te zorgen dat jij wel goed van start gaat, geef ik je aan aantal praktische tips.
1. Aantal uren zon
Voordat je start met het aanleggen van jouw eigen moestuin is het goed om te kijken naar de ligging. Een gemiddelde moestuin heeft ongeveer 6 uur zon per dag nodig. Heb je 6 of meer zonuren per dag? Dan heb je de perfecte uitgangspositie en kun je eigenlijk alle groenten die je maar wil kweken.
Kom je daar niet aan? Geen zorgen. Ook in de halfschaduw kun je jouw eigen moestuin beginnen. Je hebt dan alleen wel minder keuze. Groenten als peper, paprika en tomaat houden van veel zon en warmte. Die zullen het daar dus niet of een stuk minder goed doen. Weten welke groenten het goed doen in de (half) schaduw? Lees dan mijn blog ‘Moestuin in de schaduw’.
Lig het stuk grond echt volledig in de schaduw? Dan zou ik persoon een andere plek kiezen. Er zijn dan simpelweg te weinig opties en je zult ook veel meer last hebben van slakken, want die houden niet van zon.
2. Beschutting
Als je een moestuin gaat aanleggen, kun je het best kiezen voor een beschut plekje. Als er constant een stevige wind staat, heeft dat veel nadelen. Hogere klimrekken/tipi’s waaien sneller om, groenten zoals tomaat, komkommer en paprika/peper houden van een beschut plekje en door de wind droogt de grond veel eerder uit.
Heb je geen andere opties dan die ene winderige plek? Wees creatief en maak hem beschut. Je kunt bijvoorbeeld een rij mais een fruitstruiken aanplanten die de rest van de groenten beschermen tegen wind, maar je ook kiezen voor het planten van een haag. Bij Planta heb je allerlei keuzes, waaronder een heuse vogelhaag. Handig, want vogels eten allerlei plaagdieren die op jouw groenten kunnen zitten. Geen zin om er zelf al te veel over na te denken en te wachten tot de haag eindelijk lekker groeit? Dan zijn kant en klaar hagen een handige optie. Aanplanten en klaar is Kees!
3. De grond
De basis van een succesvolle moestuin aanleggen is zorgen voor een gezonde en vruchtbare bodem. Neem je een moestuin over van een andere moestuinier en heeft diegene de bodem goed verzorgd? Dan is het vaak genoeg om er in de herfst of in het vroege voorjaar compost over te verspreiden en eventueel wat biologische mest (zeker als je er gulzige planten zoals courgette, pompoen en kolen wil verbouwen).
Lagen er tegels in je tuin en ga je daar deels een moestuin aanleggen, dan ligt er hoogstwaarschijnlijk bouwzand onder. Dan is het belangijk om dat af te graven en er een dikke laag compost op te leggen, eventueel gemengd met bemeste tuinaarde (ik ben zelf groot fan van die van Biokultura. Je kunt ook stalmest gebruiken (geen verse als je meteen begint met zaaien) of losse mestkorrels kopen. Dat laatste is sowieso handig om aan te schaffen voor groenten die veel mest nodig hebben.
Ik gebruik zelf geen kunstmest maar alleen biologische mest. Voelt toch net wat gezonder en het is ook beter voor je bodem.
Als je gras had liggen, dan is compost meestal genoeg. Compost zorgt voor een goede structuur van de bodem en beschermt tegen uitdrogen en bevriezing. Maak de grond een beetje los voordat je gaat zaaien.
4. Bedden en paden
Afhankelijk van de oppervlakte van je moestuin in het handig om bedden en padden in te richten. De gemiddelde breedte van een bed is maximaal 1,20m en aan beide kanten omringd door een pad van minimaal 30 cm breed. Zo kun je vanaf beide kanten bij je moestuin en bij het hele bed komen om te zaaien, planten en oogsten. Wil je met een kruiwagen over je paden kunnen? Dan is het handig je pad ongeveer 60 cm breed te maken.
Paden kun je aanleggen met allerlei materiaal: gras, houtsnippers/boomschors, schelpen of andere natuurlijke materialen. Elke vorm heeft voor- en nadelen. Lees je van tevoren goed in en kijk wat het beste bij jouw situatie en persoonlijke voorkeuren past.
Tip: heb je erg natte of vervuilde grond of last van rugklachten? Dan kunnen verhoogde moestuinbedden een slimme oplossing zijn. Het nadeel is wel dat deze grond sneller uitdroogt.
Starten maar!
Ben je helemaal klaar met jouw moestuin aanleggen? Dan je beginnen! Meer tips hiervoor lees je in mijn blog ‘Eigen moestuin beginnen’. Ik wens je heel veel moestuinplezier!