Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Een moestuin in bak of pot: de voor- en nadelen op een rij

TuinTuin

Voor als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik zowel in de volle grond moestuinier, maar ook een moestuin in bak en pot heb. Het leek me dus leuk om eens een blog te schrijven over mijn ervaringen. Wat zijn nou de voor- en nadelen van moestuinieren in bakken en potten en waar moet je op letten? 

De moestuin in bak en pot bevindt zich bij mij in mijn kleine stadstuintje, waar simpelweg geen ruimte is voor een moestuin de volle grond. In begin vond ik dat heel jammer, maar gaandeweg ben ik het moestuinieren in bakken en potten gaan waarderen. Want het heeft flink wat voor voordelen. 

Voordelen moestuin in bak en pot 

1. Je hebt geen tuin nodig

Dit is natuurlijk het allergrootste voordeel. Door gebruik te maken van bakken of potten kun je ook moestuinieren als je alleen een balkon of een (dak)terras hebt. Je kunt zelfs binnen kweken als het moet. Let er wel goed op hoeveel kilo jouw balkon of dakterras kan dragen, voordat je met je moestuin en al naar beneden stort;-) 

2. Experimenteren is makkelijker 

Zeker voor beginnende moestuiniers is een moestuin in bak of pot een ideale manier om een beetje te snuffelen aan het moestuinieren. Zonder al te grote investeringen en werk kun je ontdekken of het een hobby is die je voor langere tijd leuk vindt. Je zult niet de eerste zijn die heel enthousiast begint aan een moestuin in de volle grond en na verloop van tijd het bijltje erbij neergooit, omdat het toch meer werk blijkt te zijn dan je dacht.

3. Je hebt meer controle 

Als je moestuiniert in de volle grond moet je het doen met de ligging van jouw moestuin. Die kun je nu eenmaal niet veranderen. Een bak of pot kun je plaatsen op de plek die het meest ideaal is: sla op een plek met iets meer schaduw, zonliefhebbers zoals tomaten, paprika en aardbei op een zonnige plek. En stel het regent te veel of het is te warm of te koud, dan kun je ze ook relatief makkelijk weer verplaatsen.

Tip: Bij Plesanto hebben ze voor ieder wat wils: bakken van hout en ficonstone tot aluminium en cortenstaal. Ook zijn er bakken met wielen. Ideaal als je jouw bak zonder enige moeite wil verplaatsen. Mooie potten verkopen ze ook.

4. Ze warmen sneller op

Over het algemeen kun je eerder starten met moestuinieren aan het begin van het seizoen, omdat potten nu eenmaal veel sneller opwarmen dan de volle grond. Vooral kleigrond kan traag opwarmen in het vroege voorjaar is mijn ervaring. Dan is het super om ook wat potten en bakken te hebben waarin je al lekker kunt starten met de eerste voorjaarsgroenten, zoals sla, raapsteel, tuinbonen of doperwten. 

5. Je hebt minder last van slakken

Een van de grootste ergernissen en uitdagingen bij het moestuinieren is toch wel slakkenvraat. Hoe hoger je bak of pot hoe minder last je zult hebben van die gevreesde slakken. Ik zeg niet dat ze er helemaal niet inkruipen, maar wel echt een stuk minder! Zeker een bak op poten helpt een boel. Je kunt een pot of bak bovendien ook makkelijker beschermen (bijvoorbeeld met kopertape of een anti-slakkenborstel) dan een moestuin in de volle grond.

6. Er is vaak minder onkruid

Nog een groot voordeel van moestuinieren in bakken en potten: minder onkruid! Wat een verademing is dat zeg. In de volle grond lijkt er soms geen eind te komen aan het onkruid wieden. Heb je net gewied, twee weken later staat het weer vol! In mijn potten en bakken in de achtertuin heb ik echt nergens last van. Heerlijk!

7. Het is beter voor je rug

Zeker als je een jaartje ouder bent of last hebt van rugklachten, kan het heel fijn zijn om wat meer hoogte te hebben tijdens het moestuinieren. Het scheelt constant bukken en ik kan je melden: je rug is je dankbaar! Vooral een plantenbak op poten of een flinke hoge zonder poten is echt geweldig.

8. Je hoeft minder rekening te houden met combinatieteelt

Als je slechts 1 groente per bak of pot kweekt, dan hoef je geen rekening te houden met combinatieteelt, ideaal! Scheelt een hoop uitzoekwerk. Heb je een enorme bak met meerdere groenten, dan is het slim om je er alsnog in te verdiepen. Op mijn speciale pagina over combinatieteelt staat een handig combinatieteeltschema.

1 groente (tomaat) per pot

Dit waren de belangrijkste voordelen die ik ervaar bij mijn moestuin in bak en pot. Maar het is natuurlijk niet allemaal rozegeur en maneschijn. Er zijn ook mindere kanten aan moestuinieren in potten en bakken.

Nadelen moestuinieren in bakken en potten 

1. De aarde droogt eerder uit 

Het allergrootste nadeel, zeker in de zomer, is dat de aarde in bakken en potten veel sneller uitdroogt. Hoe kleiner de pot of bak hoe sneller het gaat. In periodes waarin het niet regent, ben ik in de zomer elke dag aan het water geven. Het kost dus meer water en ook meer tijd. Plastic bakken en potten droger minder snel uit dan de terracottavarianten. 

Wil je minder last hebben van droogte, ga dan voor een lekkere grote pot of bak. 

Tip: wat ook helpt is om de potgrond te bedekken met een laagje organisch materiaal zoals houtsnippers, cacaodoppen, stro of houtvezels.

2. De voedingsstoffen zijn sneller verdwenen 

In een gemiddelde potgrond zit voor ongeveer 6 weken voeding. Daarna is het op. Je zult dus vaker moeten bijvoeden als je een moestuin in bak of pot hebt. Dat kan met vloeibare voeding, maar ook met korrels. Net wat jij wil. Dit geldt vooral voor groenten die van veel voeding houden, zoals vruchtgewassen. 

3. Iets minder keuze qua gewassen 

Niet alle groenten zijn geschikt voor moestuinieren in potten in bakken. Een standaard pompoen heeft minimaal 2m2 ruimte nodig. Je hebt overigens wel soorten die specifiek geschikt zijn voor bakken en potten omdat ze niet/minder ranken. En je kunt ze natuurlijk ook laten klimmen. Van mais moet je meerdere planten in de grond zetten in verband met bestuiving door de wind. Kolen hebben ook behoorlijk wat ruimte nodig. 

Maar ach, in een kleine moestuin moet je ook keuzes maken denk ik dan. Dus het valt allemaal wel te overzien. 

Dit waren wij mij betreft de belangrijkste voor- en nadelen van een moestuin in bak en pot. Wil je weten welke groenten geschikt zijn voor deze vorm van moestuinieren? Lees dan mijn blog ‘Moestuin op balkonn of in kleine tuin’. Daar staan handige tips in. 

Dit blog is geschreven in samenwerking met Plesanto.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer