Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Een vogelvriendelijke tuin maken? Zo doe je dat

TuinTuin

Wil jij een vogelvriendelijke tuin maken? Dat is minder moeilijk dan je wellicht denkt. Door de juiste dingen te doen of juist te laten, vinden vogels hun weg vanzelf naar jouw tuin. Met deze praktische tips lok jij meer vogels de tuin in. Oh ja, een flink aantal tips zijn ook geschikt voor balkon of terras! 

15 praktische tips voor een vogelvriendelijke tuin

Wie wil dat nou niet? Wakker worden met het gezellige gefluit van vogels. Heerlijk! Waar je ook woont, dichtbij de natuur of middenin de stad, meer vogels in je tuin heb je deels zelf in de hand. Je hoeft er echt geen half bos voor aan te planten. Wat je wel kunt doen is het volgende:

1.Tuin zonder tegels

Als je vogels uit je tuin wil wegjagen, leg dan een tegeltuin aan. Gegarandeerd succes;-) Maar ik neem aan dat je dit blog niet leest omdat je een hekel aan vogels hebt. Wil je vogels jouw tuin inlokken, dan is het eerste wat je mag doen, die tegels eruit halen. En nee, dat hoeft echt niet in de hele tuin als je dat niet wil. Een deel is ook al helemaal prima. Maar hoe minder tegels hoe beter. Je tuin vogelvriendelijk en dus groener maken, zorgt er bovendien ook voor dat het in de zomer veel minder heet wordt en dat je minder wateroverlast heb bij heftige regenval). Als je die tegels eruit hebt gehaald, dan kun je door naar de volgende stap. Het groener maken van je tuin. Lees daarvoor de andere tips.

2.Grasveldje aanleggen

In plaats van die tegels kun je een grasveldje in je tuin aanleggen. Je zult zien dat na verloop van tijd allerlei beestjes in de bodem komen te zitten, waaronder wormen. En laten vogels daar nou net dol op zijn. Extra tip: dat grasveldje hoeft echt niet zo strak te zijn als kunstgras. Laat het lekker een beetje verwilderen. Heet onder andere de paardenbloem en het madeliefje welkom en ervaar dat er opeens ook allerlei insecten je tuin in komen. Extra voedsel voor de vogels! Win-win dus.

3.Inheemse planten in je tuin

Vogels je tuin inlokken doe je niet alleen met gras, maar ook met inheemse bloeiende planten. Dat zijn planten die hier van oorsprong groeien. Ze trekken insecten aan en die op hun buurt weer vogels. Als je zorgt voor planten die op verschillende tijdstippen bloeien, hebben de vogels een heerlijk gevarieerd insectenbuffet. Denk aan akelei, bosanemoon, dille, donkere ooievaarsbek, longkruid, vingerhoedskruid, zwarte toorts en nog veel meer.

Meer weten over inheemse planten voor jouw vogelvriendelijke tuin? Dit boek vind ik zelf geweldig:

4.Vogelvriendelijke bomen/struiken met fruit

Naast planten, zijn bomen en struiken met fruit ook een geweldige manier om meer vogels je tuin in de krijgen. Denk aan appelbomen en pruimen- en kersenbomen, maar ook aan vogelvriendelijke struiken met bramen, bessen en frambozen. De bloesems trekken insecten aan en daarna kunnen de vogels (en jij natuurlijk) nog snoepen van het fruit. Samen zul je eerlijk delen;-) Span geen gaas over je fruit, want dan heb je dus geen vogelvriendelijke tuin.

5.Gemengde haag voor vogels

Kun je kiezen tussen een schutting en een haag, dan is de laatste een veel betere optie als je meer vogels in de tuin wil. Een haag is een beschut plekje, vogels kunnen er hun nest bouwen en de eventuele bessen bieden voedsel, net als de insecten die de haag aantrekt. Op de site van Haag planten vind je onder andere liguster, beuk, laurier en taxus. Allemaal hagen waar vogels op af komen. Wil je er helemaal een feest van maken, maak dan een gemengde haag voor vogels.

6.Schutting beplanten

Heb je een schutting in je tuin in plaats van een haag? Laat deze dan lekker begroeien. Het staat mooier en je helpt de vogels er mee. Ook met een schutting kun je vogels je tuin inlokken. Je kunt hem laten begroeien met klimop, maar ook met bijvoorbeeld klimhortensia, clematis en kamperfoelie. Hang er nog wat aardbeienplanten aan om van te snoepen en jouw vogelparadijs is klaar.

7.Vogelhuisje(s) ophangen

Behalve hagen, zijn vogels ook heel blij met een vogelhuisje als nestgelegenheid. Ze gebruiken het huisje ook om te slapen. Zorg dat je het huisje op de juiste plek hangt: een rustige plek uit de volle zon en beschut tegen de wind. Meer info vind je op de site van de Vogelbescherming. 

 

8.Voedsel ophangen/neerleggen

Wil je de vogels extra helpen, dan kun je ze in principe het hele jaar bijvoeren. De meeste mensen denk bij vogels voeren vooral aan de barre wintermaanden, maar vogels kunnen ook wel wat extra calorieën gebruiken als ze jongen krijgen. Denk aan vogelpindakaas, vetbollen, insectenbollen, zaden en pitten. Advies over wanneer je wat geeft, lees je ook op de site van de Vogelbescherming.

9.Vogelwaterbak neerzetten

Iets wat niet mag ontbreken in een vogelvriendelijke tuin is de vogelwaterbak. Zeker bij warm en droog weer is het fijn als vogels een drinkplek hebben, maar ze kunnen er ook lekker in badderen. Wil je het de insecten ook naar hun zin maken? Leg er dan wat verhogingen in (bijvoorbeeld door middel van stenen of kiezels) zodat ze er veilig kunnen landen.

10.Sedumdak maken

Heb je een tuinhuisje of berging met een plat dak ik je tuin staan? Overweeg dan om er een groen dak van te maken door het met sedum te beplanten. Een prachtig gezicht en een ware insecten- en dus ook vogelmagneet. Extra voordeel van je tuin vogelvriendelijk maken: een groen dak werkt isolerend.

11. Minivijver aanleggen

Mijn eigen minivijver met inheemse planten (oa. gele lis, gele dotterbloem, watermunt, moeras- vergeet-me-nietje).

Voor nog meer diversiteit in je tuin, is het aanleggen van een vijver ook fantastisch. Dat hoeft helemaal geen grote vijver te zijn. Een minivijver werkt ook. Ik heb er zelf ook eentje aangelegd van slechts 45 cm doorsnee. Zet er inheemse vijerplanten in en de insecten vliegen erop af. Voer en drinken voor de vogels en bij genoeg plek kunnen de vogels er ook lekker in badderen.

12. Herfstblad laten liggen

Bij de tuin winterklaar maken, denken veel mensen aan het netjes aanharken van hun tuin en het herfstblad verwijderen. Niet doen! Een vogelvriendelijke tuin is een tuin waar je de natuur juist haar gang laat gaan. Lekker laten liggen dat herfstblad. Allerlei bodemdieren gebruiken het als schuilplekje. De vogels scharrelen ertussen om een maaltje bij elkaar te pikken.

13.Moestuin aanleggen

Heb je nog wat ruimte over in je tuin, leg dan een biologische moestuin aan. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het geweldig is om je eigen groenten te verbouwen. Op een stukje van een paar m2 kun je al heel wat leuks doen. Een moestuin trekt volop insecten aan (bijen, zweefvliegen, rupsen) maar ook bodemdieren zoals wormen en natuurlijk slakken. Zo bied je vogels een gevarieerd maaltje.

14.Takkenril maken

Vogels en veel andere dieren in je tuin houden niet van aangeharkt. Maak er dus in een verborgen hoekje lekker een rommeltje van. Heb je gesnoeid? Gooi het snoeiafval niet weg, maar maak er een takkenril van. Een perfecte schuilplaats voor insecten, egels en vogels. Geen zin om alles op te stapelen? Gooi de takken dan simpelweg op een hoop. Dat boeit die beestjes allemaal niets;-)

Lang leve de rommel

15. Geen gif gebruiken

Gif tegen slakken, mieren, rupsen en allerlei andere nuttige beestjes. Je vind het helaas in elk tuincentrum. Ik zeg: laten staan die troep. Gif in je tuin is funest voor het bodemleven, voor de insecten en uiteindelijk dus ook de vogels. Ga voor een natuurvriendelijke tuin en laat de natuur dingen oplossen. Luizen? Daar komen lieveheersbeestjes op af. Rupsen? Laat de vogels ze lekker oppeuzelen. Slakken? Daar weten de egels wel raad mee. Vaak ontstaat er vanzelf een evenwicht in de tuin als je alles op zijn beloop laat.

Meer tips voor een vogelvriendelijke tuin?

Dit waren mijn belangrijkste tips om meer vogels je tuin in te lokken. Heb jij nog tips voor een vogelvriendelijke tuin? Deel ze in een reactie. Hoe meer tips hoe beter! Geniet van het vrolijke gefluit in je tuin!

Dit blog is geschreven in samenwerking met Haag-planten.nl. 

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer