Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Jouw eigen moestuin beginnen: 10 praktische tips

Wil jij jouw eigen moestuin beginnen, maar weet je niet hoe? Logisch, want er komt best veel bij kijken. Ik ga je stap voor stap overal doorheen loodsen, zodat jij straks goed voorbereid een moestuin kunt starten. Want een goede voorbereiding is het halve werk.

Eerst wil ik je even geruststellen. Moestuinieren betekent vooral experimenteren, fouten maken en daarvan leren. En accepteren dat niet alles planbaar is en mislukkingen erbij horen. Het is wat dat betreft net het echte leven;-) Maaaar een klein beetje inlezen en voorbereiden voordat je een eigen moestuin gaat beginnen, helpt wel. Dus hier gaan we dan.

Stap 1: wat voor moestuin wil je aanleggen?

Ten eerste is het goed om na te denken over hoe je gaat moestuinieren. In de volle grond of in potten/bakken? Heb je een grote tuin, dan kun je overwegen om een deel van je grasveld of border tot moestuin te bombarderen. Heb je een kleine tuin of alleen een balkon/dakterrras, dan zijn potten en bakken handig. Het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Kijk gewoon wat voor jou het meest praktisch is.

Leestip: Moestuin op balkon of in kleine tuin.

Stap 2: de ligging

Voordat je start met moestuinieren is het goed om te kijken naar de ligging van jouw toekomstige moestuin. Een gemiddelde moestuin heeft ongeveer 6 uur zon per dag nodig. Kom je daar niet aan? Geen zorgen. Ook in de schaduw kun je jouw eigen moestuin beginnen. Je hebt dan alleen wel minder keuze. Groenten als peper, paprika en tomaat houden van veel zon en warmte. Weten welke groenten het goed doen in de schaduw? Lees dan mijn blog ‘Moestuin in de schaduw’.

Stap 3: bodem klaarmaken

Ga je moestuinieren op een lapje grond, dan is het belangrijk dat je de grond klaar maakt voordat je een moestuin begint. Want de bodem is eigenlijk het allerbelangrijkste bij moestuinieren. Als die niet gezond is, kom je niet ver. Verwijder onkruid en gras er zorg dat je voldoende compost aan de bodem hebt toegevoegd. Compost zorgt voor een goede structuur van de bodem en beschermt tegen uitdrogen en bevriezing. Maak de grond een beetje los voordat je gaat zaaien.

Is je grond heel arm? Dan is het slim om voordat je start ook mest toe te voegen aan je bodem. Je kunt stalmest gebruiken (geen verse als je meteen begint met zaaien) of moestuinvoeding kopen. Dat laatste is sowieso handig om aan te schaffen voor groenten die veel mest nodig hebben.

Ik gebruik zelf geen kunstmest maar alleen biologische mest. Voelt toch net wat gezonder en het is ook beter voor je bodem.

Stap 4: moestuinplan maken

Dit is mijn favoriete taak. Meestal begin ik er in de winter al mee, maar later kan natuurlijk ook. Het eerste jaar deed ik maar wat toen ik mijn moestuin startte en dat heb ik geweten haha. Ik was met zo ongeveer alles te laat op het moment dat ik bedacht dat ik die groente wilde verbouwen. Dus ik maak nu elk jaar een moestuinplan.

Eigen moestuin beginnen

Met mijn moestuinplan in de hand een indeling maken.

Het is even een geknutsel, een moestuinplan maken, maar het zorgt ervoor dat je nooit een leeg stukje of lege pot hebt en dat is bij een klein oppervlakte heel slim. Op de pagina ‘Een moestuinplan maken’ leg ik je stap voor stap uit hoe je zo’n plan maakt en hoe je optimaal gebruikt maakt van een klein oppervlakte.

Online cursus ‘Maak je eigen moestuinplan

Wil je liever meer begeleiding? Voor slechts 119,- euro kun je mijn online cursus ‘Maak je eigen moestuinplan’ volgen. In 9 modules neem ik je aan de hand mee. Je krijgt theorie en na afloop van elke module een doe-opdracht. Resultaat aan het einde van de cursus: jouw moestuinplan op papier. Extra leuk: je mag gratis deelnemen aan de online community waar je andere moestuiniers kunt ontmoeten, van elkaar kunt leren en vragen kunt stellen.

Stap 5. Zaden bestellen

Is je moestuinplan klaar en ben je klaar om met je eigen moestuin te beginnen, dan kun je zaden bestellen. Je kunt ze op allerlei plekken kopen: in tuincentra en in het voorjaar ook in sommige bouwmarkten en supermarkten. Dille & Kamille heeft ook steeds meer zaden en natuurlijk kun je ze online bestellen. Wil je net zoals ik biologisch moestuinieren? Bij Dutch Garden Seeds krijg je met de code ‘moesmeisje’ 10% korting op je bestelling.

moestuin starten

Stap 6. Handige moestuinproducten

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om met je moestuin te starten? Je hebt natuurlijk mensen met een hele schuur vol spullen, maar je kunt ook rustig beginnen en daarna kijken wat je nog mist. Zet dit in elk geval op je lijstje:

-Moestuinbakken/potten (als je niet in de volle grond teelt)
-Zaaipotjes van ongeveer 9cm
-Plantlabels (kun je ook zelf maken)
-Grond/potgrond (biologisch is beter)
-Zaai- en stekgrond
-Compost
-Mest (biologisch is beter): stalmest, korrels of vloeibaar
-Kali voor wortel- en knolgroenten
-Eventueel kalk bij een zure grond (zandgrond is vaak wat zuur)
-Gereedschap (handschepje, handharkje, snoeischaar, tuinhandschoenen, touw/klimrek als je groenten laat klimmen).
-Een gieter of tuinslang
-Een handig boek over de moestuin.

Een moestuinbak op poten is fijn voor je rug én je hebt minder last van slakken.

Stap 7. Voorzaaien

Moestuin aanleggen_voorzaaien

Sommige groenten kun je het beste eerst voorzaaien. Vooral bij groenten die pas na half mei naar buiten mogen is dat slim. Dat geldt dus voor bijvoorbeeld tomaten, komkommers, courgette, peper, paprika, aubergine. Die zaai je binnen voor en plant je vanaf half mei buiten uit. Voordat je dat doet, kun je ze het beste afharden (een weekje langzaam laten wennen aan de buitenlucht door ze steeds iets langer buiten te laten staan en tenslotte ook ’s nachts). Hier heb je dus kweekpotjes voor nodig.

Stap 8. Rechtstreeks zaaien

Veel groenten kun je direct in de volle grond zaaien. Vooral voor radijsjes, wortels en andere wortel- en knolgroenten geldt: liever niet voorzaaien omdat je dan de wortels/toekomstige knol kunt beschadigen en die wil je juist eten. Rucola, pluksla, raapsteel, spinazie, winterpostelein, veldsla en de meeste andere bladgroenten zaai ik altijd direct.

Stap 9. Bemesten

Niet alle groenten hebben eventueel voeding nodig. Het is dus belangrijk om daar op te letten en niet overal evenveel compost en mest te gebruiken. Teel je in de volle grond dan is het slim om je lapje op te delen in stukken waar je groenten met dezelfde mestbehoeftes bij elkaar zet.

Weinig mest: alle soorten bonen/erwten, wortels, uien, bietjes, radijs, raapsteel

Veel mest: courgette, pompoen, tomaat, peper, paprika, aardappels, prei, aubergine.

Meer weten over bemesting? Lees meer in mijn blog ‘Je moestuin bemesten’. 

10. Water geven

Water geven is vooral heel belangrijk als je in potten teelt. Die drogen heel snel uit, dus houd het goed in gaten en zorg dat je regelmatig water geeft. Met warm en zonnig weer elke dag. Wat je kunt om je potten te beschermen tegen uitdrogen is er een toplaagje cacaodoppen in strooien.

In de volle grond is het een ander verhaal. Vooral direct na het zaaien en tijdens de bloei is water belangrijk, maar verder wil je je planten eigenlijk niet al te veel verwennen met het vaak geven van water. Waarom niet? Je maakt er luie planten van. Als je minder vaak water geeft, maken planten sterke wortels om zelf op zoek te gaan naar iets te drinken. En sterke wortels betekent sterke planten die tegen een stootje kunnen en goed groeien. Veel mensen die een eigen moestuin beginnen weten dit niet en verwennen hun planten te veel, waardoor de opbrengst tegen kan vallen. Wat je beter kunt doen dan water geven: mulchen. Daardoor wordt het water beter vasthouden.

Online cursussen

Hopelijk heb ik je zo een beetje op weg geholpen met de eerste voorbereidingen om een moestuin te beginnen. Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Laat een reactie achter, stuur me een mail op info@moesmeisje.nl of stuur een bericht via een van mijn sociale mediakanalen. Tip: abonneer je op mijn YouTube-kanaal. Daar vind je video’s waarin ik laagdrempelig uitleg hoe je alle groenten teelt, hoe je jouw moestuin bemest en nog veel meer!

Wil je echt goed voorbereid aan de slag? Dan heb ik twee online cursussen die je kunt volgen:

 • Moestuin Basics over het beginnen van jouw eigen moestuin. Hier leer je alles: van het voorbereiden van jouw bodem, tot (voor)zaaien, verspenen, uitplanten, bemesten en meer!
 • Maak je eigen Moestuinplan. Met doe-opdrachten werk jij stap voor stap aan het maken van jouw plan. Resultaat aan het einde van de cursus: jouw eigen moestuinplan op papier!

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

5 Reacties

 1. Emma

  Ik zou graag een moestuin in de volle grond willen beginnen. Wij zijn net verhuisd en nu heb ik voor het eerst een grote tuin waar ik een moestuin zou kunnen aanleggen. De bodem in onze tuin is helaas vervuild, dus we laten eerst de verontreinigde bodem saneren. Het is goed om te weten dat de grond daarna extra voedingsstoffen nodig kan hebben. Ik zal me daar eens verder in verdiepen!

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Hoi Emma,

   Ja dat kan zeker handig zijn! Veel plezier met moestuinieren! En goed dat je grond laat saneren.

   Antwoord
 2. Daniel Stenberg

  Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

  Antwoord
 3. Ineke Strik

  de fruitbomen groeien go ed maar de groenten niet.
  en de grond is teveel kalk, wat kan ik doen om dat te verwijderen

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Ah te veel kalk wat lastig. Dan kun je proberen je grond wat zuurder te maken. Dat kan onder andere door het bedekken van de bodem met afgemaaid gras. Het is echter niet een proces dat heel snel klaar is. Dat heeft wel echt tijd nodig.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Start Jouw Eigen Moestuin: Tips en Trucs om te beginnen – Planten Plezier - […] https://moesmeisje.nl/eigen-moestuin-beginnen/ […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer