Groenbemesters zaaien in de moestuin: waarom, wanneer en hoe doe je dat?
Een gezonde bodem is de basis voor een goede oogst. En dat kun je op allerlei verschillende manieren bereiken. Een ervan is groenbemesters zaaien in jouw moestuin. Hoe dat precies werkt, wanneer en hoe je ze zaait, leg ik je in dit blog allemaal uit.
Ik heb het al vaker gehad over het belang van een gezonde bodem. Geen gif gebruiken, geen kunstmest en juist wel compost en mulch. Dat zijn een beetje de dingen die ik zelf doe om goed voor mijn bodem te zorgen. Mulchen betekent dat je een laagje organisch materiaal aan de bodem toevoegt. Dat kun je doen met stro, herfstblad, houtsnippers, compost, maar dus ook met gewassen, zoals groenbemesters.
Wat zijn groenbemesters?
Groenbemesters. De naam zegt het al. Je bemest je moestuin hierbij niet met dierlijke mest maar met planten. Kan dat? Jazeker! Groenbemesters zijn planten waarmee je je moestuinbodem voedt én gezond houdt.
Waarom groenbemesters in de moestuin?
Groenbemesters zijn om meerdere redenen goed voor jouw moestuin. De belangrijkste redenen om groenbemesters te zaaien zijn:
- De bodem blijft bedekt waardoor er geen voedingsstoffen, zoals mineralen, wegspoelen
- Ze binden stikstof aan zich dat als voeding dient
- Ze verbeteren de bodemstructuur, maken de bodem luchtiger
- De bodem houdt beter vocht vast waardoor er geen plassen of ernstige droogte ontstaat
- Ze trekken nuttige insecten aan die jouw vruchtgewassen kunnen bestuiven
- Ze onderdrukken onkruid dus je hoeft minder te wieden
Groenbemesters zaaien: wanneer en hoe doe je dat?
Groenbemesters zaaien kun je in principe een groot deel van het jaar doen: van de lente tot in de herfst. De meeste mensen zaaien groenbemesters echter in de zomer en herfst, op het moment dat er lege stukken in de moestuin ontstaan na de oogst.
Ikzelf zaai ze relatief laat omdat ik ook aan nateelt doe en niet heel vroeg al lege stukken in mijn moestuin heb. Vroeg zaaien vind ik zonde in mijn kleine moestuin: dan gebruik ik mijn toch liever voor het kweken van groenten. Maar heb je een heel grote moestuin, dan kun je bepaalde stukken al vroeger in het jaar inzaaien met groenbemesters.
Het zaaien zelf is heel simpel. Maak eerst de bodem onkruid vrij, hark ‘m goed los en zaai de groenbemesters dan breedwerpig. Geef daarna met een broes water of wacht met zaaien op een regenachtige dag. Je kunt kiezen voor 1 soort, maar ook een mix van groenbemesters maken. Ik ga zelf voor een mix van groenbemesters met elk hun eigen functie.
Groenbemester: verschillende soorten met elk hun eigen functie
-
Diepwortelende groenbemesters
Er zijn groenbemesters die diep wortelen en daarna de bodem los en luchtig maken. Dat is vooral op kleigrond heel fijn. Het voorkomt dat de bodem dichtslaat en zorgt ervoor dat je daarna makkelijker kunt zaaien. Hiervoor kun je bijvoorbeeld zaaien: gele mosterd, luzerne, phacelia en lupine.
-
Stikstofbindende groenbemesters
Deze groenbemesters binden zoals de naam al zegt stikstof aan zich. Denk aan: klaversoorten, serradelle, komkommerkruid en zomerwikke.
-
Groenbemesters als organisch materiaal
Deze zaai je vooral om te dienen als organisch materiaal: bladrammenas, Japanse haver en boekweit.
Onderwerken of niet?
Veel moestuiniers werken de groenbemesters in het voorjaar onder door te spitten. Ik ben zelf geen fan van spitten en geloof meer in de permacultuurmanier: de bodem zo min mogelijk verstoren. Net zoals in de natuur. Mijn advies is dus om de groenbemesters die in de winter afsterven lekker te laten liggen als mulch (in het voorjaar zijn ze meestal wel verteerd en omgezet in humus). Degenen die niet afsterven kun je eruit trekken en ook over de verspreiden (na ze eventueel in stukje te hebben geknipt). Je kunt ze ook op de composthoop leggen natuurlijk. Dan komt het uiteindelijk ook weer in je bodem terecht.
Groenbemesting kopen met korting
Wil je groenbemesting kopen? Bij Dutch Garden Seeds hebben ze maar liefst 10 soorten groenbemesters. Biologisch! Wil je komkommerkruid kopen? Die staat niet in het lijstje met groenbemesters, maar die verkopen ze wel. Met de code MOESMEISJE krijg je 10% korting in hun webshop.
*Dit blog kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.