Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Groenten inmaken zonder suiker

Tuin

Heerlijk: groenten inmaken! Maar oef, die suiker. Die wil je liever achterwege laten. Wist je dat je groenten prima kunt inmaken zonder suiker te gebruiken? Ik geef je allerlei heerlijke tips voor groenten waar geen suiker aan te past komt. 

Als je suikervrij wil leven, is het goed om te weten dat suiker voor het inmaken van groenten niet het belangrijkste conserveringsmiddel is. Het wordt vooral gebruikt voor de smaak. Daarom kun je het vaak prima weglaten. Het is een kwestie van de juiste groenten kiezen of als je toch een zoete smaak wil toevoegen aan je ingemaakte groenten, kiezen voor een natuurlijke suikervervanger en verschillende andere zoetstoffen. Bijvoorbeeld bij het inmaken van augurken, maar ook bij andere groenten.

Augurken inmaken zonder suiker

Augurken worden vaak ingemaakt met suiker omdat het zoetmiddel de smaak van azijn neutraliseert en de groente een mildere smaak geeft. Zonder de toevoeging van zoet zouden augurken erg wrang en zuur maken.Honing, agave nectar en ahornsiroop kunnen werken als suikervervangers. Omdat deze natuurlijke zoetstoffen een andere zoetkracht hebben dan suiker, moet je het recept een beetje aanpassen.

Gebruik voor ahornsiroop ¼ van de hoeveelheid suiker en voor agave nectar en honing respectievelijk 2/3 en ¾. Houd er rekening mee dat honing de augurken na verloop van tijd donkerder van kleur maakt.

Je kunt ook enkele zoetstoffen gebruiken voor het inmaken van augurken. De meeste zoetstoffen verliezen echter hun zoetkracht tijdens het inmaakproces en beïnvloeden de smaak van de groenten. Ook kunnen ze een onaangename nasmaak geven. Beter zijn zoetstoffen als stevia en polyolen. Deze verliezen hun zoetheid niet tijdens het inmaakproces. Bovendien kun je met een polyol als xylitol de suiker 1 op 1 vervangen. Van stevia moet je veel minder gebruiken omdat dit een veel hogere zoetkracht heeft.

Polyolen als erythritol en xylitol maken augurken na verloop van tijd wel zacht. Houd er ook rekening mee dat suikervervangers geen pectine bevatten. Het zijn dus geen goede conserveringsmiddelen. De augurken zijn dus minder lang houdbaar.

Komkommer: gezonde smaakmakers

Bij komkommer pickles werkt suiker vooral als smaakversterker en vermindert het de scherpe smaak van azijn en zout. Door in plaats van suiker meer water aan je azijn toe te voegen, verminder je de zure smaak van ingemaakte komkommer.

Om toch wat smaak toe te voegen, kun je verschillende kruiden en specerijen gebruiken. Denk aan dille, jeneverbessen, mosterdzaad, pepervlokken, piment, kruidnagel en korianderzaad. Door laurierblaadjes aan je komkommerpickles toe te voegen, blijven de komkommers lekker knapperig.

Wortel: geen zoet nodig

Suiker wordt vaak toegevoegd aan ingemaakte wortels om de smaak van de azijn te compenseren. Voor de wortel zelf hoef je geen suiker toe te voegen, die is al zoet van zichzelf. Bij het inmaken van wortels kun je de suiker dus gewoon weglaten.

Je kunt aan wortel pickles eventueel wat meer water toevoegen als je de smaak van de azijn te zuur vindt. Blanceer de wortels voor het inmaken 2-3 minuten om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.

Bloemkool inmaken: azijn verdunnen met water

Bloemkool heeft niet zoveel smaak van zichzelf. Je kunt deze groente zonder suiker inmaken en een beetje meer water gebruiken voor een milde zurige smaak.

Courgette: voeg water toe als het te zuur is

Courgette heeft een milde smaak van zichzelf. Je kunt de suiker weglaten tijdens het inmaken en meer water toevoegen als je het te zuur vindt.

Knolselderij: gebruik natuurlijke zoetmakers

Suiker is eerder een gewenst dan een essentieel ingrediënt bij het inmaken van knolselderij. Als je knolselderij pickles wil zoeten zonder suiker toe te voegen, kun je honing, ahornsiroop of agave nectar gebruiken.

Ui: zoet van zichzelf

Ui krijgt van zichzelf een zoete smaak als je deze inmaakt. Hetzelfde geldt voor knoflook. Je kunt de suiker dus gewoon weglaten of appelciderazijn gebruiken in plaats van witte azijn voor een vleugje zoetheid.

Tomaten: specerijen zijn heerlijk

Tomaten zijn heerlijk in zoetzuur, dus voeg gerust wat ahornsiroop of honing toe tijdens het inmaken. Vergeet ook de kruiden niet. Kruiden die goed samengaan met tomaat zijn komijn, kruidnagel en kaneel.

Paprika: van zichzelf een zoete smaak

Paprika’s hebben van zichzelf een zoete smaak en doen het prima in een mix van water en azijn. Gebruik voor het inmaken alleen geen oude of geconcentreerde azijn, zoals balsamico- of moutazijn.

Bieten: azijn volstaat

Bieten moeten worden geblancheerd voordat je ze kunt inmaken. Dat is om de smaak te behouden. Je kunt bieten prima inmaken met enkel azijn of een combinatie van water en azijn. Net wat je lekker vindt.

Succes en smakelijk eten!

Dit blog is geschreven door gastauteur Annemiek van der Krogt.

Fotocredits: Hoofdfoto: Ray Shrewsberry, Ui: Nigel Cohen,  komkommer: Emanuel Ekström,

*Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou geen extra geld en je helpt mij om onder andere mijn YouTube-video’s te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor! Wil je iets bestellen via Bol.com? Als je op de banner bovenaan het blog klikt steun je mij en mijn werk zonder dat het jou een cent meer kost.

 

2 Reacties

  1. Anton Heidebrink

    moi moes meisje

    wat is de meng verhouding van water en azijn ?
    om de groenten in te maken
    verschilt dit nog per groente soort ???

    met vriendelijk groeten anton heidebrink

    Antwoord
    • Kim Nelissen

      Beste Anton,

      Ik het boek van Jessica Koomen dat ik heb staat het volgende: azijn-water in verhouding 2:1. Dat is een soort basisregel die geldt voor alle groenten.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer