Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer

Elbrich Fennema: ‘Richt je niet op het resultaat, maar op het avontuur’

Het grote moestuinierboek, zo heet het boek dat Elbrich Fennema schreef en dat net uit is. Eentje met een totaal andere insteek dan alle andere moestuinboeken. Ik interviewde haar over het boek en natuurlijk haar (moes)tuin.

Ben je al lang met moestuinieren bezig en daarover schrijven?

‘Ja, ik moestuinier al zeker zo’n 15 jaar. Zowel in een gemeenschappelijke tuin, “Het landje van de boer” in Overveen, als in mijn eigen achtertuin. Ik begon als correspondent in Tokio voor dagbladen en radio. Later stapte ik over naar schrijven over tuinieren en koken voor tuintijdschriften.’

Waarom schreef je dit boek, er zijn al zoveel moestuinboeken?

‘Ik lees veel tuinboeken en elke keer dacht ik ‘als je hetzelfde in elkaar steekt als de auteur wordt het vast een succes’, maar wat nou als dat niet zo is? Misschien heb je helemaal niet veel tijd, wil je vooral telen voor de mooi of kinderen iets leren. Ik miste de belangrijkste vragen vooraf: Waarom wil je moestuinieren? Hoeveel tijd en moeite wil je erin steken etc. In “Het grote moestuinierboek” heb ik allerlei typen moestuiniers beschreven en een matrix bedacht met plantentips per type.’

Noem eens wat voorbeelden?

‘Stel je wilt moestuinieren met kinderen om ze iets te leren, dan is het slim om voor groenten te kiezen die je letterlijk ziet groeien. Dus geen worteltjes en radijs, maar groenten die boven de grond groeien. En kies bijvoorbeeld voor doordragende aardbeien. Dat is voor kinderen veel leuker, want zo kunnen ze maandenlang oogsten en verse aardbeien in hun mond stoppen in plaats van eenmalig.
Je hebt ook mensen die willen vooral een “theetuin”. Die gaan echt geen courgettes telen, maar wel munt, verveine en bladvenkel. En zo heb ik 10 verschillende types benoemd. Ik vind het vooral belangrijk dat het niet allemaal volgens het boekje hoeft. Experimenteer en ontdek wat bij jou past.’

De type moestuiniers en groenten die daarbij passen.

Welk type ben je zelf?

‘Ik herken van alles wel wat bij mezelf, maar de taoïstische tuinier staat het dichtst bij me. Dit type tuinier is minder van het plannen en meer van het beschouwen. Je richt je niet zozeer op de opbrengst, maar geniet vooral van het proces. Ik zie het als een speeltuin. Soms komt er iets spontaan op in mijn tuin. Als het niet stoort, laat ik het staan, ook al had ik misschien andere plannen. Ik richt me vooral op vaste planten, zodat mijn tuin in de winter en het voorjaar niet kaal is. Denk aan bladvenkel, zoethoutgras, tijm, rozemarijn, rabarber en artisjokken. Dat vul ik aan met eenjarigen.’

 

Je hebt zelf een tuin van 5 bij 12 meter om in te moestuinieren. Wat als je nou een veel kleinere tuin of alleen een balkon hebt?

‘Ook dan kun je moestuinieren. Sterker nog, ook zonder buiten kun je groenten telen, denk aan kiemgroenten. Maar heb je een klein tuintje of balkon, dan is een moestuin in pot ideaal. Ook daar heb ik aandacht aan besteed in mijn boek. En het grappige is: er is bijna geen groente die je niet in pot kunt telen. (Vaste) kruiden zijn sowieso een aanrader. En als je een beetje slim tuiniert, kun je veel kwijt. Stel je hebt een framboos in pot, dan kun je aan de voet van de plant prima nog iets anders telen dat laag blijft. Laat je vooral niet beperken door gedachtes als ‘dat hoort of gaat niet’. Probeer het gewoon.’

Wat is volgens jou de grootste misvatting over moestuinieren?

‘Eigenlijk heb ik er twee. De eerste is dat je er financieel iets aan overhoudt. Als je er om die reden aan begint, loopt het waarschijnlijk uit op een teleurstelling. Want het kost tijd, geld en dan heb je ook nog slakken die je plannen kunnen bederven.
Het tweede wat ik mensen wil meegeven is: laat alle beelden in je hoofd los. Als je naar de fantastische foto’s van palmkool en andere groenten kijkt, ga je wachten tot het er in jouw tuin precies zo uitziet. Wat vaak niet gebeurt. En ondertussen mis je 100 andere prachtige dingen die je simpelweg niet ziet. Luister naar Monty Don, presentator van BBC’s Gardeners’ World: “You have to fall in love with the process”.

Je hebt geen foto’s of gedetailleerde afbeeldingen in je boek staan?

‘Klopt, dat is een bewuste keuze. Om wat ik hierboven al zei. Het is zoveel leuker om je op het avontuur te richten dan op het resultaat. Dan gaat het altijd goed en bestaan er geen mislukkingen. Net zoals in de natuur zelf.’

Winnen

Ik mag 1 exemplaar van ‘Het grote moestuinboek’ verloten onder de lezers van mijn blog. Wat moet je doen? Laat in een reactie onder dit blog weten waarom jij het boek graag wilt winnen. Je kunt meedoen tot en met 10 mei. De winnaar krijgt bericht via de mail. Succes!

Heb je niet gewonnen? Niet getreurd. Het boek van Elbrich is ook te koop in de boekhandel en kost 22,99. Het is ook te koop via Bol.com. Maar zoals Elbrich zegt: steun je lokale boekhandel en koop het vooral daar.

96 Reacties

 1. Thérèse

  Oh! Dit zou ik heel graag winnen. Simpelweg omdat ik net begonnen ben met het idee om in een deel van mijn stadstuin ook te gaan moestuinieren. Volledig nieuw voor mij dus ik zou het van A tot Z doorlezen. Ik ben heel benieuwd welke stijl tuinierder ik zal gaan zijn!

  Antwoord
 2. Mirjam

  Ik heb het boek zelf, fantastisch boek wat ik ook aan mijn vriendin gun! Na een lange, moeilijke periode heeft ze eindelijk weer een huisje met een tuin, waarin ze meteen een moestuin is begonnen. Ik wil haar graag ook laten genieten van dit mooie boek.

  Antwoord
 3. Wieneke

  Heel leuk om voor mijn vriend te winnen die heel enthousiast is begonnen met zijn moestuin in de voortuin. Echt mooi om te zien dat hij er zelfs mee tot rust komt!

  Antwoord
 4. Eva Eistert

  Dit lijkt me echt een heel interessant boek! Ikzelf tuinier al heel wat jaartjes bij een tuinvereniging en in mijn tuin is er altijd ruimte geweest voor dingen die aan komen waaien, zoals de auteur ook beschrijft. Ik ben heel benieuwd naar de andere types en het lijkt mij ook leuk om het boek daarna weer door te geven aan iemand anders! 🙂

  Antwoord
 5. Dirk Bruylant

  Nog heel precies 943 dagen ben ik verwijderd van mijn pensioen op 1/12/2022.
  Het begin van een nieuwe periode in mijn leven die ik nu al volop aan het voorbereiden ben omdat ik dan wil gaan moestuinieren: gereedschappen aankopen, verhoogde plantbedden aanleggen en lezen. Heel veel lezen. Dus dit boek zou als geroepen komen…

  Antwoord
 6. Greet Snelder Westdijk

  Prachtig boek om nog meer te weten te komen over het kweken van groenten etc in onze volkstuin.

  Antwoord
 7. Liesbeth van Ouwerkerk

  Zou het boek graag aan mijn dochter geven. Zij heeft een balkon en heeft ook groene vingers. Het lijkt me leuk als ze gaat “moestuinieren” in potten. Bij mij is ze altijd in de moestuin te vinden. Heeft pas een heel druppelsysteem aan gelegd,

  Antwoord
 8. Janneke den Nederlanden

  De uitspraak ‘richt je op het proces, niet op het resultaat’ komt voor mij precies op het goede moment. We gaan namelijk verhuizen naar een huis met een groot stuk braakliggende grond, en ik heb allerlei plannen in mijn hoofd, die alleen al door deze uitspraak een beetje gekanaliseerd worden. Ik ben zo benieuwd naar de rest van het boek!

  Antwoord
 9. Hilke

  Geluk kost geen geld. Verwondering over de “gewone” dingen die toch zo buitengewoon zijn. In deze veranderende tijden, worden we verplicht om thuis te werken en te blijven. Dus de serre – die ik allang ergens in mijn dromen zag verschijnen – staat er nu reeds! Zelf ineengedoken! Een hele klus!
  De verwondering wat vb. uit een onooglijk klein basilicumzaadje komt, is zo ontzettend groot. Alles is aanwezig indaag piepkleine zaadje!!! Het moet enkel goed verzorgd worden met goede grond, aandacht, passie en… water.
  Ik hou van dieren maar merk dat ik ook praat tegen mijn – nu nog enkel -tomatenplanten omdat ik hen zo uitzonderlijk mooi vind. Ik kweekte ze zelf op en ben er echt trots op. ZO benieuwd achter de vruchten die ze zullen dragen!! Zo spannend! Zouden daar nu echt Italiaanse pomodori aan groeien?!?
  Zullen die kersttomaatjes echt zo zoet zijn als op de verpakking van de zaadjes stond?!?
  Ik heb dit virus wel te pakken! (Wat een wrange uitdrukking maar dit is een geluksvirus). Elke dag ben ik ermee bezig en de tijd vliegt. Ik ont-span er heerlijk van.
  Nu nog haal ik mijn info op het net maar ik heb wel nood aan een tuiniersboek geschreven door een gepassioneerde vrouw die het evengoed moet te pakken gehad hebben als ik nu, vermoed ik.
  Verwondering verpakt met eenvoud die ook het plantenrijk in zich draagt. We hoeven enkel onze ogen te openen en stil te staan bij dit wonderlijke gebeuren. Ik ben dankbaar dat ik dit mag be- leven… 🙂

  Antwoord
 10. Lieve De Smet

  Bij de aanleg van een border vorig jaar liet ik plaats om groenten tussen de bloemen te plaatsen. Palmkool bleek een geweldig succes! Via dit boek zou ik graag nog andere plantjes willen leren ontdekken die ook goed gedijen tussen de bloemen!

  Antwoord
 11. Hilke

  Ps. Foutje in geslopen was autocorrectie: zelf ineengestoken ipv ineengedoken

  Antwoord
 12. hilke

  de autocorrectie heeft veranderd waar het niet moest 🙁
  lijn 5: in dat piepkleine zaadje ipv indaag

  Antwoord
 13. Linda

  Ik heb dit jaar mijn moestuin uitgebreid. Ik ben heel benieuwd naar het grote moestuin avontuur.

  Antwoord
 14. sonja

  Vorig jaar ben ik begonnen met mijn piepkleine moestuintje. Omdat ik niet wist hoe groot bv een courgetteplant wordt hebben we wekenlang courgettes gegeten, weggegeven en de grootste in de tuin tentoongesteld. Helaas hadden de andere groenten hier door te lijden. Ook de spruitjes waren in een mum van tijd door rupsen kaal gegeten. Dit jaar wil het dus beter doen en volg de adviezen van moesmeisje. De knoflook doet het al geweldig en Afrikaantjes en Goudsbloemen gezaaid, Ook de sierui doet het goed. Nu de plantjes nog en dan veel minder van één soort zodat we deze zomer ook nog wat anders eten dan courgettes. Vandaag als het even meezit gaan we ook een kleine wijngaard aanleggen. Hopelijk kunnen we daar op onze website wat meer over laten zien. Het boek zou dus een mooie eerste begin van mijn moestuinbibliotheek.

  Antwoord
 15. Sanne

  Ik zou het boek graag willen winnen! Ik ben met moestuinieren begonnen om dit samen met mijn zoontje te kunnen doen. We zijn helemaal enthousiast!!

  Antwoord
 16. Chrlt

  Deze zou ik graag winnen. Heb al verschillende boeken gelezen van permacultuur tot tuinieren met kinderen en alles ertussen, niets lijkt haalbaar voor ons. Wij zouden heel graag een eetbare tuin hebben en onze kinderen iets bijleren.

  Antwoord
 17. Marga Merks

  Voor Rose, mijn nichtje die het grote avontuur is aangegaan en in Portugal is gaan wonen. Inmiddels druk bezig met het aanleggen van haar moestuintje. Voor haar zou ik heel graag dit boek willen winnen

  Antwoord
 18. Riet

  Omdat ik nu met mijn 80 jaar bij mijn huis een moestuin ben begonnen
  En dagelijks heerlijk in de weer ben op mijn leeftijd ,en te genieten van de natuur zo dichtbij

  Antwoord
 19. Suzan

  Dit klinkt als een heel interessant boek! Ik heb sinds kort een moestuin, nog vrijwel geen ervaring maar heb er tot nu toe veel plezier in om daar lekker rond te scharrelen. Ik denk dat het boek daarbij een interessante hulp kan zijn!

  Antwoord
 20. Marjon Crezee

  Ik geniet zo enorm van mijn moestuin dat had ik van tevoren nooit gedacht! Heerlijk om daar ‘s avonds na mijn werk lekker bezig te zijn. Omdat ik het nog maar ‘n paar jaar doe, kan ik dit boek heel goed gebruiken!

  Antwoord
 21. Carolien Schutte

  Omdat ik al een paar jaar maar wat uitprobeer met tips van buren en me ouders maar dit boek lijkt me super ik heb een klein stukje grond waar we op planten en die wil ik zo goed mogelijk benutten natuurlijk me zoon vind het erg leuk om mee te helpen dus hebben we al wat tomatenplantjes, aardbeien plantjes, sla en verschillende soorten kruiden geplant nu staat dat natuurlijk nog te groeien op de vensterbank maar ik denk dat dit me boek veel in zou kunnen laten zien hoe ik me stukje grond het beste zou kunnen indelen /gebruiken

  Antwoord
 22. Amy Cox

  Wij zijn in februari verhuis en onze tuin is zwaar verwaarloos. In een klein hoek ben ik begonnen met een moestuin (het eerste jaar). Dit boek zal dus goed van pas komen om het moestuineren goed onder de knie te krijgen

  Antwoord
 23. Lies

  ‘k Doe mee, wat dacht je!?
  Gisteren m’n potten geteld, zo’n 80 staan er. ‘t Is ook voor duiven, merels, meesjes, een roodborstje en heel veel slakken een speeltuin…
  Als ze slechts de helft opeten heb ik ook nog!
  Lie(f)s.

  Antwoord
 24. Tessa

  Ik doe graag mee! Ben net begonnen met het opstarten van een moestuintje, dus alle informatie is van harte welkom.

  Antwoord
 25. Ingrid

  Wil ik dit boek kopen? Help het mij om het moes tuinieren te begrijpen ? Ik ben dagelijks met mijn tuin bezig . Geloof in Perma cultuur eigen compost etc , maar doe het nooit helemaal goed en zit dan met een explosie van onkruid , luizen elzenhaantjes en een illusie armer. Als dit boek mij hiermee kan helpen, dan heeeeel graag

  Antwoord
 26. Claudia

  Wat een leuke win actie! Lijkt me een heel goede manier van schrijven geweest, gericht op verschillende typen moestuinierders.
  Zelf ben ik sinds dit jaar, naast stekken van gewone plantjes wat ik al deed, begonnen met moestuinieren, mijn plantjes gaan al erg goed. Het proces is heel leuk om te volgen.
  Ik deel nu alleen de soorten groenten die ik zelf het meest gebruik in de keuken.

  Antwoord
 27. Roan

  Geweldig een boek over experimenteren in de tuin want dat doet denk ik elke moestuinier. Iedereen heeft andere omstandigheden. Wij proberen het thuis in ons voortuintje met een bak en in de achtertuin met een paar vierkante meter met nog wat potten. Ik ben heel benieuwd naar de tips uit het boek!

  Antwoord
 28. Marjon

  Wat een goede insteek voor een boek over moestuinieren! Ik ben al een paar jaar bezig maar vooral vanuit gevoel. Dus wat meer kennis en dan toegepast op waarom ik moestuinier zou goed van pas komen!

  Antwoord
 29. Denise

  Het zou geweldig zijn als ik dit boek zou winnen! Mijn buurvrouw en ik gaan binnenkort als er een plaatsje vrijkomt bij het plaatselijke moestuincomplex een moestuin beginnen. Dus we kunnen alle hulp gebruiken.

  Antwoord
 30. Aagje Vallen

  Ik zou het boek heel graag winnen omdat ik in mijn achtertuin in de stad een moestuin ben begonnen. Ik heb daar ook 3 grote moestuinbakken gemaakt. Ik zou dus heel graag dit boek gebruiken. Heet spreekt mij vooral aan dat je moet genieten van het proces, dat past bij mij. Ik ben heel benieuwd naar het boek.

  Antwoord
 31. Veyssiére Nadine

  Heerlijk om na een dagje verpleegster te zijn ook nog een tijdje tuinierster te kunnen zijn om het hoofd leeg te maken..
  Dit boek zou een verrijking kunnen zijn hoewel ik niet echt graag tuinier volgens het boekje 😀

  Antwoord
 32. Patrick

  Haha Super leuk stukje.
  had er nog nooit van gehoord
  taoïstische tuinier maar daar voel ik me wel bij passen.
  Dit is voor mij het eerste volle moestuin seizoen en vindt het heerlijk hoe alles opkomt.

  Dus komt zon boek als geroepen kijken wat er nog meer is kan ik het mischien combineren.
  Groetjes Patrick

  Antwoord
 33. Annemarie

  Dit lijkt mij een heel leuk boek zowel voor mezelf als voor mijn 2 dochters die op een “Groene” school zitten en het planten van zaadjes dat uiteindelijk echte groentes worden heel interessant vinden.
  Inderdaad zijn wortels en Radijsjes de makkelijkste groentes om te zaaien en te kweken maar ook andijvie is erg bijzonder.
  Ik vind het elk jaar weer een avontuur om met de moestuin bezig te zijn en met wat meer kennis in zo’n mooi boek zal altijd van pas komen.

  Antwoord
 34. Karin Van IJzendoorn

  Ik zou heel graag het boek winnen, wij zijn net verhuist en willen gaan beginnen met moestuinieren voor ons zelf en ons eerste klein kind.

  Antwoord
 35. Lize

  Zou superleuk zijn om te winnen! Ik heb sinds 2 jaar een moestuin, en doe vaak maar wat. Dikwijls wel met goede resultaten. Ik vind het heerlijk met mijn handen in de aarde, dan komt mijn hoofd tot rust.

  Antwoord
 36. anique

  Dit jaar heb ik van mijn ouders een stukje grond gekregen om een moestuin te beginnen. Ik kijk er erg naar uit om hier mee te starten. Dit boek komt goed van pas, omdat het een andere insteek heeft dan alle ander moestuinboeken. Door dit boek kan ik er achter komen welke type ik eigenlijk ben en alle plantentips zijn enorm welkom!

  Antwoord
 37. Margo Kool

  Wat lijkt me dit een leuk moestuinboek! Ik wil hem heel graag winnen… misschien dat mijn schamele moestuin praktijken dan eindelijk van de grond gaan komen. Ik heb een klein duwtje om te beginnen nodig. 😉

  Antwoord
 38. Marijke

  Wat een leuke manier van tuinieren!! Interessant boek!

  Antwoord
 39. Paula

  Opgegroeid in de stad en nu een grote tuin in een dorp. Een grasveld wat ik opnieuw kan inrichten. Ik ga voor fruitbomen en een groentetuin. Droom als kind: selfsupporting worden, volwassen realiteit: resultaat gericht de kost verdienen. Nu kan ik dan eindelijk mijn eigen gezonde groenten verbouwen maar ik weet niet hoe ik moet beginnen ondanks al die boeken die ik al gelezen heb. Zoveel praktische simpele vragen en nergens een praktisch simpel antwoord. De graszoden liggen al een jaar op een bult en op de plek waar ik toch een paar aardappeltjes heb geoogst groeit inmiddels alweer gras. Ik hoop dat dit boek mij gaat helpen die enorme drempel over te stappen en gewoon te beginnen.

  Antwoord
 40. Yvonne Kerstjens

  Ik loot graag mee. Leuke boeken over moestuin ieren, zeker met een andere insteek heb je toch nooit teveel?
  Groetjes Yvonne

  Antwoord
 41. Roland van Tilborg

  Zou dit boek graag winnen voor mijn vriendin. Zij is erg van het ‘oude’ moestuinieren. Van de zo was het en zo is het goed. Ik probeer haar al een tijdje te overtuigen dat het ook allemaal vrijer mag en als ik het interview zo lees kan dit boek mij erbij (gaan) helpen.

  Antwoord
 42. Arina

  Jaa, dit boek zou ik heel graag lezen! Wij verhuizen komende zomer naar ons nieuwe huis waar we een grote moestuin willen aanleggen. Nu moeten we het nog doen met de potten en bakken op ons balkon. Er staan al vele tomaten-, paprika- en courgetteplantjes te wachten tot ze naar buiten mogen. Lijkt me heel leuk om over de verschillende typen te lezen en te kijken wat de verschillen zullen zijn tussen ons balkontuinieren nu en het echte moestuinieren straks!!

  Antwoord
 43. Leonie

  Woh!! Dat zou heel goed uitkomen dit boek. Heb op dit moment een grote uitdaging een moestuin beginnen op Tenerife!! Dus alle hulp tips en trucks zijn meer dan welkom. Zou toch fijn zijn om samen met dit boek en de tips van moesmeisje dit avontuur tot mooie oogst te brengen op het eiland van de eeuwige lente.

  Antwoord
 44. Jolanda Luynenburg

  Het boek trekt mijn aandacht omdat het me aanspreekt om te genieten van het (groei)proces i.p.v me te richten op het resultaat.
  Een prachtig boek vol nieuwe inspiratie denk ik!

  Antwoord
 45. Sandra Smits

  Best leuk om jezelf te verwennen met een inspirerend boek.

  Antwoord
 46. Ingrid Terpstra

  Wat een fijne give away! Ik doe graag mee voor onze oudste dochter die nu al een paar jaar met zaden en plantjes in de weer is. Het is zo fijn te zien hoe ze zo “natuurlijk” bezig is en wij genieten mee van haar avontuur! Ben heel benieuwd naar het interessante ” groei” boek.

  Antwoord
 47. Roos

  Ik ben het type dat geleerd heeft van vorig jaar! Haha…ik kan nog wel wat ervaring tips gebruiken!

  Antwoord
 48. Leonie

  Wat een mooie benadering om vooral te genieten van het proces en niet het resultaat; ik herken het helemaal! Ik ben dit jaar begonnen en kijk iedere dag mijn ogen uit wat er weer veranderd is en hoe mooi het is!! Ik denk dat ik van verschillende types moestuinierder wel iets ben. Ik kan en wil nog zoveel leren! Ben helemaal fan en verknocht aan mijn nieuwe hobby. Kan nu al niet wachten alles wat ik in deze korte tijd al heb geleerd volgend jaar weer anders uit te proberen 🙂 oja, daarom lijkt het boek mij leuk en leerzaam! Ik zuig alle moestuinkennis graag op 😀 groet Leonie Haas (@mooiemoes)

  Antwoord
 49. Esther

  Ik ben iemand die altijd iets meer wil in de tuin, naja tuin
  Ik heb een binnenplaats waar mijn man 7 plantenbakken voor heeft gemaakt om veel groen te hebben en een fijne zit plek. We begonnen met een druif en passie die al bij het huis hoorde toen we het kochten. Nu 3 jaar later hebben we een vijf, olijf, aardbei, braam, kersenboom, framboos, kruisbes, aalbes en een kruidenbak met als favoriet citroentijm (echt een aanrader!). En zelfs toen miste ik van de week nog tomaatjes…. Ik hou erg van zaden laten opgroeien en hopen dat het lukt, en zorg dragen voor mijn plantjes.
  Tot nu toe op goed geluk en Google, maar een naslagwerk zou ook nieuwe ideeën kunnen geven!

  Antwoord
 50. Janneke

  Vroeger moestuinierde ik in potten op een klein terrasje. Sinds mijn verhuizing ben ik zoekende. Een volkstuin lijkt me prachtig, maar niet haalbaar met mijn werktijden. Mijn achtertuin biedt wat ruimte, maar wil ik ook gebruiken voor mooie planten, bloemen, insecten, vogels… En zo staat mijn kruidenhoekje achter een rode hazelaar, wordt mijn rabarber omringd door bloeiende vaste planten en klimt de braamboos enthousiast tegen mijn schutting op, terwijl ik me ernstig afvraag waar ik de tomatenplanten dit jaar moet zetten. Ik ben dit voorjaar voor het eerst veel aan het zaaien – met wisselend succes, en dat is maar goed ook want ik heb gezaaid voor een hectare. Ondertussen geniet ik van elke seconde die ik in of aan mijn tuin besteed want het proces is inderdaad het mooiste aan de moestuin!

  Ik ben erg benieuwd naar dit boek!

  Antwoord
 51. Femke

  Wauw, wat leuk! Het zou me erg helpen om mijn plantjes niet meer dood te laten gaan!

  Antwoord
 52. Saskia Rekmans

  Dit lijkt me een heel interessant boek. Dit komt sowieso op mijn verlanglijstje. Ook een leuk Moederdag cadeau.

  Antwoord
 53. Kelly Moolenaar

  Wat lijkt het me een mooi boek. De boeken die ik nu heb liggen heb ik al 30x gelezen. En toch vind ik elke keer iets nieuws (of ik ben heel vergeetachtig haha) wat lijkt het me heerlijk om dit boek ook 30x te lezen! Snuffelen in moestuin boeken vind ik heerlijk, wanneer er buiten niks te doen is vindt je me hier!

  Antwoord
 54. Sandra

  Ik zou hem heel graag winnen omdat ik net begonnen ben. Ik heb geen tuin maar drie bakken op wielen en een keuiden tafel/kast tot mijn beschikking. Daar ben ik nog aardig zoekende in wat nu handig is en wat niet..

  Antwoord
 55. Marloes

  Ik ben een moestuin begonnen bij mijn ouders in de tuin. Elke dag er even heen om de vorderingen te bekijken en de plantjes te verzorgen. Ook wil ik graag op de galerij een kleine moestuin in potten beginnen. Ik heb een nieuwe hobby gevonden! Nu struin ik elke dag het internet af naar informatie over het hebben van een moestuin, zaaien, groenten en fruit kweken etc. Hoe handig is het dan dat er het grote moestuinboek bestaat! Om mij verder te ontwikkelen in het hebben van een moestuin in verschillende vormen lijkt het grote moestuinboek mij ontzettend handig en leerzaam.

  Antwoord
 56. Anouk

  Heel graag! Omdat ik in maart spontaan mijn achtertuin van het gras heb ontdaan en ben gaan moestuinieren zonder boek😅🙃
  Ik kan het wel gebruiken!

  Antwoord
 57. Anneke Rooks

  Dit boek van Elbrich Vennema zou ik graag in mn boekenkast willen,omdat zij heel anders over ,,groen,,denkt,dan in andere moestuin boeken.Om groene inspiratie er uit te halen.
  Wat je allemaal nog meer kan doen in een vierkante meter tuin of pot.

  Antwoord
 58. Angelique Ifle

  Ik zou graag dit boek willen winnen omdat ik nog heel wat te leren heb op moestuiniergebied!

  Antwoord
 59. S. Vergeer

  De courgette staat weelderig op de vensterbank, daarnaast 3 ontkiemde pompoenen, gezaaid door zoonlief. Boven staan inmiddels een groot aantal tomatenplantjes (al verpot). Dit is het begin van mijn avontuur wat betreft zaaien, kweken, groeien en bloeien. Zou ik iets van resultaat mogen oogsten voor het eerst in mijn carrière als beginnend ontdekkend moestuinierder? Nog zoveel te lezen en leren, dit boek zou hierbij zeer welkom zijn. Ik waag een kansje 😁

  Antwoord
 60. Baudina

  Ik ben dit jaar begonnen met een moestuin en heb een kleine kas. Er valt nog veel te leren, het boek zou me daar goed bij kunnen helpen.

  Antwoord
 61. Minke

  Moestuinboeken heb je nooit genoeg! Deze ken ik nog niet en ik ben eigenlijk wel heel benieuwd welk type moestuinier ik ben 🙂 samen met mijn vader run ik de tuin en wij zijn best verschillend. Denk dus ook dat we 2 typen zijn.. lijkt mij leuk dat te ontdekken!

  Antwoord
 62. Sanne

  Ik zou dit boek heel graag willen winnen, omdat mijn vriend en ik ons eerste huis gekocht hebben. Na jaren een appartement te hebben gehad hebben we straks eindelijk een tuin! De vierkante meter-bak staat al klaar, maar er ontbreekt nog wel wat kennis. Want wat moet wanneer nou geplant, wat kun je wanneer oogsten en wat mag er wel of niet in de zon? Ik denk dat het heel goed van pas zou komen!

  Antwoord
 63. Sylvana

  Ik heb sinds dit jaar een tuin met kas en ben al druk aan het experimenteren gegaan met een moestuin. Ik sta iedere dag de zaailingen uit de grond te kijken en oogste laatst mijn eerste portie pluksla ❤ Maar ik heb nog een hoop te leren. Dit boek van Elbrich Vennema zou ik van voor tot achter doorspitten zodat ik niet langer zomaar wat doe 🌱

  Antwoord
 64. Paula Teunissen

  Ik ben al een paar jaar bezig met een moestuin aanleggen , maar helaas…. iets doe ik fout, of het beschimmeld, of er komen geen zaadjes uit, plantjes omhoog hoop van dit boek te leren als ik het win .

  Antwoord
 65. Kirsten

  Ik ben vorig jaar begonnen op mijn balkonnetje met een mini moestuin en ben helemaal enthousiast! Ik lees al veel over de verschillende planten en hoe ze het beste groeien op internet, maar zou een boek met tips en trucs ook heel fijn vinden! Ik wil mijn moestuintje namelijk graag uitbreiden, maar weet niet zo goed waar te beginnen.

  Antwoord
 66. Sofie

  Via de winactie op instagram ben ik op je blog terecht gekomen en
  opnieuw gaat er een wereld aan moestuintips voor me open. Ik grasduin zodadelijk door je andere blogposts maar waag eerst hier m’n kans om het boek te bemachtigen. Ik las het interview en ben nu helemaal overtuigd; ik herken mezelf namelijk in het feit dat ik me meer richt op het proces dan op het resultaat. Vorm geven aan de moestuin en de plantjes zien groeien geeft me al genoeg voldoening. En te bedenken dat ik nog nooit van de term ‘taoïstische tuinier’ had gehoord. Alweer bijgeleerd dus 🙂

  Antwoord
 67. Deirdre

  Ik heb altijd de overtuiging gehad dat ik geen groene vingers had, maar begin nu schoorvoetend te ontdekken hoe ik van mijn terras een groen paradijsje kan maken. Ik word daar heel blij van en wil graag ook moestuinieren verder gaan exploreren. Dit boek lijkt me een perfect hulpmiddel :-).

  Antwoord
 68. Tonny en Anneke Toonen

  Heel leuk en spannend om het mooie moestuintjesboek te mogen ontvangen.

  Wij hebben dit voorjaar voor het eerst een moestuintje gehuurd van tweehonderd vierkante meter. Bij de bibliotheek hebben we boeken gehaald om in te lezen. We vinden het super om het mooie boek te mogen lezen.

  Het Moestuinmeisje volgen we vanaf de eerste dag van ons tuintje. Dankbaar zijn we voor alle informatie die wordt gedeeld.

  We wachten in spanning af.

  Fijne dag en hij tot horens.

  Met vriendelijke groet,
  Tonny en Anneke

  Antwoord
 69. Marga "De Groeituin" Hillegom/Lisse

  Wat een inspirerende vrouw, die Elbrich Fennema. Ik ben nog geen moestuinder en wil mij er graag in verdiepen. Er over lezen, leren, inspiratie opdoen, uitproberen en mij vooral verwonderen en ervan genieten. Ook ben ik benieuwd wat mij nou aanspreekt; op welke manier ga ik moestuinieren? Ik ben in Hillegom verbonden aan project “De Groeituin”. We hebben er twee percelen tuin. Een ervan heeft een kas en wordt ingericht als moestuin. Het andere perceel is meer een beleving- en ontmoetingstuin. Daar werken we met vaste planten en veel geur, kruid en kleur. Hier komt ook een blokhut met terras waar we, als het weer veilig kan, elkaar kunnen ontmoeten. Talenten en ervaringen delen, elkaar leren kennen. Een sociaal project voor en door inwoners van Hillegom en Lisse. Voor mij, als nieuwe inwoner van Hillegom, de kans om hier te landen en te integreren. Deze persoonlijke zoektocht wordt nu dus uitgebreid door het coördineren van vrijwilligers op de tuinen. En dan is zo’n fijne leidraad, in de vorm van dit boek, een geweldige aanwinst en verrijking zijn. Niet voor mij, maar voor al die vrijwilligers die we gaan ontmoeten op de tuin. Kan ik mijn kennis van de vaste planten weer doorgeven aan wie dat graag zou willen. Mijn enthousiasme en gretigheid om te ervaren en ervan te leren…daar zou dit boek, met in mijn achterhoofd het interview van Kim met Elbrich, mij bijzonder bij kunnen helpen. Superleuk!

  Antwoord
 70. Nicole

  Wat een leuk interview en het boek klinkt heel gaaf! Heb veel zin om het door te lezen en toe te passen op mijn pas gestarte eetbare tuin

  Antwoord
 71. Anica

  Hoop op een keer een goede moestuinbak te krijgen . Ben al een paar jaar bezig, maar sommige dingen verpieteren, hoe kan dat

  Antwoord
  • Kim Nelissen

   Oei dat is lastig te zeggen. Om welke groenten gaat het? En waar heb je de bak staat? In de zon?

   Antwoord
 72. Angela

  Ik waag heel graag een kansje op dit mooie boek. Mijn hele jeugd ben ik opgegroeid met de moestuin van mijn ouders. Vooral mijn vader was heer en meester over de moestuin en mijn moeder maakte de lekkerste gerechten van al die heerlijke groenten. En voor de wintermaanden zat de vriezer aan het einde van seizoen helemaal vol. Dit jaar ben ik zelf samen met mijn dochtertje van 11 jaar begonnen met mijn eigen moestuin. Hij staat er nog niet zo mooi bij als die bij mijn ouders, maar ik kom er wel. Dit mooie boek zou een fijne gids zijn om mij te leiden in mijn grote avontuur.

  Antwoord
 73. Nelly

  Leuk zo’n origineel tuinboek waarbij typen moestuiniers beschreven worden en daarbij een matrix is bedacht met plantentips per type. Ik ben benieuwd naar de plantentips voor mij.

  Antwoord
 74. Astrid

  Mijn dochter van van 10 en ik proberen samen onze mini moestuin mooi te houden. Blijdschap als er iets opkomt is onbetaalbaar. Alleen jammer van die slakken. Misschien staat in jouw boek het wondermiddel

  Antwoord
 75. rene venema

  lijkt me erg handig, zo halen we misschien een mooiere en beter oogst

  Antwoord
 76. Danielle

  Alleen al de titel van de blog spreekt mij erg aan. Ik vind inderdaad het hele proces erg leuk. Zien dat een zaadje een klein plantje wordt en er daarna nog vruchten of groenten aan gaan groeien. Super leuk! En als einde dan lekker koken met de oogst. Het gaat mij duidelijk niet alleen om de oogst maar het complete plaatje maakt mijn hobby compleet.

  Antwoord
 77. Anita te Gussinklo

  Ik heb wel zin om te zaaien,scheppen,groeien,kijken,plukken,proeven,en verwonderen.

  Antwoord
 78. lottie

  Omdat ik sinds gisteren ben begonnen met het houden van een moestuin, hopelijk wordt hij middels dit boek een succes!

  Antwoord
 79. Jan

  Omdat de moestuin een leuke en veilige bezigheid is tijdens deze crisis.

  Antwoord
 80. Sonja van den Beemd

  Heel erg graag ik heb sinds kort ook een moestuin heb ook vanalles wat geplant maar zou graag wat wijzer willen worden.

  Antwoord
 81. A.

  Wil wel leren hoe te tuinieren, groete, appels, peren, kruiden allemaal te leren dus doe ik mee voor dit leuke groene idee 😉

  Antwoord
 82. Will

  Ik heb geen ruimte voor een moestuin, maar ik doe graag mee voor mijn vriendin.
  Zij heeft een hele grote moestuin en dat is haar hobby.
  Denk dat ik haar heel blij maak met dit Moestuinierboek.
  Er valt altijd nog wat te leren voor haar.
  Graag doe ik mee.

  Antwoord
 83. Anneke

  Ik wil graag meedoen om mezelf maar ook zeker mij kinderen wat extra`s te leren, zijn er al mee bezig maar meer info is meer plezier

  Antwoord
 84. Charlotte

  Wat een super toffe site. Ik ben een beginner in de moestuin. Ik werk in de zorg en vind het heerlijk om (juist nu) even af te schakelen in de tuin.
  Ik was al verslaafd aan tuinieren en planten. Maar daar is de afgelopen weken nog een verslaving bijgekomen, namelijk de moestuin!

  Antwoord
 85. iris

  Zeer fijn om nu met mijn kids een moestuintje aan te leggen, en tips zijn altijd zeer welkom, dus met dit boek komt alles goed!

  Antwoord
 86. Renilda

  Ik Zou het cadeau willen doen aan mijn dochter

  Antwoord
 87. m chen

  Ik wil het boek ‘Het grote moestuinboek’ graag winnen zodat ik meer weet hoe ik een mooie oogst kan krijgen!

  Antwoord
 88. marij brand

  “richt je op het avontuur”… prachtige zin! Doe graag mee

  Antwoord
 89. Tamara

  Wat een leuk interview, leuke actie en het klinkt vooral als een heel leuk en nuttig boek! Ik moestuinier nu voor het derde seizoen op mijn dakterras in potten en vierkante-meter bakken en ik ben verslaafd: constant op zoek naar manieren om uit te breiden, naar informatie over groente, kruiden en fruit. In die zoektocht naar meer informatie herken is heel goed wat Elbrich aangeeft: boeken en blogs zijn vaan heel specifiek geschreven op een bepaalde manier van tuinieren. Daarom volg ik jou ook, omdat je tips geeft voor volle grond én voor bakken 🙂 Een boek geschreven voor verschillende types/tuinierdoelen en over verschillende stijlen van tuinieren lijkt me ideaal: het zou me kunnen helpen scherper te krijgen wat ik eigenlijk wil en hoe ik dat kan bereiken.

  Hééél graag dus!! 🙂

  Antwoord
 90. Fenna

  Ik droom al heel lang van een eigen moestuin maar heb momenteel geen eigen buitenruimte. Wél woon ik vlak bij mijn ouders en die kunnen het onderhoud van hun siertuin niet zo goed meer aan en dus hebben we nu een deal: ik krijg een stuk tuin om mijn eigen moestuintje aan te leggen en zij krijgen een deel van de oogst 🙂 Nu nog wat leesvoer om ervoor te zorgen dat het geen grote flop wordt 😉

  Antwoord
 91. Nadine

  Graag! Voor mijn broertje. Die heeft de grootste moestuin van het dorp!

  Antwoord
 92. Priscilla

  Jaaa deze week gestart met twee andere vriendinnen met een vokstuintje. 100 m2 Wat we hebben ingeplant onder het motto ohw dat is leuk, dat is lekker, dat ziet er leuk. Al zo’n lol gehad om het plaatsen van Afrikaantjes, met onze nieuwe vrienden van de vereniging en het gekneuter op ons lapje. Na een week zijn de spitskool plantjes al aangevreten 🤷‍♀️ en komen er al bloemetjes in de pas geplante 🍓 plantjes. Na een week al!!! Jouw boek zou een welkome verrassing zijn dat ons verder zal helpen.

  Antwoord
 93. Yvette

  Ik wil heel graag winnen omdat ik op mijn terras graag een moestuin in pot wil aanleggen. En ik kan daarbij alle hulp en inspiratie gebruiken.

  Antwoord
 94. Grover

  Awesome website you have here but I was curious if you knew of any community forums that cover the same topics talked about in this article?
  I’d really love to be a part of community where I can get suggestions from other knowledgeable individuals that share the same interest.

  If you have any recommendations, please let me know.
  Bless you!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met meer vertrouwen, plezier en rust moestuinieren?

 Doe dan een van mijn online moestuincursussen. Lees hier meer